menu
close
Categorieën

Strijken Zonder Strijkijzer? Dat Kan!

kleding aan kledinghangers

We hebben het allemaal wel eens meegemaakt: je favoriete bloes zit vol kreuken en je hebt geen strijkijzer of strijkplank in huis. Gelukkig zijn er genoeg manieren om te strijken zonder strijkijzer!

Kreuken en vouwen in kleding laten je onverzorgd uitzien, en daar heeft niemand trek in. Een strijkbout is hét apparaat om dit probleem op te lossen, maar wat als je deze niet hebt? Als ik mijn koffer uitpak op vakantie, zitten mijn kleren vol met kreukels en is er geen strijkbout in zicht. De hele week rondlopen met gekreukte kleding is voor mij geen optie. Daarom ben ik op zoek gegaan naar 12 manieren om te strijken zónder strijkijzer.

Na het lezen van dit artikel weet je in elke situatie de kreukels uit je kleding te halen zonder een strijkijzer aan te raken en hoef je nooit meer rond te lopen met vouwen in je kleding. ✨

Middeltjes tegen kreuken en vouwen

Er zijn diverse middeltjes te koop om kleding kreukvrij te maken of te voorkomen dat kleding kreuken krijgt als het beste stoomstrijkijzer of zelfs de beste stoomgenerator buiten bereik ligt. Deze zijn gemakkelijk te krijgen bij de drogisterij, een webshop of zelfs in de supermarkt.

1. Anti-kreukspray

Dit is een spray die te koop is in huishoudwinkels, drogisterijen en sommige supermarkten. Je spuit de spray op het kledingstuk, waarna deze de kreukels eruit haalt. Even wachten tot het droog is en je bent klaar om te gaan!

Ik moet er wel bij zeggen dat deze spray meestal niet sterk genoeg is om de hardnekkigste kreukels uit je kleding te halen. Hiervoor heb je écht gewicht en hitte nodig.

2. Zelfgemaakte anti-kreukspray

Je kunt deze spray ook zelf maken! Doe 1/3e deel natuurlijke wittewijnazijn met 2/3e deel water in een plantenspuit. Schud alles goed door elkaar en spray het goedje op je kleding. Binnen een mum van tijd zijn de lichtere kreukels eruit, vooral als je het kledingstuk even aan een haak ophangt en de zwaartekracht laat meehelpen.

3. Kledingstomer

Geen zin om je kleding zelf kreukvrij te maken? We got you! Stoom is veruit het beste bestand tegen kreukels, of ze nu licht of hardnekkig zijn.

Vaak hoef je je kleding maar een paar minuten voor zo'n stoommachien te hangen. Je vindt grote varianten om thuis neer te zetten met een ingebouwde kledinghaak, maar ook kleintjes die goedkoper zijn en mee op reis kunnen. Deze passen in één hand en passen makkelijk in je koffer of rugzak.

Wit shirt hangt aan haak van stoommachine

Stoom, maar dan anders

De beste en snelste manier om kreuken uit je kleding te krijgen is stoom. Waar je deze stoom vandaan haalt maakt niet uit, zolang je het maar op de juiste manier inzet!

4. Stoom van de douche

Tijdens (heet) douchen komt veel stoom vrij in de badkamer. Hang het kleding stuk recht aan een kledinghanger in de douche en laat de stoom zijn werk doen. Het gewicht van het kledingstuk trekken de stof glad. Laat het kledingstuk vervolgens wel helemaal drogen, anders kan er schimmel in komen en dat is wel het laatste wat je wilt.

5. Stoom van een waterkoker of pan

Uit een waterkoker of pan komt stoom wanneer het water kookt – je hebt het vast wel eens gezien. Houd het kledingstuk er strakgetrokken boven, en de stoom trekt de kreukels eruit. Let wel: ook hier geldt dat het vooral lichte kreukels verhelpt. Diepere vouwen vergen wat meer power.

6. Stoom van een kopje thee

Gemakkelijk lichte, plaatselijke kreukels verwijderen doe je met de stoom van een kopje thee. Hou het kledingstuk er strakgetrokken boven en laat de stoom even intrekken, net zoals je bij het stoom van een pan kokend water zou doen. Zo heb je een kreukvrije bloes én een lekker kopje rooibos. Win-win! 👍

7. Stoom van je droger

Heb je een droger in huis? Dan heb je hét ultieme alternatief voor zelfs het beste strijkijzer. Veel drogers sproeien aan het eind van de droogbeurt een beetje waternevel over het wasgoed dat door de warmte in stoom verandert. Deze stand wordt ook wel 'kreukherstellend' genoemd. Je kleding komt kreukvrij uit de droger!

