menu
close
Categorieën

Vind Schatten met de Beste Metaaldetector

Een man op het strand met een metaaldetector.

Op zoek naar een nieuwe hobby? Ga op schattenjacht! Pak de beste metaaldetector erbij en vind waardevolle spullen. Nederland is hier een perfecte plek voor, want er ligt genoeg geschiedenis begraven.

In deze gids maak je kennis met de top 5 beste producten, en vertel ik je waar je op let bij de aanschaf van een metaaldetector.

Treasurefind Metaaldetector voor kinderen /

Treasurefind Metaaldetector voor kinderen /
Verschillende zoekfuncties: Nee
Instelbare diepte indicatie: Nee
Instelbare gevoeligheid: Nee
Bekijk op Bol.com

Steinberg Handmetaaldetector - 20 cm

Steinberg Handmetaaldetector - 20 cm
Bekijk op Bol.com

ODESSEY Pinpointer - Metaaldetector

ODESSEY Pinpointer - Metaaldetector
In lengte verstelbaar: Ja
Waterdichte zoekspoel: Ja
Verschillende zoekfuncties: Ja
Instelbare diepte indicatie: Ja
Instelbare gevoeligheid: Ja
Inklapbaar: Nee
Bekijk op Bol.com

Waarom een metaaldetector aanschaffen?

Met een metaaldetector spoor je metalen op die onder de grond liggen. Een metaaldetector is handig voor verschillende doeleinden. Ten eerste is het een geweldige activiteit voor jong en oud. Het zoeken naar schatten blijft spannend.

Je hoeft bovendien niet ver te gaan om iets interessants te vinden. Gebruik de metaaldetector op het strand, in velden, of zelfs in je eigen achtertuin. Wellicht vind je een oude munt, een mooi sieraad, of zelfs een artefact uit de Romeinse tijd.

Op pad gaan met een metaaldetector is voor sommige mensen zelfs meer dan een hobby. Het kan een goede bron van inkomsten zijn door de vondsten met winst te verkopen.

Ook klussers hebben baat bij het bij de hand hebben van een metaaldetector. Ga je bijvoorbeeld de tuin onder handen nemen? Gebruik de metaaldetector voor het opsporen van eventuele metalen obstructies voordat je start met graafwerkzaamheden.

Binnenshuis spoor je met een metaaldetector leidingen op. Zo kun je daarna bijvoorbeeld ongestoord met de beste laminaatsnijder aan de slag, om een mooie vloer te leggen. Misschien is de beste digitale waterpas of een goede telescoopladder dan ook interessant voor je.

Koopgids: hoe kies ik de beste metaaldetector?

Bij het kiezen van een nieuwe metaaldetector overweeg je enkele belangrijke punten. Deze koopgids helpt je daarbij! Lees snel verder, en ontdek welk exemplaar past bij jouw wensen.

Verschillende soorten metaaldetectors

Er zijn verschillende soorten metaaldetectors.

De meeste hobbyisten maken gebruik van een VLF-metaaldetector. Dit staat voor very low frequency. De detector zendt frequenties uit die tussen de 3 kHz en 20 kHz liggen. Dat maakt van dit type een behoorlijk allround exemplaar. Een goede keuze voor een beginner!

Een andere optie is de PI-metaaldetector. Deze detector gebruikt pulse inductie techniek en is ideaal voor onderwater, maar minder bruikbaar in de stad. Het apparaat maakt moeilijk onderscheid tussen afval en waardevolle vondsten. Dit is een goede metaaldetector voor een expert.

Analoog of digitaal

Een analoge metaaldetector heeft geen beeldscherm. Deze geeft met geluid aan wanneer hij een signaal oppikt. Het analoge exemplaar is lastig te gebruiken.

Daarom raad ik voor een beginner een digitale metaaldetector aan. Deze heeft een beeldscherm met meer informatie over het voorwerp!

