menu
close
Categorieën

Zuigkracht Stofzuiger: Dit Moet je Weten

een persoon gebruikt een stofzuiger voor het zuigen van een houten vloer

Een stofzuiger is dé huishoudvriend voor een schone vloer, maar alleen als hij ook goed zijn werk doet. Klopt er niets van de zuigkracht van je stofzuiger, dan is het niet zozeer een vriend, maar een werker die niet vooruit te branden is!

Met een stofzuiger met hoge zuigkracht hoef je minder je best te doen voor een schone vloer, maar wat bepaalt de zuigkracht van een stofzuiger? En hoe verbeter je de zuigkracht? Dat lees je hieronder!

Hoeveel zuigkracht heeft een stofzuiger nodig?

Bij het kopen van een nieuwe stofzuiger is het belangrijk om jezelf af te vragen: hoeveel zuigkracht heb ik nodig?

Je zou denken dat het vermogen een grote rol speelt in de zuigkracht, maar dit is niet helemaal het geval. Sinds 2017 worden er zelfs alleen nog stofzuigers gemaakt met een maximaal vermogen van 900 watt. Het wattage geeft simpelweg weer hoeveel energie de motor nodig heeft.

Een stofzuiger van 800 watt werkt daarom per definitie niet beter dan een model van 600 watt. Voor een goede zuigkracht kijk je ook naar andere specificaties.

De zuigkracht die je nodig hebt, ligt grotendeels aan de vloersoort in je huis. Harde vloeren, zoals parket, hebben minder zuigkracht nodig dan tapijt. Niet alleen het vermogen, maar ook andere specificaties zijn van belang. Denk aan het type zuigmond, de grootte van de stofzuigerzak en de aansluiting van de onderdelen. Voor een goed idee van de zuigkracht, lees je ook de reviews van je favoriete model. 

Vloersoort

Om met de deur in huis te vallen: de zuigkracht van de beste stofzuiger is grotendeels afhankelijk van de ondergrond die je stofzuigt. Een houten vloer krijg je bijvoorbeeld makkelijker schoon dan tapijt. 👇

Harde vloeren

Onder harde vloeren vallen parket, laminaat, hout, tegels, linoleum, vinyl, PVC en beton. Het vuil blijft op de vloer liggen, waardoor de stofzuiger het makkelijk oppakt. Zelfs klein vuil wordt makkelijk opgezogen door een eveneens kleine kruimeldief.

Ben je op zoek naar een nieuwe stofzuiger, dan hoef je niet specifiek op zoek te gaan naar eentje die geadverteerd wordt als hebbende een 'hoge zuigkracht' of 'veel zuigkracht'.

Tapijt

Onder tapijt vallen laagpolig tapijt, hoogpolig tapijt en vloerkleden. Laag- en hoogpolig tapijt hebben beiden de maximale zuigkracht van je stofzuiger nodig, want het vuil zit dieper in de vezels. 🦠

Tapijt krijg je beter schoon als je stofzuiger een flink zuigvermogen heeft. Dit lees je niet af aan het vermogen (wattage), zoals veel mensen denken, maar eerder aan airflow.

Dit geeft weer hoeveel cubic feet per minuut een lucht een stofzuiger opzuigt. Hoe hoger die waarde (als de fabrikant die heeft opgegeven), hoe beter.

1 'cubic foot ' staat gelijk aan ongeveer 0,03 m³.

Zuigkracht instellen

Kies de juiste instellingen voor de vloersoort die je stofzuigt. Tapijt heeft een turbostand nodig, maar een vloerkleed zuig je liever niet op de hoogste stand. Zo zuigt je stofzuiger zich niet vast aan je vloerkleed.

Maar hoe stel je de zuigkracht van een stofzuiger in? De meeste stofzuigers hebben een schuif die je in verschillende standen zet: dicht, een beetje open of helemaal open.

In plaats van een schuif is dit bij andere modellen een draaiknop of automatische zuigkrachtregeling. Bij die laatste weet de stofzuiger wat de beste zuigkracht is, en past die toe.

Staat de schuif dicht, dan zuigt de stofzuiger op zijn hardst. Als je de schuif een beetje open zet wordt dit al minder. Zet je de schuif helemaal open? Dan is de zuigkracht op zijn laagst. Dit gebruik je bijvoorbeeld als je fragiele oppervlaktes wilt stofzuigen, zoals jaloezieën.

Daarnaast hebben sommige stofzuigers ook een turbostand. Onder andere de beste steelstofzuiger maakt gebruik van de turbostand. Hiermee maak je een extra vies stukje vloer alsnog gemakkelijk schoon. ✨

Een steelstofzuiger wordt gebruikt om een tegelvloer te stofzuigen. Op de achtergrond is een bankstel en koffietafel te zien.

Wat bepaalt de zuigkracht van een stofzuiger?

