menu
close
Categorieën

Een Blije Kat met de Beste Kattenbak!

Kat uit lage kattenbak

Katten zijn de beste maatjes: ze geven je liefde en maken je woning huiselijker. De meeste mensen nemen een kat omdat de diertjes zelfstandig zijn en je ze gemakkelijk een dag alleen thuis laat. Je hoeft ze niet uit te laten, omdat ze de kattenbak gebruiken. Maar wat is nu de beste kattenbak? Ik vertel je er hier alles over!

Frisco High Sided Cat Litter

Frisco High Sided Cat Litter

Catit Jumbo Hooded Litter Pan

Catit Jumbo Hooded Litter Pan
Type kattenbak: Gesloten
Geschikt voor kittens: Ja
Bekijk op Bol.com

Modkat Flip Litter Box

Modkat Flip Litter Box

Waarom een kattenbak aanschaffen?

De meeste katteneigenaren vertellen je graag dat katten als huisdier fijne voordelen hebben – bijvoorbeeld dat je ze gemakkelijk verzorgt en dat ze zichzelf prima alleen redden. Natuurlijk hebben deze maatjes aandacht en liefde nodig, maar je laat ze gemakkelijk alleen thuis. Ze doen hun behoefte in de kattenbak en je hoeft ze niet uit te laten.

Een goede kattenbak is essentieel voor zowel jou als je kat. Je kat wil een comfortabele, schone bak en je wilt geen nare geurtjes in huis. De kattenbak makkelijk verschonen is wel zo fijn!

Koopgids: hoe kies ik de beste kattenbak?

Zoals je inmiddels weet bestaan er verschillende soorten kattenbakken. Naast het kiezen van de juiste soort, henbben kattenbakken ook verschillende specificaties. Ik zet de belangrijkste eigenschappen van een goede kattenbak voor je op een rij.

Soorten kattenbakken

Wat de beste kattenbak is, hangt volledig af van je wensen en behoeften. Om hier de juiste keuze in te maken is het fijn dat je weet welke soorten kattenbakken er zoal op de markt zijn.

Benieuwd hoe je ervoor zorgt dat je kat zich comfortabel voelt? Hier volgen wat handige tips!

- Katten geven de voorkeur aan een laagje kattengrind van 3 tot 6 centimeter. 

- De plaats van de kattenbak is erg belangrijk. Het beste plaatst je deze in een rustige hoek, uit de buurt van voer en water. 

- Katten vinden het niet fijn om op een kattenbak te gaan die dichtbij een kattenluik of bij grote ramen staat. Dit heeft te maken met dreiging van buitenaf. 

- Wanneer het huishouden uit meerdere katten bestaat, is het belangrijk om meerdere kattenbakken in huis te halen. 

Zelfreinigende kattenbak

De beste zelfreinigende kattenbak is de uitkomst voor katteneigenaren die regelmatig van huis zijn of de kattenbak verschonen graag uitstellen. Deze kattenbak zeeft uitwerpselen en urine uit de bak in een afgesloten lade of zak. Deze vult zich langzaam en hoef je maar af en toe te legen: ongeveer één keer per week. Een gewone kattenbak moet je elke dag verschonen.

Je hebt hierbij de keuze tussen een automatische zelfreinigende kattenbak of semi-automatische. De automatische varianten werken op elektriciteit. Zo hebben ze bijvoorbeeld een langzaam draaisysteem die het vieze kattengrit zeeft. Zo hoef je de kattenbak maar af en toe schoon te maken.

Een semi-automatische kattenbak werkt niet op elektriciteit. Wanneer je kat zijn behoefte heeft gedaan, draai je aan een hendeltje of druk je op een knop om het kattengrit te filteren. Het vieze kattengrit wordt in een afgesloten bakje opgevangen, dat nare geurtjes tegenhoudt. Je verschoont deze beide varianten elke 7 tot 14 dagen.

Een semi-automatische kattenbak is een mooie tussenweg als je niet te veel wilt betalen voor een automatische variant. Daarnaast heb je geen elektriciteit nodig, waardoor je de kattenbak waar dan ook neerzet.

