menu
close
Categorieën

Slaapkamer Koel Houden bij Tropische Temperaturen

Rowena Golob
Auteur | 27.08.2021

In de zomer is het lastig slapen door de hitte, maar een goede nachtrust is belangrijk voor de gezondheid. De slaapkamer koel houden is hierbij noodzakelijk. Na een aantal slapeloze nachten heb ik deze tips samengesteld, zodat jij de volgende hittegolf geniet van een koele kamer.

Niet de luxe van een airco? Dan bevat deze lijst betaalbare en eenvoudige alternatieven. Houd het hoofd koel met de onderstaande tips. 🥶

#1 Zelfgemaakte airco om slaapkamer koel te houden

Het is improviseren, maar je zet eenvoudig en goedkoop een airco in elkaar. Wat heb je nodig?

  • Een bevroren fles water
  • Een bakje
  • Een ventilator

Zet de fles in het bakje om lekkend water op te vangen. De ventilator richt je op de fles. De lucht stroomt langs de ijskoude fles, en brengt een frisse wind in de kamer. Tada!

#2 Etenstijd? Kook buiten!

Het is belangrijk om het hele huis koel te houden, zodat hitte geen kans krijgt om de slaapkamer te bereiken. Koken produceert hitte. Laat het gasfornuis en de oven daarom links liggen. Steek jij de barbecue alvast aan?

Man met schort en barbecue

#3 Beddengoed in de diepvries

Een goede voorbereiding is het halve werk! Doe het beddengoed in een plastic zak, en leg dit een uur voordat je naar bed gaat in de vriezer. Jij hebt een heerlijk koel bed vannacht! ❄️

#4 Het juiste beddengoed

Vermijd in de zomer synthetische stoffen. Kies in plaats daarvan voor katoenen beddengoed (en een katoenen pyjama). Katoen ademt, en verkoelt. Je merkt dat je minder snel transpireert!

#5 Slaapkamer koel houden met mobiele airco

Een mobiele airco is een betaalbaar alternatief voor een split unit airco-systeem. Zet deze aan in de ochtend. Rond bedtijd geniet jij van een heerlijk frisse kamer.

#6 Alle apparaten uit!

Elektrische apparaten in huis zoals de stofzuiger, tv of de wasmachine produceren warmte. Wacht met het gebruik ervan tot de avond, als de temperatuur daalt. Aangezien dat de dagelijkse activiteiten wat inperkt, heb je meteen een perfect excuus om overdag een siësta te houden. 😴

Geen led, maar gloeilampen in huis? Deze produceren hitte. Laat het licht uit of stap over op ledjes!

#7 Luchten

Frisse lucht is belangrijk, en tijdens de nacht koelt het gelukkig af. Zet als je slaapt de ramen open. In de ochtend - als het nog niet te warm is, zet je alles tegen elkaar open. Laat het lekker doortochten!

De rest van de dag zorg je dat de gordijnen en rolluiken dicht blijven, om zonlicht te blokkeren. Zonwering zoals een luifel of zonnescherm helpen hierbij enorm.

#8 Nat laken

Maak een laken nat met koud water en hang dit voor een open raam. Alle warme lucht stroomt eerst langs het laken, en koelt af. Alle beetjes helpen...

#9 Verkoelende planten

Ooit gehoord van verkoelende planten? Naast de verkoelende werking, zijn het prachtige planten om aan het interieur toe te voegen. Denk aan de Rubberplant of de Vrouwentong. Deze slimme planten laten waterdamp vrij wanneer de temperaturen oplopen. Zo koelt de plant zichzelf én de omgeving!

#10 Het dak

Er zijn meerdere mogelijkheden om via het dak te zorgen voor verkoeling. De eerste truc is het dak nat spuiten, zodat er een laag water van enkele centimeters op komt te staan. De zon laat nu eerst het water verdampen voor deze het huis verhit.

De tweede mogelijkheid is het dak wit verven. Ja, je leest het goed! Wit weerkaatst de warmte van de zon. Dit scheelt zeker een paar graden.

Planten op je dak! –  Bekend met groene daken? Zo'n groen dak werkt verkoelend. Daarnaast is het goed voor het milieu, het vangt water op, én het is een genot om te zien. Win-win-win!

#11 Isoleer

Een goede bescherming voor je huis is onmisbaar tijdens alle seizoenen. Zorg voor isolatie van de ramen, muren, en het dak. In de zomer lekker koel, en in de winter warm.

Conclusie

Het is geen makkelijke opgave om de slaapkamer koel te houden tijdens tropische temperaturen, maar ik hoop dat het je met deze tips lukt.

Bedankt voor het lezen! Ik ben benieuwd wat voor jou het beste werkt, om het koel te houden in de slaapkamer? Laat het mij en anderen hieronder weten! 👇

Rowena Golob

Rowena is 28 jaar, woont in het zuiden van het land en is afgestudeerd aan de kunstacademie. Ze is altijd op zoek naar nieuwe manieren om zich zelf uit te dagen. Naast schrijven, is ze vooral druk met haar bedrijf in fotografie en social media. In haar vrije tijd geniet ze vooral van reizen, haar hond, en familie en vrienden!
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up