menu
close
Categorieën

Dé Beste Vaatwasser voor Glanzende Vaat

Vaatwasser vullen

Niets is zo vervelend als een berg vuile vaat op het aanrecht. De beste vaatwasser lost dit probleem op: je zet je vaat erin, en het is nog net geen kwestie van uit het oog, uit het hart. Ook hoef je nooit meer zelf sopjes te maken en etensresten van je borden af te boenen, wat je dat nare vingergevoel bespaart.

Maar welke vaatwasser is nou het beste? En hoe zorg je er voor dat hij het goed blijft doen? Lees verder voor alle tips en tricks rondom de vaatwasser én de top 5 beste vaatwassers van dit moment!

Inventum VVW6008AB Vaatwasser Vrijstaand

Inventum VVW6008AB Vaatwasser Vrijstaand
Introductiejaar: 2022
Kleur: Zwart
Snoerlengte: 1.65 m
Bekijk op CoolblueBekijk op Bol.com

Bosch SMS2ITI33E Serie 2 Vrijstaande

Bosch SMS2ITI33E Serie 2 Vrijstaande
Introductiejaar: 2021
Kleur: Inox
Snoerlengte: 1.75 m
Bekijk op Bol.com

Inventum VVW6036AW Vaatwasser Vrijstaand

Inventum VVW6036AW Vaatwasser Vrijstaand
Introductiejaar: 2023
Kleur: Wit
Snoerlengte: 1.50 m
Bekijk op Bol.com

Waarom een vaatwasser aanschaffen?

In 1940 werd de eerste elektrische vaatwasser geïntroduceerd aan de wereld, en sindsdien geldt: wie hem eenmaal in huis heeft, wil nooit meer zonder. Vieze vaat is een doorn in het oog als je aanrecht ermee vol staat en kan ontzettend stinken.

Heb je een vaatwasser waar je dit in kwijt kan? Dan ben je er vanaf – het is uit het zicht en bovendien na een druk op de knop schoon. Je hoeft nooit meer met je vingers in etensresten zoeken naar die laatste lepel in de gootsteen!

Om je een overzicht te geven van de verschillende type vaatwassers heb ik de top 5 beste vaatwassers van dit moment voor je op een rijtje gezet, zo kan je verschillende afmetingen met elkaar vergelijken.

Koopgids: hoe kies ik de beste vaatwasser?

Er zijn verschillende dingen waar je rekening mee moet houden als je een vaatwasser koopt. Zo is het per persoon verschillend hoeveel vaat er in moet passen, hoe groot hij moet zijn en welk energielabel gewenst is. Hieronder vind je de belangrijkste specificaties om over na te denken bij de aanschaf van een vaatwasser.

Open vaatwasmachine

Vrijstaand of inbouwvaatwasser?

Dit is de eerste vraag die je jezelf moet stellen. Een vrijstaande vaatwasser staat los van het aanrecht blad. Deze is goedkoper dan de inbouwvariant. Daarnaast is het fijne aan een vrijstaande vaatwasser dat je er dingen op bij kunt – van potten en pannen tot een hele kookplaa.

Je kunt ook kiezen voor een bovenbouwmodel. Dit is nog steeds een vrijstaande vaatwasser, maar bij deze kun je het bovenblad eraf halen en een aanrecht blad erop bevestigen. Zo maakt hij toch deel uit van je keuken!

Een inbouwvaatwasser wordt helemaal in het aanrecht verwerkt. Hij wordt meestal in een keukenkastje gezet met een slang naar de afvoer. Wanneer je wat meer ruimte hebt in de keuken is dit een goede optie. Hij staat niet pal in het zicht en houdt de keuken rustig.

Energiezuinigheid

De ene vaatwasser is zuiniger met stroom en watergebruik dan de andere. Om dit aan te geven, gebruikt de fabrikant een energielabel (A tot G). Een A-klasse vaatwasser verbruikt het minste stroom en water, een G-klasse daarentegen het meest.

Gemiddeld gebruikt een vaatwasser tussen de 10 en 12 liter water en tussen de 0.80 en 1.20 kWh stroom per ronde. Om een concreter idee te krijgen van hoeveel je hiervoor kwijt bent per jaar, lees je op het label ook hoeveel kWh de vaatwasser per jaar gebruikt. Vermenigvuldig dit met 0,23, en je hebt de stroomkosten per jaar in euro's!

Energie besparen?

1. Ga je een vaatwasser kopen, kies dan het liefst voor een standaard formaat. Die gaat efficiënter om met energie dan smallere modellen. Compacte of mini-vaatwassers, die op het aanrecht of onderin een keukenkastje passen, zijn het minst zuinig.
2. Wacht met het draaien van de vaatwasser tot hij écht helemaal vol zit. Je Tetris-skills komen hier goed van pas!
3. Je hoeft vieze vaat niet eerst voor te spoelen. Doe je dit wel, dan kan het vaatwasmiddel zich nergens aan hechten.

