menu
close
Categorieën

Heerlijke Verkoeling dankzij de Beste Plafondventilator!

Plafondventilator aan het plafond

Het enige waar je op een warme zomerdag naar verlangt, is een koel briesje. Ventilatoren komen in allerlei soorten en maten, maar ze nemen ruimte in en staan niet altijd even flatteus. Een plafondventilator daarentegen plaats je aan het plafond, waardoor je een stijlvolle en luxe look creëert én geniet van een verkoelend briesje!

Waarom een plafondventilator aanschaffen?

Het grootste voordeel van de plafondventilator is dat je hem aan het plafond bevestigt. Hierdoor neemt hij geen ruimte in de kamer in en oogt hij stijlvol. De plaatsing zorgt er ook voor dat de koele wind zich door de hele kamer verspreidt. Zo geniet je overal van een koele bries!

Aan een plafondventilator zitten zowel voor- als nadelen verbonden. Om je een weloverwogen keuze te laten maken, zet ik deze voor je op een rij.

Honeywell Carnegie Industrial Farmhouse LED

Honeywell Carnegie Industrial Farmhouse LED

Westinghouse Lighting 7224200 Comet Indoor

Westinghouse Lighting 7224200 Comet Indoor

Home Decorators Collection Kensgrove LED

Home Decorators Collection Kensgrove LED

Voordelen:

 • Neemt geen ruimte in
 • Oogt stijlvol
 • Verspreidt koele lucht gelijkmatig
 • Keuze uit verschillende bladen en variaties
 • Te combineren met verlichting
 • Energiezuinig doordat hij in de winter ook warme lucht verspreidt 

Nadelen:

 • Maakt geluid wanneer hij ronddraait
 • Niet gemakkelijk verplaatsbaar
 • Niet gemakkelijk te installeren

Soorten plafondventilators

Ondanks dat alle plafondventilators aan het plafond hangen, zitten er verschillen tussen allerlei soorten.

Allereerst is er de verlichting. Sommige plafondventilators hebben een lamp in het midden. Zo heb je dus een ventilator en lamp in één. Een voordeel hiervan is dat het je geen lampenaansluiting kost. Het aansluiten van een plafondventilator met lamp is wel een stuk gecompliceerder, omdat je ook de verlichting aansluit.

Het aantal bladen verschilt ook per type plafondventilator. Een simpel model beschikt over twee tot zes bladen, maar drie of vier komt het meest voor. Je merkt zeker verschil tussen meer of minder bladen. Meer bladen produceren meer luchtstroom en verdelen de lucht ook beter.

Plafondventilators komen in veel verschillende kleuren en materialen. Zo bestaan er ventilators met kunststof bladen, maar ook met bladen van hout of metaal. Het materiaal heeft weinig tot geen invloed op hoe goed hij werkt. Deze variaties bestaan vooral voor verschillende stijlen in huis.

De meeste woningen hebben een standaard plafondhoogte. Afhankelijk van hoe oud het huis is, zijn de plafonds tussen de 2,2 tot 2,4 meter hoog. De meeste plafondventilators zijn gemaakt om op deze plafondhoogtes te passen. Heeft jouw plafond een standaardhoogte, hang de plafondventilator dan op de aangegeven hoogte in de handleiding. 

Is het plafond hoger dan de standaard afmetingen? Hang de ventilator dan iets lager op. Je gebruikt hiervoor een verlengstang die bij de plafondventilator past. Zorg ervoor dat er altijd minstens 2 meter afstand tussen de plafondventilator en de vloer zit om hem veilig te laten draaien.

Zó hang je een plafondventilator op

Wanneer je een plafondventilator koopt, ontvang je bij het product instructies om het apparaat op te hangen. Per ventilator, merk of winkel kan de exacte volgorde van sommige stappen verschillen. Het beste is om die instructies op te volgen. Om je hier een beeld van te geven, beschrijf ik het proces hieronder.

Om een plafondventilator op te hangen heb je schroevendraaiers, een boormachine, schroeven met pluggen, een spanningzoeker en een speciale plafonddoos voor ventilatoren nodig. Gewone plafonddozen missen de stevigheid om het gewicht van het apparaat te dragen.

