menu
close
Categorieën

Verzorg je Tandvlees Optimaal met het Beste Flosapparaat!

Vrouw staat voor de spiegel en glimlacht.

Bij een stralend witte lach hoort ook mooi, gezond tandvlees. Dit bereik je met het beste flosapparaat van het moment! In dit artikel vertel ik je alles over waterflossen en waarom je dit nodig hebt!

Als ik net van de preventie-assistent kom, voelen m'n tanden altijd schoner dan ooit tevoren. Helaas gaat dat effect snel weer weg, ondanks dat ik braaf twee keer per dag elektrisch poets. Is dit fijne schone gevoel ook thuis te behalen? Zeker! Met een flosapparaat kom je behoorlijk in de buurt. Benieuwd hoe het werkt en waar je op moet letten? Ik help je bij het uitkiezen van het beste flosapparaat.

Waterpik Ion

Waterpik Ion
Draadloos: Ja
Inhoud waterreservoir: 200 ml
Te gebruiken met mondwater: Ja
Aantal snelheden: 3
Bekijk op CoolblueBekijk op Bol.com

EcoFrenzy Kids Floss Picks

EcoFrenzy Kids Floss Picks

Spotlight Water Flosser with UV

Spotlight Water Flosser with UV

Waarom een flosapparaat aanschaffen?

Monddouche, waterflosser, flosapparaat, het zijn verschillende namen voor dezelfde handige gadget. Met een flosapparaat houdt je niet alleen je tanden schoon, maar voorkom je ook ontstoken tandvlees. Het gebruikt krachtige waterstralen om de ruimtes tussen je tandvlees en tanden te reinigen, waar je normaliter niet of nauwelijks bijkomt.

Waarom zou je een flosapparaat in huis halen als je al netjes tandenstokers of flosdraad gebruikt? Veel mensen vinden een monddouche veel makkelijker in gebruik dan bijvoorbeeld traditioneel flosdraad. De meeste mensen gebruiken flosdraad zelfs op de verkeerde manier. Een waterflosser doet het werk voor je, wat weer kopzorgen scheelt.

Bloedend tandvlees? – Als je net begint met elektrisch flossen, merk je misschien dat je tandvlees meer bloedt. Geen zorgen, dit is normaal! Je tandvlees moet even wennen, maar je merkt vanzelf dat door regelmatig te flossen je tandvlees sterker en schoner wordt!

Een goede monddouche verwijdert tot 99% meer plak dan een reguliere poetsbeurt! Het is geen vervanging voor netjes minstens twee keer per dag poetsen, maar een flosapparaat is perfect om te combineren met de beste elektrische tandenborstel.

Inhoud waterreservoir

Een flosapparaat werkt met water onder hoge druk, en dan heb je natuurlijk een degelijk waterreservoir nodig. Een tank van onder de 100 mililiter is slechts voldoende voor een snelle reinigingsbeurt

Is het reservoir wat kleiner, dan is dat niet gelijk een ramp. Het is eenvoudig bij te vullen, maar dat is middenin een grondigere reinigingsbeurt al snel irritant. Wel neem je een kleinere waterflosser makkelijk mee op vakantie. Is draagbaarheid belangrjk voor je, houd dit dan in gedachten.

Met een waterreservoir 300 milimeter of groter hoef je deze minder vaak bij te vullen en reinig je zonder te stoppen in één keer je gehele gebit. Een groter waterreservoir heeft wel als nadeel dat het flosapparaat wat zwaarder is.

Met water en lucht

Elk flosapparaat reinigt met waterdruk, maar sommige modellen hebben net dat beetje extra: deze reinigen met water én lucht. Het voordeel is dat het water hierdoor niet alle kanten op spuit tijdens het reinigen. Of het je gebit schoner maakt, is niet wetenschappelijk bewezen.

Timer

Je denkt misschien: "hoe langer, hoe beter", maar met flossen is dit zeker niet het geval. Te lang flossen beschadigt juist het tandvlees en dat is niet de bedoeling. Daarom hebben sommige flosapparaten een timer die precies aangeeft wanneer het tijd is om weer te stoppen. Zo voorkom je onnodige schade aan het tandvlees.

Aan de kabel of draadloos

Je kiest tussen aan de kabel of draadloos. Ik benoemde al eerder dat tijdens het reinigen water alle kanten op spat. Je gebruikt een flosapparaat daarom het liefst in de badkamer.

Heeft je badkamer of toilet geen stopcontact? Dan is het logischerwijs handiger om te gaan voor een draadloos model. Dit scheelt ook weer als je het apparaat meeneemt op reis! Let wel: je moet wel de accu op tijd opladen, zodat je op het moment suprème niet zonder flosapparaat zit!

De 5 beste flosapparaten op een rij

1. Waterpik Ion

1. Waterpik Ion
Draadloos: Ja
Inhoud waterreservoir: 200 ml
Te gebruiken met mondwater: Ja
Aantal snelheden: 3

2. EcoFrenzy Kids Floss Picks

2. EcoFrenzy Kids Floss Picks

3. Spotlight Water Flosser with UV

3. Spotlight Water Flosser with UV

4. Crayola Twistables Flossers

5. Bambo Earth Natural Dental Floss

5. Bambo Earth Natural Dental Floss

Verschillende snelheden voor snel schone tanden

Sommige modellen hebben lekker veel verschillende standen. Wat is daarvan het voordeel? De snelheid bepaalt de intensiteit waarmee het flosapparaat je gebit reinigt. Zo hebben moeilijk verwijderbare etensresten een hoge intensiteit nodig.

