menu
close
Categorieën

De Vaatwasser Reinigen als een Expert in 4 Stappen

Een vaatwasser is tegenwoordig een onmisbaar apparaat in huis. Deze reinigt de vaat terwijl jij iets anders doet. Wil je dat de afwasmachine blijft werken zoals het hoort? Dan is de vaatwasser reinigen essentieel. Niets is erger dan een stinkend apparaat, een vieze vaat of erger: een kapotte vaatwasser! 😰

De vaatwasser is het werkpaard van de keuken en vergt het nodige onderhoud. Na verloop van tijd hoopt kalkaanslag op, blijft voedsel vastzitten en verstopt vet de filter. Volg daarom dit stappenplan en geniet nog jaren van een frisse vaat. Met deze tips weet jij wat te doen – en wat vooral niet.

Geef de vaatwasser dagelijks aandacht! – Elke dag een paar minuten besteden aan onderhoud bespaart uiteindelijk tijd en ellende. Haal voedselresten uit de filter en veeg de binnen- en buitenkant van de machine schoon na elk gebruik. Een sponsje of doek met lauw water en vaatwasmiddel is voldoende.

Voorbereiding

De vaatwasser reinigen is geen leuk karwei, maar eenmaal goed voorbereid is het wél gemakkelijk. Wat heb je nodig?

  • Afwasmiddel
  • Schoonmaakazijn of baking soda
  • Schoonmaakdoek
  • Satéprikker
  • Oude tandenborstel

In slechts 4 stappen ben je klaar. Laten we beginnen!

Stap 1: Reinig de filter

Voedselresten blijven makkelijk plakken aan de filter. Controleer regelmatig en reinig 1 keer per week. Lees in de handleiding van de vaatwasser waar de filter van jouw vaatwasser zich bevindt.

Reinig de filter door deze eruit te halen. Bij de meeste apparaten is dit in een handomdraai gedaan. Spoel af met warm, stromend water en een druppel afwasmiddel. Maak alles droog, en plaats de filter terug op zijn plek.

Stap 2: Reinig de sproeiarm

Door kalk raakt de sproeiarm verstopt. Al een tijd last van een stinkende, of vieze vaat uit de vaatwasser? Controleer de sproeiarmen!

Test eerst of de vaatwasser de mogelijkheid heeft om de sproeiarmen te verwijderen. Verwijderen van de sproeiarm niet mogelijk? Reinig deze in de machine zelf. Wees bij deze stap altijd voorzichtig, zodat je niets beschadigt.

Spoel goed door met water en prik eventuele verstoppingen door met een saté-prikker, of een tandenstoker. Hardnekkige aanslag? Laat het een nacht weken in azijn (alleen mogelijk indien je de sproeiarmen los kan halen), en de volgende dag is het opgelost.

Ga veilig te werk! –  Schakel bij onderhoud de vaatwasser uit, en haal de stekker uit het stopcontact. Zo gebeuren er geen ongelukken.

Stap 3: Draai een heet programma zonder vaat

Ruim de vaatwasser leeg. Spoel de machine met een heet wasprogramma en herhaal deze stap regelmatig voor een frisse vaat. De beste vaatwassers doen dit zelfs automatisch na gebruik.

Optimaliseer deze stap op 2 manieren met simpele producten die je waarschijnlijk in huis hebt. Daar lees je hieronder meer over.

Schoonmaakazijn

Dit is een ware held in het verwijderen van kalk en vieze aanslag. Voordat je het hete programma draait, zet je een bakje met schoonmaakazijn en een enkele schijfjes citroen in de vaatwasser. Deze versterken het effect van het hete programma.

Baking soda

Ik heb al eerder geschreven over het wondermiddel baking soda. Reinig de vaatwasser door 1 eetlepel soda in het zeepbakje te doen. Draai daarna het hete programma.

Doseer voorzichtig! –  Wees altijd zorgvuldig bij gebruik van soda in combinatie met de vaatwasser. Soda tast de rubberen randen en aluminium aan. Pak altijd baking soda en gebruik nooit meer dan 1 theelepel.

Stap 4: Rubbers van de vaatwasser

De rubbers veranderen binnen no-time in een bron van bacteriën. Daarnaast tast vuil de kwaliteit aan, waardoor deze minder lang mee gaan. Gelukkig maak je de rubbers eenvoudig schoon! Pak een oude tandenborstel en doe hier wat afwasmiddel op. De tandenborstel past precies ertussen. Nu is het enkel een kwestie van schrobben.

Laatste tips

De vaatwasser is schoon, en dit houd je graag zo. Daarom deze laatste praktische tips om het maximale eruit te halen.

Man grijpt naar open vaatwasser
  • Stop de vaatwasser nooit té vol, ook al is dit verleidelijk. Een te volle machine blokkeert de sproeiarmen. Test altijd of ze draaien voor je het apparaat aanzet.
  • De vaatwasser drogen is belangrijk om schimmels te vermijden en rubbers te behouden. 15 minuten na afloop van het programma zet je de deur open. Hiermee voorkom je schade aan keukenkastjes door superhete waterdamp, maar lucht je wel het apparaat goed.
  • Voorkom aanslag op het serviesgoed door maandelijks glansspoelmiddel en onthardingszout bij te vullen.
  • Leg bij de volgende vaat een schijfje citroen in het mandje. Geen dure verfrissers nodig! 🍋

Conclusie

Alle vragen die je had over de vaatwasser reinigen, zijn hopelijk beantwoord. Stel de levering van die nieuwe vaatwasser nog maar even uit. Onderhoud is cruciaal en levert je zo een paar extra jaren aan gebruik op! Met bovenstaande tips profiteer jij hoe dan ook langer van je apparaat.

Bedankt voor het lezen! Heb jij nog belangrijke tips die ik moet weten? Hoe vaak reinig jij de vaatwasser? Laat het hieronder achter. 👇

Rowena Golob

Rowena is 28 jaar, woont in het zuiden van het land en is afgestudeerd aan de kunstacademie. Ze is altijd op zoek naar nieuwe manieren om zich zelf uit te dagen. Naast schrijven, is ze vooral druk met haar bedrijf in fotografie en social media. In haar vrije tijd geniet ze vooral van reizen, haar hond, en familie en vrienden!
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up