Schakel allereerst de stroom uit en controleer met de spanningzoeker of er echt geen stroom meer op de kabels staat. Bevestig daarna de speciale plafonddoos. Let goed op dat je dit onderdeel stevig ophangt.

Je gaat nu de ventilatoronderdelen in elkaar zetten. Begin bij de bladen en verbind daarna de elektriciteitsdraden. Haal ze door het verbindingspijpje tussen de ventilator en het plafond in. Schroef de draden vast, zodat ze op hun plek blijven. Schroef nu de balanskogel vast; dit voorkomt wiebelen.

Dan zijn de plafondbeugel en de ontvanger aan de beurt. Plaats eerst de plafondbeugel, zodat je de ontvanger in de plafondbeugel plaatst. Heb je een plafondventilator met verlichting? Doe de lamp dan in de fitting en plaats daarna de lampenkap er overheen.

Controleer altijd of de onderdelen stevig vastzitten, anders heb je kans dat ze later weer naar beneden komen. Het is daarom ook verstandig om deze klus met zijn tweeën te doen.

Klinkt dit allemaal nog een beetje vaag? Bekijk dan deze handige video die het stap voor stap laat zien!

De 5 beste plafondventilators op een rij

1. Honeywell Carnegie Industrial Farmhouse LED

1. Honeywell Carnegie Industrial Farmhouse LED

2. Westinghouse Lighting 7224200 Comet Indoor

2. Westinghouse Lighting 7224200 Comet Indoor

3. Home Decorators Collection Kensgrove LED

3. Home Decorators Collection Kensgrove LED

4. MINKA-AIRE Light Wave F844-DK 52-Inch

4. MINKA-AIRE Light Wave F844-DK 52-Inch

5. Harbor Breeze Mazon 44-Inch Brushed

5. Harbor Breeze Mazon 44-Inch Brushed

Koopgids: hoe kies ik de beste plafondventilator?

Nu je weet welke soorten plafondventilators er bestaan en hoe je er een ophangt, is het belangrijk dat je rekening houdt met verschillende specificaties. Ik zet ze voor je op een rij.

Vermogen

Het vermogen van een plafondventilator bepaalt de kracht waarmee de ventilator ronddraait. Het bepaalt dus ook in hoeverre de lucht effectief door een ruimte circuleert. Het vermogen is aangegeven met de eenheid watt. Voor het vermogen geldt: hoe hoger het vermogen is, hoe meer luchtcirculatie er plaatsvindt.

Dit betekent ook dat een plafondventilator met veel vermogen voor meer verkoeling zorgt. Een plafondventilator met veel vermogen heeft vaak wel grotere bladen en maakt meestal meer geluid.

Geluid

Een plafondventilator maakt geluid, wat soms best irritant is. Maar waar sommige ventilatoren veel herrie maken, zijn anderen relatief geruisloos. Dit heeft te maken met het aantal decibel (dB). Hoe lager het aantal dB, hoe minder geluid hij maakt.

Het is dus belangrijk om naar het geluidsniveau van een plafondventilator te kijken, om te voorkomen dat je met een ventilator thuiskomt die enorm veel herrie maakt. Zeker wanneer je een plafondventilator ‘s nachts in de slaapkamer gebruikt, is het fijn als deze je niet wakker houdt!

Plafondventilator in de slaapkamer

Snelheden

De snelheid waarmee de bladen van een ventilator ronddraaien, bepaalt ook hoeveel luchtcirculatie er plaatsvindt. Een hogere snelheid betekent meer verkoeling.

Een plafondventilator heeft vaak verschillende standen (meestal 3) en verschillende snelheden, zodat je de ventilator precies zo hard laat draaien als je fijn vindt.

Montage

Afhankelijk van hoe handig je bent, is het verstandig om te kijken naar de montage van een ventilator. Wanneer het heel lastig is om een bepaald product te monteren of te installeren, dan is het de vraag of dit product goed bij jou past. Kijk hierbij ook naar de ruimte waarin je de ventilator plaatst. Heb je bijvoorbeeld een schuin plafond? Controleer dan of de ventilator daar wel past.

Verlichting

Een ventilator alleen zorgt voor verkoeling, maar sommige plafondventilators hebben ook een lamp. Er zijn verschillende soorten ventilatoren waar verschillende lampen in passen. Je kunt hierbij ook kijken naar energiezuinige opties, zodat je minder energie verbruikt met de ventilator en de bijbehorende verlichting.  

