menu
close
Categorieën

De Beste Keramische Kachel voor Warme Voetjes

Witte keramische kachel in een woonkamer

Niets is zo vervelend als het koud hebben in huis. Zeker in de herfst en winter wil je er warmpjes bij zitten. Wanneer je huisdieren of jonge kinderen hebt, vraag je je misschien af of een elektrische kachel wel veilig is. Geen zorgen, de oplossing is nabij: de beste keramische kachel!

Deze kachel verwarmt kleine ruimtes feilloos, maar de behuizing blijft koel. Hierdoor is deze kachel óók veilig wanneer je huisdieren of kleine kinderen hebt.

Een keramische kachel is handig om erbij te hebben. Zodat de verwarming een standje lager mag, of in een kleine, onverwarmde ruimte zoals de zolder of de schuur. Omdat de kachel duurzaam is en op elektriciteit werkt, bespaar je daarnaast geld. Helemaal klaar voor de beste keramische kachel? De beste keuzes staan hieronder op een rijtje!

Elektrische kachel 2000 Watt Zwart

Elektrische kachel 2000 Watt Zwart
Vermogen: 2000 W
Geschikt voor badkamer: Nee
Bekijk op Bol.com

Philips 5000 Series CX5120/11

Philips 5000 Series CX5120/11
Vermogen: 2000 W
Bekijk op Bol.com

Luvego Elektrische Ventilator Kachel Heater

Luvego Elektrische Ventilator Kachel Heater
Vermogen: 2000 W
Geschikt voor badkamer: Nee
Bekijk op Bol.com

Waarom een keramische kachel aanschaffen?

Een keramische kachel is een energiezuinige manier om een kleine ruimte te verwarmen. Je gebruikt de kachel naast de hoofdverwarming. Het apparaat werkt met een keramische plaat die de lucht verwarmt, waarna de ventilator de hete lucht verspreidt. Het verwarmingselement houdt de warmte vast, waardoor het meer warmte geeft dan andere elektrische kachels.

Ook is een keramische kachel compact en zet je hem overal neer: op zolder, in het (hobby) schuurtje of in een camper. Daarnaast kun je kleine modellen ook op een bureau of tafel zetten.

De buitenkant blijft koeler dan bij andere kachels, waardoor een keramische kachel uitermate geschikt is voor huishoudens met kleine kinderen of dieren.

Je hebt bij deze kachel ook geen last van de bekende verwarmingsgeur: door de lage temperatuur laat de kachel geen stofdeeltjes verbranden en ruik je geen nare geurtjes. Dit behoudt ook de luchtkwaliteit.

Bovendien is een keramische kachel een duurzame keuze: de kachel wordt niet te heet, waardoor hij nooit teveel warmte produceert. Keramische kachels zijn bedoeld voor een kleine ruimte. Ben je op zoek naar een kachel die een grotere ruimte verwarmt? Dan is een elektrische kachel misschien iets voor jou.

Hieronder vind je een overzicht van de voor- en nadelen van een keramische kachel:

Voordelen:

  • Compact apparaat dat op veel plaatsen past.
  • Veilig wanneer je kinderen of huisdieren hebt. 
  • Luchtkwaliteit blijft goed door lage temperatuur.
  • Duurzame manier om een kleine ruimte te verwarmen.

Nadelen:

  • Alleen geschikt voor kleine ruimtes (één kamer).
  • Maakt tijdens het verwarmen veel geluid.

Koopgids: hoe kies ik de beste keramische kachel?

Voordat je je favoriete product uitkiest, is het verstandig om op de hoogte te zijn van de belangrijkste specificaties. Hieronder leg ik ze uit en zit jij binnen de kortste keren met warme voetjes op de bank.

Welke ruimte wil je verwarmen?

Om te weten welke soort keramische kachel je nodig hebt, is het belangrijk om vooraf te bepalen welke ruimte je wilt verwarmen. Keramische kachels zijn over het algemeen bedoeld om kleine ruimtes te verwarmen. Om precies te zijn: ruimtes van 10 m² tot 30 m².

Ter illustratie: een berging of kleine badkamer is rond de 10 m². Een ruimte van 21 m² tot 30 m² is ongeveer de grootte van een ruime woon- of slaapkamer. Hoeveel vierkante meter een keramische kachel verwarmt, ligt aan het vermogen. Hoe hoger het vermogen, hoe hoger het verwarmingsbereik.