Geluidsniveau

Het is irritant als je de vaatwasser hoort bulderen terwijl je een rustige scène in een film bekijkt, zeker wanneer je een open keuken hebt.

Om deze irritaties voor te zijn is het handig om naar het geluidsniveau van een vaatwasser te kijken. Dit drukt men uit in decibel (dB). Een geluidsniveau van 47 dB is met een open keuken prima te doen. Onder de 40 dB is daarbij ideaal, dan hoor je hem bijna niet.

Kies je voor een vaatwasser met een geluidsniveau boven de 47 dB, houd er dan rekening mee dat je hem blijft horen als je in dezelfde ruimte staat. Ter vergelijking: een gesprek tussen twee mensen in een kamer, levert ongeveer 60 dB aan geluid op.

Couverts

Dit is uit het Frans vertaald en betekent letterlijk: overdekt. In de horeca wordt hiermee aangegeven hoeveel tafelbenodigdheden er zijn voor één persoon (bord, bestek enzovoorts).

Voor een vaatwasser betekent dit de hoeveelheid ruimte die hij heeft voor vaat. 1 couvert staat voor een dinerbord, een soepkom, bestek en een glas van een enkel persoon. Hoe meer couverts een vaatwasser heeft, hoe meer vaat erin kan.

De 5 beste vaatwassers onder elkaar

Inventum VVW6008AB Vaatwasser Vrijstaand

Inventum VVW6008AB Vaatwasser Vrijstaand

Geluidsniveau: 49 dB
Bosch SMS2ITI33E Serie 2 Vrijstaande

Bosch SMS2ITI33E Serie 2 Vrijstaande

Geluidsniveau: 48 dB
Inventum VVW6036AW Vaatwasser Vrijstaand

Inventum VVW6036AW Vaatwasser Vrijstaand

Geluidsniveau: 44 dB
Inventum VVW5520 / Vrijstaand

Inventum VVW5520 / Vrijstaand

Geluidsniveau: 47 dB
AEG FSB52617Z 6000 serie SatelliteClean®

AEG FSB52617Z 6000 serie SatelliteClean®

Geluidsniveau: 44 dB

Afmetingen

Voor je een vaatwasser plaatst is het goed om te weten welke afmetingen hij heeft. In de top 5 hierboven worden de afmetingen voor je op een rij gezet. Het gemiddelde aanrecht is 85 cm hoog en 45 tot 60 cm breed. Een model dat bedoeld is om ingebouwd te worden heeft doorgaans al de juiste afmetingen. Toch is het wel verstandig dit even dubbel te checken natuurlijk!

Programma' s

Een vaatwasser heeft verschillende was programma's. Dit zorgt ervoor dat je geen overbodig lange of intensieve schrobsessies hoeft in te stellen als dit niet nodig is.

Sommige vaatwassers hebben een eco-stand. Hierdoor gaat de vaatwasser zuinig om met water en energie. Ook is er een kort programma voor vaat die niet heel vies is en een intensief programma wanneer dit wel zo is. Meer keuze uit programma's betekent een duurzamere manier van wassen.

Overige functies

Vaatwassers hebben een variatie aan overige functies. Hoe duurder de vaatwasser, hoe meer van deze functies er zijn. Veel hiervan zijn puur luxe, maar enkele zijn daadwerkelijk erg handig!

Zo stel je met uitgestelde start een tijd in waarop de vaatwasser aan de slag gaat. Dit is erg handig als je de vaatwasser in de nacht of juist overdag – als je weg bent – wil laten draaien. Een andere functie is de kinderbeveiliging. Wanneer deze aanstaat, kan de vaatwasser niet opengemaakt worden.

Je vaatwasser onderhouden

Een vaatwasser houd je servies schoon; jij moet je vaatwasser schoonhouden. Dit kost gelukkig niet veel werk, maar er zijn een aantal dingen die belangrijk zijn in de onderhoud van je vaatwasser.

Wasprogramma's

Er zijn vaatwassers die een heet wasprogramma of onderhoudsprogramma hebben. Tijdens dit programma spoelt de vaatwasser zichzelf schoon en neemt hij alle restjes vet mee. Draai dit programma eens per maand zonder dat er vaat in zit.

Filters

Wie als afwasser in de horeca gewerkt heeft, weet wat ik hier mee bedoel. Een vaatwasser heeft onderin aan de binnenkant een filter. Dit filter vangt vetten en etensresten op voordat het de afvoer ingaat om verstopping te voorkomen. Wanneer dit filter vol is, wordt de vaat niet meer schoon. Er zijn ook vaatwassers die stoppen met draaien wanneer deze vol zit.

