Het enige waar je op een warme zomerdag naar verlangt, is een koel briesje. Ventilatoren komen in allerlei soorten en maten, maar ze nemen ruimte in en staan niet altijd even flatteus. Een plafondventilator daarentegen plaats je aan het plafond, waardoor je een stijlvolle en luxe look creëert én geniet van een verkoelend briesje!
Het grootste voordeel van de plafondventilator is dat je hem aan het plafond bevestigt. Hierdoor neemt hij geen ruimte in de kamer in en oogt hij stijlvol. De plaatsing zorgt er ook voor dat de koele wind zich door de hele kamer verspreidt. Zo geniet je overal van een koele bries!
Aan een plafondventilator zitten zowel voor- als nadelen verbonden. Om je een weloverwogen keuze te laten maken, zet ik deze voor je op een rij.
Ondanks dat alle plafondventilators aan het plafond hangen, zitten er verschillen tussen allerlei soorten.
Allereerst is er de verlichting. Sommige plafondventilators hebben een lamp in het midden. Zo heb je dus een ventilator en lamp in één. Een voordeel hiervan is dat het je geen lampenaansluiting kost. Het aansluiten van een plafondventilator met lamp is wel een stuk gecompliceerder, omdat je ook de verlichting aansluit.
Het aantal bladen verschilt ook per type plafondventilator. Een simpel model beschikt over twee tot zes bladen, maar drie of vier komt het meest voor. Je merkt zeker verschil tussen meer of minder bladen. Meer bladen produceren meer luchtstroom en verdelen de lucht ook beter.
Plafondventilators komen in veel verschillende kleuren en materialen. Zo bestaan er ventilators met kunststof bladen, maar ook met bladen van hout of metaal. Het materiaal heeft weinig tot geen invloed op hoe goed hij werkt. Deze variaties bestaan vooral voor verschillende stijlen in huis.
Wanneer je een plafondventilator koopt, ontvang je bij het product instructies om het apparaat op te hangen. Per ventilator, merk of winkel kan de exacte volgorde van sommige stappen verschillen. Het beste is om die instructies op te volgen. Om je hier een beeld van te geven, beschrijf ik het proces hieronder.
Om een plafondventilator op te hangen heb je schroevendraaiers, een boormachine, schroeven met pluggen, een spanningzoeker en een speciale plafonddoos voor ventilatoren nodig. Gewone plafonddozen missen de stevigheid om het gewicht van het apparaat te dragen.
Schakel allereerst de stroom uit en controleer met de spanningzoeker of er echt geen stroom meer op de kabels staat. Bevestig daarna de speciale plafonddoos. Let goed op dat je dit onderdeel stevig ophangt.
Je gaat nu de ventilatoronderdelen in elkaar zetten. Begin bij de bladen en verbind daarna de elektriciteitsdraden. Haal ze door het verbindingspijpje tussen de ventilator en het plafond in. Schroef de draden vast, zodat ze op hun plek blijven. Schroef nu de balanskogel vast; dit voorkomt wiebelen.
Dan zijn de plafondbeugel en de ontvanger aan de beurt. Plaats eerst de plafondbeugel, zodat je de ontvanger in de plafondbeugel plaatst. Heb je een plafondventilator met verlichting? Doe de lamp dan in de fitting en plaats daarna de lampenkap er overheen.
Controleer altijd of de onderdelen stevig vastzitten, anders heb je kans dat ze later weer naar beneden komen. Het is daarom ook verstandig om deze klus met zijn tweeën te doen.
Klinkt dit allemaal nog een beetje vaag? Bekijk dan deze handige video die het stap voor stap laat zien!
Nu je weet welke soorten plafondventilators er bestaan en hoe je er een ophangt, is het belangrijk dat je rekening houdt met verschillende specificaties. Ik zet ze voor je op een rij.
Het vermogen van een plafondventilator bepaalt de kracht waarmee de ventilator ronddraait. Het bepaalt dus ook in hoeverre de lucht effectief door een ruimte circuleert. Het vermogen is aangegeven met de eenheid watt. Voor het vermogen geldt: hoe hoger het vermogen is, hoe meer luchtcirculatie er plaatsvindt.
Dit betekent ook dat een plafondventilator met veel vermogen voor meer verkoeling zorgt. Een plafondventilator met veel vermogen heeft vaak wel grotere bladen en maakt meestal meer geluid.