Woon- of slaapkamer

Een keramische kachel past perfect in een woon- of slaapkamer. Heb je een grote woon- of slaapkamer? Kies dan voor een groot vermogen, zodat de hele kamer wordt verwarmd. Je kunt uiteraard ook kiezen om maar een deel van de kamer te verwarmen.

Op de slaapkamer is een timer handig. Die zorgt ervoor dat de kachel na een tijdje vanzelf uitgaat, bijvoorbeeld na een paar uur. Hierdoor kun je de kachel veilig gebruiken om in slaap te vallen. Wil je in de woonkamer altijd warm zitten? Een écht gezellig gevoel krijg je met de beste pelletkachel.

Garage of schuurtje

In een garage of schuurtje is het belangrijk dat de ruimte geïsoleerd is, anders gaat er veel warmte verloren. Als je een klein schuurtje of een kleine garage hebt en maar een deel wilt verwarmen is dit wél een goede oplossing.

In de camper

Wil je de keramische kachel in een caravan of camper plaatsen? Kies dan altijd voor een kachel met omvalbeveiliging. Een caravan of camper is niet altijd even stabiel. Ook kun je kiezen voor een keramische kachel met een laag wattage, zodat je het stroomnetwerk in de camper niet overbelast.

De badkamer

Je vraagt je misschien af of een keramische kachel ook geschikt is voor de badkamer. Helaas zijn de meeste keramische kachels niet geschikt voor de badkamer. Toch op zoek naar een manier om de badkamer te verwarmen? Een goede badkamerkachel maakt het wél mogelijk.

Water - Houd je keramische kachel te allen tijde uit de buurt van water, en dus ook de badkamer. Dit voorkomt nare ongelukken. Zoek je toch een manier om de badkamer te verwarmen? Het beste is om een badkamerkachel te kopen. 

Verrijdbaar

Een keramische kachel kan je gemakkelijk van de ene naar de andere ruimte verplaatsen. Grotere modellen zijn meestal verrijdbaar, waardoor je niet hoeft te tillen. Kleinere modellen zijn compact en licht genoeg om zo op te tillen. Een ander model elektrische kachel dat je makkelijk verplaatst is de beste ventilatorkachel.

Vermogen

Het vermogen bepaalt het verwarmingsbereik van de elektrische kachel en wordt aangegeven in watt. Een kachel met een vermogen van 2000 watt verwarmt een grotere ruimte dan een kachel van 1000 watt.

Keramische kachels zijn verkrijgbaar met een vermogen van 100 watt tot 3000 watt. Houd er wel rekening mee dat kachels met een klein wattage maar een paar vierkante meters verwarmen. Kijk daarom altijd naar het aantal vierkante meters dat je wilt verwarmen en kies een vermogen dat daarbij past.

De 5 beste keramische kachels op een rij

1. Elektrische kachel 2000 Watt Zwart

1. Elektrische kachel 2000 Watt Zwart
Vermogen: 2000 W
Geschikt voor badkamer: Nee

2. Philips 5000 Series CX5120/11

2. Philips 5000 Series CX5120/11
Vermogen: 2000 W

3. Luvego Elektrische Ventilator Kachel Heater

3. Luvego Elektrische Ventilator Kachel Heater
Vermogen: 2000 W
Geschikt voor badkamer: Nee

Soorten keramische kachels

Een keramische kachel is verkrijgbaar in vier soorten modellen: een paneel, een radiator, een box en een toren. Een paneel bevestig je aan de muur, dichtbij een stopcontact. Hierdoor neemt hij weinig plaats in beslag. Een radiator is een vrijstaande kachel die je gemakkelijk verplaatst.

Dan is er de box: een relatief compacte kachel, maar met een groot verwarmingsbereik. Ideaal in een grote ruimte zoals een werkplaats of grote slaapkamer. Als laatste hebben we nog een toren. Dit model kachel is hoger en smaller dan andere modellen, waardoor hij minder ruimte in beslag neemt. Handig in een kleine kamer!

