menu
close
Categorieën

Vieze Geur Verwijderen uit Huis met 6 Tips

Geurstokjes met gedroogde bloemen die helpen tegen vieze luchtjes.

Soms kom je thuis en denk je: "Wat ruik ik toch?" Een vieze geur verwijderen uit huis is echter zo gedaan! 🎉 Na uitgebreid onderzoek heb ik de handigste tips voor je op een rijtje gezet. Zo leer je dat onder andere azijn en citroen helden zijn in het bestrijden van onaangename luchtjes.

Niemand ontkomt aan vieze luchtjes in huis. Gelukkig vond ik een aantal gemakkelijke trucjes die geur verwijderen. Sommige methodes verspreiden zelfs een hele nieuwe lucht die een stuk aangenamer is! Laten we meteen beginnen.

Hoe neutraliseer je geuren in huis?

Hoe je een nare geur in huis neutraliseert, hangt er deels van af waar je deze geur aantreft. In een woonkamer ga je bijvoorbeeld niet met azijn en baking soda aan de slag om een gootsteen te ontstoppen. Al met al zijn azijn en citroen de veiligste opties om geurtjes te maskeren, terwijl soda een uitstekende keuze is om een geur te absorberen. Een kamer ventileren behoort uiteraard ook tot de opties. 😉

#1 Azijn en citroen: geurvreters

Je vraagt je misschien af hoe azijn helpt geur te verwijderen. De geur van azijn is ten slotte ook niet bepaald lekker. Toch is het een wondermiddel tegen onaangename luchtjes in huis! Azijn absorbeert de geur, waardoor zowel de nare geur in huis als die van de azijn geneutraliseerd wordt.

Het enige wat je hoeft te doen is een kommetje met azijn neer te zetten en deze af en toe te vervangen met nieuw azijn. Dit werkt ook goed bij rooklucht verwijderen.

Indien gewenst voeg je hier ook citroen aan toe. Azijn en citroen zijn beiden effectief tegen vieze geurtjes. Citroen geeft een frisse geur en neutraliseert de geur van azijn. Voeg wat citroensap toe aan het kommetje met azijn, of breng een pan met citroenschijfjes en azijn aan de kook om geurt te verwijderen. Laat dit een uurtje op een laag vuur staan, zonder deksel.

#2 Soda

Soda is net zo'n wondermiddel. Het goedje heeft niet alleen een neutrale geur, maar is ook nog eens beter voor het milieu dan gebruikelijke luchtverfrissers. Net als azijn absorbeert soda nare luchtjes, en blinkt daarom uit in geur neutraliseren.

Heb je bijvoorbeeld een ruimte waar een muffe geur in hangt? Vul een oude sok met soda en leg deze ergens in de kamer. Vervang hem wanneer je merkt dat het effect wegzakt, en klaar is Kees! Dit helpt ook goed bij een vieze geur die blijft hangen.

Heb je last van een geur in je badkamer of in de keuken, dan kan deze goed afkomstig zijn van de afvoer van je wc, douche, of wasbak. In dat geval pak je een handvol soda, wat je eventueel met een kop water mengt om er een vloeibaar goedje van te maken.

Giet dit in de afvoer van het probleemgebied, en doe er daarna minstens één kop azijn bij. Laat dit vervolgens een goed half uur weken, en kijk daarna of het probleem verholpen is. Is dit niet zo, herhaal de stappen dan en laat het goedje een nacht weken. Als het probleem hierna niet is opgelost, kun je je afvragen of het tijd is om een loodgieter te bellen! 🧑‍🔧

Nu heb je de basis om geur uit huis te verbannen! Maar misschien werken soda of azijn minder goed voor jouw probleem, off wil je graag een lekker luchtje in de plaats van de slecht ruikende indringer...

Azijn en soda – Dit zijn geweldige schoonmaakmiddelen uit de natuur. Toch moet je uitkijken. Als je azijn bijvoorbeeld met bleek mengt, krijg je chloorgas. Zelfs een klein beetje hiervan leidt tot hoesten, ademhalingsproblemen, brandende ogen en brandwonden op de huid.

#3 Raampje open of luchtontvochtiger aan

Als het komt op een muffe geur in huis, is vocht je vijand. Daarom scheelt het vaak al heel wat als je een raam of deur openzet om de boel te luchten. Als dit niet helpt, maakt hier de luchtontvochtiger zijn intrede.

