menu
close
Categorieën

Was Drogen in de Winter: Tips voor de Koude Dagen

Wasknijpers aan een waslijn

Sinds kort is mijn droger kapot. Nu de winter eraan komt, raak ik langzaam in paniek. Hoe moet ik was drogen in de winter? Voor mijn gemoedsrust zocht ik het uit...

Wist je dat het zelfs in de winter mogelijk is om de was buiten op te hangen? Deze lijst bevat alle tips om de was droog te krijgen binnen én buiten!

Op de juiste manier

Gemiddeld duurt het 24 uur om was te drogen. Droog je het niet op de juiste manier, dan loop je tegen enkele vervelende problemen aan. Ken je de zure geur van wasgoed? Vervelend! Het betekent dat de was niet snel genoeg is gedroogd.

Pas op voor schimmels zoals meeldauw. Deze zijn schadelijk voor de gezondheid en veroorzaken allergische reacties. Als wasgoed te lang vochtig blijft, ontstaan ze al snel.

Wasmachine klaar met draaien, maar geen tijd? Laat de deur dicht. Zet je de deur open? Dan geef je bacteriën ook meteen een kans.

Algemene tips voor het drogen van was

Ongeacht of je de was binnen of buiten droogt: hier zijn enkele algemene tips die helpen om wasgoed sneller – en beter – te drogen.

#1 Droogrek

Een droogrek is geen overbodige luxe. Extra handig: een droogrek op wieltjes. Zorg dat je de kleding op hangt met genoeg ruimte ertussen. Hang nooit kleding over elkaar; dit zorgt ervoor dat drogen langer duurt – met stinkende kleding als resultaat.

#2 Extra wasprogramma

Een lading wasgoed gedraaid? Zet de wasmachine nogmaals aan, en draai een extra centrifugeerprogramma. Dit verwijdert overtollig water uit de was, waardoor je kleding eerder klam is dan kleddernat naderhand. Hiermee verkort je de benodigde droogtijd naderhand. Kijk van tevoren wel even na of de kleding hiervoor geschikt is.

#3 De truc met de handdoek

Voordat je een kledingstuk ophangt, leg je deze eerst op een droge handdoek. Rol de handdoek samen met het kledingstuk op en wring deze uit. De handdoek absorbeert een groot gedeelte van het vocht.

Buiten de was drogen

Je verwacht het niet, maar in de winter is buiten drogen van de was ook een prima idee. Wist je dat was zelfs droogt in de vrieskou? Met onderstaande tips is het wasgoed in een mum van tijd buiten gedroogd – en ruikt lekker fris.

Was aan waslijn buiten

#4 Weersverwachting

Aan te raden is om altijd de weersverwachting te controleren. Niks is zo vervelend als schone was ophangen, gevolgd door een flinke plensbui. Kies bij voorkeur een zonnige dag met een lage luchtvochtigheid.

Natte stenen! –  Een handige tip om erachter te komen of de was buiten droogt: zijn de straatstenen vochtig? Droog dan binnen.

#5 Was in de ochtend

Zorg ervoor dat de wasmachine in de ochtend al aanstaat. Zo heb jij een hele dag om wind en zon mee te pakken tijdens het droogproces.

#6 Binnenstebuiten

Zelfs in de winter verbleekt de kracht van de zon kleding. Voor witte was is dit perfect, maar niet voor bonte- en zwarte was. Draai deze binnenstebuiten. Zo behoud je de kleur.

#7 Haal de was in de avond van de waslijn

De was is opgehangen, maar je hebt geen tijd om deze van de waslijn te halen. Door de was in de nacht te laten hangen, trekt nieuw vocht in de kleding. Hierdoor onstaan nare luchtjes!

Was binnen drogen

Blijft het dagen aan één stuk regenen? 🌧️ Dan droog je de was binnen. Lees hieronder hoe je dit op de beste manier aanpakt.

Vrouw vouwt was

#8 Ventilatie

Een goede ventilatie is essentieel om binnen wasgoed te drogen. Voorkom nare geuren en schimmel door het raam regelmatig open te zetten.

#9 Ruimte

Heb je genoeg ruimte in huis? Maak dan een aparte kamer om de was te doen. Droog wasgoed nooit in de slaapkamer! Een lading wasgoed verspreidt tot wel 2 liter vocht én een heleboel stof. Dit is niet goed voor de gezondheid. Zorg tevens dat rondom het droogrek voldoende plek is, zodat lucht goed kan doorstromen.

#10 Luchtontvochtiger om was te drogen in de winter

In een vochtig huis was drogen is een onbegonnen taak. Een luchtontvochtiger biedt in dat geval de oplossing! Wist je dat sommige zelfs een functie hebben voor kleding? Dit apparaat filtert daarnaast vervuilde lucht.

Op zoek naar een goede luchtontvochtiger?

#11 Géén was op de verwarming

Het lijkt een slim plan, en ik geef toe dat ik mij hier zelf ook schuldig aan maak: was drogen op de verwarming. Helaas werkt de verwarming harder, en de stookkosten lopen hard op. Daarnaast voelt de was stijf door het té snelle droogproces. Kortom: niet doen! Beter zet je het droogrek in de buurt van de verwarming.

Conclusie

De was drogen in de winter; het is een hele klus. Vooral als je niet de beste wasdroger in huis hebt. Ik hoop dat je antwoord hebt gevonden op al je vragen. Laat die koude dagen maar komen!

Heb jij meer tips om wasgoed te drogen tijdens de winter? Laat een bericht hieronder achter. 👇
Bedankt voor het lezen!

Rowena Golob

Rowena is 28 jaar, woont in het zuiden van het land en is afgestudeerd aan de kunstacademie. Ze is altijd op zoek naar nieuwe manieren om zich zelf uit te dagen. Naast schrijven, is ze vooral druk met haar bedrijf in fotografie en social media. In haar vrije tijd geniet ze vooral van reizen, haar hond, en familie en vrienden!
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up