menu
close
Categorieën

Een Sfeervol Huis met de Beste Slimme Verlichting

bureau met computer wordt verlicht door slimme verlichting in verschillende kleuren

Met slimme verlichting stel je op afstand je verlichting in. Je verbindt de lampen met je smartphone, om zo in no-time je verlichting te bedienen! 📱 Zo zet je de lamp aan, verander je de intensiteit en zelfs de kleur.

Hier vind je de top 5 beste slimme verlichtingen en een uitgebreide koopgids waarin ik de belangrijkste eigenschappen naloop.

Wyze Bulb White

Wyze Bulb White
Bediening verlichting: Bediening via mobiele app
Bekijk op Bol.com

Nanoleaf Shapes -- Hexagons

Nanoleaf Shapes -- Hexagons
Bediening verlichting: Bediening via mobiele app
Bluetooth: Nee
Bekijk op Bol.com

Wyze Lock Bolt

Wyze Lock Bolt

Waarom slimme verlichting aanschaffen?

Slimme verlichting is een containerbegrip voor lampen die je op afstand bedient. Daarnaast omvatten de meeste slimme lampen met meerdere functies, zoals een dimfunctie en het veranderen van de kleur. Door de lampen te koppelen aan je telefoon via een app, bedien je de lampen eenvoudig op afstand. Gebruik je daarnaast een home hub? Dan bedien je de lampen zelfs van buiten je huis.

Wat slimme verlichting zo uniek maakt, is dat je de lampen gemakkelijk van een afstand bedient. Niets is irritanter dan lekker op de bank liggen, en dan te merken dat de zon ondergaat en je de lampen dus moet aandoen. Jammer dat die lichtschakelaar aan de andere kant van de woonkamer zit ...

Andersom ken je vast het probleem dat je de lampen juist wilt dimmen, omdat ze feller staan ingesteld dan je eerst dacht. Met slimme verlichting is dit probleem in no-time opgelost! Je bedient de lampen eenvoudig vanaf de bank met de app.

Tijdschema en groeperen

Er zitten meer voordelen aan slimme verlichting. Zo stel je voor de lampen ook een tijdschema in, en vergeet je nooit meer lampen uit te doen wanneer je naar bed gaat. Je zet de timer op de gewenste tijd en de lampen gaan uit. Andersom werkt dit natuurlijk ook: zo kom je altijd beneden aan in een verlichte woonkamer.

De beste slimme stekker beschikt ook over een tijdschema. Zo schakel je op een gewenste tijd de elektriciteit uit om stroom te besparen.

Een ander groot voordeel is de mogelijkheid om lampen te groeperen. Zo stel je bijvoorbeeld alle lampen van de woonkamer in op dezelfde groep, zodat je ze zowel individueel als in een groep kunt instellen.

De mogelijkheid om lampen uit verschillende kamers op een groep te zetten is er ook. Zo zet je bijvoorbeeld kleine sfeerlampjes in verschillende kamers aan om een gezellige sfeer te creëren tijdens een borrel. De bekende Philips Hue beschikt over deze handige opties, maar het niet moeilijk een Philips Hue-alternatief met veel of alle van deze eigenschappen te vinden!

De 5 beste slimme verlichting op een rij

1. Wyze Bulb White

1. Wyze Bulb White
Met dimfunctie: Ja
Fitting: E27
Lumen per lichtpunt: 800 lm
Wifi vereist: Ja

2. Nanoleaf Shapes -- Hexagons

2. Nanoleaf Shapes -- Hexagons
Met dimfunctie: Ja
Aansluitspanning: 220 V

3. Wyze Lock Bolt

3. Wyze Lock Bolt

4. Feit Electric PAR38 Smart Light

4. Feit Electric PAR38 Smart Light

5. Philips Hue Color Ambience

5. Philips Hue Color Ambience
Met dimfunctie: Ja
Aansluitspanning: 230 V
Fitting: GU10
Lumen per lichtpunt: 350 lm

Koopgids: hoe kies ik de beste slimme verlichting?

Er liggen verschillende soorten slimme verlichting op de markt, maar ook tussen lampen van dezelfde soort zitten verschillen. Om je de juiste keuze te helpen maken zet ik de belangrijkste voor je op een rij.

Soorten slimme verlichting

Slimme verlichting is een begrip voor alle lampen die je via een app bedient. Onder dit containerbegrip vallen veel soorten lampen💡. Ik zet de meest voorkomende voor je op een rij.