PeeWee-kattenbak

De PeeWee-kattenbakken hebben een duurzame oplossing voor het verwerken van urine. De bak van de PeeWee bestaat uit twee delen: een onderbak en een bovenbak. De bovenbak is een rooster. De PeeWee vereist speciale kattenbakvulling dat bestaat uit houtkorrels. Deze vulling is veilig en niet belastend voor het milieu. ♻️

Als de kat in de kattenbak plast, verdwijnt 90% van de urine door het rooster van de bovenbak in de onderbak. De overige 10% trekt in de korrels in de bovenbak en deze vallen vervolgens als zaagsel uit elkaar. Dit zaagsel zal door het graven van de kat ook door de gaatjes van het rooster heen vallen, waardoor de korrels in de bovenbak schoon blijven.

Het zaagsel in de onderste bak vervang je om de paar dagen. Zo ruikt de bak weer naar vers gezaagd hout.

Gesloten kattenbak

De meeste dichte kattenbakken hebben een klapdeurtje. Sommige katten vinden deze deurtjes eng, maar de meeste klik je er gemakkelijk af. De deurtjes helpen niet om vieze geuren tegen te houden, maar de deksel scheelt al een hoop vergeleken met de open kattenbak.

Een gesloten kattenbak geeft de kat iets meer privacy, wat vooral prettig is voor jou, aangezien je niet hoeft te zien hoe Mittens zijn behoefte doet.

Kat uit lage kattenbak

Open kattenbak

In theorie is een teiltje met kattengrind erin genoeg als open kattenbak, maar goede open kattenbakken hebben een rand die voorkomt dat het grind tijdens het graven uit de bak valt. 

Het voordeel van een open kattenbak is dat katten met angstproblemen er gemakkelijker hun behoefte in doen. Ze houden in een open kattenbak namelijk hun omgeving makkelijker in de gaten. Kittens of pas geadopteerde katten voelen zich veiliger op een open kattenbak. Een nadeel is dat vieze geurtjes vrij spel krijgen.

Extra grote kattenbak

De meeste kattenbakken zijn gemaakt voor de grootte van een gemiddelde kat. Heb je een grote kat, bijvoorbeeld een Noorse boskat of Maine Coon, dan heb je een grotere kattenbak nodig. Katten hebben voldoende ruimte nodig om hun behoefte comfortabel te doen en te begraven. De ideale lengte van een kattenbak is 1,5 keer het formaat van je kat.

Voor grotere katten bestaan er daarom extra grote kattenbakken. Hier staat bij de productspecificaties vermeld dat het om een grote kattenbak gaat. Check van tevoren altijd de exacte afmetingen, zodat je geliefde huisdier zich er comfortabel in beweegt!

De kattenbakvulling

Een kattenbak zonder kattenbakvulling is als een huis zonder dak! Net als de soort kattenbak, kies je ook tussen verschillende soorten kattenbakvulling.

Katten zijn eigenzinnige dieren. Hierdoor maakt de juiste kattenbakvulling het verschil tussen een kat die de kattenbak gebruikt of achter de bank plast. Sommige kattenbakvulling filteren urine bijvoorbeeld niet goed, waardoor je kat natte pootjes krijgt en liever ergens anders zijn behoefte doet.

Gaat je kat moeilijk op de kattenbak? Experimenteer dan met verschillende soorten kattengrit.

Klontvormende kattenbakvulling

De belangrijkste keuze bij kattenbakvulling is die voor klontvormende of niet-klontvormende vulling. Klontvormende kattenbakvulling haalt het vocht uit de urine en uitwerpselen van je kat. Het natte grit vormt hierdoor klontjes, die je makkelijk uit het kattengrit schept. Hierdoor hoef je de kattenbakvulling minder vaak te vervangen.

Klontvormende kattenbakvulling absorbeert naast vocht ook geurtjes. Er is ook geparfumeerd kattengrit verkrijgbaar, welke nare geurtjes maskeert. Let wel: katten houden niet van sterke geuren, dus je loopt hiermee ook het risico dat je kat de kattenbak gaat vermijden zodra je deze optie uitprobeert.

Niet-klontvormende kattenbakvulling

Niet-klontvormende kattenbakvulling moet je vaker vervangen. Als de korrels verzadigd zijn, maak je de bak in zijn geheel schoon. Dit kattengrit is meestal van hernieuwbare of natuurlijke grondstoffen gemaakt. Dit is beter voor het milieu. 🏞️

Let op: voor kittens tot 8 weken gebruik je altijd niet-klontvormende kattenbakvulling. Kittens eten soms de klontjes op, die giftig voor ze zijn!

