menu
close
Categorieën

Schoonmaken met Soda: Slimme Tips voor een Schoon Huis

Baking Soda in een glazen kom met verpakking ernaast

Baking soda is niet alleen onmisbaar bij het bakken van heerlijke koekjes en taarten, maar het heeft ook ongelofelijke reinigingskracht. Schoonmaken met soda is milieuvriendelijk, en het veroorzaakt geen schadelijke gezondheidsklachten, zoals sommige chemicaliën dit wel doen.

Ik ben dol op dit natuurlijke schoonmaakmiddel! Het is een goedkope en efficiënte manier om de meest vervelende klussen in elke kamer van het huis aan te pakken. Deze lijst bestaat uit de beste tips voor het gebruik van soda – en ze werken écht.

Wat is soda?

Om het helemaal te snappen, moet je weten dat er drie soorten soda bestaan. Men noemt het daarnaast ook wel zuiveringszout, dubbelkoolzure soda, maagzout of E500.

Je hebt baking soda, oftewel natriumbicarbonaat, waarmee je bakt én schoonmaakt. Schoonmaaksoda, oftewel natriumcarbonaat, is agressiever, en alleen geschikt om mee te poetsen. Gebruik dit nooit om mee te koken of bakken! Als laatste bestaat er natriumpercarbonaat. In combinatie met water ontstaat de stof peroxide, waardoor dit ook als bleekmiddel dient. Voeg een scheutje hiervan toe aan je witte was om die heldere witte kleur langer te behouden.

Houd soda hierbij uit de buurt - Niet elk materiaal reageert goed op soda. Gebruik het nooit op aluminium, zilver bestek, met goud bedekte items, delicate stoffen zoals wol en zijde, marmer of ander natuursteen.

#1 Vieze geuren neutraliseren

Soda is dé perfecte luchtverfrisser. Het is een milieuvriendelijk alternatief voor reguliere luchtverfrissers. Ik heb de beste tips voor je op een rijtje gezet.

  • Muffe geur uit je kledingkast verwijderen? Pak een oude sok, en vul deze met baking soda. Leg deze op de plek waar je geuren wilt verwijderen; de soda absorbeert vervolgens alle muffe luchtjes.
  • Ook het matras, een stoffen bank of je tapijt laat je weer heerlijk fris ruiken met dit wondermiddel. Besprenkel het oppervlak met baking soda, en laat dit minimaal 30 minuten intrekken. Zuig de overgebleven soda naderhand op met een stofzuiger.
  • De kattenbak weer schoon en fris te laten ruiken? Hier is een natuurlijke manier om dit geurvrij te houden. De volgende keer dat je de vulling ververst, dan strooi je eerst een laag baking soda over de ondergrond. Hierop leg je een verse laag kattenbakvulling. Geen paniek als je huisdier hier van eet, want het is niet schadelijk voor de gezondheid.
  • Zweetlucht in je kleding? Laat het kledingstuk een uur lang weken in een emmer met heet water, samen met 3 tot 4 eetlepels baking soda. Was het vervolgens zoals je dat gewoonlijk doet.
Bescherm je kleding - Kijk uit met bonte kleuren! Soda wilt felle kleuren nog wel eens uitbijten.

# 2 De badkamer schoonmaken met soda

Ja, schoonmaken is een gedoe. Met onderstaande tips heb je de badkamer in een handomdraai weer sprankelend.

Wasmachine

Het is verstandig om regelmatig de wasmachine schoon te maken om nare luchtjes te voorkomen. Doe een flinke schep schoonmaaksoda (gebruik voor de wasmachine nooit baking soda!) in de machine, en draai een programma van 90 °C. Een kind kan de was doen!

Sanitair

  • Koop jij altijd een nieuw douchegordijn, omdat je niet weet hoe dit schoonmaakt? Niet meer doen. Voortaan was je het douchegordijn op 30 °C,met wasmiddel en 100 gram baking soda. Zijn de vlekken nog niet helemaal eruit na de wasbeurt? Doe dan een handje vol soda op een spons met heet water. Je boent hiermee makkelijk de laatste vieze plekken weg.
  • Last van schimmel tussen de voegen van de douche? Pak een hete spons en strooi hier baking soda op. Veeg de voegen goed schoon, en spoel het af met heet water. Ook de wasbak en het bad reinig je eenvoudig op dezelfde manier.
  • De douchekop ontkalken is belangrijk om te doen. Na een tijd werkt deze minder goed, omdat kalk zich aan de binnenkant ophoopt. Je begint door een emmer te pakken, en deze te vullen met 2 tot 3 eetlepels schoonmaaksoda. Door dit als eerste te doen, lossen de korrels zometeen makkelijk op. Je vult de emmer met heet water, en legt de douchekop erin zodat deze helemaal ondergedompeld is. Na 12 uur is de douchekop kalkvrij.
  • Aanslag in het toilet verwijderen doe je met soda. Jij hebt voortaan geen chloor meer nodig! Schenk 1 kop schoonmaaksoda in het toilet samen met 1 kop azijn. Er ontstaat een reactie waardoor de aanslag los bruist. Giet na 10 minuten een emmer kokend water door het toilet. Dit zou de truc moeten doen!
Wasbak met kraan en zeep