  • Lichtpeertje. Dit is een simpele, peervormige lamp die op de meest voorkomende fittingen (waar je de lamp indraait) past: E29 en E19. De precieze fitting staat altijd in de beschrijving vermeld. De kleur varieert tussen koelwit en warmwit. Ze passen op allerlei soorten lampen, van plafondlamp tot staanlamp.
  • Kaarslamp. Deze lamp voegt veel toe aan de sfeer doordat lijkt op een kaars en je kamer van warm licht voorziet. Deze kaars past vooral mooi in een kroonluchter of op een dinertafel.
  • Filamentlamp. Deze lampen lijken op de ouderwetse gloeilampen, maar dan een stuk duurzamer! De lampen gaan langer mee en gebruiken in verhouding veel minder stroom. De lampen passen mooi op een stalamp.
  • Spotjes verwerk je in het plafond hangt.
  • Ledstrips gebruik je om specifieke plekken van licht te voorzien, bijvoorbeeld langs de trap, een spiegel of boven het aanrecht.
Zo'n beetje elk van de bovenstaande typen lampen kun je vinden in enkel wit licht, verschillende witte tinten (van koel tot warm), en multi-colour of RGB (rood, groen, blauw). Sta daarom stil bij of je behoefte hebt aan extra kleur in je huis, of niet per se, want RGB-lampen zijn doorgaans duurder dan hun simpelere tegenhangers.

Fitting

Niet geheel onbelangrijk is dat de lamp in de fitting past. De fitting of armatuur is aangegeven met een bepaalde maat, bijvoorbeeld E27 of E19. Welke maat de lamp heeft staat op de doos en/of in de productbeschrijving. De maat van het armatuur staat vaak aan de binnenkant. Check altijd van tevoren of je beoogde slimme lamp in de beoogde fitting past. Het zou zonde zijn als je een uitstekende lamp kost, alleen om deze terug te moeten sturen, omdat hij niet past.

Lichtopbrengst (lumen)

De helderheid van de lamp staat aangegeven in een bepaald aantal lumen. Hoe meer lumen, hoe helderder het licht is. Voor het verlichten van een woonkamer is doorgaans ongeveer 1000 lumen nodig, in de keuken tussen de 1000 en 3000, en in de slaapkamer 1000.

Het voordeel van slimme verlichting is dat deze meestal beschikken over een dimfunctie; zo pas je de intensiteit van het licht naar je voorkeur aan. In dit geval moet je kijken hoe het zit met het bereik van de lichtopbrengst, wat bestaat uit een minimale en maximale lichtopbrengst.

Stroomverbruik

Het energielabel speelt een grote rol in het stroomverbruik, en dit meet je met de beste energiemeter. De labels lopen van A tot G, waar A het zuinigst is en G het meest verbruikt. Dit staat in direct verband met het aantal lumen aan licht dat een lamp produceert.

De lumen-wattverhouding bepaalt hoe efficiënt een lichtbron efficiënt energie omgaat. Meer verbruik (een hoger wattage) leidt niet per se tot een hogere lichtopbrengst (lumen). Dat is waarom deze verhouding belangrijk is.

Hoe hoger het getal van de verhouding, hoe efficiënter de lamp met de energie omgaat. Het minst efficiënt is een lamp die 15 lumen per watt produceert (een gloeilamp), en het efficiëntst is een led-lamp die maar liefst 175 lumen per watt produceert.

Kleurtemperatuur

De kleurtemperatuur geeft aan hoe warm- of koel het licht is. Warm licht heeft een gelige tint; koel licht een blauwere tint. Hiervoor wordt de eenheid Kelvin (K) gebruikt. Dit aantal varieert tussen de 2000 en 6500 K. Een warme lamp, voor bijvoorbeeld de woon- en slaapkamer, ligt meestal rond de 2000 Kelvin. Hoe hoger het cijfer, hoe koeler de kleur; en andersom staat een lager cijfer gelijk aan een warmere tint.

Wist je dat: slimme verlichting naast praktisch, ook duurzaam is? Dit is wel afhankelijk van hoe je ze inzet. Door de lampen bijvoorbeeld op een vaste tijd aan en uit te laten gaan verbruik je nooit meer stroom dan nodig! Ook de dimfunctie geeft je een mogelijkheid de lampen zachter te zetten en hierdoor minder stroom te verbruiken.

Verbinding en bediening

Het grote voordeel van slimme verlichting, is dat ze verbinden met een telefoon of tablet door middel van een app. Om te koppelen maken de lampen gebruik van wifi of bluetooth; dit is afhankelijk van de specifieke lamp.

Bluetooth

Gebruikt de lamp bluetooth, dan bedien je de lamp tot een bepaalde afstand, anders valt het bluetoothsignaal weg. Het gaat hierbij meestal om een meter of tien. Een voordeel hiervan is dat de lamp zonder internet werkt, dus ook als je router onbehoopt even een korte sabbatical neemt, blijft je lamp werken.

Wifi

Koppelingen via wifi beschikken doorgaans over een sterker signaal, wat de afstand tussen het ontvangende apparaat en de lamp vergroot. Meestal omvat dit ongeveer je hele huis, afhankelijk van hoe groot dit is. Een aanvulling hierop is een bridge of home hub.

