menu
close
Categorieën

Haal Makkelijk en Snel Smeer Uit Kleding

Onlangs was ik even op pad met mijn fiets, en na afloop ontdekte ik een lelijke smeervlek op mijn nieuwe broek. Fijn hoor, zo'n blootstaande fietsketting ... Het leek me een onmogelijke taak om mijn broek weer schoon te krijgen – zonder hulp, in ieder geval. Ik heb inmiddels een paar handige tips om smeer uit kleding te krijgen om met je te delen, zodat je zelf de wanhoop niet nabij komt!

Mij is het in ieder geval gelukt alles schoon te krijgen! Inmiddels is de broek weer als nieuw. Verwijder smeer- en vetvlekken binnen enkele minuten door onderstaande instructies te volgen. Geloof me, je favoriete kledingstuk straalt weer in no-time. 👖✨

Snel handelen!  –  Onderneem direct actie om vet- of olievlekken uit kleding te verwijderen. Hoe eerder je dit doet, des te gemakkelijker het is om de vlek te verwijderen.

Dit heb je nodig

Smeer- en vetvlekken zijn snel gemaakt. Denk aan een pan met spetterende olie, een druppel motorolie of een veeg smeer van een vieze fietsketting. Gelukkig zijn ze eenvoudig weg te werken – tenminste als je het op de juiste manier doet!

Gooi een kledingstuk met vetvlekken nooit direct in de wasmachine. Ook al ben je in het bezit van de beste wasmachine, het wordt er niet beter van. Door het warme water hecht de vlek zich juist nog meer aan de stof. Dat maakt het onmogelijk om de vlek te verwijderen.

Je hebt waarschijnlijk alle bestanddelen al in huis. Dit is wat je nodig hebt:

  • Ontvetter, afwasmiddel of wasmiddel
  • Een borstel (bijvoorbeeld een oude afwasborstel of tandenborstel)
  • Koud water
Een close-up van een fietsketting op een gele fiets

Stap 1: Boenen en laten intrekken

Smeer de olie- of smeervlek grondig in met het beste wasmiddel, afwasmiddel of een goede ontvetter. Laat dit vervolgens enkele minuten intrekken. Pak vervolgens de borstel erbij en wrijf hiermee over de vlek.

Heb je een smeervlek op een kwetsbare stof? Ga voorzichtig te werk, en schrob niet te hard. Gebruik liever een schone doek in plaats van een borstel. Zo voorkom je beschadigingen.

Stap 2: Uitspoelen en herhalen

Spoel het kledingstuk goed uit met koud water. Herhaal stap 1 als je denkt dat de vlek nog goed zichtbaar is.

Stap 3: Wassen en drogen

Kijk naar de wasvoorschriften van het kledingstuk en was deze vervolgens op de heetst mogelijke stand. Daarna droog je het kledingstuk met de beste wasdroger, of aan een goed droogrek in de buitenlucht!

man stelt wasprogramma van wasmachine in

Alternatieve manieren om smeer uit kleding te verwijderen

Als je goed genoeg zoekt, dan vind je nog meer manieren waardoor je smeer gemakkelijk uit kleding verwijdert.

Smeer- en vetvlekken haal je bijvoorbeeld ook weg door deze in te smeren (de binnen- en buitenkant van de stof) met margarine of boter. Dit neutraliseert de vlek. Laat het een uur intrekken en doe het kledingstuk vervolgens in de wasmachine.

Maïzena en talkpoeder zijn geweldige producten om smeervlekken uit witte kleding te verwijderen. Strooi het poeder over de vlek. Geef het enkele uren de tijd om te absorberen. Was het kledingstuk daarna volgens de aangegeven wasvoorschriften.

Voor automonteurs zijn smeervlekken dagelijkse kost. Ze maken daarom gebruik van garagezeep. Dit is bijzonder effectief om handen én kleding vrij van vet te krijgen.

Heb je te maken met een oude olievlek? Combineer afwasmiddel dan met soda. Dit heeft een absorberende werking. Wrijf dit in de vlek, en laat het ongeveer 30 minuten intrekken. Vervolgens kan het kledingstuk in de wasmachine.

Draag donkere kleding! – Smeer- en olievlekken zijn beter zichtbaar en moeilijker te verwijderen op witte of lichtgekleurde stoffen. Weet je vooraf dat je in aanraking komt met smeer, draag dan bij voorkeur donkere kleding.

Conclusie

Hopelijk heb je nu antwoord op de vraag "hoe smeer uit kleding te verwijderen?". Vetvlekken op meubels zijn al vervelend, laat staan op je goede kleding. Laat vet- en smeervlekken geen ravage aanrichten – verwijder ze eenvoudig en snel met de effectieve methoden die hierboven staan beschreven.

Binnen een mum van tijd draag je je favoriete kleding weer. Ik maak me nooit meer druk als ik een smeervlek tegenkom. Veel succes! Heb je tips of vragen? Laat het me hieronder weten.

Rowena Golob

Rowena is 28 jaar, woont in het zuiden van het land en is afgestudeerd aan de kunstacademie. Ze is altijd op zoek naar nieuwe manieren om zich zelf uit te dagen. Naast schrijven, is ze vooral druk met haar bedrijf in fotografie en social media. In haar vrije tijd geniet ze vooral van reizen, haar hond, en familie en vrienden!
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up