Kattenbakvulling gooi je altijd bij het restafval, ook als het gemaakt is van hernieuwbare grondstoffen. Gooi kattenbakvulling daarom niet bij het gft! Alleen als het expliciet op de verpakking staat, kan het bij het gft. Je eigen composthoop of tuin is geen goede plek: kastenuitwerpselen bevatten ziekteverwekkers, zoals toxoplasmose. 

Silica

Silica is een minerale grondstof met een hoog absorberend vermogen. Het is klontvormend en onttrekt vocht, waardoor je het tot wel twee weken te gebruikt. Hierna verschoon je de kattenbak in zijn geheel.

Milieuvriendelijke kattenbakvulling

Er zijn grofweg twee kattenbakvulling: hernieuwbare grondstoffen (hout, papier, maïs, bietenpulp) of minerale vulling (bentoniet, sepioliet, attapulgiet, gasbeton of silica).

Kattenbakvulling gemaakt van hernieuwbare grondstoffen zijn milieuvriendelijker. Ze zijn gemaakt van natuurlijke grondstoffen, die minder belastend zijn voor het milieu: ze zijn makkelijk opnieuw te maken.

Minerale vullingen zijn iets meer belastend voor het milieu, omdat ze niet of moeilijk hernieuwbaar zijn.

De 5 beste kattenbakken op een rij

1. Frisco High Sided Cat Litter

1. Frisco High Sided Cat Litter

2. Catit Jumbo Hooded Litter Pan

2. Catit Jumbo Hooded Litter Pan
Type kattenbak: Gesloten
Design kattenbak: Nee
Geschikt voor kittens: Ja
Product lengte: 56 cm
Grote kattenbak: Ja
Zelfreinigend: Nee

3. Modkat Flip Litter Box

3. Modkat Flip Litter Box

4. Nature's Miracle High Sided Litter

4. Nature's Miracle High Sided Litter

5. Iris USA Open Top Cat

5. Iris USA Open Top Cat

Afmeting

Zoals hierboven al beschreven werd, is het belangrijk dat je kat voldoende ruimte heeft om zich comfortabel te bewegen in de kattenbak. Ideaal is wanneer de bak 1.5 keer zo groot is als de kat. Nu begrijp ik dat dit wel erg groot is, maar hou er rekening mee dat de kat zich moet draaien om de uitwerpselen te begraven.

Kittens passen niet op alle kattenbakken; sommige randen zijn simpelweg te hoog. In de specificaties lees je of de bak geschikt is voor kittens. Daarnaast passen grote katten niet op een gewone kattenbak. Een extra grote kattenbak is passend voor grote rassen.

Ontwerp

Niemand zal je tegenspreken wanneer je zegt dat een kattenbak niet bepaald modieus staat in huis. Toch bestaan er kattenbakken die modern en luxe ogen. Ze worden vaak vermeld als design kattenbak. Hou hierbij wel rekening met de functionaliteit. Kleine deurtjes vinden katten bijvoorbeeld niet erg fijn om doorheen te kruipen.

Ook een ronde bak blijkt niet erg praktisch, doordat het oppervlakte om de behoefte op te doen vaak klein is.

Gebruiksgemak

Het is wel zo prettig als je de bak gemakkelijk kunt schoonmaken. Kijk dus of je onderdelen eruit moet halen om ze schoon te maken. Een uitschuifbare lade is veel handiger om te reinigen dan een vaste bodem.

Ook voor de kat is gebruiksgemak belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan een opstaprand waar de kat gemakkelijk overheen komt en een deksel die goed aansluit op de bak zodat er niks lekt.

Hoe maak je een kattenbak schoon?

Voor een schone kattenbak, moet je de handen uit de mouwen steken. Gooi alle korrels weg bij het restafval, en maak de bak in zijn geheel schoon met zeep. De zeep moet niet giftig zijn voor huisdieren. Laat agressieve schoonmaakmiddelen, zoals chloor en bleek, liever links liggen. Maak de kattenbak minstens één of twee keer per maand met water en zeep schoon.

Stinkt de kattenbak? Strooi dan een klein laagje baking soda op de bodem van de kattenbak. Dit neem geur op, en is niet giftig voor je kat. De kattenbakvulling strooi je erover heen.