De 5 beste metaaldetectors op een rij

1. Treasurefind Metaaldetector voor kinderen /

1. Treasurefind Metaaldetector voor kinderen /
Voedingstype: Batterij
Instelbare gevoeligheid: Nee
Verschillende zoekfuncties: Nee
Toepassing metaaldetector: Allround
Type metaaldetector: Digitaal

2. Steinberg Handmetaaldetector - 20 cm

3. ODESSEY Pinpointer - Metaaldetector

3. ODESSEY Pinpointer - Metaaldetector
Inclusief schep: Nee
Voedingstype: Batterij
Instelbare gevoeligheid: Ja
Verschillende zoekfuncties: Ja
Toepassing metaaldetector: Allround, Beveiliging, Goud, Ondiep water, Strand, Militaria
Type metaaldetector: Analoog

4. Nokta Makro Nokta Midi Hoard

4. Nokta Makro Nokta Midi Hoard
Inclusief schep: Nee
Voedingstype: Batterij
Instelbare gevoeligheid: Ja
Verschillende zoekfuncties: Nee
Toepassing metaaldetector: Strand, Ondiep water, Allround
Type metaaldetector: Digitaal

5. Treasurefind Metaaldetector Pinpointer Waterdicht

5. Treasurefind Metaaldetector Pinpointer Waterdicht
Voedingstype: Batterij
Instelbare gevoeligheid: Nee
Verschillende zoekfuncties: Nee
Toepassing metaaldetector: Allround
Type metaaldetector: Digitaal

Diepte

Een dure metaaldetector zoekt dieper dan een goedkoop exemplaar. Gemiddeld ligt de zoekdiepte tussen de 20 en 50 cm.

Daarnaast hebben verschillende factoren invloed op hoe diep een metaaldetector een voorwerp detecteert. Denk dan aan de mineralisatie in de bodem, het formaat van het voorwerp, en hoelang het al begraven ligt.

Ook de instellingen die je gebruikt zijn belangrijk, zoals de frequentie waarmee je naar een voorwerp zoekt, of welke zoekspoel je gebruikt.

Frequentie

Een metaaldetector geeft zijn frequentie weer in kilohertz (kHz). Lage frequenties liggen tussen de 3 en 5 kHz. Hoge frequenties beginnen bij 12 kHz.

Als je in een weiland zoekt naar oude metalen voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog, dan is een metaaldetector met een lage frequentie het beste. Deze voorwerpen liggen diep onder de grond, en dat is met een lage frequentie goed op te sporen.

Wil je kostbare munten en edelmetalen zoals goud vinden? Ga voor een apparaat met een hoge frequentie. Een hoge frequentie is daarentegen minder geschikt voor het zoeken naar voorwerpen die diep begraven zijn.

De beste metaaldetector geeft de mogelijkheid om op beide frequenties te zoeken. Je hebt dan meer kans om een waardevolle vondst te doen. 💍

Gewicht en lengte

Houd rekening met het gewicht van de metaaldetector. Dit is van groot belang wanneer je van plant bent om urenlang op pad te gaan. Ook mensen met rugklachten of andere lichamelijke problemen kiezen beter een lichtgewicht apparaat.

Denk ook aan de lengte van de steel. Een kind heeft een kortere steel nodig dan een volwassene met een lang postuur. Een telescopische steel is een populaire keuze, omdat je deze aanpast naar de gewenste lengte.

Zoekspoel

De zoekspoel is het onderdeel van de metaaldetector dat je over de grond beweegt. Een grote spoel zoekt dieper en verder. Dat maakt het logisch om de grootste zoekspoel te kopen.

Toch klopt dat niet helemaal. Hoewel grote spoelen dieper zoeken, zijn ze ook gevoeliger voor de mineralen in de grond. De metaaldetector moet meer mineralen verwerken dan met een kleine zoekspoel. Hierdoor geeft het apparaat mogelijk valse signalen.

Houd er ook rekening mee dat een grote zoekspoel zwaarder is.

Robuust

Goedkopere metaaldetectors zijn meestal kwetsbaar. Kies daarom voor een stevig model, dat tegen een stootje kan. Je wilt niet dat de metaaldetector kapotgaat zodra je een steen raakt.

Het is ook een extra pluspunt als de metaaldetector waterdicht is. Een regenbui houdt je dan niet meer tegen!

Herstelsnelheid

De herstelsnelheid van een metaaldetector is de tijd die nodig is om het verschil te herkennen tussen voorwerpen die dicht bij elkaar liggen.

Een metaaldetector met een lage herstelsnelheid is niet in staat om voorwerpen naast elkaar te scheiden. Het apparaat geeft aan dat er 1 voorwerp ligt, in plaats van meerdere. Dat vergroot de kans dat je iets waardevols laat liggen.

Een metaaldetector ligt in het gras.

Handige functies

Metaaldetectors hebben handige functies die de kans op een goede vondst vergroten. Om je te helpen de beste te kiezen, heb ik een lijst met opties opgesteld.

