menu
close
Categorieën

Een Wasmachine Verhuizen Doe Je Zo

Een wasmachine in een vrachtwagen tussen kratten en verhuisdozen

Bij elke verhuizing een doorn in het oog: je wasmachine verhuizen. Dit zwaargewicht verhuizen vereist een goede aanpak. Geen zorgen: met onderstaande gids weet je precies waar je moet beginnen!

Naast een behoorlijke portie spierkracht heb je voor het verhuizen van de beste wasmachine niet veel nodig. Toch is er één onmisbaar ingrediënt: transportbouten. Deze worden altijd bij een wasmachine geleverd. Ga snel op zoek als je niet meer weet waar ze liggen, of koop nieuwe. Zo kan je meteen verder met het volgen van onderstaande stappen!

Dit heb je nodig

 • Ducttape
 • Teiltje of emmer
 • Laag bakje en/of oude handdoek
 • Ring- en steeksleutel
 • Transportbouten (verhuisbouten)
  • Als je geen transportbouten hebt: een oude deken of handdoeken
 • Optioneel: Bubbelplastic of een oude deken
 • Vervoersmiddel, zoals een steekkar
 • Optioneel: ratelbanden
 • Waterpas

#1 Ontkoppel de wasmachine

Hoe simpel het ook klinkt: trek eerst de stekker uit het stopcontact. Plak het snoer hierna vast aan de wasmachine, zodat je er niet over struikelt. 🔌

Hierna is het zaak om de waterkraan dicht te draaien. Volg de toevoerslang aan de achterkant van je wasmachine – zo vind je de kraan. Draai de kraan met de klok mee dicht. (Het Engelse ezelsbruggetje, "lefty loosy, righty tighty", komt hier absoluut bij van pas!)

Koppel hierna de toevoerslang los. Het water dat vrijkomt, vang je op in een teiltje of emmer. Zorg ervoor dat de slang helemaal leegloopt. Plak hierna ook de slangen vast aan de achterkant van de wasmachine.

Het laatste beetje water zit in het filter van de wasmachine. De filter zit achter het klepje rechtsonderin de wasmachine. Zet hier een bakje onder en laat het filter leeglopen. Een oude handdoek is ook voldoende om het resterende water op te vangen.

Een koppel staat tussen verhuisdozen en tilt een grote kartonnen doos op

#2 Trommel vastzetten

De trommel is het kwetsbaarste gedeelte van de wasmachine. Hierom zet je de trommel vast met transportbouten. Deze krijg je altijd bij een nieuwe wasmachine meegeleverd. Bewaar ze goed! In de handleiding van je wasmachine lees je precies hoe en waar je de transportbouten plaatst.

Ben je de transportbouten van de wasmachine kwijt? Dan kun je deze meestal alsnog bij de leverancier bestellen.

Er is ook een alternatieve optie als je niet aan de bouten kunt komen: schroef de bovenkant van de wasmachine af en vul de open ruimte met oude handdoeken of een deken. Zo blijft de trommel ook op zijn plek tijdens het verhuizen.

#3 Vervoeren

Bij het vervoeren is het belangrijk om de wasmachine rechtop te houden. Op deze manier verklein je de druk op de leidingen. Draag de wasmachine altijd met twee mensen om het gewicht te verdelen. Ook de beste was-droogcombinatie is vrij zwaar – misschien nog wel zwaarder dan enkel een wasmachine! Houd dat in gedachten als je juist hiermee aan de haal gaat.

Vergeet daarom niet om je rug zo veel mogelijk recht te houden tijdens het vervoeren, en vooral vanuit je benen te tillen. 🏋 Heb je een steekkarretje tot je beschikking? Gebruik deze dan! Dat scheelt weer gesjouw en eventuele letsels.

Het is daarnaast aan te raden om de wasmachine in bubbelplastic of een deken te wikkelen. Je kunt de deur ook dichtmaken met tape of transparante folie. Dit beschermt meteen je nieuwe huis, mocht de wasmachine ergens tegenaan stoten en anderszins een deuk achterlaten.

Om de boel al helemaal goed te zekeren, maak je de wasmachine ook vast aan het steekkarretje met ratelbanden. Zo kiept of glijdt hij niet onverhoopt ervan af.

Hoe krijg je een wasmachine boven?

Zorg dat je wasmachine stevig op het steekkarretje staat. Benader je trap met dit steekkarretje. Je moet jezelf hierbij zo positioneren dat straks achteruit de trap op kunt lopen.

Ben je eenmaal bij de trap aangekomen, stap dan achteruit de trap uit. Ga met twee tot die tredes omhoog, en pauzeer dan. Kantel het steekkarretje naar je toe, zodat het zwaartepunt van de wasmachine laag blijft, en trek het karretje de tredes omhoog. Herhaal dit tot je boven bent!

Is de wasmachine te klein voor het trapgat (of te zwaar)? Dan heb je een verhuislift nodig. Deze takelt de wasmachine via het raam je huis binnen!

Meten is weten – Neem de maten van je wasmachine op voordat je verhuist. Zo weet je precies of de wasmachine door de trappenhal past, en in je nieuwe huis! 

Je kunt een wasmachine mede dankzij dit soort hulpmiddelen zelf verhuizen. Wil je liever toch dat iemand anders het doet? Huur dan een verhuisteam in!

#4 Opnieuw aansluiten

Eenmaal in je nieuwe huis, sluit je de wasmachine opnieuw aan. Verwijder de transportbouten en bewaar ze goed voor de volgende keer. Sluit de wasmachine aan volgens de handleiding van het apparaat. Controleer met een digitale waterpas of de wasmachine recht staat. Klaar is Kees!

Verhuis je ook je beste wasdroger mee? Bedenk dan vooraf waar je deze gaat neerzetten in je nieuwe huis. Het is mogelijk om de wasmachine en droger te stapelen als je ze niet naast elkaar kwijt kunt.

Vergeet daarbij niet dat je de machines in de buurt van een watertoevoer, waterafvoer en een geaard stopcontact zet. Houd ook rekening met de lengte van de aanvoer- en afvoerslangen.

Wellicht biedt een goede wasmachineverhoger een oplossing voor je kleine washok als je merkt dat de aansluitingen net wat te hoog zitten!

Conclusie

Verhuizen geeft een hoop stress. Hopelijk heeft dit artikel je duidelijkheid gegeven over je wasmachine verhuizen. Zo ben je goed voorbereid. Geniet van je nieuwe stekkie, en hopelijk tot ziens!

Heeft dit artikel je vraag beantwoord? Laat het hieronder weten. 🤗

Marieke Pasmans

Marieke werkte een aantal jaar in een winkel, maar besloot na een poosje dat het tijd was voor iets nieuws. Na wat omwegen kwam ze bij HelpingCherry terecht. Een schot in de roos: nu schrijft ze met plezier voor de website! Hiernaast werkt ze aan andere projecten als freelancer en plant ze een terugkeer naar de schoolbanken.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up