Een luchtontvochtiger trekt het vocht uit de lucht en filtert deze voordat deze de kamer weer wordt ingeblazen. Zo voorkomt hij schimmelvorming en de vaak daarbijhorende vieze geurtjes.

Betekent dit dat je standaard een luchtontvochtiger in huis moet nemen? Nee, zoals gezegd is het soms al voldoende een raam te openen. Je kunt voor de zekerheid de luchtvochtigheid meten met een hygrometer. Als de luchtvochtigheid boven de 60% ligt, is een luchtontvuchtiger zeker de moeite waard.

Staat een raampje open, maar vind je de ruimte nog steeds niet fris ruiken? Kijk dan eens naar een luchtreiniger. De beste luchtreiniger neutraliseert niet alleen nare geurtjes, maar maakt de lucht ook schoner door stof te filteren.

#4 Natuurlijke luchtverfrissers

Moet je nu allemaal chemische middelen in huis halen om hardnekkige geurtjes te bestrijden? Zeker niet! Met name planten zoals eucalyptus en munt werken heel goed. Ook citrusschil, kaneel en kruidnagel zijn heel effectief en laten je huis heerlijk ruiken.

Ga je voor munt, en wil je dat de muntgeur extra aanwezig is? Wrijf het tussen je handen zodat de blaadjes een beetje kneuzen. Zo komt de geur goed vrij. Bonus: je handen ruiken nu ook heerlijk naar munt!

Citrusschil, kaneel en kruidnagel komen echt tot hun recht als je deze in een pan water doet. Breng deze aan de kook. Haal het goedje daarna van het vuur en laat het even staan. Dit verspreidt in no-time een heerlijke geur door je hele huis

Citroen, kruidnagel, kaneel en andere kruiden die je kan gebruiken om geur te verwijderen.

#5 Geurtjes van huisdieren

Maakt jouw hond of kat er ook een zooitje van? 🐶😸 Vooral rondom voerbakjes of de kattenbak kan de muur nog wel eens vies worden – en dat betekent onaangename geurtjes. Om deze hoek van de kamer te ontdoen van de geur, stofzuig de muren! Dit klinkt misschien als een gekke tip, maar het werkt!

Nadat je alle haren en ander vuil hebt verwijderd, kun je er ook nog langs met een schoon doekje of een spons. Let erop dat je geen gekleurde spons gebruikt. Dit zorgt namelijk voor vlekken.

Kattenbak

Katten zijn natuurlijk ontzettend schattig, maar de kattenbak iets minder. Echter zijn deze beestjes heel gevoelig voor schoonmaakmiddelen. Zo zijn middelen als bleek hartstikke giftig.

Wil je toch de beste kattenbak geurvrij houden? Strooi soda over de onderkant voordat je nieuwe kattenbakvulling in de bak gooit. Dit is ongevaarlijk voor je lieve poezenvriend, maar zeer effectief!

#6 Geurstokjes

Als niks anders werkt, kun je altijd nog geurstokjes gebruiken. Geurstokjes zijn houten stokjes die je onderdompelt in een olie met een lekker luchtje. De takjes zuigen zich vol met de olie, waardoor de lucht zich door het hele huis verspreidt.

De oliën zijn te krijgen in verschillende varianten, dus voor ieder wat wils! Weet je niet welke je moet kiezen? Dan raad ik lavendel of vanille aan. Deze geuren verwijderen de meeste vervelende luchtjes!

Conclusie

Zo, nu weet je alles over hoe je van vieze geurtjes afkomt! Of je nu van muffe aroma's af wilt of liever geen huisdierenlucht meer in huis hebt, jij weet wat je moet doen. Heb je een nóg betere tip voor het verwijderen van geurtjes? Laat die dan gerust achter in het feedbackformulier onderin dit artikel. We horen graag van je!

Rebecca de Jongh

Rebecca is altijd op zoek naar nieuwe kennis. Ze begon in 2013 met de opleiding Journalistiek en ontdekte hier dat ze een passie heeft voor onderzoek. Ze is daarom in 2019 aan de opleiding Online Culture. Ze schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen, van wetenschappelijke content tot lijstjes over de beste gadgets. In haar vrije tijd kijkt ze graag Netflix of leest ze een goed boek.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up