menu
close
Categorieën

De Beste Bougies voor Onder de Motorkap

Bougies in een motor

Er gebeurt veel onder de motorkap wanneer je een auto start. De beste bougies zijn een onmisbaar onderdeel van een voertuig op benzine of gas. Als deze kapot gaan, dan start de auto niet goed en pak je beter de bus.

Daarom is het fijn om te weten welke bougies passen bij je wagen. Mochten ze aan vervanging toe zijn, dan los je dit zonder problemen zelf op. Deze uitgebreide koopgids geeft alle informatie die nodig is. Bekijk hieronder alvast de top 3 van dit moment!

Bougie Ngk B8Es

Bougie Ngk B8Es
Bekijk op Bol.com

Bougie NGK CR7HSA voor 4

Bougie NGK CR7HSA voor 4
Type auto onderdeel: Bougie
Bekijk op Bol.com

Bosch Bougie FR7HC+ | 0

Bosch Bougie FR7HC+ | 0
Type auto onderdeel: Bougie
Bekijk op Bol.com

Waarom een bougie aanschaffen?

De bougies zijn een onmisbaar onderdeel van ieder voertuig op benzine of gas (LPG). Een elektrische auto heeft geen bougies, en een dieselauto maakt gebruik van gloeibougies.

De bougies zorgen voor vonken op het juiste moment, zodat de motor ontbrandt en start. Ze zijn helaas slijtagegevoelig. Daarom is het handig om te weten welke bougies je nodig hebt.

Versleten bougies beïnvloeden het brandstofverbruik, de prestaties, het vermogen en de acceleratie op een negatieve manier. Zijn ze helemaal kapot? Dan start zelfs de auto niet meer. Bewaar daarom een setje bougies in de kofferbak.

Wil je helemaal goed voorbereid de weg op? Neem dan ook de beste 12v-compressor mee. Dan heb je ook de bandenspanning op orde, waardoor je nog minder brandstof verbruikt!

Koopgids: hoe kies ik de beste bougie?

Heb je nieuwe bougies nodig, maar heb je geen idee welke bij je voertuig passen? Lees verder en ontdek welke je nodig hebt.

Verschillende soorten bougies

Er zijn verschillende soorten bougies. Ieder soort is gemaakt van een ander materiaal. Dit zijn de mogelijkheden. 👇🏻

Koper

Koperen bougies zijn de goedkoopste bougies die je gaat vinden. Daarentegen is de koperen variant ook degene die het snelst vervangen moet worden: ongeveer na 50.000 km.

De kern van de bougie is gemaakt van koper. De elektrode is gemaakt van een hittebestendig materiaal zoals nikkel. Koperen bougies zijn geschikt voor oude auto's (van voor 1980).

Platina

Bougies met een kern van platina geven een betere prestatie en lager brandstofverbruik in vergelijking met koperen bougies. Ze gaan bovendien dubbel zo lang mee: tot wel 100.000 km. Platina bougies zijn duurder dan de koperen variant.

Dubbel platina

Dubbel platina bougies zijn een upgrade van de platina bougies. Niet alleen de kern, maar ook de elektroden zijn gemaakt van platina. Ze geven een nog betere prestatie, lager brandstofverbruik en hebben een langere levensduur. Ze zijn duurder dan de platina variant.

Iridium

Iridium is tot wel 6 keer zo sterk als platina. Bougies van iridium zijn geschikt voor auto's met een krachtige motor. Ze zijn betrouwbaar en leiden tot een laag benzineverbruik.

Ze zijn aan vervanging toe na 60.000 tot 120.000 km. Ook zijn ze duurder dan dubbel platina bougies, want iridium is een kostbaar metaal.

Dubbel iridium

Dubbel iridium bougies lijken op de dubbel platina bougies. Zowel de kern als de elektrode is gemaakt van iridium. Dit is nodig wanneer je continue te maken hebt met hoge snelheden of extreme hitte.

Ze hebben ook de langste levensduur. Voor deze bougies betaal je bovendien de hoogste prijs.

De 5 beste bougies op een rij

1. Bougie Ngk B8Es

2. Bougie NGK CR7HSA voor 4

2. Bougie NGK CR7HSA voor 4
Geschikt voor automodel: Universeel
Type auto onderdeel: Bougie

3. Bosch Bougie FR7HC+ | 0

3. Bosch Bougie FR7HC+ | 0
Geschikt voor automodel: Universeel
Type auto onderdeel: Bougie

4. Bougie NGK BPMR7A - sleutelwijdte

4. Bougie NGK BPMR7A - sleutelwijdte
Type auto onderdeel: Bougie

5. Bougie Ngk C7Hsa (4T)

Compatibiliteit

Je wilt bougies die passen bij de motor van je auto. Als je de verkeerde bougies kiest, leidt dat mogelijk tot vermindering van prestaties en zelfs schade aan de motor. Je leest in de handleiding van de auto welk type je nodig hebt.