Heeft je droger geen kreukherstellende functie? Dan kun je een natte, witte sok of een paar ijsblokjes bij het wasgoed doen. Zo creëer je stoom die de ergste kreukels uit je kleding haalt.

theepot bruin met stoom

Strijkijzer vervangers

Hét apparaat om kreukels uit kleding te krijgen is natuurlijk het strijkijzer. Maar wist je dat er veel meer apparaten zijn die kreukels verwijderen?

8. Stijltang

Hij is bedoeld om je haar mee te stijlen, maar ook efficiënt om kreuken uit kleding te halen! Deze manier is vooral geschikt voor kleine oppervlaktes zoals een kraag, een boord of een mouw.

Doe het stuk stof in de stijltang en haal het er rustig doorheen. De warmte zorgt ervoor dat de kreukels als sneeuw voor de zon verdwijnen. Om het proces nog efficiënter te maken, kun je de stof een beetje vochtig maken. Hierdoor worden de vezels soepeler en laten ze zich beter gladtrekken.

9. Een föhn

Nog een apparaat dat bedoeld is voor je haar, maar ook een kei blijkt te zijn in het kreukvrij maken van je kleding. Belangrijk hier is wel dat de kleding nog vochtig is. Trek de kleding strak en zet de föhn erop. Wellicht heb je hierbij de hulp van een tweede persoon nodig die of de kleding strak trekt, of de föhn erop zet.

10. Warme pan

In de keuken staan verschillende dingen die kunnen helpen je kleding weer glad te krijgen. Zo kan ook een warme pan je uit de brand helpen! Leg het kledingstuk strakgetrokken op een gladde ondergrond en wrijf met de warme pan de kreukels eruit. De pan dient als een strijkijzer én je eitjes zijn gekookt – weer twee vliegen in één klap!

Elke cent telt? – Wist je dat je een hoop geld kan besparen wanneer je geen strijkijzer gebruikt? Een strijkijzer verbruikt veel stroom en als je hem vaak gebruikt, kan dit je wel € 65 euro per jaar kosten!

Kreukels voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen; dat geld ook voor gekreukte kleding. Waar ik de fout in ga, is dat ik mijn kleding niet netjes ophang, in de wasmachine prop of niet recht laat opdrogen. Gelukkig zijn er manieren om kleding kreukvrij te houden, dat scheelt je een hoop werk!

11. Oprollen

Gekreukte kleding op vakantie komt doordat je het in de koffer hebt gepropt. Het filmpje hieronder laat zien hoe je je kleding netjes in de koffer kan vouwen zonder dat kreuken ontstaan!

12. Kleding goed ophangen

Hoe je de kleding ophangt aan de waslijn kan een groot effect hebben op de kreuken die erin zitten. Sla de kleding eerst enkele keren uit. Hang het daarna strak op en zorg dat het nergens tegenaan zit. Zo zakken de grootste kreukels weg zonder dat je hier verder iets voor hoeft te doen.

Conclusie

Hopelijk heb je nu antwoord duidelijk antwoord op je vraag: "Hoe kan ik strijken zonder strijkijzer?" Er zijn veel manieren om de kreukels uit je kleding te halen en je hebt vast wel iets in huis wat kan helpen! Bovendien bespaar je ook nog eens een aardige cent op je elektriciteitsrekening.

Bedankt voor het lezen en laat vooral een reactie achter als je vragen, tips of ander commentaar hebt! 😊

Angela de Boer

Angela is geboren in het mooie plaatsje Sneek, waar ze nog altijd met veel plezier woont. Al van kinds af aan heeft ze een grote interesse gehad in het bedenken en schrijven van verhalen. Als klein kind, toen ze nog niet kon schrijven, vertelde Angela verhalen terwijl haar moeder meetypte in Office 98. Vanaf het moment dat ze een typcursus mocht doen, is ze begonnen met schrijven – een passie die nooit meer weg is gegaan. Naast dat ze schrijft voor HelpingCherry, studeert Angela toegepaste psychologie aan de Hanzehogeschool in Groningen. Ze is op zoek naar verklaringen voor dingen die mensen doen, en ze hoopt hier ook veel over te kunnen schrijven in te toekomst.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up