menu
close
Categorieën

Senseo-Problemen: Hoe Los Je Ze Op?

Kop koffie met een versiering erin

Ik heb elke ochtend eerst een kop koffie nodig, anders kom ik de dag niet door. Een Senseo-apparaat is mijn lifesaver; één druk op de knop en ik heb mijn shot cafeïne! Helaas gaat er bij het Senseo-apparaat nog wel eens iets mis, wat je kopje koffie in gevaar brengt! Ik heb daarom de meest voorkomende Senseo-problemen voor je opgezocht. Natuurlijk deel ik ook de oplossingen met je!

Heb je hem al uit- en aangezet? – Het uit en aan doen van apparaten is vaak de manier om ze weer normaal te laten functioneren. Probeer dit ook als eerst bij het Senseo-apparaat door hem te resetten. Dit doe je als volgt:

- Schakel de Senseo uit en laat de stekker in het stopcontact
- Druk gedurende 15 seconden de knop voor 1 kop koffie in
- Trek tegelijkertijd de stekker uit het stopcontact
- Houdt de knop voor 1 kop koffie nog 15 seconden ingedrukt 
- Steek de stekker een paar seconden later weer in het contact terwijl je de knop vasthoudt
- De reset is nu voltooid.

Is het probleem er nog steeds? Bekijk dan de onderstaande oplossingen!

#1 De lichtjes blijven knipperen

Het Senseoapparaat heeft knipperende lichtjes wanneer er een probleem is in het waterreservoir. Deze moet bijgevuld worden als het lichtje van de aan knop knippert. Knippert het lampje ook als het reservoir vol is, dan moeten we verder kijken.

Onderin het waterreservoir zit een vlotter met daarin een magneet. Dit mechanisme zorgt ervoor dat water uit het reservoir in de machine komt.

Het waterreservoir kan verschillende problemen hebben:

 • Het waterreservoir is verkeerd in de Senseo geplaatst. Het water kan hierdoor niet in de machine komen en blokkeert uiteindelijk. Je kunt dit gemakkelijk oplossen door het waterreservoir er opnieuw in te doen.
 • Het magneetje in de vlotter zit vast. Je lost dit op door met een andere magneet aan de buitenkant heen en weer te bewegen. De magnetische straling haalt het magneetje in de vlotter weer los.
 • Het magneetje is verroest. Je kunt voor een paar euro een nieuw magneetje aanschaffen. Het magneetje vervangen doe je door de rand van het waterreservoir eraf te halen en het magneetje in de vlotter te verwisselen. Lijm de rand met waterdichte lijm weer vast op het waterreservoir, en klaar is Kees!

#2 Half bakje koffie

Een goed begin is het halve werk, maar dit geldt niet voor een half bakje koffie om je dag mee te beginnen. Dit probleem is gelukkig ook gemakkelijk op te lossen: je moet de Senseo spoelen.

 • Vul het waterreservoir tot het bovenste streepje
 • Druk de knoppen voor 1 en 2 kopjes koffie tegelijkertijd in
 • Houd deze ingedrukt totdat het apparaat begint te spoelen
 • Laat de knopjes los; het apparaat spoelt nu zelf door
 • Herhaal het spoelproces nog een keer.

Je kunt er nu weer tegenaan met een volle kop koffie!

'A coffee a day keeps the grumpy away.'

#3 Er is kalkaanslag

Elk apparaat dat water gebruikt moet ontkalkt worden, zo ook je Senseo. Kalk hoopt op in het apparaat en blokkeert daardoor de leidingen waar het water doorheen moet.

Ontkalk je Senseo elke drie maanden om blokkades te voorkomen. Je Senseo heeft gelukkig een indicatorlampje dat aangeeft wanneer je dit moet doen. Maar goed: liever voorkomen dan genezen!

Voor het ontkalken van je Senseo is speciale ontkalker ontwikkeld waarmee je je Senseo spoelt. Spoelen doe je zoals #2 het stap voor stap beschrijft.

Schoonmaakazijn? – Gebruik voor een Senseo nooit schoonmaakazijn als ontkalker! Dit kan het apparaat ernstig beschadigen.

#4 Langzaam knipperende lampjes

De Senseo heeft moeite met opwarmen en dit zorgt ervoor dat je koffie niet warm wordt. Dat betekent nog niet dat je een lekkere ijskoffie krijgt. Het is eerder een kopje lauwe koffie! Dit probleem los je op door de bedrading te checken.

 • Verwijder de stekker uit het contact
 • Haal het waterreservoir uit het apparaat
 • Schroef de achterkant van de machine los met een schroevendraaier
 • Verwijder de achterkant van de machine
 • Je ziet nu vier draden; deze horen allemaal met plastic omwikkeld te zijn
 • Bij kapotte bedrading is het plastic weggesmolten
 • Plak de kapotte bedrading aan elkaar met isoleertape
 • Zet het apparaat weer in elkaar.

Tijd voor dat welverdiende kopje koffie!

kopje koffie met glimlach gezichtje

#5 De Senseo start niet

De Senseo moet je opstartproblemen oplossen, niet andersom! Controleer eerst of de pad-houder goed sluit en er geen water doorheen komt.

Je test dit door de vlotter onderin het waterreservoir in te drukken. Vervolgens kijk je of er water uit de pad-houder komt. Is dit het geval? Dan is de machine kapot en moet je de Senseo naar een reparateur brengen.

#6 Geen koffie

Hoor je wel geluid uit de Senseo komen maar zie je geen koffie? Dan klopt er iets niet. Check eerst weer de pad-houder. Vuil en aanslag laat deze verstoppen, waardoor de koffie geblokkeerd wordt. Prik een gaatje in het midden om de weg weer vrij te maken. Laat die koffie maar snel in je koffiebeker komen!

Conclusie

Inmiddels weet je alles van de Senseo machine en hoe je verschillende problemen kunt oplossen. Begin altijd met een reset en probeer daarna andere oplossingen.

Is hiermee jouw Senseo-probleem opgelost? Je kunt het hieronder aan ons laten weten. 😊 Bedankt voor het lezen, en succes met de reparaties!

Angela de Boer

Angela is geboren in het mooie plaatsje Sneek, waar ze nog altijd met veel plezier woont. Al van kinds af aan heeft ze een grote interesse gehad in het bedenken en schrijven van verhalen. Als klein kind, toen ze nog niet kon schrijven, vertelde Angela verhalen terwijl haar moeder meetypte in Office 98. Vanaf het moment dat ze een typcursus mocht doen, is ze begonnen met schrijven – een passie die nooit meer weg is gegaan. Naast dat ze schrijft voor HelpingCherry, studeert Angela toegepaste psychologie aan de Hanzehogeschool in Groningen. Ze is op zoek naar verklaringen voor dingen die mensen doen, en ze hoopt hier ook veel over te kunnen schrijven in te toekomst.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up