Discriminatie

Met deze functie kan de gebruiker bepaalde soorten metalen en schroot uitsluiten van detectie. Dit bespaart tijd, want je hoeft niet te graven naar waardeloze flessendopjes of spijkers.

Gevoeligheid

Metaaldetectors hebben een instelling voor de gevoeligheid. Dit verkleint de kans op valse signalen van elektromagnetische velden in de omgeving, bijvoorbeeld van spoorlijnen of elektriciteitskabels. Zet de gevoeligheid zo hoog mogelijk!

Doelidentificatie

Een metaaldetector met doelidentificatie vertelt je wat er onder de grond ligt. Het maakt onderscheid tussen munten, juwelen en andere waardevolle voorwerpen. Dit kan door middel van beeld of geluid.

Als de metaaldetector verschillende tonen bevat, dan leid je het soort metaal af aan de toon. Als het apparaat een lage toon geeft, dan zit er waarschijnlijk ijzer in de grond. Een middelhoge toon wijst op de aanwezigheid van koper of goud. Een hoge toon duidt op zilver of aluminium.

Heeft de metaaldetector doelidentificatie met beeld? Dan zijn heeft het apparaat verschillende pictogrammen voor veelvoorkomende vondsten.

Grondbalans

Valse signalen worden veroorzaakt door mineralen in de grond. Beperk dit door de grondbalans aan te passen.

Als je net begint is een goedkope metaaldetector prima. Deze hebben een automatische grondbalans.

Voor meer controle en betere vondsten kies je een exemplaar met een handmatige grondbalans. De beste metaaldetector heeft een tracking grondbalans, die zichzelf voortdurend aanpast aan de mineralisatie van de bodem.

Pinpoint

Als je moeite en tijd wilt besparen is de pinpoint functie onmisbaar. Deze functie bepaalt de exacte locatie van voorwerpen. Heb je een metaaldetector zonder deze handigheid? Geen probleem, want je kunt ook een losse pinpointer kopen.

Gps

Deze functie helpt je om voorwerpen te vinden in eerder doorzochte gebieden of om nieuwe locaties te verkennen. Ook breng je de exacte locatie van jouw vondsten in kaart.

Budget

Metaaldetectors zijn verkrijgbaar in verschillende prijsklassen. De prijs varieert van €40 tot wel €9000 voor het professioneelste exemplaar. In het algemeen geldt: hoe meer je betaalt voor een metaaldetector, hoe sneller je een goede vondst doet.

Bovendien kan deze hobby lucratief zijn. Een enkele vondst zoals een diamanten ring of een gouden armband kan de metaaldetector al terugbetalen.

Accessoires

Metaaldetectors worden meestal verkocht in combinatie met een draagtas, een schep, en een hoofdtelefoon (met snoer of draadloos). De draadloze hoofdtelefoon biedt meer bewegingsvrijheid tijdens het graven naar schatten.

Specificaties van metaaldetectors naast elkaar

Metaaldetector geschikt voorIndicatie detectieDoelgroep metaaldetectorInstelbare diepte indicatieDiameter zoekspoelMaximale verstelbare lengte
1Treasurefind Metaaldetector voor kinderen /Alle metalenAudio, Vibratie, DisplayBeginners, Gevorderden, KinderenNee
2Steinberg Handmetaaldetector - 20 cmAlle metalenAudio, Vibratie, DisplayBeginners, Gevorderden, KinderenNee
3ODESSEY Pinpointer - MetaaldetectorAlle metalen, Artefacten, Goud, Juwelen, Munten, ZilverAudio, Vibratie, DisplayBeginners, Kinderen, GevorderdenJa3 cm22.90 cm
4Nokta Makro Nokta Midi HoardAlle metalen, Artefacten, Goud, Juwelen, Munten, ZilverAudio, DisplayKinderenJa17 cm109 cm
5Treasurefind Metaaldetector Pinpointer WaterdichtAlle metalenAudio, Vibratie, DisplayBeginners, Gevorderden, KinderenNee17 cm109 cm

Treasurefind Metaaldetector voor kinderen /

Metaaldetector geschikt voor: Alle metalen

Indicatie detectie: Audio, Vibratie, Display

Doelgroep metaaldetector: Beginners, Gevorderden, Kinderen

Instelbare diepte indicatie: Nee

Steinberg Handmetaaldetector - 20 cm

Metaaldetector geschikt voor: Alle metalen

Indicatie detectie: Audio, Vibratie, Display

Doelgroep metaaldetector: Beginners, Gevorderden, Kinderen

Instelbare diepte indicatie: Nee

ODESSEY Pinpointer - Metaaldetector

Metaaldetector geschikt voor: Alle metalen, Artefacten, Goud, Juwelen, Munten, Zilver