De zuigkracht van een stofzuiger is afhankelijk van een aantal factoren:

  • Aansluiting van de onderdelen. Bij een stofzuiger met een goede zuigkracht lekt zo min mogelijk lucht weg. Als alle onderdelen naadloos op elkaar sluiten, gaat geen zuigkracht verloren. Moet je een onderdeel vervangen? Kies dan voor onderdelen die het merk zelf verkoopt, zodat je dezelfde resultaten kunt garanderen.
  • Zuigmonden. Kies het juiste mondstuk voor de vloer die je stofzuigt. Voor harde vloeren is een combimondstuk geschikt, kwetsbare houten vloeren zuig je met een parketborstel, terwijl een hoogpolig tapijt een turboborstel vereist. Hoe smaller de zuigmond, hoe sterker de zuigkracht (omdat de luchtstroom geconcentreerd wordt), maar vergeet niet te letten op het vloertype.
  • Stofzuigerzak. Hoe groter de stofzak of het stofreservoir, hoe langer de stofzuiger de zuigkracht behoudt. Hierbij is het wel belangrijk om de stofzuigerzak of het reservoir op tijd te legen.
  • Onderhoud. Als je regelmatig naar je stofzuiger omkijkt, blijft de zuigkracht langer intact. Denk aan het stofreservoir tijdig legen en de filters maandelijks schoonmaken. 🧼
  • Acculading. Kort gezegd doet een draadloze stofzuiger zijn werk een stuk minder goed als de accu bijna leeg is. De zuigkracht zakt weg naarmate het einde van de batterijlevensduur nadert.

Help: mijn stofzuiger verliest zuigkracht!

Een stofzuiger verliest zuigkracht om allerlei redenen. Het is daarom belangrijk om onderstaande punten allemaal door te lopen, om te weten waar de oorzaak ligt.

  • Leeg de stofzak of stofbak. Het is verstandig om je stofzuiger tijdig te legen. Wacht niet tot de stofzuigerzak op exploderen staat! 💣 Leeg je stofzuiger met zak als deze voor twee-derde vol is. Zelfs een goede robotstofzuiger moet je regelmatig legen, behalve als je een exemplaar bemachtigt die automatisch leegt.
  • Maak eventuele filters schoon. Het filter maak je minimaal één keer per maand schoon. Je haalt het filter uit de stofzuiger en klopt hem buiten of boven de prullenbak uit. Een wasbaar filter was je minstens één keer in het half jaar, maar het liefst vaker. Zo haal je het meeste uit je stofzuiger. Filters die niet wasbaar zijn, zoals HEPA-filters, vervang je minstens één keer per jaar.
  • Check op blokkades. Blokkades zijn een veelvoorkomend probleem bij stofzuigers. Meestal heb je het niet eens door! Zit er een verstopping in je stofzuiger? Dat kom je zo te weten: maak de slang en/of buis los, zet de stofzuiger aan en voel bij de opening van de stofzuiger. Voel je genoeg zuigkracht? Dan zit de verstopping in de slang, buis of het mondstuk. Zet hierna de slang op de stofzuiger en controleer opnieuw de zuigkracht. Ga zo alle onderdelen af totdat je het onderdeel hebt gevonden waar de verstopping zit.
  • Lekt de stofzuiger? Een gaatje in de stofzuigerslang is niet handig. Ook als onderdelen niet goed op elkaar aansluiten, verliest de stofzuiger zuigkracht. Zorg er daarom voor dat alle onderdelen goed op elkaar zitten. Haal zo nodig alle onderdelen van elkaar en zet ze terug in elkaar.

Check je stofzuiger op deze punten, en maak je stofzuiger regelmatig schoon. Hoe je dit het beste doet, vindt je terug in de handleiding van je apparaat. Online vind je ook allerlei handige tips voor het schoonmaken van je type stofzuiger, zoals onderstaande video.

Conclusie

Hopelijk heb je een antwoord op je vraag gevonden! Met een stofzuiger met goede zuigkracht wordt je stof weer de baas. Let hierbij niet alleen op het vermogen, maar ook op andere specificaties. Pleeg ook af en toe het nodige onderhoud, zodat je stofzuiger er een langere levensduur op nahoudt.

In ieder geval, bedankt voor het lezen! Via onderstaande knoppen is het mogelijk om feedback achter te laten. Zo zorgen we dat onze artikelen je op den duur nóg beter helpen. 🙌

Marieke Pasmans

Marieke werkte een aantal jaar in een winkel, maar besloot na een poosje dat het tijd was voor iets nieuws. Na wat omwegen kwam ze bij HelpingCherry terecht. Een schot in de roos: nu schrijft ze met plezier voor de website! Hiernaast werkt ze aan andere projecten als freelancer en plant ze een terugkeer naar de schoolbanken.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up