Voor een grondige reiniging kies je een hoge intensiteit, maar als je gevoelig tandvlees hebt zet je de intensiteit liever een standje lager.

Houd er wel rekening mee dat er een kans is dat het water alle kanten op spuit als je het op de hoogste stand zet. Dit valt goed te voorkomen door je mond zoveel mogelijk dicht te houden, maar geheel voorkomen kan helaas niet.

Waterstraal standen

Dan is ook de waterstraal in te stellen met verschillende standen. Denk aan spiralende stralen, pulserende stralen of rechte stralen. Hiermee bereik je lastige hoeken. De meest luxe stand? Dat is de massagestand, die je tandvlees langzaam masseert en zo de doorbloeding op gang brengt. Dit zorgt voor een gezonder tandvlees.

Wel of geen mondwater

In principe is een beetje lauw water al voldoende. Als je graag een extra frisse adem wil, kan je bij veel modellen ook mondwater toevoegen aan het waterreservoir. Het maakt dan niet uit welk mondwater je gebruikt: of het nu bedoeld is om te bleken, fluoride bevat of je tanden tijdelijk ongevoelig maakt.

Massage voor het tandvlees

Een goede reiniging is het doel. Daarvoor zijn de meeste standaard modellen geschikt, maar sommige doen net dat beetje extra voor een gezonder tandvlees. Zo hebben een paar types de optie om het tandvlees te masseren. Dit geeft het een gezonde uitstraling en voorkomt of verhelpt ontstekingen.

Accessoires

Een flosapparaat kan veel, maar niet zonder een paar handige accessoires. Zo bestaan er opzetstukken bedoeld voor gevoelig tandvlees of die de tong reinigen. Verder komen sommige modellen met een opzetstuk speciaal voor beugeldragers. Helaas heeft niet elk model extra opzetstukken, dus wees hier alert op als dit belangrijk voor je is.

Specificaties van flosapparaten naast elkaar

DraadloosInhoud waterreservoirTe gebruiken met mondwaterAantal snelheden
1Waterpik IonJa200 mlJa3
2EcoFrenzy Kids Floss PicksJa200 mlJa3
3Spotlight Water Flosser with UVJa200 mlJa3
4Crayola Twistables FlossersJa200 mlJa3
5Bambo Earth Natural Dental FlossJa200 mlJa3

Waterpik Ion

Draadloos: Ja

Inhoud waterreservoir: 200 ml

Te gebruiken met mondwater: Ja

Aantal snelheden: 3

EcoFrenzy Kids Floss Picks

Draadloos: Ja

Inhoud waterreservoir: 200 ml

Te gebruiken met mondwater: Ja

Aantal snelheden: 3

Spotlight Water Flosser with UV

Draadloos: Ja

Inhoud waterreservoir: 200 ml

Te gebruiken met mondwater: Ja

Aantal snelheden: 3

Crayola Twistables Flossers

Draadloos: Ja

Inhoud waterreservoir: 200 ml

Te gebruiken met mondwater: Ja

Aantal snelheden: 3

Bambo Earth Natural Dental Floss

Draadloos: Ja

Inhoud waterreservoir: 200 ml

Te gebruiken met mondwater: Ja

Aantal snelheden: 3

Veelgestelde vragen over flosapparaten

Hoe werkt een flosapparaat?

Een flosapparaat reinigt de ruimte tussen de tanden en het tandvlees. Het apparaat heeft een reservoir dat met een gepaste druk op en rondom het tandvlees gespoten wordt. Hierdoor ontstaan kleine druppeltjes die moeiteloos tussen de tanden schoonmaken. Met de juiste techniek voelt het net of je van de preventie-assistent komt!

Hoe reinig je het waterreservoir?

Na ieder gebruik is het verstandig het waterreservoir leeg te gooien en droog te maken. Veel reservoirs zijn zelfs vaatwasserbestendig, dus je maakt ze gemakkelijk schoon. Ook zijn ze vaak BPA-vrij, wat betekent dat je je geen zorgen hoeft te maken over giftige stofjes.

Is een flosapparaat geschikt voor ieder gebit?

Bijna. Flosapparaten komen vaak met verschillende spuitkoppen of andere accessoires die ervoor zorgen dat iedereen eenvoudig hun gebit reinigt zonder gedoe. Daarnaast pas je eenvoudig de intensiteit van de waterdruk aan met één druk op de knop. Zo reinig je zelfs het gevoeligste tandvlees. Heb je echter chronische ontstekingen en/of een aandoening als parodontitis, bespreek het gebruik van een flosapparaat dan eerst met je tandarts.

Wanneer gebruik ik een flosapparaat?

Een flosapparaat gebruik je in combinatie met een tandenborstel. Welk type tandenborstel je gebruikt is volledig aan jou. In de handleiding staat vaak wanneer je het apparaat het beste gebruikt. Sommige apparaten gebruik je namelijk na het poetsen, terwijl je dit bij andere modellen juist beter vooraf doet.

Conclusie

Tijd om een flosapparaat te kopen en je gebit de liefde te geven die het verdient! Ben je er nog niet helemaal uit? Lees het artikel dan nog eens rustig even door. Heb je alsnog vragen, laat het ons dan hieronder weten. 👇 Bedankt voor het lezen.

Rebecca de Jongh

Rebecca is altijd op zoek naar nieuwe kennis. Ze begon in 2013 met de opleiding Journalistiek en ontdekte hier dat ze een passie heeft voor onderzoek. Ze is daarom in 2019 aan de opleiding Online Culture. Ze schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen, van wetenschappelijke content tot lijstjes over de beste gadgets. In haar vrije tijd kijkt ze graag Netflix of leest ze een goed boek.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up