menu
close
Categorieën

Zó Verwijder je Koffievlekken in een Handomdraai!

Koffiekop die valt

Een goede kop koffie is voor mij altijd weer een genietmomentje. Koffie op mijn nieuwe bank morsen verknalt daarentegen dat moment volledig. Ik kreeg de vlek er met wat water niet uit, en dus dook ik in allerlei tips om de koffievlek te verwijderen! Natuurlijk deel ik deze tips graag met jou 😊.

First things first! –  Krijg je een koffievlek in je kleding, spoel deze dan eerst altijd zo goed mogelijk uit met lauw water. Doe dit vanuit de achterkant van de vlek. Zo druk je de vlek er als het ware uit, in plaats van er dieper in. 

Een koffievlek in je meubels of tapijt spoel je er minder makkelijk uit. Begin hier direct met het deppen op de vlek met keukenpapier of een droge doek. Ga niet wrijven! Dan wrijf je de vlek er juist dieper in.

10 tips om de koffievlek te verwijderen

Is de koffievlek hardnekkig en krijg je hem er met water en deppen niet uit? Geen nood, er bestaan genoeg tips om de koffievlek er alsnog uit te krijgen! Ik zet ze voor je op een rij.

1. Zout

Een koffievlek is enorm vervelend en dit neem je natuurlijk niet met een korreltje zout... of juist wel! Zout is een uitstekend middel om de koffievlek te laten voor wat hij is en naar je afspraak te gaan. Zo deal je ermee wanneer je weer terug bent.

Bedek de koffievlek direct na het morsen met een grote hoeveelheid fijn zout. Laat dit enkele minuten intrekken en veeg het vervolgens weg. De zichtbaarheid van de vlek neemt af doordat het zout de koffie absorbeert. Je ziet hem misschien nog licht, maar je voorkomt dat de vlek zich verder verspreidt.

2. Baking soda

Baking soda bezit wél de kracht om een koffievlek volledig uit je kleding te krijgen. Dit doe je als volgt:

  1. Maak de opgedroogde vlek nat met lauw water
  2. Strooi baking soda over de vlek en laat dit enkele minuten intrekken
  3. Doe het kledingstuk in de wasmachine, zo zal deze de vlek er gemakkelijk uitwassen
Baking soda in een glazen pot

3. Azijn

We blijven nog even bij de huishoudelijke middeltjes. Azijn is een bekende vlekkenverwijderaar die bijna iedereen in huis heeft. Azijn is geschikt om vlekken van thee, koffie, vruchtensap en bier uit katoenen kleding te halen.

Maak een handdoek goed vochtig met onverdunde blanke azijn en klop daarmee op de vlek totdat die is verdwenen. Was het kledingstuk daarna. Hele ernstige koffievlekken verwijder je het best door het kledingstuk voor het wassen een nacht te laten weken. Gebruik daarvoor een oplossing bestaande uit drie delen azijn en één deel koud water.

4. Bruiswater

Spa rood (of bruisend water van een ander merk) lest de dorst op een warme zomerdag, maar haalt ook die vervelende koffievlek uit je nieuwe broek. Dit komt door het koolzuurgas dat erin zit.

Leg je kledingstuk in een emmer of wasbak en giet het sodawater over de vlek heen. Wrijf vervolgens de stukken stof met de vlek langs elkaar heen en zie de vlek langzaam verdwijnen!

5. Babydoekjes

Babydoekjes zijn een echte life saver wanneer je koffie morst. De doekjes absorberen de vloeistoffen op de vlek. Deze methode is alleen geschikt voor het verwijderen van vochtige koffievlekken. Wees dus snel!

6. Eigeel

Dacht je dat eigeel enkel goed is voor je haar? Zeker niet, het heeft veel meer doeleinden, zoals het verwijderen van koffievlekken.

  1. Klop het eigeel op
  2. Gebruik een badstof handdoek of een spons om het eigeel in de koffievlek te masseren. Dit duurt ongeveer een minuut
  3. Spoel het kledingstuk goed uit
  4. Het is wel zo fris om het kledingstuk vervolgens even te wassen 😁
Een ei breken

7. Wasmiddel

Het ligt misschien voor de hand, maar wasmiddel krijgt je vlek er gegarandeerd uit. Je maakt het makkelijker voor je wasmachine door voor de wasbeurt wat wasmiddel aan te brengen op de vlek. Zo reinig je doeltreffend en komt je kledingstuk er vlekvrij weer uit!

8. Vlekverwijderaar

Naast deze huis-, tuin- en keukenmiddeltjes bestaan er ook vlekkenverwijderaars, speciaal ontwikkeld om vlekken stevig aan te pakken. De HG vlekverwijderaar extra sterk bijvoorbeeld! Dit spray je op de vlek. Deze spray zorgt er vervolgens voor dat de vlekdeeltjes loskomen uit het textiel, zodat je deze gemakkelijk weg dept met een doek. Zo is je kledingstuk direct vlekvrij!

9. Bier

Heb je nog een flesje bier over van zaterdagavond? Die komt goed van pas wanneer je een koffievlek verwijdert. Doe dit overigens alleen met donkere kledingstukken, want het bier verkleurt lichte stoffen. Dep het bier met een doek op de vlek. Zo verwijder je het grootste deel. De rest krijgt de wasmachine er wel uit.

Net als het bruiswater heeft bier een hoog koolzuurgehalte, wat de vlek voor een gedeelte absorbeert. Vergeet je kledingstuk vervolgens niet uit te wassen, anders ruikt je overhemd straks naar je favoriete kroeg 😉.

10. Alcohol

Ook een flinke scheut vodka of ontsmettingsalcohol is krachtig in het verwijderen van een koffievlek. Dep het goed op de vlek en laat dit vervolgens opdrogen. Gooi het kledingstuk in de wasmachine en hij komt er vlekvrij weer uit, proost!

twee biertjes proosten

Conclusie

Hopelijk heb je nu een duidelijk antwoord op de vraag: 'hoe verwijder ik een koffievlek?'. Wanneer je haast hebt, zorgt zout ervoor dat de vlek zich niet verspreidt tot je terug bent. Vervolgens bestaan er voldoende tips om de koffievlek efficiënt te verwijderen. Heel veel succes en laat vooral weten of het gelukt is 😊!

Angela de Boer

Angela is geboren in het mooie plaatsje Sneek, waar ze nog altijd met veel plezier woont. Al van kinds af aan heeft ze een grote interesse gehad in het bedenken en schrijven van verhalen. Als klein kind, toen ze nog niet kon schrijven, vertelde Angela verhalen terwijl haar moeder meetypte in Office 98. Vanaf het moment dat ze een typcursus mocht doen, is ze begonnen met schrijven – een passie die nooit meer weg is gegaan. Naast dat ze schrijft voor HelpingCherry, studeert Angela toegepaste psychologie aan de Hanzehogeschool in Groningen. Ze is op zoek naar verklaringen voor dingen die mensen doen, en ze hoopt hier ook veel over te kunnen schrijven in te toekomst.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up