De kattenbakvulling in de kattenbak verschoon je regelmatig. Zo houdt je vieze geurtjes buiten de deur. Afhankelijk van het model kattenbak en de soort kattenbakvulling, is dit om de paar dagen of om de week.

Bij een open kattenbak is het moeilijk om vieze geuren te weren, maar geur verwijderen is nog nooit zo makkelijk geweest!

Specificaties van kattenbakken naast elkaar

Hier ontdek je de specificaties van de beste kattenbakken naast elkaar.

Type kattenbakDesign kattenbakGeschikt voor kittensGrote kattenbak
1Frisco High Sided Cat Litter
2Catit Jumbo Hooded Litter PanGeslotenNeeJaJa
3Modkat Flip Litter BoxGeslotenNeeJaJa
4Nature's Miracle High Sided LitterGeslotenNeeJaJa
5Iris USA Open Top CatGeslotenNeeJaJa

Frisco High Sided Cat Litter

Catit Jumbo Hooded Litter Pan

Type kattenbak: Gesloten

Design kattenbak: Nee

Geschikt voor kittens: Ja

Grote kattenbak: Ja

Modkat Flip Litter Box

Type kattenbak: Gesloten

Design kattenbak: Nee

Geschikt voor kittens: Ja

Grote kattenbak: Ja

Nature's Miracle High Sided Litter

Type kattenbak: Gesloten

Design kattenbak: Nee

Geschikt voor kittens: Ja

Grote kattenbak: Ja

Iris USA Open Top Cat

Type kattenbak: Gesloten

Design kattenbak: Nee

Geschikt voor kittens: Ja

Grote kattenbak: Ja

Veelgestelde vragen over kattenbakken

Om je trouwe viervoeter van alle gemakken en comfort te voorzien, vind je hieronder antwoord op een aantal veelvoorkomende vragen over kattenbakken.

Hoe vaak verschoon je een kattenbak?

Een gewone kattenbak verschoon je dagelijks. Een zelfreinigende kattenbak vangt urine en ontlasting op in een lade. Deze hoef je slechts om de week te legen.

Wat is de beste plek voor een kattenbak?

Zet de kattenbak ver van het eten en water. Let er ook op dat de kattenbak niet naast een deur of kattenluikje staat: dan voelen katten sneller dreiging. De beste plek is in een hoek, op een plek waar niet steeds mensen langskomen.

Kattenbak met of zonder deksel?

Een kattenbak zonder deksel is toegankelijker voor katten. Dit is vooral fijn voor katten die snel bang of wantrouwend zijn. Het nadeel is wel dat de vieze geuren vrij spel krijgen. Een kattenbak met deksel voorziet de kat van privacy en houdt geuren beter binnen. Het nadeel is dat niet alle katten door het deurtje durven.

Welke kattenbak is geschikt voor kittens?

Voor kittens is een kattenbak zonder deksel een goede optie. Zo houden ze de omgeving in de gaten, wat minder angst geeft. Een kattenbak met klepje of deurtje is soms eng voor een kitten, maar een grotere kat heeft hier geen problemen meer mee.

Conclusie

Hopelijk heb je nu voldoende informatie over de kattenbak en zit je geliefde fluffer binnenkort op een comfortabele kattenbak! Ben je er nog niet helemaal uit? Bekijk dan de top 5 nog eens en vergelijk de specificaties!

Bedankt voor het lezen en laat vooral weten of dit artikel je heeft geholpen😊.

Angela de Boer

Angela is geboren in het mooie plaatsje Sneek, waar ze nog altijd met veel plezier woont. Al van kinds af aan heeft ze een grote interesse gehad in het bedenken en schrijven van verhalen. Als klein kind, toen ze nog niet kon schrijven, vertelde Angela verhalen terwijl haar moeder meetypte in Office 98. Vanaf het moment dat ze een typcursus mocht doen, is ze begonnen met schrijven – een passie die nooit meer weg is gegaan. Naast dat ze schrijft voor HelpingCherry, studeert Angela toegepaste psychologie aan de Hanzehogeschool in Groningen. Ze is op zoek naar verklaringen voor dingen die mensen doen, en ze hoopt hier ook veel over te kunnen schrijven in te toekomst.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up