Een plafondventilator maakt geluid, wat soms best irritant is. Maar waar sommige ventilatoren veel herrie maken, zijn anderen relatief geruisloos. Dit heeft te maken met het aantal decibel (dB). Hoe lager het aantal dB, hoe minder geluid hij maakt.
Het is dus belangrijk om naar het geluidsniveau van een plafondventilator te kijken, om te voorkomen dat je met een ventilator thuiskomt die enorm veel herrie maakt. Zeker wanneer je een plafondventilator ‘s nachts in de slaapkamer gebruikt, is het fijn als deze je niet wakker houdt!
De snelheid waarmee de bladen van een ventilator ronddraaien, bepaalt ook hoeveel luchtcirculatie er plaatsvindt. Een hogere snelheid betekent meer verkoeling.
Een plafondventilator heeft vaak verschillende standen (meestal 3) en verschillende snelheden, zodat je de ventilator precies zo hard laat draaien als je fijn vindt.
Afhankelijk van hoe handig je bent, is het verstandig om te kijken naar de montage van een ventilator. Wanneer het heel lastig is om een bepaald product te monteren of te installeren, dan is het de vraag of dit product goed bij jou past. Kijk hierbij ook naar de ruimte waarin je de ventilator plaatst. Heb je bijvoorbeeld een schuin plafond? Controleer dan of de ventilator daar wel past.
Een ventilator alleen zorgt voor verkoeling, maar sommige plafondventilators hebben ook een lamp. Er zijn verschillende soorten ventilatoren waar verschillende lampen in passen. Je kunt hierbij ook kijken naar energiezuinige opties, zodat je minder energie verbruikt met de ventilator en de bijbehorende verlichting.
Sommige ventilatoren bedien je op afstand met een meegeleverde afstandsbediening. Wanneer een afstandsbediening voor jou handig is, dan is het goed om te kijken naar plafondventilators waar die bijzitten. Er bestaan tegenwoordig zelfs ventilatoren die je verbindt met een app, waarmee je hem op afstand bestuurt.
Hoeveel stroom een plafondventilator verbruikt, verschilt per model. Een plafondventilator met verlichting verbruikt iets meer dan een ventilator zonder, maar al met al is een plafondventilator relatief zuinig. Ze verbruiken een stuk minder dan andere alternatieven voor verkoeling, zoals airconditioning.
Het vermogen van plafondventilators ligt praktisch altijd onder de 100 watt en is gemiddeld tussen de 30 en 50 watt. Dat is ongeveer evenveel als de gemiddelde gloeilamp. Aangezien je een plafondventilator voornamelijk in de zomer gebruikt, kom je met een grove schatting uit op een hoogte in verbruik dat €10 tot €20 per jaar kost.
1 | Honeywell Carnegie Industrial Farmhouse LED | |
2 | Westinghouse Lighting 7224200 Comet Indoor | |
3 | Home Decorators Collection Kensgrove LED | |
4 | MINKA-AIRE Light Wave F844-DK 52-Inch | |
5 | Harbor Breeze Mazon 44-Inch Brushed |
Kan je niet wachten op een heerlijk briesje? Voor je een plafondventilator in huis haalt, beantwoord ik nog een paar vragen over deze nuttige apparaten.
Een plafondventilator neemt geen ruimte in doordat je deze aan het plafond bevestigt. Daarnaast circuleert hij koele lucht gelijkmatig en kan hij in de winter ook warme lucht circuleren, zodat een ruimte langer warm blijft. Ook is een plafondventilator een stuk duurzamer dan bijvoorbeeld airconditioning.
Hoe meer bladen een plafondventilator heeft, hoe meer luchtcirculatie er plaatsvindt. Gemiddeld heeft een ventilator 3 tot 4 bladen, wat voldoende circulatie geeft. Tegenwoordig zijn er ventilatoren te koop met tot wel 6 bladen, voor een grotere luchtcirculatie.
Hopelijk weet je nu voldoende over de plafondventilator en geniet je binnenkort van een koele bries. Ben je er nog niet helemaal uit? Bekijk dan de top 5 nog eens rustig en vergelijk de specificaties.
Bedankt voor het lezen en laat vooral weten of dit artikel je heeft geholpen😊!