Daarnaast valt er nog te kiezen tussen een vrijstaande kachel en een die die je aan de wand monteert. Het voordeel van wandmontage is dat de kachel geen ruimte inneemt op de grond. Het nadeel is dat deze modellen net iets duurder zijn dan anderen.

Oscillatie-functie

Een oscillerende kachel is zelfdraaiend, waardoor hij de kamer makkelijk verwarmt. Zo blijft de warmte niet rondom de kachel hangen, maar wordt het door de kamer heen verspreid.

Regelbare thermostaat

Een regelbare thermostaat stelt je in staat om de keramische kachel altijd tot dezelfde temperatuur te laten opwarmen. Hierdoor hoef je nooit meer zelf de kachel in te stellen. Zeker wanneer je een kachel gebruikt voor langdurige verwarming werkt dit wel zo prettig.

Is de temperatuur bereikt? Dan slaat de kachel uit. Komt de temperatuur weer onder de door jou ingestelde temperatuur? Dan springt de kachel vanzelf weer aan.

Maakt een keramische kachel veel geluid?

Een van de weinige nadelen van een keramische kachel is dat hij veel geluid maakt. De meeste keramische kachels hebben een ventilator die de warmte de ruimte in blaast. Dit is voor sommige gebruiksdoelen niet altijd even handig. Zoek je een geluidloze elektrische kachel? Kies dan voor een convectorkachel.

Vrouw op bank

Gebruiksgemak: hier moet je op letten

We verlangen allemaal naar een apparaat dat je makkelijk bedient. Gelukkig weet je met onderstaande specificaties zeker dat je voor optimaal gebruiksgemak kiest!

Timer

Een keramische kachel met een timer stel je zo in dat hij na een tijdje vanzelf uit springt. Handig als je de kachel vergeet uit te zetten voor je naar bed gaat of wanneer je even de deur uit gaat.

Met afstandsbediening

Met een afstandsbediening bedien je de kachel vanaf je luie stoel. Is de temperatuur iets te hoog? Dan heb je dat met een afstandsbediening zó geregeld.

Bediening via app

Bediening via app is misschien net iets handiger dan met een afstandsbediening. Je telefoon heb je altijd wel in de buurt, waardoor je niet hoeft te zoeken naar een afstandsbediening. Met de app regel je bijvoorbeeld de temperatuur en zet je de kachel aan of uit.

Standen

Een keramische kachel heeft een aantal standen die het apparaat nóg makkelijker en duurzamer maken. Hieronder leg ik ze uit.

Turbostand

Een turbostand warmt de ruimte in een mum van tijd op. Handig om te temperatuur in een ruimte snel te verhogen zodat je er warm bij zit.

Bed met nachtkastje

Eco stand

In de eco stand verbruikt de kachel minder energie. Niet alleen goed voor het klimaat: deze stand is óók goed voor de portemonnee.

Vorstvrij stand

Met een vorstvrij stand zorgt de kachel ervoor dat de temperatuur in de ruimte altijd boven de 0 °C blijft. Dit is belangrijk voor ruimtes waar leidingen zitten.

Stoffilter

Sommige keramische kachels zijn uitgerust met een stoffilter. Een stoffilter houdt de kachel schoon en stofvrij. Zo blijft de kachel schone lucht de ruimte in blazen en voorkom je eventuele oververhitting.

Ventilatiefunctie

In de zomer is het fijn om een goede ventilator te hebben. Gelukkig zijn er veel 2-in-1 keramische kachels op de markt. Deze helpt bij klapperende tanden in de winter én een zwetend voorhoofd in de zomer. Je hebt maar één apparaat voor twee doeleinden nodig: handig in de camper of als je klein woont.

Veiligheid boven alles

Een groot voordeel van de keramische kachel is dat hij erg veilig is in gebruik, omdat hij niet zo warm wordt als andere (mobiele) kachels. Om zonder risico de keramische kachel overal neer te zetten, let je op onderstaande functies.

Omval beveiliging

Omval beveiliging voorkomt dat je keramische kachel aanblijft wanneer hij omvalt. Dit is niet alleen handig wanneer je kinderen of huisdieren hebt, maar ook in een camper.

Veiligheidstips - Hang nooit iets over je kachel heen, bijvoorbeeld om het te laten drogen. Houd de kachel ook uit de buurt van water en zet hem altijd uit voordat je de deur uit gaat. 

