menu
close
Categorieën

Dé Beste Oven voor de Lekkerste Gerechten

Twee pizza's in een vintage oven

Je oven is je maatje; je troost wanneer je je comfort food nodig hebt. Of je nu snel een pizza afbakt of een zelfgemaakte appeltaart maakt, de oven is je van dienst. Om je een eindje op weg te helpen met de zoektocht naar de beste oven voor jou, staan de beste modellen van dit moment voor je op een rij en laat ik je zien waar je op moet letten bij het aanschaffen van een oven.

GE JB655YKFS Oven

GE JB655YKFS Oven

KitchenAid KOCE500ESS

KitchenAid KOCE500ESS

Neff N70 B27CR22N1B CircoTherm Electric

Neff N70 B27CR22N1B CircoTherm Electric

Waarom een oven aanschaffen?

Wist je dat de eerste ovens al in 2900 voor Christus werden gebruikt? Ze waren niet meer dan een put met bladeren en modder, maar men had toen al door hoe handig ze waren voor het bereiden van eten. Pas rond 1900 werd de eerste elektrische oven op de markt gebracht. Deze lijkt meer op de moderne ovens van nu.

Ovens worden al eeuwen gebruikt en zijn nu niet meer weg te denken uit onze keukens. Er zijn verschillende soorten ovens waaruit je kan kiezen. Ook hebben ovens verschillende standen en variaties die belangrijk zijn om te weten. Om je meer overzicht te geven heb ik de top 5 beste ovens en alle belangrijke specificaties voor je op een rij gezet.

Koopgids: hoe kies ik de beste oven?

Waar moet je precies op letten bij het kiezen van een oven en welke variaties zijn er? Hieronder leg ik het uit.

Verschillende soorten ovens

Het eerste wat je moet weten is dat er verschillende soorten ovens zijn. Ze doen in de essentie allemaal hetzelfde, maar de manier waarop varieert.

Ingebouwde oven

De ingebouwde oven zit vast in het aanrecht en maakt zo deel uit van de keuken en geeft deze een strakke, moderne look. Inbouwovens zijn doorgaans groot en hebben ruimte voor meer inhoud dan andere ovens. Hierdoor kun je grote ovenschalen er makkelijk in kwijt.

Een nadeel is dat je een inbouwoven niet zomaar plaatst en verplaatst. Als je hier niet handig in bent, moet je er een professional bijhalen.

Vrijstaande oven

De vrijstaande oven staat los in de keuken. Hij is kleiner dan een ingebouwde keuken, omdat hij verplaatsbaar moet zijn. Dit maakt hem niet alleen handzaam, maar ook geschikt voor krappere keukens. Een nadeel is dat zijn inhoud minder is. Hier moet je goed rekening mee houden wanneer je een ovenschaal koopt; de grote schalen passen niet in een vrijstaande oven.

Combi-oven

Heb je weinig ruimte voor een magnetron én een oven of vind je twee van die apparaten lelijk staan? Dan is een combi-oven de oplossing voor jou. Deze heeft een bakstand en een verwarmstand, waardoor je geen andere apparaten nodig hebt. Dat bespaart zowel ruimte als een paar euro! Een nadeel is dat je maar één gerecht tegelijk kan bakken/opwarmen.

Stoomoven

Een stoomoven heeft een stoomfunctie. De hitte in de oven zet water om in hete stoom, waarmee je je gerechten gaart. Denk hierbij aan groente, maar vooral ook vis. Zalm blijft malser wanneer je deze stoomt. Bovendien behoudt je voedingsstoffen beter doordat je het eten niet oververhit.

Een steenoven met vuur aan de binnenkant en borden ernaast

Steenoven

De steenoven is bedoeld voor het bakken van pizza's. Er bestaan ook kleine modellen en pizzastenen die je op tafel zet; zo krijg je dat gezellige gourmetgevoel! Er zijn ook hele grote steenovens die je in de tuin zet. Dit geeft je tuin niet alleen een gaaf uiterlijk, maar buiten pizza bakken is ook leuk om te doen. Het nadeel is dat je met steenovens geen andere gerechten kan bereiden.

Heteluchtoven

Deze oven gebruikt hete lucht circulatie om voedsel te bereiden. Hierdoor hoef je eten niet per se in het midden van de oven op een bakplaat te leggen en kun je (in een grote oven) verschillende platen boven elkaar zetten. De warmte zit immers in de lucht!

