menu
close
Categorieën

Zelf Brood Bakken met een Broodbakmachine!

Persoon kneed een brooddeeg.

Niets is zo lekker als de geur van versgebakken brood. Wil jij dit overheerlijke aroma ook in huis? Wil je creatief aan de slag als een echte bakker? Ik deel de beste tips en tricks, want zelf brood bakken hoeft niet moeilijk te zijn!

In Nederlands eten we gemiddeld vier sneetjes brood per persoon per dag! Reden genoeg om zelf aan de slag te gaan. Het is goedkoper én even gezond als het brood uit de supermarkt. Of zelfs gezonder! Jij bepaalt de ingrediënten.

Voordat je begint

Voordat je begint aan je allereerste brood, zijn er een paar dingen om bij stil te staan. Je denkt misschien dat bakken hetzelfde werkt als koken, maar dat is niet helemaal zo. Bij koken experimenteer je erop los en is je maaltijd nog steeds heerlijk. Bij brood bakken is het belangrijk dat je alles goed afweegt en afmeet. Een goed deeg is een heuze kunst en vergt een nauwkeurige weegschaal.

Deeg is een mengsel van droge en natte ingrediënten. Voor de natte ingrediënten heb je geen aparte weegschaal nodig! 1 millimeter is namelijk gelijk aan 1 gram.

Goed lezen – De structuur van je brood is afhankelijk van hoe goed je het recept leest en volgt! Als je deeg bijvoorbeeld iets te nat aanvoelt ondanks dat je het recept hebt gevolgd, ben je wellicht geneigd meer bloem toe te voegen. Probeer dit liever niet te doen, want anders verandert een perfect zacht brood misschien in een taaie bedoeling.

Niet alleen is het belangrijk het deegmengsel zorgvuldig af te meten. Ook moet je het brood lang genoeg kneden. Wanneer je brooddeeg kneedt, ontwikkel je de gluten. Dit zijn eiwitten die zorgen voor de luchtige structuur. Hoe weet je dat je deeg goed is?

Neem een stukje deeg en houdt het in het licht. Kan je het uitrekken zonder dat het breekt en is het doorzichtig genoeg om het licht er doorheen te zien? Dan is het perfect! Gemiddeld ben je hiervoor zo'n 10 tot 15 minuten aan het kneden. Ben je ongeduldig en weet je zeker dat je regelmatig brood gaat bakken? Overweeg dan een keukenmachine om het kneden over te nemen. 😉

Brood bakken vergt behoorlijk wat geduld. Nadat je een degelijk deeg hebt, moet dit een tijdje rijzen. Als het deeg niet rijst, gaat dit ten kosten van de smaak en textuur. Dek het brood daarbij af met een vochtige theedoek. Zo voorkom je een droog eindresultaat. Laat het rijzen op een tochtvrije plek.

Hoelang het brood moet rijzen, hangt af van de omgeving. Een warme dag is ideaal. Bij kamertemperatuur wacht je zo'n twee uur, op een mooie zomerdag iets minder. Als je brood niet rijst, zijn er twee mogelijke oorzaken: de kamer is te koud of het deeg is niet fatsoenlijk gekneed.

Zelf volkorenbrood maken met een broodbakmachine

Ik begrijp het, er zijn verschillende lekkere types brood. Het liefst bak je ze allemaal. Toch is het verstandig eerst te beginnen met de basis. Daarom leer ik je vandaag hoe je een simpel volkoren brood bakt. Als je deze onder de knie hebt, kun je experimenteren met het toevoegen van extra's zoals zaden of chocolade.

Volkoren brood zit boordevol voedingsstoffen. Bovendien vult het beter dan bijvoorbeeld een wit brood. Het is ook nog eens een erg toegankelijk brood voor de amateur bakker die nog lekker wil oefenen.

Lees het recept goed door! De juiste verhouding is belangrijk voor het perfecte brood. Voor dit brood heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 250 gram volkorenmeel
  • 250 gram witte bloem
  • 6 gram gedroogde gist of 12 gram verse gist
  • 1 theelepel zout
  • 300 millimeter lauwwarm water
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 eetlepel boter
Een volkorenbrood op een broodplank, gesneden in vier sneetjes. Het brood heeft zaden.

Stap 1: Maak het deeg

Om je deeg te laten rijzen, heb je CO₂ nodig. Dit maak je met het gist en de suiker. Verwarm het water tot ongeveer 30 °C en los hier het gist en de suiker in op. Dit activeert het gist. Let erop dat je niet te veel of te weinig suiker gebruikt, want dit is funest voor het mengsel. Te weinig suiker voorkomt ook dat het brood goed rijst.

Laat het gist en suiker mengsel even staan. Zoals je merkt is het belangrijk om dit in stappen te doen in plaats van alles in één keer bij elkaar te doen. Bakken vergt precisie! Dit geldt in ook als je een broodbakmachine gebruikt.

Je voegt alle ingrediënten in deze volgorde toe: gist, suiker, meel, water, boter en als laatste het zout. Zo voorkom je te veel contact tussen het zout en gist. Direct contact tussen de twee zorgt voor een mindere werking van de gist.

Stap 2: Kneden maar

Normaliter sta je een behoorlijke tijd te kneden, maar met een broodbakmachine hoef jij alleen de ingrediënten te verzamelen! Het belangrijkste bij deze stap is dat je het juiste programma kiest. Je broodbakmachine weet dan precies hoe lang de kneed- en gisttijd is. We bakken nu een volkoren brood, dus kies je het volkorenprogramma.

Een volkorenbroodprogramma gebruik je voor zwaardere melen zoals volkoren-, tarwe- en meergranenbroden. Houd er rekening mee dat deze broodsoorten gemiddeld wat kleiner uitpakken.

Kijk vooraf ook altijd naar de inhoud van je machine en hoeveel gram het recept nodig heeft. In dit geval gaat het om een brood van 700 gram. Past dit niet, dan moet je de hoeveelheden van de ingrediënten aanpassen op de inhoud van de machine.

Stap 3: Brood bakken

Het volkorenprogramma zorgt er ook voor dat je brood op de juiste temperatuur bakt. De gemiddelde baktijd met een broodbakmachine ligt tussen de 2 en 3 uur. Dit hangt af van het model van de machine. Hoe dan ook: dit is het perfecte moment om er een goed boek bij te pakken en een lekker kopje thee. Na een paar uur heb je een heerlijk brood!

Conclusie

Nu je de basis onder de knie hebt, bak jij de mooiste culinaire creaties. Heb jij ons recept uitgeprobeerd? Deel je ervaringen in de reacties hieronder! We horen graag van je. Bedankt voor het lezen!

Rebecca de Jongh

Rebecca is altijd op zoek naar nieuwe kennis. Ze begon in 2013 met de opleiding Journalistiek en ontdekte hier dat ze een passie heeft voor onderzoek. Ze is daarom in 2019 aan de opleiding Online Culture. Ze schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen, van wetenschappelijke content tot lijstjes over de beste gadgets. In haar vrije tijd kijkt ze graag Netflix of leest ze een goed boek.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up