Als de handleiding zegt dat je 'iridium' bougies moet gebruiken, doe dat dan ook. Ga niet voor de goedkopere optie door platina bougies te kiezen. Upgraden kan, downgraden niet.

Warme of koude bougies?

Ook het warmtebereik is een belangrijk kenmerk van bougies. Warme bougies zijn beter voor benzinemotoren. Koude bougies zijn beter voor voertuigen die rijden op gas (LPG) of getunede voertuigen. Koude bougies voeren de hitte die vrijkomt wanneer je rijdt op gas beter af.

Of een bougie warm of koud is, wordt aangegeven met een getal. Een hoog getal betekent warm en een laag getal staat voor een koude bougie.

Een automonteur werkt onder de motorkap van een auto.

Elektroden

Door spanning van de elektroden ontstaan vonken, waardoor de motor start. De ruimte tussen de elektroden noem je de elektrodeafstand. Iedere auto heeft een eigen afstand.

Er zijn ook bougies met een aanpasbare elektrodeafstand, waardoor ze geschikt zijn voor meerdere auto's.

Als de afstand tussen de elektroden te groot wordt door slijtage, dan ontstaan minder vonken. Daardoor verbruik je meer brandstof en verminderen de prestaties van je auto.

Wat betreft de elektroden, maak je ook een keuze tussen een enkele elektrode of meerdere elektroden (4 elektroden). Dit heeft vooral invloed op de levensduur. Een exemplaar met meerdere elektroden gaat langer mee.

Specificaties van bougies naast elkaar

Type auto onderdeel
1Bougie Ngk B8Es
2Bougie NGK CR7HSA voor 4Bougie
3Bosch Bougie FR7HC+ | 0Bougie
4Bougie NGK BPMR7A - sleutelwijdteBougie
5Bougie Ngk C7Hsa (4T)Bougie

Bougie Ngk B8Es

Bougie NGK CR7HSA voor 4

Type auto onderdeel: Bougie

Bosch Bougie FR7HC+ | 0

Type auto onderdeel: Bougie

Bougie NGK BPMR7A - sleutelwijdte

Type auto onderdeel: Bougie

Bougie Ngk C7Hsa (4T)

Type auto onderdeel: Bougie

Veelgestelde vragen over bougies

Hieronder geef ik antwoord op alle vragen die je over bougies kunt hebben. Lees gauw verder!

Hoeveel bougies heb ik nodig?

Over het algemeen hebben auto's één bougie per cilinder nodig. Heb je een 4-cilinder motor? Dan heb je 4 bougies nodig. Sommige auto's hebben 2 bougies per cilinder nodig. Het beste is om alle bougies op hetzelfde moment te vervangen.

Hoeveel kosten bougies?

Je betaalt tussen de € 5 en € 10 of hoger per bougie. Het is verleidelijk om de goedkoopste bougies te kiezen, maar het is beter om niet te besparen. Dure exemplaren hebben een langere levensduur en geven de beste prestaties.

Wanneer moet ik de bougies vervangen?

Gemiddeld gaan bougies ongeveer 50.000 km tot 100.000 km mee. Je merkt het duidelijk wanneer ze versleten zijn. De motor hapert, start moeilijk of start helemaal niet.

Kan ik zelf de bougies vervangen?

Met goed gereedschap (zoals een bougiesleutel) kun je zelf de bougies vervangen. Let op: vervang de bougies nooit met een warme motor. Laat deze eerst afkoelen. Benieuwd hoe je zelf bougies vervangt? Bekijk het handige filmpje hieronder.

Conclusie

Er zijn verschillende soorten bougies verkrijgbaar. Van goedkope koperen exemplaren tot kostbare iridium bougies. Ieder voertuig heeft andere specificaties, controleer daarom welke bougies de fabrikant adviseert.

Bedankt voor het lezen! Heb je nog vragen? Laat dan gauw hieronder een reactie achter. 👇🏻

Rowena Golob

Rowena is 28 jaar, woont in het zuiden van het land en is afgestudeerd aan de kunstacademie. Ze is altijd op zoek naar nieuwe manieren om zich zelf uit te dagen. Naast schrijven, is ze vooral druk met haar bedrijf in fotografie en social media. In haar vrije tijd geniet ze vooral van reizen, haar hond, en familie en vrienden!
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up