Het filter haal je er gemakkelijk uit en gooi je daarna leeg. Spoel dan ook meteen alle vetten eruit onder de kraan. Het is niet het fijnste klusje om te doen, maar het is beter dan elke dag met je handen in het sop!

Sproeiarmen

Aan de binnenkant van de vaatwasser zitten de sproeiarmen. Dit zijn de langwerpige zwenkarmen die water over de hele vaat sproeien. Ook deze moet je eens in de paar maanden schoonmaken. Dit kan in de afwasbak met heet water en vaatwasmiddel.

Prik ook de gaatjes waar het water doorheen moet zo nu en dan door met een prikker om verstopping te voorkomen.

Vaatwaszout

Onderin de binnenkant van de vaatwasser zit een ronde draaiknop. Hier moet vaatwaszout in. Dit is te koop in de supermarkt, dus je hoeft niet ver te zoeken. Het vaatwaszout zorgt ervoor dat kalk in het water oplost en de vaat schoon uit de vaatwasser komt! ✨

Specificaties van vaatwassers naast elkaar

Geluidsniveau
1Inventum VVW6008AB Vaatwasser Vrijstaand49 dB
2Bosch SMS2ITI33E Serie 2 Vrijstaande48 dB
3Inventum VVW6036AW Vaatwasser Vrijstaand44 dB
4Inventum VVW5520 / Vrijstaand47 dB
5AEG FSB52617Z 6000 serie SatelliteClean®44 dB

Inventum VVW6008AB Vaatwasser Vrijstaand

Geluidsniveau: 49 dB

Bosch SMS2ITI33E Serie 2 Vrijstaande

Geluidsniveau: 48 dB

Inventum VVW6036AW Vaatwasser Vrijstaand

Geluidsniveau: 44 dB

Inventum VVW5520 / Vrijstaand

Geluidsniveau: 47 dB

AEG FSB52617Z 6000 serie SatelliteClean®

Geluidsniveau: 44 dB

Veelgestelde vragen over de vaatwasser

Hoelang gaat een vaatwasser mee?

Een vaatwasser die volgens voorschriften onderhouden wordt, gaat tussen de 6 en 12 jaar mee. Dit is naast het onderhoud ook afhankelijk van bouwkwaliteit.

Waarom moet er zout in een vaatwasser?

Zout maakt hard water weer zacht. Hard water bevat veel kalk. Wanneer kalk in het water van je vaatwasser zit, wordt je vaat niet meer mooi schoon. Hoeveel zout je precies in de vaatwasser doet bij zo'n ontkalkingsbeurt, verschilt per vaatwasser. Gooi er niet meer in dan er in het reservoir kan; zout in de schone vaat is niet fris.

Welke was programma's zijn handig?

De nieuwere modellen hebben een aantal vaste programma's, zoals de eco-stand, een kort programma, een intense reiniging en een droog programma. Dit zijn ook de programma's die duurzaam zijn in het gebruik.

Hoe installeer je een afwasmachine in je keuken?

Bij een vrijstaande vaatwasser moet je zorgen dat je hem dicht in de buurt van de aansluitingen – voor water en stroom – kan zetten.

Een inbouwvaatwasser is complexer. Ten eerste moet je eentje vinden die in de nis past. Daarnaast moet je de vochtbescherming plaatsen, de bevestigingsbeugels monteren, de vaatwasser plaatsen en waterpas zetten, het frontpaneel bewerken, het keukenpaneel bevestigen en de vaatwasmachine vastzetten. Heb je hier geen verstand van? Dan is het beter om een professional de vaatwasser te laten installeren.

Conclusie

Nu weet je waar je op moet letten bij het kopen van een vaatwasser en hoef je nooit meer urenlang borden te schrobben! Bekijk vooral de top 5 en alle specificaties nog eens rustig door zodat je de juiste vaatwasser kiest.

Bedankt voor het lezen van dit artikel en laat gerust een reactie achter! Ik hoor graag of dit artikel je geholpen heeft. 😊

Angela de Boer

Angela is geboren in het mooie plaatsje Sneek, waar ze nog altijd met veel plezier woont. Al van kinds af aan heeft ze een grote interesse gehad in het bedenken en schrijven van verhalen. Als klein kind, toen ze nog niet kon schrijven, vertelde Angela verhalen terwijl haar moeder meetypte in Office 98. Vanaf het moment dat ze een typcursus mocht doen, is ze begonnen met schrijven – een passie die nooit meer weg is gegaan. Naast dat ze schrijft voor HelpingCherry, studeert Angela toegepaste psychologie aan de Hanzehogeschool in Groningen. Ze is op zoek naar verklaringen voor dingen die mensen doen, en ze hoopt hier ook veel over te kunnen schrijven in te toekomst.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up