Kam en borstel schoonmaken

Leg je borstels en kammen in een bak met heet water. Doe hier 1 theelepel soda bij, en laat dit staan voor een nacht. Als je de dag erna wakker wordt, zijn ze weer als nieuw!

Tandenborstel

Geef bacteriën in je mond geen kans door je tandenborstel 's nachts in een glas water te leggen. Voeg hier 1/4 deel baking soda aan toe, en laat het geheel een nachtje staat. Je tandenborstel is in de ochtend weer helemaal fris!

#3 De keuken schoonmaken met soda

Van het ontstoppen van de gootsteen tot het boenen van vuil in de oven. Baking soda is multifunctioneel en voor mij onmisbaar in de keuken.

De gootsteen

Wil je voorkomen dat de gootsteen verstopt raakt? Gooi ééns per maand 2 tot 3 eetlepels soda in het afvoerputje, en spoel dit weg met kokend water. Als je deze gewoonte erin houdt, heb je nooit meer last van een verstopte gootsteen.

Vaatwasser schoonmaken met soda

Een simpele truc om een afwasmachine schoon te maken is om een theelepel soda aan het bakje van de zeep toe te voegen. Gebruik nooit meer dan 1 theelepel, want dit kan de rubberen randen van de vaatwasser beschadigen. Laat daarna de vaatwasser zonder afwas op de heetste stand draaien. Hallo, stralende vaatwasser! ✨

Schone vaatwasser met deur open

Stinkende vuilnisbak

Je weet ondertussen dat baking soda geuren neutraliseert. Als je een kopje hiervan op de bodem van je vuilnisbak sprenkelt, dan absorbeert het de nare luchtjes. Vaarwel, stank!

Waterkoker ontkalken met soda

Waterkoker kalkvrij houden? Vul de waterkoker voor de helft met water en kook dit. Voeg daarna drie eetlepels soda toe, en laat dit ongeveer een uur staan. Schenk dit water weg, en kook nog 2 keer vers water om de laatste resten soda te verwijderen.

Oven

De oven schoonmaken met soda bespaart je voortaan een hoop tijd. Ik heb de meest efficiënte manier voor je uitgezocht. Wat heb je nodig? Soda, water en een ovenschaal.

De eerste stap is om de oven enkele minuten voor te verwarmen op 250 °C. Ondertussen pak je een ovenschaal en vul je deze met water. Doe hier 1 kop soda bij. Als de oven warm is, dan zet je de ovenschaal erin en laat je hem een half uur staan. De soda doet vervolgens het werk voor je! Na een half uur zet je de oven uit. Laat hem even afkoelen, en veeg de oven na met een vochtige doek.

Heerlijke geur in de oven - Citroen in huis? Sprenkel dan wat citroensap door de soda. Je oven ruikt na deze schoonmaakronde weer helemaal fris!

#5 Bloemen

Vind je het ook altijd fijn om bloemen in huis te hebben? Doe voortaan een theelepel baking soda in je vaas met verse snijbloemen, dan blijven ze dagen langer mooi!

#6 Onkruid

Laat onkruid niet de tuin overnemen! Strooi 5 eetlepels soda in en emmer en schenk hier heet water bij. Dit kun je in een plantensproeier doen om gericht te sproeien.

Last van mos en groene aanslag op je tegels? Dan gebruik je ditzelfde mengsel op een tuinborstel om de tegels schoon te schrobben.

Conclusie

Schoonmaken is vervelend, maar ik hoop dat ik je op weg heb geholpen om voortaan snel, goedkoop en milieuvriendelijk de klus te klaren met soda. Heb jij al soda in huis? Welke huishoudelijke klusjes los jij hiermee op? Laat het mij en anderen hieronder weten!

Rowena Golob

Rowena is 28 jaar, woont in het zuiden van het land en is afgestudeerd aan de kunstacademie. Ze is altijd op zoek naar nieuwe manieren om zich zelf uit te dagen. Naast schrijven, is ze vooral druk met haar bedrijf in fotografie en social media. In haar vrije tijd geniet ze vooral van reizen, haar hond, en familie en vrienden!
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up