menu
close
Categorieën

Zelf je Kleding Stomen? Dat is Geen Probleem!

Een rek met kleding en planten eromheen

Het stomen van kleding is dé manier om alle kreuken en vouwen er gemakkelijk uit te halen, maar naar een stomerij gaan is vaak duurder dan je zou willen, en het kost ook nog eens tijd. Gelukkig kan je ook thuis zelf kleding stomen!

Vorige maand had ik een belangrijke afspraak en ik was goed voorbereid. Zo had ik het gesprek geoefend, mijn lunch stond klaar in de koelkast en ik hoefde alleen nog mijn kleding klaar te leggen. Maar mijn favoriete blazer was helemaal gekreukeld en er zat een vlekje in! De stomerij was natuurlijk al dicht, en tot morgen wachten ging niet. Daarom zocht ik uit of ik de kleding niet zelf kon stomen. Goed nieuws: dat kan! 😉

Na het lezen van dit artikel weet ook jij altijd last minute kreukels en kleine vlekjes uit je kleding te stomen. 

Check het label! – Bekijk eerst het label voordat je met zelf stomen aan de slag gaat. Er zijn kledingstukken die écht alleen in de stomerij gestoomd mogen worden en die je misschien beschadigt als je het toch zelf probeert. Wanneer er een cirkel op het waslabel staat, mag deze uitsluitend door een stomerij gestoomd worden.

Eerste hulp bij vlekken en vouwen

Er zijn verschillende opties om uit te kiezen wanneer je zelf wil stomen. Ik leg ze hieronder uit!

1. Wasmachine

De wasmachine is je beste vriend wanneer het gaat om het verwijderen van vlekken, maar wist je dat hij ook vouwen en kreukels voor je op kan lossen? Heb je wat meer tijd voordat je het kledingstuk nodig hebt, dan is de wasmachine your man. Lees wel eerst het waslabel om te kijken of het kledingstuk in de wasmachine mag of enkel met de hand gewassen mag worden! Heeft je wasmachine een handwasstand, dan is deze ook geschikt.

Moderne wasmachines hebben steeds vaker een stoomfunctie. Door deze functie te gebruiken wordt de kleding in de wasmachine gestoomd en komt deze er kreuk- en vlekvrij weer uit! Even recht laten opdrogen – bijvoorbeeld aan een kledinghanger – en klaar is Kees.

2. Strijken

Een strijkbout strijkt vanzelfsprekend de kreukels uit je kleding. De meeste strijkbouten hebben een stoomfunctie waarbij je extra stoom over je kleding nevelt. Zo haal je ook diepere of hardnekkigere vouwen effectief uit je kleding. Zorg er voor dat de kleding altijd licht vochtig is wanneer je het strijkt.

Voor hardnekkige en grote kreukels is een stoomgenerator de allerbeste oplossing! Deze is doorgaans nog krachtiger dan een stoomstrijkijzer.

3. Op laten drogen

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Dit geldt ook voor de vouwen in je kleding. Hang de kleding recht en strak op aan een kledinghanger wanneer het vochtig uit de was komt. Door het op die manier te laten drogen, laat je de zwaartekracht de kreukels uit het textiel trekken.

Wollen kleding zoals truien hebben een andere manier van drogen. Deze moet je vochtig op een droogrek neerleggen om op te drogen. Ophangen zorgt er juist voor dat het model van de trui uitzakt, en dat wil je natuurlijk niet!

4. Buiten in de zon laten drogen

Hoewel wij in Nederland maar een paar weken per jaar écht van de zon kunnen genieten, kun je hier wel goed gebruik van maken! Hang de vochtige kleding strak naar beneden in het zonnetje. Deze zorgt ervoor dat de kleding door zwaartekracht kreukvrij opdroogt én door de zon droogt het een stuk sneller. Door geen droger te gebruiken, draag je meteen je steentje bij aan het beschermen van het milieu!