Veiligheidsrooster

Een veiligheidsrooster voorkomt dat je het verwarmingselement (wat jouw huis zo lekker warm maakt) kunt aanraken. Zo behoed je nieuwsgierige kinderen van verbrande vingertjes.

Oververhittingsbeveiliging

Oververhittingsbeveiliging voorkomt dat het apparaat - zoals de naam al zegt - oververhit raakt. Deze kachels hebben veiligheidssensoren of een zekering waarmee de kachel zichzelf uitschakelt op het moment dat het apparaat te heet wordt.

Kinderbeveiliging

Met kinderbeveiliging kun je de bedieningsknoppen vergrendelen om te voorkomen dat kinderen of nieuwsgierige viervoeters per ongeluk de instellingen aanpassen.

Specificaties van keramische kachels naast elkaar

VermogenGeschikt voor badkamer
1Elektrische kachel 2000 Watt Zwart2000 WNee
2Philips 5000 Series CX5120/112000 WNee
3Luvego Elektrische Ventilator Kachel Heater2000 WNee
4Keramische Elektrische Kachel van Aironex1000 WNee
5Duux Threesixty 2 Smart Heater1800 WNee

Elektrische kachel 2000 Watt Zwart

Vermogen: 2000 W

Geschikt voor badkamer: Nee

Philips 5000 Series CX5120/11

Vermogen: 2000 W

Geschikt voor badkamer: Nee

Luvego Elektrische Ventilator Kachel Heater

Vermogen: 2000 W

Geschikt voor badkamer: Nee

Keramische Elektrische Kachel van Aironex

Vermogen: 1000 W

Geschikt voor badkamer: Nee

Duux Threesixty 2 Smart Heater

Vermogen: 1800 W

Geschikt voor badkamer: Nee

Veelgestelde vragen over keramische kachels

Hieronder beantwoord ik een paar veelvoorkomende vragen over keramische kachels.

Hoe werkt een keramische kachel?

Een keramische kachel werkt met een verwarmingselement dat de lucht verwarmt, waarna de ventilator de hete lucht verspreidt. Het verwarmingselement is gemaakt van keramiek, wat de warmte vasthoudt. Hierdoor geeft een keramische kachel meer warmte dan andere elektrische kachels.

Wat zijn de voor- en nadelen van een keramische kachel?

De voordelen van een keramische kachel zijn dat hij compact, veilig en duurzaam is. Ook blijft bij een keramische kachel de luchtkwaliteit goed, omdat de lage temperatuur geen stofdeeltjes laat verbranden. Een keramische kachel is veilig wanneer je kinderen of huisdieren hebt, want de behuizing blijft koel. De nadelen zijn dat hij alleen kleine ruimtes (één kamer) verwarmt en dat hij tijdens het verwarmen relatief veel geluid maakt.

Wat is het verschil tussen een keramische kachel en een convector kachel?

Een keramische kachel heeft een groter bereik dan een convector kachel, maar is wel luider. Een convector kachel is stil omdat er geen ventilator in zit. Hierdoor heeft een convector kachel een kleiner warmtebereik, maar heb je geen last van geluid.

Is een keramische kachel geschikt voor de badkamer?

Nee. De meeste keramische kachels zijn niet geschikt voor een badkamer, tenzij ze daar speciaal voor gemaakt zijn. Houd je keramische kachel altijd uit de buurt van water. Zoek je een manier om je badkamer te verwarmen? Kies dan voor de beste badkamerkachel.

Conclusie

Met een keramische kachel zit je er altijd warm bij, waar je ook bent. Het apparaat is uiterst geschikt voor families met huisdieren. Nu je weet wat de belangrijkste specificaties zijn, ben je klaar om de beste keramische kachel uit te kiezen. Hierboven staat de beste selectie, dus sla je slag!

Marieke Pasmans

Marieke werkte een aantal jaar in een winkel, maar besloot na een poosje dat het tijd was voor iets nieuws. Na wat omwegen kwam ze bij HelpingCherry terecht. Een schot in de roos: nu schrijft ze met plezier voor de website! Hiernaast werkt ze aan andere projecten als freelancer en plant ze een terugkeer naar de schoolbanken.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up