menu
close
Categorieën

De Beste Rookmelder is Onmisbaar in Huis 🧯

een rookmelder aan de muur

De beste rookmelder voorkomt op jaarbasis ongeveer in de helft van alle branden dat er doden vallen. Doordat ze de bewoners van de woning op tijd waarschuwen, kunnen deze de woning veilig verlaten voor dit niet meer mogelijk is. Hierdoor is de rookmelder vanaf 1 juli 2022 verplicht in alle woningen.

Om ervoor te zorgen dat je de veiligste rookmelder aanschaft, vind je in dit artikel een handige koopgids. Ook vind je een top vijf met de beste rookmelders van dit moment!

Google Nest Nest Protect Smoke

Google Nest Nest Protect Smoke
Inclusief noodlicht: Ja
Alarmering via: Stem, Geluidssignaal, App
Bekijk op Bol.comBekijk op Coolblue

First Alert PR710 Slim Photoelectric

First Alert PR710 Slim Photoelectric

Onelink Smart Smoke + Carbon

Onelink Smart Smoke + Carbon

Waarom een rookmelder aanschaffen?

Ieder jaar ontstaan er ongeveer 7000 woningbranden, met gemiddeld 650 gewonden en 50 doden. Zodra alle woningen in Nederland eenmaal een rookmelder bezitten, zal dit aantal halveren.

Een rookmelder zorgt ervoor dat je sneller gewaarschuwd wordt wanneer rook zich verspreid door je woning. Zo heb je meer tijd om de woning te verlaten voordat de rook te dik is, je door het koolmonoxide bewusteloos raakt of het vuur te hevig is.

Het is belangrijk om te weten dat rookmelders alleen maar rook detecteren en geen koolmonoxide: de stof die je bewusteloos maakt en eventueel tot de dood leidt.

Deze stof ontstaat niet alleen bij brand, maar ook door andere apparaten bij een onvolledige verbranding. Dit zie je bijvoorbeeld bij een lek in de geiser, het gasfornuis, de kachel of de combiketel. Het gevaar is dat deze stof geurloos is en je hem daardoor niet ruikt. De beste koolmonoxidemelder waarschuwt je wanneer er koolmonoxide in huis is, dus neem zeker een kijkje bij de top 5!

Rookmelders ophangen

Het aanschaffen van een rookmelder is vanaf 1 juli 2022 verplicht, maar het ophangen moet je zelf doen. Daarom is het goed om te weten op welke plekken je dit het best doet. Brandweer Nederland adviseert om op iedere verdieping minimaal 1 rookmelder te plaatsen. Kies hierbij voor de vluchtroute, bijvoorbeeld de gang, en voor alle slaapkamers. Hang de rookmelders aan het plafond: de rook stijgt op waardoor de melder het sneller signaleert.

Plaats rookmelders nooit bij een ventilator, boven de verwarming, op tochtige plekken of in de stoom van bijvoorbeeld een vaatwasser. Dit zorgt ervoor dat de rookmelder minder nauwkeurig of zelfs niet meer functioneert. 

Rookmelders onderhouden

Helaas is het eenmalig plaatsen van een rookmelder niet voldoende om jaren veiligheid te garanderen. Hou de rookmelders stofvrij door hier maandelijks met een stofzuiger of stofdoek langs te gaan. Stof hoopt zich anders op in de rookmelder, wat ervoor zorgt dat hij eventuele rook minder snel tot niet meer detecteert, of juist afgaat zonder dat er rook aanwezig is.

Test de rookmelders ook eens in de paar maanden. Dit doe je eenvoudig door de testknop in te drukken. Zo weet je of de rookmelder het nog doet. Denk ook om de batterij van de rookmelder; vervang deze ieder jaar. Zo weet je zeker dat de batterijen niet leeg zijn wanneer er brand uitbreekt.

Rookmelders gaan gemiddeld tien jaar mee. Vergeet dus niet iedere tien jaar de rookmelders volledig te vervangen.

Soorten rookmelders

Er bestaan vijf verschillende soorten rookmelder:

  • Optische rookmelder. Dit type rookmelder gebruikt infraroodstraling om rook te detecteren met een gevoelige cel in de rookmelder. Wanneer de infraroodstraling wordt onderbroken door rook, slaat hij alarm. Ook stof veroorzaakt deze verstoring, overigens – zorg er dus voor dat je de optische rookmelder regelmatig afstoft.
  • Thermische rookmelder. Dit type rookmelder gaat ook wel bij de naam 'hittemelder'. Deze gaat af wanneer hij een snelle stijging van temperatuur voelt, of een temperatuur boven de 55 °C. Hij reageert dus op hitte, niet op de onderbreking van een lichtsignaal zoals de optische rookmelder dat doet. Dit maakt de thermische rookmelder minder nauwkeurig dan de optische rookmelder.
  • Slimme rookmelders. Deze rookmelders piepen niet alleen: ze geven via een app aan waar de brand zich in het huis bevindt. Zo weet je precies welke ruimtes je moet vermijden wanneer je het huis verlaat.
  • Rookmelder voor slechthorenden. Slechthorenden horen het piepsignaal niet. Daarom is er een speciale rookmelder voor doven- en slechthorenden ontwikkelt. Deze bestaat uit twee delen: een deel dat flitslichten geeft en een trilplaat die afgaat wanneer de rookmelder rook detecteert. Hang de flitslampen op plekken waar je ze snel ziet, bijvoorbeeld naast de televisie. Leg de trilplaat onder je kussen, zodat deze je wakker kan maken bij brand (aangezien je de lampen niet ziet in je slaap). Er bestaan ook geluidsversterkers die de pieptonen veel harder laten klinken.
  • Gekoppelde rookmelders. Deze rookmelders koppel je draadloos aan elkaar met wifi of Bluetooth, bijvoorbeeld deze FireAngel-set van 3 rookmelders. Zo gaan alle rookmelders in je woning tegelijk af wanneer er een rook detecteert. Een andere mogelijkheid is om rookmelders te koppelen aan die van je buren.

De 5 beste rookmelders op een rij

1. Google Nest Nest Protect Smoke

1. Google Nest Nest Protect Smoke
Met testknop: Ja
Geluidsniveau: 85 dB
Type norm: NEN-EN 50291-1 certificering
Koppelbaar: Ja
Inclusief noodlicht: Ja
Alarmering via: Stem, Geluidssignaal, App

2. First Alert PR710 Slim Photoelectric

2. First Alert PR710 Slim Photoelectric

3. Onelink Smart Smoke + Carbon

3. Onelink Smart Smoke + Carbon

4. Kids Cover OneLink Safe &

5. Onelink Smart Smoke + Carbon

5. Onelink Smart Smoke + Carbon

Koopgids: hoe kies ik de beste rookmelder?

Rookmelders redden levens, maar het is lastig om de juiste rookmelder te vinden. Nu vanaf 1 juli 2022 rookmelders verplicht zijn voor iedere woning, is het nog belangrijker dat je weet welke rookmelders wel en niet voldoen aan de eisen. In deze koopgids neem in de belangrijkste kenmerken met je door!

Europees certificaat

Door de verplichting van rookmelders in alle woningen spelen Europese certificaten een belangrijke rol. Deze nieuwe certificaten geven aan of de rookmelder voldoet aan alle Europese eisen en dus volledig veilig is. Niet alle rookmelders voldoen aan deze nieuwe eisen.

In Nederland bestaat deze eis uit het bekende CE-label en EN14604-certificaat. Deze rookmelders beschikken over een optische sensor die rook ontzettend snel detecteert. Controleer bij de aanschaf altijd of de rookmelder over dit certificaat beschikt!

Batterij

Veruit de meeste rookmelders werken op batterijen, al bestaan er wel varianten die je via een stroomkabel in het stopcontact steekt. Veel mensen vinden dit onpraktisch, omdat je rookmelders hoog ophangt. Dat maakt batterijen een praktischere optie. Ook bestaan er rookmelders met een accu: deze laad je eens in de zoveel tijd op.

Om ervoor te zorgen dat de batterij of accu niet leeg loopt zonder dat je dit weet, geeft het apparaat een signaal af wanneer het merkt dat de batterij of accu leeg begint te raken.

Toch is het raadzaam om bij batterijmodellen de batterij sowieso ieder jaar te vervangen. Een tip is om een sticker met de datum op de rookmelder te plakken wanneer je deze vervangt. Zo weet je wanneer je hem weer moet vervangen en raak je niet in de war.

Testknop

Een andere manier om de rookmelder te controleren is de testknop. Deze knop druk je in, waarna de rookmelder begint te piepen. Zo weet je dat de rookmelder nog steeds 'wakker' is en aan het opletten is. 👀

Niet alle rookmelders beschikken over deze testknop, maar het is raadzaam eentje te kiezen die dit wél heeft. Dat scheelt je een hoop onzekerheid, en zo voldoe je bovendien meteen aan een van de eisen van de nieuwe regel die op 1 juli ingaat: je rookmelder moet een testknop hebben. Dit filmpje laat zien hoe je de rookmelder test:

Geluidsniveau

Wanneer de rookmelder afgaat wil je dit signaal horen. Het geluidsniveau geeft aan hoe hard de rookmelder afgaat. Dit communiceren we via het aantal decibel (dB).

Gemiddeld is dit rond de 55 dB, wat vergelijkbaar is met een benzinegrasmaaier die naast je staat te horren. Geluidsversterkers, vaak gebruikt door slechthorenden, verhogen het geluidsniveau tot wel 120 dB. Het noodlicht is een extra signaal naast het geluidsniveau dat knippert tijdens het piepsignaal, zoals je eerder al las.