Plafondventilator met lamp

Bediening

Sommige ventilatoren bedien je op afstand met een meegeleverde afstandsbediening. Wanneer een afstandsbediening voor jou handig is, dan is het goed om te kijken naar plafondventilators waar die bijzitten. Er bestaan tegenwoordig zelfs ventilatoren die je verbindt met een app, waarmee je hem op afstand bestuurt.

Verbruik

Hoeveel stroom een plafondventilator verbruikt, verschilt per model. Een plafondventilator met verlichting verbruikt iets meer dan een ventilator zonder, maar al met al is een plafondventilator relatief zuinig. Ze verbruiken een stuk minder dan andere alternatieven voor verkoeling, zoals airconditioning.

Het vermogen van plafondventilators ligt praktisch altijd onder de 100 watt en is gemiddeld tussen de 30 en 50 watt. Dat is ongeveer evenveel als de gemiddelde gloeilamp. Aangezien je een plafondventilator voornamelijk in de zomer gebruikt, kom je met een grove schatting uit op een hoogte in verbruik dat €10 tot €20 per jaar kost.

Specificaties van plafondventilators naast elkaar

1Honeywell Carnegie Industrial Farmhouse LED
2Westinghouse Lighting 7224200 Comet Indoor
3Home Decorators Collection Kensgrove LED
4MINKA-AIRE Light Wave F844-DK 52-Inch
5Harbor Breeze Mazon 44-Inch Brushed

Honeywell Carnegie Industrial Farmhouse LED

Westinghouse Lighting 7224200 Comet Indoor

Home Decorators Collection Kensgrove LED

MINKA-AIRE Light Wave F844-DK 52-Inch

Harbor Breeze Mazon 44-Inch Brushed

Veelgestelde vragen over plafondventilators

Kan je niet wachten op een heerlijk briesje? Voor je een plafondventilator in huis haalt, beantwoord ik nog een paar vragen over deze nuttige apparaten.

Waarom een plafondventilator?

Een plafondventilator neemt geen ruimte in doordat je deze aan het plafond bevestigt. Daarnaast circuleert hij koele lucht gelijkmatig en kan hij in de winter ook warme lucht circuleren, zodat een ruimte langer warm blijft. Ook is een plafondventilator een stuk duurzamer dan bijvoorbeeld airconditioning.

Hoe plaats je een plafondventilator?

 1. Schakel eerst de stroom uit.
 2. Schroef de bladen vast aan de ventilator.
 3. Bevestig de plafondbeugel en de ontvanger.
 4. Bevestig de lampen en de lampenkap.
 5. Bevestig de ventilator aan het plafond.

Hoeveel bladen zijn het best?

Hoe meer bladen een plafondventilator heeft, hoe meer luchtcirculatie er plaatsvindt. Gemiddeld heeft een ventilator 3 tot 4 bladen, wat voldoende circulatie geeft. Tegenwoordig zijn er ventilatoren te koop met tot wel 6 bladen, voor een grotere luchtcirculatie.

Conclusie

Hopelijk weet je nu voldoende over de plafondventilator en geniet je binnenkort van een koele bries. Ben je er nog niet helemaal uit? Bekijk dan de top 5 nog eens rustig en vergelijk de specificaties.

Bedankt voor het lezen en laat vooral weten of dit artikel je heeft geholpen😊!

Angela de Boer

Angela is geboren in het mooie plaatsje Sneek, waar ze nog altijd met veel plezier woont. Al van kinds af aan heeft ze een grote interesse gehad in het bedenken en schrijven van verhalen. Als klein kind, toen ze nog niet kon schrijven, vertelde Angela verhalen terwijl haar moeder meetypte in Office 98. Vanaf het moment dat ze een typcursus mocht doen, is ze begonnen met schrijven – een passie die nooit meer weg is gegaan. Naast dat ze schrijft voor HelpingCherry, studeert Angela toegepaste psychologie aan de Hanzehogeschool in Groningen. Ze is op zoek naar verklaringen voor dingen die mensen doen, en ze hoopt hier ook veel over te kunnen schrijven in te toekomst.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up