Conventionele oven

Deze oven verwarmt van boven en onder het eten door hete metalen buizen. Het voordeel van deze oven is dat je de keuze hebt één van de twee of beide aan te zetten. Dit is deaal voor het afbakken van een pizzabodem zonder dat je de topping verbrandt. Een nadeel is de duur van de voorverwarming: hij heeft doorgaans redelijk wat tijd nodig om helemaal op temperatuur te komen.

De 5 beste oven op een rij

1. GE JB655YKFS Oven

1. GE JB655YKFS Oven

2. KitchenAid KOCE500ESS

2. KitchenAid KOCE500ESS

3. Neff N70 B27CR22N1B CircoTherm Electric

3. Neff N70 B27CR22N1B CircoTherm Electric

4. JennAir Rise JJW3430LL

4. JennAir Rise JJW3430LL

5. Samsung Tovala Smart Oven

Functies

Nu je weet welke soorten ovens er zijn, is het belangrijk om ook de verschillende functies tegen elkaar af te wegen.

Heteluchtfunctie

Een heteluchtoven is de beste in het bakken met hete lucht, maar ook andere ovens hebben deze functie. Een conventionele oven biedt je bijvoorbeeld de keuze tussen onder- en boven verwarmen en hete lucht. Welke je kiest is afhankelijk van het eten dat je wil bereiden.

Hete lucht zorgt voor het behoud van vocht en is ideaal voor sappige zalm, maar minder handig wanneer je juist vocht wil onttrekken uit een ietwat waterige lasagne. 💦

Grillfunctie

De grillfunctie zorgt voor een knapperige laag op je voedsel. Dit doet hij door de bovenste warmte elementen harder te laten verwarmen. Dit geeft lasagne een extra knapperige kaas laag en vlees een krokant laagje.

Stoomfunctie

Wanneer je deze functie aan zet, ontstaat waterdamp in de oven. Deze hete damp stoomt je eten gaar, terwijl vitamines en mineralen niet verloren gaan. Groenten zijn de perfecte producten om met de stoomfunctie te bereiden, omdat zij veel vitamines en mineralen bevatten – en die wil je bewaren!

Eco-functie

Dit is een functie die het stroomgebruik van de oven vermindert. De oven combineert verschillende warmte-elementen en standen zodat er zo duurzaam mogelijk met de stroom om wordt gegaan. Dit is fijn, want een oven verbruikt gemiddeld 150 kWh per jaar, wat op zo'n € 35,60 neer komt.

Deze stand raadt men aan bij bereiding van kleine gerechten. Voor grote gerechten is het beter om een specifieke stand te kiezen, omdat de gerechten dan beter gaar worden.

De hitte blijft niet alleen binnen – De buitenkant van een oven wordt ook heet. Dit komt doordat de oven lucht nodig heeft om op te warmen, ook wanneer het geen heteluchtoven is. Aan de achterkant van de oven zit een rooster waar hij de lucht naar binnen zuigt. Zet je de oven té dicht tegen de muur? Dan kan er brand ontstaan, omdat de oven geen lucht naar binnen kan krijgen oververhit raakt.

Het snoer van de oven zit ook aan de achterkant bevestigd. Wanneer de oven heet wordt en het snoer tegen de achterkant komt, kan deze door de hitte vastschroeien aan de oven. Het rubber brandt dan langzaam door, met kortsluiting en brand tot gevolg. Zorg er voor dat het snoer niet tegen de oven aan komt door deze bijvoorbeeld tegen de muur te plakken of bij elkaar te binden met een elastiek.

Specificaties

Naast verschillende functies, hebben ovens ook een variatie aan extra specificaties waar je rekening mee moet houden. Bedenk welke specificaties jij belangrijk vindt en maak met deze kennis de juiste keuze.

Timer

Een belangrijke specificatie van de oven is de timer. Hiermee stel je in hoelang de oven het gerecht moet garen. Bereid je gerechten die langer dan twee uur achterelkaar in de oven moeten? Dan is het verstandig te zoeken naar een oven die een timer heeft die langer dan 120 minuten aankan. Zo hoef je niet steeds naar je oven toe om de timer opnieuw aan te zetten, of alsnog je telefoon gebruiken.

