menu
close
Categorieën

Je Nieuwe Wok Inbranden in 6 Simpele Stappen

een persoon houdt een wok in een open vuur

Je bent een fan van de Aziatische keuken en je nieuwste aanwinst is een wok. Je staat te popelen om heerlijke wokgerechten uit je keuken tevoorschijn te toveren. Wacht nog even, want er is één cruciale stap: je wok inbranden. In dit artikel lees je hoe!

Als je beschikt over een gietijzeren koekenpan weet je al waarom inbranden zo belangrijk is. Een wok heeft deze behandeling ook nodig, want het beschermt het materiaal van de pan. Als je dit niet doet, roest de wok en branden je gerechten snel aan. Dit wil je voorkomen met je nieuwe wokpan.

Als je een wok inbrandt en goed onderhoud, gaat hij levenslang mee. Met elke wokbeurt wordt de anti-aanbaklaag beter. Bovendien krijgt de wok met elk wokgerecht meer smaak. Weten hoe je dit doet? Scroll snel verder voor het stappenplan!

Waarom een nieuwe wok inbranden?  – Om de wok te beschermen, brengt de fabrikant een beschermend laagje aan in de wok. Dit laagje beschermt de wok van invloeden van buitenaf. Zodra je de wok thuis hebt, verwijder je deze laag. Als je hierna geen nieuwe laag toevoegt, roest de pan. Om dit te voorkomen brand je de wok in. 

Voordat je begint

Een wok met anti-aanbaklaag óf van RVS (roestvrij staal) hoef je niet in te branden.

Alleen een wok van plaatstaal, carbonstaal of gietijzer brandt je in. Deze hebben van zichzelf geen anti-aanbaklaag. Deze creëer je zelf door inbranden.

Nu je weet of je wokpan geschikt is voor inbranden, is het tijd om alles klaar te leggen. Dit heb je nodig voor het inbranden:

  • Harde borstel of stuk staalwol
  • Je nieuwe wok
  • Keukenpapier
  • Theedoek
  • Hittebestendige olie, zoals zonnebloemolie of kokosolie
  • Gasfornuis of kookplaat (eventueel een losse wokbrander)
  • Een serveertang
  • Eventueel: een ovenwant of pannenlap

Stap 1: Fabriekslaag verwijderen

Verwijder eerst het laagje fabrieksolie van de wok. Je gebruikt hiervoor water, zeep en een stukje staalwol.

Dit is de eerste en laatste keer dat je de wok met zeep wast. Hierna is dit een no-go, want afwasmiddel tast de natuurlijke anti-aanbaklaag aan. 🙅‍♀️

Spoel de pan af met water en droog hem goed met wat keukenpapier of een schone theedoek. Nu is je pan klaar voor de volgende stap.

persoon staat voor een fornuis en roert in een wok

Stap 2: Wok verhitten

Zet de olie klaar en plaats je wok op de gasbrander of inductiekookplaat. Zet alvast je afzuigkap aan of open een raam, want het inbranden creëert behoorlijk wat rook!

Hoe je te werk gaat, hangt af van je type kookplaat:

  • Op een gasfornuis gebruik je de grootste pit. Sommige gaskookplaten hebben een wokbrander in het midden.
  • Op een inductiekookplaat is het inbranden hetzelfde als op een gasfornuis. Je hebt wel de beste wokpan voor inductie nodig, want deze heeft een magnetische bodem. Zo bereikt de wokpan de juiste temperatuur voor het inbranden. Daarnaast heeft je inductie pit genoeg vermogen nodig, zo'n 2000 watt of meer.

Plaats nu de droge wok op een hoog vuur. Draai de pan goed rond, zodat je elke kant verwarmt. De pan wordt zwart, maar geen zorgen: dit hoort! Het is een teken dat je goed bezig bent. Ga door tot de binnenkant van de wok volledig zwart is.

Als dit is gelukt, draai je het vuur uit. Laat de wok even afkoelen en ga verder naar stap 3.

Pas op  –  Bij het inbranden wordt een wok behoorlijk heet! Pas op dat je je niet verbrandt. Handvaten die geen beschermende houten laag hebben, worden gloeiend heet. Draag ovenhandschoenen om jezelf te beschermen en let ook op met kinderen en huisdieren rondom het fornuis. 

Stap 3: De wok inwrijven met olie

Neem nu een stuk keukenpapier en doop het in hittebestendige olie. Gebruik de serveertang om het stukje keukenpapier vast te houden en smeer de binnenkant van de wok volledig in met olie. Zo brand je jezelf niet als de wok nog warm is. Je mag best royaal zijn met de olie – liever te veel dan te weinig!

Stap 4: Een tweede keer inbranden

Zet de wok weer op hoog vuur en brandt de pan volledig in. Als het goed is, kleurt de pan nu nog donkerder. Blijf de pan draaien zodat de hele pan bedekt is met olie. Het is niet erg als de pan rookt, dit hoort.

Tip: als je de pan inbrandt met een beetje lente-ui, knoflook en gember krijgt de pan een natuurlijk aroma wat je later proeft als je wokgerechten bereid in de wok.

Als de pan donkerder is dan voorheen, ben je klaar voor de volgende stap.

Stap 5: Afspoelen met water 💧

Nu spoel je de pan af met water. Gebruik geen afwasmiddel, zeep of soda! Dit tast de natuurlijke anti-aanbaklaag aan.

Droog de pan met een schone theedoek of keukenpapier. Geeft de pan niet meer af? Dan is hij klaar voor gebruik. Wrijf hem nog één keer in met wat keukenpapier en olie en zet hem weg. Hij is klaar voor je wokavonturen!

Stap 6: Herhaal

Als de pan nog afgeeft, ben je er nog niet helemaal. Herhaal je stappen 3 tot en met 5, totdat de pan niet meer afgeeft.

foto van wok op gasfornuis

Zo houd je je wok in topconditie

Als je je wok goed onderhoud, gaat hij levenslang mee. Volg deze tips om je nieuwe wok voor altijd in topconditie te houden:

  • Was de pan nooit af met afwasmiddel, zeep of soda. Je wast de pan alleen met wat lauwwarm water en eventueel een afwasborstel. De pan blijft altijd een beetje vettig, maar dit is niet erg!
  • Droog de pan na het wassen met een theedoek of keukenpapier. Smeer elke keer een beetje olie in de pan, voordat je hem weg zet.
  • In het begin is de anti-aanbaklaag nog niet altijd optimaal. Als er nog etensresten blijven plakken, verwijder je deze met een staalborsteltje en water.
  • Geen paniek als je roestplekjes ziet ontstaan! De plekjes schuur je weg met een grove spons of staalborsteltje. Hierna brand je de wok opnieuw in.
een wok staat buiten op een wokinbrander

Conclusie

Hopelijk heb je nu antwoord op je vraag "hoe een wok inbranden?". Met een beetje geduld en liefde kom je een heel eind. Zo ben je klaar om de lekkerste wokgerechten te bereiden. Heb je zelf nog tips of opmerkingen? Laat ze dan hieronder achter. Veel plezier met je nieuwe wok!

Marieke Pasmans

Marieke werkte een aantal jaar in een winkel, maar besloot na een poosje dat het tijd was voor iets nieuws. Na wat omwegen kwam ze bij HelpingCherry terecht. Een schot in de roos: nu schrijft ze met plezier voor de website! Hiernaast werkt ze aan andere projecten als freelancer en plant ze een terugkeer naar de schoolbanken.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up