Je verbindt de lamp dan met de bridge of hub, alsook je telefoon. Zo dient de bridge als een 'brug' tussen je telefoon en de lamp. Op deze manier bedien je de lamp ook buitenshuis. Dat is erg handig als je op vakantie gaat en 's avonds toch een lampje wilt laten branden omde illusie te wekken dat iemand thuis is.

Een nadeel van wifi-verbinding is dat de lamp niet meer aan te sturen is zodra het internet wegvalt. 📶

Compatibiliteit met smart assistants

Veel slimme lampen zijn te koppelen aan een smarthomeplatform en een smart assistant, zoals Google Nest (Google assistant), Amazon Alexa of Apple HomeKit (Siri). De items tussen haakjes zijn de smarts assistants die samenwerken met het daarvoorgenoemde smarthomeplatform.

Je vindt in de productspecificaties terug met welke platformen en assistenten de lamp in kwestie werkt. Kies een lamp die compatibel is met een smarthomeplatform waartoe je toegang hebt. Zo is Apple HomeKit enkel bruikbaar voor mensen met iOS-apparatuur, terwijl Google Nest voor iedereen toegankelijk is, alsook Amazon Alexa.

Specificaties van slimme verlichting naast elkaar

Met dimfunctieFittingLumen per lichtpuntWifi vereist
1Wyze Bulb WhiteJaE27800 lmJa
2Nanoleaf Shapes -- HexagonsJaE27800 lmJa
3Wyze Lock BoltJaE27800 lmJa
4Feit Electric PAR38 Smart LightJaE27800 lmJa
5Philips Hue Color AmbienceJaGU10350 lmJa

Wyze Bulb White

Met dimfunctie: Ja

Fitting: E27

Lumen per lichtpunt: 800 lm

Wifi vereist: Ja

Nanoleaf Shapes -- Hexagons

Met dimfunctie: Ja

Fitting: E27

Lumen per lichtpunt: 800 lm

Wifi vereist: Ja

Wyze Lock Bolt

Met dimfunctie: Ja

Fitting: E27

Lumen per lichtpunt: 800 lm

Wifi vereist: Ja

Feit Electric PAR38 Smart Light

Met dimfunctie: Ja

Fitting: E27

Lumen per lichtpunt: 800 lm

Wifi vereist: Ja

Philips Hue Color Ambience

Met dimfunctie: Ja

Fitting: GU10

Lumen per lichtpunt: 350 lm

Wifi vereist: Ja

Veelgestelde vragen over slimme verlichting

Hier vind je de meestgestelde vragen terug, mét hun antwoorden!

Waarom slimme verlichting?

Slimme verlichting bedien je vanaf je smartphone met een app. Zo doe je de lampen op afstand aan en uit, dim je het licht en verander je soms zelfs de lamp van kleur. Om dit te doen is een wifi- of bluetoothsignaal nodig om te lamp aan je apparaat te koppelen.

Welke smarthomeplatformen zijn er?

De bekendste platformen zijn Google Nest, Amazon Alexa en Apple HomeKit. Deze laatste werkt exclusief met iPhones en iPads. Het is verstandig een lamp te kiezen die aansluit op een smarthomeplatform waartoe je toegang hebt.

Welke kleurtemperatuur voor slimme verlichting?

De kleurtemperatuur loopt van koelwit naar warmwit. Hieraan lees je af hoe gelig of just blauwachtig de verlichting is. Dit staat aangegeven in Kelvin (K). Een hoger cijfer leidt tot een koelere kleurtemperatuur en vice-versa. Zo is 2000 K warmer dan 4000 K. Hoe warm je de kleurtemperatuur wilt, is een kwestie van voorkeur, maar je wilt waarschijnlijk geen koelwitte lamp in je slaapkamer of woonkamer hebben, waardoor 2000 K doorgaans geschikt is voor deze kamers.

Conclusie

Slimme verlichting is gemakkelijk op afstand te bedienen vanaf je smartphone. Bekijk de specificaties van de top 5 nog eens rustig, om te oordelen welke lamp het best bij je wensen past!

Hopelijk zit je er binnenkort gezellig bij in de kamer met warme of juist koele verlichting die je vanaf de bank bedient! Bedankt voor het lezen en vergeet vooral niet even aan te laten weten of dit artikel je heeft geholpen met je keuze! 😊

Angela de Boer

Angela is geboren in het mooie plaatsje Sneek, waar ze nog altijd met veel plezier woont. Al van kinds af aan heeft ze een grote interesse gehad in het bedenken en schrijven van verhalen. Als klein kind, toen ze nog niet kon schrijven, vertelde Angela verhalen terwijl haar moeder meetypte in Office 98. Vanaf het moment dat ze een typcursus mocht doen, is ze begonnen met schrijven – een passie die nooit meer weg is gegaan. Naast dat ze schrijft voor HelpingCherry, studeert Angela toegepaste psychologie aan de Hanzehogeschool in Groningen. Ze is op zoek naar verklaringen voor dingen die mensen doen, en ze hoopt hier ook veel over te kunnen schrijven in te toekomst.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up