Indicatie detectie: Audio, Vibratie, Display

Doelgroep metaaldetector: Beginners, Kinderen, Gevorderden

Instelbare diepte indicatie: Ja

Diameter zoekspoel: 3 cm

Maximale verstelbare lengte: 22.90 cm

Nokta Makro Nokta Midi Hoard

Metaaldetector geschikt voor: Alle metalen, Artefacten, Goud, Juwelen, Munten, Zilver

Indicatie detectie: Audio, Display

Doelgroep metaaldetector: Kinderen

Instelbare diepte indicatie: Ja

Diameter zoekspoel: 17 cm

Maximale verstelbare lengte: 109 cm

Treasurefind Metaaldetector Pinpointer Waterdicht

Metaaldetector geschikt voor: Alle metalen

Indicatie detectie: Audio, Vibratie, Display

Doelgroep metaaldetector: Beginners, Gevorderden, Kinderen

Instelbare diepte indicatie: Nee

Diameter zoekspoel: 17 cm

Maximale verstelbare lengte: 109 cm

Veelgestelde vragen over metaaldetectors

Behoefte aan meer informatie? Hieronder lees je het antwoord op de veelgestelde vragen over metaaldetectors.

Waar mag je zoeken met een metaaldetector?

In principe mag je in Nederland op elke openbare plek zoeken met een metaaldetector. Er zijn enkele uitzonderingen, en daarom is het beter om goed voorbereid op pad te gaan.

Ten eerste zoek je de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) op van de gemeente waar je wilt zoeken. Elke gemeente heeft dit document, en hier staat een eventueel zoekverbod in vermeld.

Ook mag je niet zoeken in de buurt van archeologisch grondgebied, rijksmonumenten, regionale monumenten of onderwater. Mail bij twijfel de gemeente of provincie.

Van plan om te zoeken op privéterrein? Vraag dan eerst aan de eigenaar of dit mag. Als laatste is het belangrijk om te weten dat je niet dieper mag graven dan 30 cm. Als je een voorwerp hebt opgegraven, dan maak je het gat vervolgens ook weer dicht.

Hoe werkt een metaaldetector?

Een metaaldetector werkt met elektromagnetische inductie om de aanwezigheid van metaal op te sporen. De zoekspoel zend een signaal uit. Als er metaal in de grond zit, dan ontvangt deze een signaal terug.

Mag je voorwerpen gevonden met een metaaldetector houden?

Alle archeologische vondsten hebben een meldingsplicht vanuit de overheid. Zodra je iets vindt waarvan je vermoedt dat het archeologische waarde heeft, dan meld je dit zo snel mogelijk bij het cultureel erfgoed. Een voorwerp heeft archeologische waarde wanneer de vondst eeuwenlang onder de grond verborgen lag.

Een andere uitzondering zijn wapens en botten. Heb je zoiets gevonden? Dan stop je met zoeken en meldt je dit direct aan de politie.

Volgens de erfgoedwet zijn archeologische vondsten van de overheid. Op die manier kan onderzoek worden gedaan naar de geschiedenis. Als de vondst niet archeologisch blijkt, dan mag je het houden!

Conclusie

Ik hoop dat deze gids je heeft geholpen bij het maken van een goede beslissing. Met de beste metaaldetector haal je schatten tevoorschijn. Of je nu een beginner bent of een doorgewinterde professional, er is voor ieder wat wils!

Denk voor je tot aankoop overgaat goed na over waar je zoekt en wat je wilt vinden. Een van de metaaldetectors uit de bovenstaande lijst kan een perfecte optie voor je zijn!

Bedankt voor het lezen. Heb je suggesties waardoor dit artikel beter wordt? Laat het me hieronder weten!

Rowena Golob

Rowena is 28 jaar, woont in het zuiden van het land en is afgestudeerd aan de kunstacademie. Ze is altijd op zoek naar nieuwe manieren om zich zelf uit te dagen. Naast schrijven, is ze vooral druk met haar bedrijf in fotografie en social media. In haar vrije tijd geniet ze vooral van reizen, haar hond, en familie en vrienden!
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up