menu
close
Categorieën

Je Kleding Snel Kreukvrij met de Beste Kledingstomer!

Kledingstomer in hand die stoom uitstoot

In de ochtend hebben we altijd haast, en daarbij is er geen tijd om gekreukte kleding te strijken. Gelukkig is er nu een oplossing die de kreukels razendsnel verwijdert: de beste kledingstomer.

Dit apparaat stoomt de kreukels binnen een mum van tijd uit je kleding zonder dat je hoeft te wachten op een heet strijkijzer. In dit artikel vertel ik je alles wat je over een kledingstomer moet weten én de top 5 allerbeste van dit moment!

Conair Turbo ExtremeSteam Handheld Fabric

Conair Turbo ExtremeSteam Handheld Fabric

Conair CompleteSteam Hand Held Fabric

Conair CompleteSteam Hand Held Fabric

Reliable Vivio 500 GC Professional

Reliable Vivio 500 GC Professional

Waarom een kledingstomer aanschaffen?

Een kleding stomer werkt veel sneller dan een gewoon strijkijzer. Dit komt vooral doordat de stomer maar een korte tijd nodig heeft om op te warmen, gemiddeld 30 seconden. Wanneer de stoom opgewarmd is, richt je deze eenvoudig op je kleding. Het vocht trekt daarna de kreukels weg, en klaar is Kees!

Hoe werkt dit? In een stoommachine zit een reservoir of stoomketel. Deze verwarmt het water tot het gaat stomen. De stoom wordt vervolgens uit de kledingstomer geduwd met gevarieerde druk.

Door je kleding bloot te stellen aan stoom, 'breken' de polymeermoleculen tussen de stofvezels. Wanneer je deze moleculen verwarmt, worden ze flexibel. Wanneer deze weer afkoelen, behouden ze hun nieuwe vorm en is de stof kreukvrij – ervan uitgaande dat je de kleding goed recht hebt gehangen voor het stomen. 😉

Kledingstomer versus strijkijzer

Met een kledingstomer haal je kreukels uit kleding, maar dit apparaat is niet altijd een volledige vervanging van een klassiek strijkijzer. Niet alle kledingstomers zijn geschikt voor diepe kreukels. Hoe geschikt een model is voor diepe kreukels, lees je af aan de stoomkracht. Daar kom ik zometeen nog op terug.

Aan de andere kant zijn heeft een kledingstomer ook zijn voordelen: deze neemt minder ruimte in, vooral als het een handstomer is. Ook heb je geen strijkplank nodig en neem je een handmatige kledingstomer zelfs makkelijk mee op reis.

Heb je last van pluizen en bolletjes aan je kleding die je er met de hand niet af krijgt? Daar helpt een stomer niet bij; gebruik in dat geval liever een pluizentondeuse! Deze haalt de pluizen er in een handomdraai af, zodat je niet meer ellenlang hoeft te plukken voordat je de kledingstomer erbij pakt.

Hoe gebruik je de kledingstomer?

Om te beslissen of een kledingstomer bij je past, moet je weten hoe je hem precies gebruikt. In dit handige filmpje zie je stap voor stap hoe je je kleding kreukvrij maakt met een kledingstomer:

Soorten kledingstomers

Er zijn verschillende soorten kledingstomers, elk met hun voor- en nadelen. Ik zet ze voor je op een rij.

Hogedrukkledingstomer

Met een hogedrukkledingstomer haal je gemakkelijker kreukels uit kleding gemaakt van moderne stoffen, zoals polyester en katoen.

Dit type stoommachine duwt de stoom met een enorme snelheid naar buiten. Hierdoor is de hogedruk kledingstomer effectiever in het compleet verwijderen van rimpels en kreukels.

Delicate stoffen raken door deze hoge druk echter snel beschadigd! Als je dat risico toch wilt nemen, zorg dan dat je een goede naaimachine in huis hebt om beschadigde kleding te herstellen.

Lagedruk kledingstomer

Voor de delicate stoffen, zoals wolzijdesatijn en velour, is een lagedrukstomer meer geschikt. Doordat de stoom minder snel en krachtig tegen de stof aanblaast, is er geen kans op beschadigingen.

Voor de meer stugge stoffen, zoals katoen, is alleen een lagedrukstomer niet voldoende om alle kreuken te verwijderen. In dit geval is het meer een aanvulling op een strijkijzer.

Handkledingstomer

Om de handkledingstomer te gebruiken, zal je je kledingstuk zelf ergens aan op moeten hangen. Je hebt geen strijkplank nodig, want de stoomkracht oefent de nodige druk uit. Dit zijn compacte modellen die je makkelijk meeneemt, wat ze ook ideaal maakt als je veel reist en je kleding er netjes uit moet zien!

Kledingstomer met kledinghanger

De kledingstomer met kledinghanger is groter in formaat. Dat heeft ook extra voordelen: het waterreservoir voor de stoom is groter, waardoor je je kleding langer aan één stuk door stoomt en dus meer kledingstukken achter elkaar kreukelvrij maakt. Daarentegen is hij niet zo gemakkelijk mee te nemen in je koffer als de handstomer.

Je hangt de kledingstukken dan ook makkelijk op aan de kledinghanger en hebt verder geen extra ruimte of accessoires nodig om de kreukels uit je kleding te halen.

De 5 beste kledingstomers op een rij

1. Conair Turbo ExtremeSteam Handheld Fabric

1. Conair Turbo ExtremeSteam Handheld Fabric

2. Conair CompleteSteam Hand Held Fabric

2. Conair CompleteSteam Hand Held Fabric

3. Reliable Vivio 500 GC Professional

3. Reliable Vivio 500 GC Professional

4. Conair Power Steam Handheld Travel

4. Conair Power Steam Handheld Travel

5. Hilife HL7

5. Hilife HL7

Koopgids: hoe kies ik de beste kledingstomer?