Temperatuur

Gemiddeld halen ovens 220 °C. Met die temperatuur kun je de meeste gerechten bereiden, zoals pizza's, koekjes en lasagnes. Bepaalde broodrecepten worden op 240 °C gebakken. Ben je dit van plan, dan is het handig om een oven te kopen die deze temperaturen ook daadwerkelijk haalt.

Opwarmtijd

Ovens verwarm je idealiter even voor. Zo zijn ze op de juiste temperatuur wanneer je het voedsel erin doet. Hoe lang dit voorverwarmen duurt is niet bij alle ovens hetzelfde. Heb jij weinig tijd en veel honger? Dan is een oven die snel opwarmt een goede keus.

Specificaties van ovens naast elkaar

Boven- en onderwarmte
1GE JB655YKFS Oven
2KitchenAid KOCE500ESS
3Neff N70 B27CR22N1B CircoTherm Electric
4JennAir Rise JJW3430LL
5Samsung Tovala Smart OvenJa

GE JB655YKFS Oven

KitchenAid KOCE500ESS

Neff N70 B27CR22N1B CircoTherm Electric

JennAir Rise JJW3430LL

Samsung Tovala Smart Oven

Boven- en onderwarmte: Ja

Veelgestelde vragen over ovens

Moet je een oven altijd voorverwarmen?

Als vuistregel geldt dat je gerechten die rijzen, zoals een cake of brood, altijd in een voorverwarmde oven moet doen. Deze gerechten hebben direct warmte nodig om goed te stollen. Met gebrek aan tijd of om stroom te besparen, kun je afbakbroodjes, lasagnes en schotels ook in een koude oven doen. De bereidingstijd neemt dan wel toe, waardoor je je af kunt vragen of je er veel mee wint qua tijd en stroombesparing.

Waar gebruik je een heteluchtoven voor?

Een heteluchtoven heeft als voordeel dat deze snel voorverwarmt en voedsel snel gaar krijgt dan een. Dit komt doordat de luchtcirculatie hete lucht verspreidt en zo het eten van alle kanten opwarmt, niet alleen van boven en onder. Hierdoor is het ook mogelijk verschillende gerechten tegelijk te bereiden; ze houden elkaars warmte niet tegen.

Is een combi-oven beter dan een losse oven en magnetron?

Het voordeel van een combi-oven is dat het voordeliger is om twee apparaten in één aan te schaffen. Ook scheelt het ruimte in je keuken. Wel heeft een combi-oven minder functies voor het bakken en grillen van gerechten dan bijvoorbeeld een conventionele oven, omdat hij vrij simpel is. Hij is perfect voor ontdooien en opwarmen van eten, maar als je van plan bent om te bakken en grillen is hij niet heel geschikt.

Hoelang moet een oven afkoelen?

Dit hangt af van hoe warm je hem aan hebt gezet en hoe goed de oven is geïsoleerd. Als je de oven sneller wil laten afkoelen, is het verstandig de deur open te zetten, zodat de warmte kan ontsnappen. Een warme oven heeft ook voordelen. Zo kun je een bereide gerecht er warm in houden en kan een oven die heel warm is geweest zelfs het eten nog even doorgaren terwijl hij uitstaat.

Conclusie

Nu weet je waar je op moet letten bij het kopen van oven. Bekijk vooral de top 5 en alle specificaties nog eens rustig door zodat je de juiste oven kiest!

Bedankt voor het lezen van dit artikel en laat gerust een reactie achter! Ik hoor graag of dit artikel je geholpen heeft. 😊

Angela de Boer

Angela is geboren in het mooie plaatsje Sneek, waar ze nog altijd met veel plezier woont. Al van kinds af aan heeft ze een grote interesse gehad in het bedenken en schrijven van verhalen. Als klein kind, toen ze nog niet kon schrijven, vertelde Angela verhalen terwijl haar moeder meetypte in Office 98. Vanaf het moment dat ze een typcursus mocht doen, is ze begonnen met schrijven – een passie die nooit meer weg is gegaan. Naast dat ze schrijft voor HelpingCherry, studeert Angela toegepaste psychologie aan de Hanzehogeschool in Groningen. Ze is op zoek naar verklaringen voor dingen die mensen doen, en ze hoopt hier ook veel over te kunnen schrijven in te toekomst.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up