menu
close
Categorieën

Zelf Vloerbedekking Verwijderen Doe Je Zo

Een hoogpolig tapijt van bruine en beige wol.

Ben je toe aan nieuw tapijt, of heb je net iets te vaak een mok koffie gemorst en is de vloerbedekking niet meer te redden? Vloerbedekking verwijderen lijkt een intimiderende klus, maar als je deze tips volgt is het zo gepiept!

Ik geef toe, ik ben de onhandigheid zelve. Dit is nog het meest af te lezen aan mijn tapijt. Het is niet op één hand te tellen hoe vaak ik per ongeluk eten heb laten vallen, om nog niet te spreken over de theevlekken. Die vloerbedekking is ernstig aan vervanging toe. Daarom zocht ik uit hoe dit moet. Als ik het kan, kan jij het ook! Ik neem je mee in het hele proces.

Gevoelige longen of een heftige stofallergie? – Dan is het verstandig een professional het werk te laten doen. Tijdens het verwijderproces komt namelijk veel stof vrij. Funest voor de longen, zelfs zonder gevoeligheid. Doe je het toch zelf, draag dan altijd een mondkapje.

Hoe vast zit het tapijt?

Voordat je begint, is het belangrijk om te weten hoe vast het tapijt zit. Zo weet je hoeveel extra gereedschap je nodig hebt om de klus te klaren. Met een beetje geluk zit de vloerbedekking vooral aan de randen vast. In het ergste geval zit het in zijn geheel vastgeplakt aan de ondervloer.

Hoe kom je hierachter? Heel eenvoudig: met een schroevendraaier. Maak hiermee een hoekje los. Vervolgens trek je aan het tapijt, en zie je vanzelf tot hoever het tapijt vastgeplakt zit.

Dit heb je nodig

Nu je weet in hoeverre het tapijt vastzit, is het tijd om al je hulpmiddelen bij elkaar te rapen.

  • Schroevendraaier
  • Stanleymes
  • Warm water
  • Plamuurmes

Stap 1: Zoek de ondervloer

Als eerste bepaal je waar de ondervloer zit. De vloerbedekking zit vaak vast aan een ondervloer. Deze is vaak van beton of hout gemaakt.

Wip met de schroevendraaier een hoekje los. Zie je meteen beton of hout? Dan kun je door naar stap 2. Zo niet, snijd dan voorzichtig een hoekje uit het tapijt, diep genoeg dat je de ondervloer bereikt. Zo weet je precies wat je allemaal weg moet halen.

Stap 2: Tapijt snijden

Snijd het tapijt in reepjes met een stanleymes. Zo is het gemakkelijker in één keer grote stukken los te trekken.

Stap 3: Lostrekken

Trekken maar! Als alles meezit, komt het tapijt zo los en ben je binnen de kortste keren klaar.

Wees voorzichtig - Zoals gezegd is het belangrijk een mondkapje te dragen tegen het stof, maar dat niet alleen! Zorg dat je ook handschoenen draagt om je handen te beschermen tegen eventuele splinters of spijkers die misschien onder het tapijt zitten.

Stap 4: Tapijt losmaken (optioneel)

Komt de vloerbedekking met geen mogelijkheid los? Dit komt waarschijnlijk door de lijm waarmee het tapijt is bevestigd. Bij witte lijm doe je dit eenvoudig met warm water.

Voor een lijm die wat bruinig oogt heb je een goede lijmverwijderaar nodig. Trek voorzichtig aan het tapijt en breng tussendoor steeds een beetje warm water of lijmverwijderaar aan. De vloerbedekking komt vanzelf steeds losser te zitten.

Lijm verwijderen

Hoera, het tapijt is los! Maar dan ben je er nog niet. Of je nu een nieuwe vloer wil leggen of de ondervloer wil opknappen – die lijm waarmee de vloerbedekking vastzat moet weg. Doorgaans vind je twee types lijm: op waterbasis en synthetisch.

Lijm op waterbasis herken je vooral aan de kleur. Dit type lijm oogt vaak wit. Witte lijm is het makkelijkst om te verwijderen, maar kost wel iets meer tijd.

Tegenwoordig is het verplicht lijm op waterbasis te gebruiken om tapijten vast te maken, maar in het verleden werd lijmkit of andere synthetische lijm gebruikt. De lijm herken je aan een bruinige kleur.

Lijm op waterbasis en de synthetische variant vragen ieder om een eigen aanpak. Hoe krijg je die lijmresten weg en wat heb je nodig?

Lijm op waterbasis

Hoe ga je te werk? Dit is wat je nodig hebt:

  • Heel veel geduld
  • Warm water
  • Afwasmiddel
  • Cola
  • Plamuurmes

Stap 1: Week de lijm

Week de lijm los met een sopje van warm water en afwasmiddel. Je kunt het warme water bijvoorbeeld aanbrengen met een spons of een doek. Komt de lijm nog niet los? Gebruik dan cola.

Stap 2: Wachten

Laat de lijm goed inweken, zodat je hem straks met gemak verwijdert. Reken op minstens vier uur.

Stap 3: Krabben

Als de lijm los is, krab je de lijmresten weg met een plamuurmes. Zet een muziekje op of een goede podcast, want je bent waarschijnlijk even bezig. Om het proces iets te versnellen kun je een (verf)föhn gebruiken.

Stap 4: Schuren (optioneel)

Lukt het niet met het plamuurmes? Gebruik dan een schuurmachine om de ergste resten te verwijderen. Begin rustig met een iets ruwere korrel, gevolgd met een kleinere korrel voor een egaal resultaat.

Stap 4: Schoonmaken

Cola is plakkerig, dus nu haal je het afwasmiddel erbij. Poets de vloer goed af, tot de plakkerigheid opgelost is.

Synthetische lijm

Voor deze methode is het verstandig de ramen en deuren open te zetten, want je gebruikt hiervoor een chemisch middel. Je hebt nodig:

  • Lijmverwijderaar (liefst een spray)
  • Een plamuurmes
Persoon gebruikt spuitfles op een houten vloer. Hij draagt handschoenen ter bescherming.

Stap 1: Sprayen

Spray de lijmverwijderaar op de ondervloer. Laat dit drie à vier minuten weken.

Stap 2: Schrapen

Net als bij de andere lijm ga je weer aan de slag met het plamuurmes. Schraap de lijmresten zoveel mogelijk los. Herhaal stap 1 en 2 tot alle lijm weg is.

Stap 3: Schoonmaken

Na afloop pak je de bezem of de stofzuiger erbij. Als alle troep weg is, ben je klaar!

Conclusie

Zo, die vloerbedekking is los, de lijm is weg. Klaar is kees! Hopelijk waren de tips nuttig voor je. Heb jij een nóg betere tip voor het loshalen van het tapijt? Laat het achter onder dit artikel!

Rebecca de Jongh

Rebecca is altijd op zoek naar nieuwe kennis. Ze begon in 2013 met de opleiding Journalistiek en ontdekte hier dat ze een passie heeft voor onderzoek. Ze is daarom in 2019 aan de opleiding Online Culture. Ze schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen, van wetenschappelijke content tot lijstjes over de beste gadgets. In haar vrije tijd kijkt ze graag Netflix of leest ze een goed boek.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up