Let op: vanaf 1 juli moeten je rookmelders een geluidssignaal van minimaal 85 dB afgeven.

Koppelbaar

Koppelbare rookmelders koppel je aan elkaar met wifi of een RF-signaal (radiogolven). Wanneer een rookmelder rook detecteert gaan alle andere gekoppelde rookmelders ook af. Zo weet je nog eerder dat in een andere ruimte brand ontstaan is. Ook koppel je deze rookmelders aan die van de buren, indien gewenst (en indien ze compatibele rookmelders hebben). Zo weet je op tijd dat in de woning naast brand is uitgebroken.

Specificaties van rookmelders naast elkaar

Met testknopGeluidsniveauKoppelbaarInclusief noodlicht
1Google Nest Nest Protect SmokeJa85 dBJaJa
2First Alert PR710 Slim PhotoelectricJa85 dBJaJa
3Onelink Smart Smoke + CarbonJa85 dBJaJa
4Kids Cover OneLink Safe &Ja85 dBJaJa
5Onelink Smart Smoke + CarbonJa85 dBJaJa

Google Nest Nest Protect Smoke

Met testknop: Ja

Geluidsniveau: 85 dB

Koppelbaar: Ja

Inclusief noodlicht: Ja

First Alert PR710 Slim Photoelectric

Met testknop: Ja

Geluidsniveau: 85 dB

Koppelbaar: Ja

Inclusief noodlicht: Ja

Onelink Smart Smoke + Carbon

Met testknop: Ja

Geluidsniveau: 85 dB

Koppelbaar: Ja

Inclusief noodlicht: Ja

Kids Cover OneLink Safe &

Met testknop: Ja

Geluidsniveau: 85 dB

Koppelbaar: Ja

Inclusief noodlicht: Ja

Onelink Smart Smoke + Carbon

Met testknop: Ja

Geluidsniveau: 85 dB

Koppelbaar: Ja

Inclusief noodlicht: Ja

Veelgestelde vragen over rookmelders

Hier vind je de meestgestelde vragen over rookmelders nog eens terug!

Wat is het verschil tussen een rookmelder en een hittemelder?

Waar een rookmelder rook detecteert en vervolgens een piep afgeeft, signaleert een hittemelder alleen een snelle stijging in de temperatuur. Rook is de voornaamste reden waardoor mensen overlijden tijdens een brand, niet het vuur. Dit maakt een hittemelder minder effectief en zo ook minder veilig dan een rookmelder.

Is een rookmelder verplicht?

Vanaf 1 juli 2022 is een rookmelder verplicht in iedere woning – ook in al bestaande woningen. Het gaat hierbij om een rookmelder voorzien van een CE-certificaat én het EN14604-certificaat.

Waar plaats ik de rookmelder?

De Nederlandse brandweer raadt aan om op iedere verdieping minimaal één rookmelder te plaatsen, het liefst een rookmelder in de vluchtroute en in iedere slaapkamer. Hang de rookmelders hoog aan het plafond; zo detecteren ze de rook het snelst en het nauwkeurigst.

Hoe onderhoud ik mijn rookmelder?

Allereerst is het belangrijk om de rookmelder stofvrij te houden door hem iedere maand af te stoffen. Test hem dan ook direct door op de testknop te drukken. Daarnaast is het van belang ieder jaar de batterijen te verwisselen en de melder iedere 10 jaar volledig te vervangen.

Conclusie

Vanaf 1 juli 2022 is het verplicht voor iedere woning om rookmelders op te hangen. Deze rookmelders moeten voldoen aan enkele eisen, zoals de Europese certificaten, een geluidsniveau van minimaal 85 dB en testknop.

Lees de koopgids nog eens rustig door en vergelijk vervolgens de kenmerken van de top 5 met elkaar. Zo kom je vanzelf bij de beste rookmelder terecht!

Bedankt voor het lezen, en mocht je nog wat tijd over hebben: vul hieronder dan in of dit artikel je op weg heeft geholpen. 😊

Angela de Boer

Angela is geboren in het mooie plaatsje Sneek, waar ze nog altijd met veel plezier woont. Al van kinds af aan heeft ze een grote interesse gehad in het bedenken en schrijven van verhalen. Als klein kind, toen ze nog niet kon schrijven, vertelde Angela verhalen terwijl haar moeder meetypte in Office 98. Vanaf het moment dat ze een typcursus mocht doen, is ze begonnen met schrijven – een passie die nooit meer weg is gegaan. Naast dat ze schrijft voor HelpingCherry, studeert Angela toegepaste psychologie aan de Hanzehogeschool in Groningen. Ze is op zoek naar verklaringen voor dingen die mensen doen, en ze hoopt hier ook veel over te kunnen schrijven in te toekomst.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up