Je bent een fan van de Aziatische keuken en je nieuwste aanwinst is een wok. Je staat te popelen om heerlijke wokgerechten uit je keuken tevoorschijn te toveren. Wacht nog even, want er is één cruciale stap: je wok inbranden. In dit artikel lees je hoe!
Als je beschikt over een gietijzeren koekenpan weet je al waarom inbranden zo belangrijk is. Een wok heeft deze behandeling ook nodig, want het beschermt het materiaal van de pan. Als je dit niet doet, roest de wok en branden je gerechten snel aan. Dit wil je voorkomen met je nieuwe wokpan.
Als je een wok inbrandt en goed onderhoud, gaat hij levenslang mee. Met elke wokbeurt wordt de anti-aanbaklaag beter. Bovendien krijgt de wok met elk wokgerecht meer smaak. Weten hoe je dit doet? Scroll snel verder voor het stappenplan!
Een wok met anti-aanbaklaag óf van RVS (roestvrij staal) hoef je niet in te branden.
Alleen een wok van plaatstaal, carbonstaal of gietijzer brandt je in. Deze hebben van zichzelf geen anti-aanbaklaag. Deze creëer je zelf door inbranden.
Nu je weet of je wokpan geschikt is voor inbranden, is het tijd om alles klaar te leggen. Dit heb je nodig voor het inbranden:
Verwijder eerst het laagje fabrieksolie van de wok. Je gebruikt hiervoor water, zeep en een stukje staalwol.
Dit is de eerste en laatste keer dat je de wok met zeep wast. Hierna is dit een no-go, want afwasmiddel tast de natuurlijke anti-aanbaklaag aan. 🙅♀️
Spoel de pan af met water en droog hem goed met wat keukenpapier of een schone theedoek. Nu is je pan klaar voor de volgende stap.
Zet de olie klaar en plaats je wok op de gasbrander of inductiekookplaat. Zet alvast je afzuigkap aan of open een raam, want het inbranden creëert behoorlijk wat rook!
Hoe je te werk gaat, hangt af van je type kookplaat:
Plaats nu de droge wok op een hoog vuur. Draai de pan goed rond, zodat je elke kant verwarmt. De pan wordt zwart, maar geen zorgen: dit hoort! Het is een teken dat je goed bezig bent. Ga door tot de binnenkant van de wok volledig zwart is.
Als dit is gelukt, draai je het vuur uit. Laat de wok even afkoelen en ga verder naar stap 3.
Neem nu een stuk keukenpapier en doop het in hittebestendige olie. Gebruik de serveertang om het stukje keukenpapier vast te houden en smeer de binnenkant van de wok volledig in met olie. Zo brand je jezelf niet als de wok nog warm is. Je mag best royaal zijn met de olie – liever te veel dan te weinig!
Zet de wok weer op hoog vuur en brandt de pan volledig in. Als het goed is, kleurt de pan nu nog donkerder. Blijf de pan draaien zodat de hele pan bedekt is met olie. Het is niet erg als de pan rookt, dit hoort.
Tip: als je de pan inbrandt met een beetje lente-ui, knoflook en gember krijgt de pan een natuurlijk aroma wat je later proeft als je wokgerechten bereid in de wok.
Als de pan donkerder is dan voorheen, ben je klaar voor de volgende stap.
Nu spoel je de pan af met water. Gebruik geen afwasmiddel, zeep of soda! Dit tast de natuurlijke anti-aanbaklaag aan.
Droog de pan met een schone theedoek of keukenpapier. Geeft de pan niet meer af? Dan is hij klaar voor gebruik. Wrijf hem nog één keer in met wat keukenpapier en olie en zet hem weg. Hij is klaar voor je wokavonturen!
Als de pan nog afgeeft, ben je er nog niet helemaal. Herhaal je stappen 3 tot en met 5, totdat de pan niet meer afgeeft.
Als je je wok goed onderhoud, gaat hij levenslang mee. Volg deze tips om je nieuwe wok voor altijd in topconditie te houden:
Hopelijk heb je nu antwoord op je vraag "hoe een wok inbranden?". Met een beetje geduld en liefde kom je een heel eind. Zo ben je klaar om de lekkerste wokgerechten te bereiden. Heb je zelf nog tips of opmerkingen? Laat ze dan hieronder achter. Veel plezier met je nieuwe wok!