Nu je weet welke soorten kledingstomers er zijn, is het belangrijk dat je de verschillende specificaties kent. De perfecte kledingstomer vinden is niet gemakkelijk, maar wanneer je de juiste specificaties vergelijkt zal je de beste kledingstomer vanzelf vinden! Ik zet de belangrijkste voor je op een rij.

De stoomkracht

Stoomkracht geeft aan hoe hard de stoom uit het apparaat komt. Een harde stoomkracht haalt kreukels er weliswaar gemakkelijk uit, maar beschadigt delicate kleding. Let hier dus goed op voordat je een keus maakt!

Om een beeld te krijgen van de stoomkracht, zoek je in de producteigenschappen naar het aantal g/m². Hoe hoger dit getal, des te krachtiger de kledingstomer.

De krachtigste kledingstomer zit rond de 50 g/m². Dit is echt ontzettend hard en voor gewone kleding absoluut niet nodig. Gemiddeld heeft een kledingstomer een stoomkracht van 30 g/m². Dit is ruim voldoende om kleding van katoen en polyester kreukvrij te stomen.

Ben je van plan om delicatere stoffen te stomen, kies dan een apparaat rond de 20 g/m², zoals de Phillips 3000 Series.

Philips 3000 handstomer in gebruik op roze hoodie

Inhoud waterreservoir

De inhoud van het waterreservoir ligt aan het formaat van de kledingstomer. Bij de grotere kledingstomers is dit wel meer dan 2 liter. Voor de beeldvorming: met een watertank van 1,5 liter stoom je zo’n 60 kledingstukken.

De handstomers hebben uiteraard een kleiner waterreservoir, maar deze is ook gemakkelijk bij te vullen. Als je veel kleding kreukvrij wilt maken, is het handig om naar een groter waterreservoir of een groter apparaat te kijken.

Instelbare temperatuur

Sommige kledingstomers hebben een aantal warmtestanden die je de mogelijkheid geven om per kledingstuk een andere temperatuur te kiezen. Zo kan je delicate stoffen minder heet stomen dan bijvoorbeeld katoen. Bevat je kledingkast veel verschillende stoffen, dan is deze optie een aanrader!

Hoe warmer het apparaat staat, hoe heter de stoom is die eruit komt. Let op dat je deze stoom niet inademt! Hete stoom kan brandwonden in de longen veroorzaken wanneer je hier veel van inademt. Stoom daarom altijd van je af.

Specificaties van kledingstomers naast elkaar

Maximale stoomdruk g per minuutGeschikt voor op reisInhoud waterreservoirOpwarmtijd stoomType kledingstomer
1Conair Turbo ExtremeSteam Handheld Fabric
2Conair CompleteSteam Hand Held Fabric
3Reliable Vivio 500 GC Professional
4Conair Power Steam Handheld Travel
5Hilife HL7

Conair Turbo ExtremeSteam Handheld Fabric

Conair CompleteSteam Hand Held Fabric

Reliable Vivio 500 GC Professional

Conair Power Steam Handheld Travel

Hilife HL7

Veelgestelde vragen over kledingstomers

Wat is beter stomen of strijken?

Met een kledingstomer haal je kreukels uit kleding, maar dit apparaat is niet altijd een volledige vervanging van een klassiek strijkijzer. Niet alle kledingstomers zijn geschikt voor diepe kreukels, dit hangt af van de stoomkracht. Een kledingstomer is wel veel sneller warm, heeft geen strijkplank nodig en is gemakkelijk mee te nemen op reis.

Waar op letten bij een handstomer?

Allereerst kies je of je een handstomer met- of zonder kledinghanger wil. Het voordeel van een kledinghanger is dat de kleding recht naar beneden hangt wanneer je deze stoomt. Vervolgens is de stoomdruk erg belangrijk, deze geeft aan hoe hard de stoom op de kleding komt, en dus hoe snel de kreukels eruit gaan. De inhoud van het waterreservoir bepaald hoe veel kleding je kan stomen met 1 tank.

Hoe gebruik je een kledingstomer?

Het gebruik van een kledingstomer is eenvoudig. Je hangt het kledingstuk recht op, of legt het recht neer. Vervolgens check je of het waterreservoir vol is en zet je de kledingstomer aan. Deze warmt op in ongeveer 30 seconden. Dan is hij klaar voor gebruik. Spray de stoom rustig over de kleding heen, zo trekken de kruiken er vanzelf uit!

Conclusie

Hopelijk weet je nu voldoende over de kledingstomer om er een aan te schaffen die het beste matcht met je wensen! Ben je er nog niet helemaal uit? Bekijk dan de top 5 nog eens door en vergelijk de specificaties.

Bedankt voor het lezen en laat vooral weten of dit artikel je op weg geholpen heeft! Heb je nog vragen, dan zijn die hieronder ook welkom! 😊

Angela de Boer

Angela is geboren in het mooie plaatsje Sneek, waar ze nog altijd met veel plezier woont. Al van kinds af aan heeft ze een grote interesse gehad in het bedenken en schrijven van verhalen. Als klein kind, toen ze nog niet kon schrijven, vertelde Angela verhalen terwijl haar moeder meetypte in Office 98. Vanaf het moment dat ze een typcursus mocht doen, is ze begonnen met schrijven – een passie die nooit meer weg is gegaan. Naast dat ze schrijft voor HelpingCherry, studeert Angela toegepaste psychologie aan de Hanzehogeschool in Groningen. Ze is op zoek naar verklaringen voor dingen die mensen doen, en ze hoopt hier ook veel over te kunnen schrijven in te toekomst.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up