Kleine, lichte vlekken in witte kleding zijn ook goed te behandelen op deze manier, want het zonlicht bleekt het textiel licht. Let daarom ook op met donkere of bonte was: die hang je liever binnenstebuiten op om kleurverlies te voorkomen.

Lakens, handdoeken en kussenslopen aan twee waslijnen bij een meer met bergen op de achtergrond

5. De douche

Kan je de kleding niet bij de stomerij brengen? Dan breng je de kleding naar de stoom! En dan bedoel ik de stoom die vrijkomt terwijl jij geniet van een ontspannen hete douche. Hang het kledingstuk strak aan een hanger in de badkamer. De stoom zorgt ervoor dat de vezels in de kleding wijder worden, waardoor kreukels grotendeels verdwijnen. Hardnekkige kreukels zullen wat lastiger te verwijderen zijn met douchestoom; deze zitten dieper in de stof.

Door de ingetrokken stoom duurt het wat langer voordat de kleding droog is. Houd er rekening mee dat deze manier van stomen geen vlekken verwijdert, enkel oppervlakkige kreukels!

6. Handstomer

Dit handige apparaat heeft niet iedereen in de kast liggen, maar als je regelmatig gekreukte kleding tegenkomt, is dit wel een aanrader. Het is een compacte stoommachine die je gemakkelijk mee neemt in je tas en hij is licht om mee te werken.

De handstomer gebruiken is vrij gemakkelijk: hang het kledingstuk aan een hanger recht naar beneden en laat de stoom uit de kop van de handstomer over het kledingstuk gaan. De handstomer haalt oppervlakkige kreukels uit de kleding en laat deze weer lekker fris ruiken. Hardnekkige kreukels komen er met de handstomer niet uit; hiervoor moet je toch overstappen op strijken.

Meer weten over hoe je de handstomer gebruikt? Bekijk dan deze korte video:

7. Stoomreiniger

Een goede stoomreiniger is niet alleen handig voor het reinigen van oppervlakten! Sommige stoomreinigers hebben extra opzetstukjes waarmee je ook de kreukels uit kleding stoomt. Vlekjes en hardnekkige kreukels verwijder je op deze manier niet, dan heb je zwaarder geschut nodig zoals een strijkbout of een stoomgenerator.

8. Kledingstomer met standaard

Perfect voor colberts, overhemden en bloezen is de kledingstomer met een standaard. Je legt het kledingstuk over de standaard en de stomer doet de rest van het werk voor je! Houd er rekening mee dat een kledingstomer wat ruimte in neemt doordat hij vrij groot is.

Conclusie

Kleding stomen kan op veel verschillende manieren; oppervlakkige kreukels verwijder je gemakkelijk met stoom of uithangen, en diepere kreukels met stoomapparatuur.

Hopelijk hoef je nu nooit meer in paniek te raken als je geen tijd meer hebt om naar de stomerij te gaan. Gebruik één van de handige tips en de kreuken en zelfs sommige vlekjes verdwijnen! Dat zal een hoop tijd en stomerijkosten besparen. 😉

Bedankt voor het lezen van dit artikel en laat hieronder weten of de tips je hebben geholpen!

 

Angela de Boer

Angela is geboren in het mooie plaatsje Sneek, waar ze nog altijd met veel plezier woont. Al van kinds af aan heeft ze een grote interesse gehad in het bedenken en schrijven van verhalen. Als klein kind, toen ze nog niet kon schrijven, vertelde Angela verhalen terwijl haar moeder meetypte in Office 98. Vanaf het moment dat ze een typcursus mocht doen, is ze begonnen met schrijven – een passie die nooit meer weg is gegaan. Naast dat ze schrijft voor HelpingCherry, studeert Angela toegepaste psychologie aan de Hanzehogeschool in Groningen. Ze is op zoek naar verklaringen voor dingen die mensen doen, en ze hoopt hier ook veel over te kunnen schrijven in te toekomst.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up