menu
close
Categorieën

Een Prachtig Interieur met de Beste Verf voor Binnen

verfroller met witte verf schildert muur

Heeft je interieur een metamorfose nodig? Dan gebruik je de beste verf voor binnen! Of je nu de muren, trap of deuren schildert: je hebt goede verf nodig voor een mooi en langdurig resultaat. Lees verder, want hieronder vind je alles wat je moet weten. 👇

t Stilleven Hittebestendige verf zwart

t Stilleven Hittebestendige verf zwart
Kleur: zwart
Inhoud: 0.25 l
Waterbasis: Nee
Droogtijd: 3 uur
Rendement: 2 m²
Bekijk op Bol.com

Mondial Professionele Goudverf 100ml

Mondial Professionele Goudverf 100ml
Type verf: Muurverf
Kleur: goudkleurig
Inhoud: 0.10 l
Waterbasis: Nee
Droogtijd: 1 uur
Rendement: 10 m²
Bekijk op Bol.com

Sprayson Verf Spuitbus Spuitlak Ral9010

Sprayson Verf Spuitbus Spuitlak Ral9010
Kleur: mat wit (RAL 9010)
Inhoud: 0.40 l
Waterbasis: Nee
Droogtijd: 2 uur
Rendement: 1.75 m²
Bekijk op Bol.com

Waarom verf voor binnen aanschaffen?

Van kozijnen tot muren: binnenshuis zijn veel verschillende oppervlaktes te schilderen. Je muur een kleurtje geven is een goedkope manier om je woning een metamorfose te geven.

Naast schoonheid en stijl is onderhoud ook een reden om te schilderen, bijvoorbeeld als vlekken of schimmel ontstaan. Schilderwerk binnenshuis gaat gemiddeld 7 jaar mee: is het bij jou al tijd voor een nieuwe laag?

Er zijn verschillende soorten verf op de markt met verschillende doeleinden. Zo gebruik je muurverf om je muren een kleurtje te geven en plafondverf voor het plafond. Bovendien is er verf voor verschillende materialen, zoals hout, metaal en baksteen. Zelfs de glansgraad verschilt - zo kies je altijd de beste verf voor jouw klus!

Koopgids: hoe kies ik de beste verf voor binnen?

Met deze koopgids kies je gemakkelijk de beste verf voor binnen, zodat je binnen de kortste keren aan de slag kunt!

Welke ruimte wil je verven?

Wat de beste verf is voor jouw project, hangt af van de ruimte. Voor een badkamer kies je bijvoorbeeld het liefst een schimmelwerende verf en voor een trap kies je een mooie lak. Als je lak gebruikt, ga je eerst aan de slag met goede verfafbijt, zodat je alle oude verfresten makkelijk weghaalt.

Voor muren is er uiteraard muurverf en plafonds schilder je met de beste plafondverf. Meestal is plafondverf ook verkrijgbaar als een 2-in-1-product: muur- én plafondverf. Wanneer je de hele kamer schildert, is dit de handigste verf!

Binnenverf is verkrijgbaar voor allerlei verschillende oppervlakten, zoals hout, baksteen, papierbehang, gipskarton, hardboard en zachtboard. Het is belangrijk om zeker te weten dat je verf geschikt is voor het oppervlakte dat je schildert, want zo hecht de verf beter. Check daarom altijd de verpakking voordat je begint.

Grondverf

Grondverf gebruik je vóórdat je een andere verflaag aanbrengt. Door de grondverf dekt de tweede laag verf beter en is het resultaat mooier. Wanneer je onbehandeld hout verft, is grondverf zelfs essentieel. Als je na de grondverf een lichte kleur aanbrengt, is een witte grondverf prima. Ga je voor een donkere kleur op je muur? Kies dan een donkere grondverf.

Rendement

Om zeker te weten dat je de juiste hoeveelheid verf koopt, kijk je naar het rendement. Het rendement op de verpakking geeft aan hoeveel oppervlakte je per liter verft. Hoeveel oppervlakte je verft met één emmer bereken je eenvoudig door de inhoud van de verfemmer te vermenigvuldigen met het rendement.

Tip: koop meer verf dan je nodig hebt, zodat een eventuele tweede laag meteen op de muren kan.

duo verft een muur met de beste verf voor binnen

Finish: mat, glans en alles ertussenin

Bij verf kies je tussen verschillende glansgradaties. Matte verf heeft om te beginnen de laagste glansgraad. Deze finish geeft over het algemeen een rustige uitstraling, want het weerspiegelt geen licht. Dit is fijn in een drukke ruimte, zoals de keuken of woonkamer. Bovendien maakt het matte effect oneffenheden minder zichtbaar.

Zijdeglans wordt het meeste binnenshuis gebruikt. Zijdeglans is niet mat, maar ook niet zo glanzend als halfglans. Deze finish is bestemd voor ruimtes die een warme uitstraling nodig hebben. Daarnaast is zijdeglans verf makkelijker schoon te maken dan matte verf én kan het beter tegen vocht, wat handig is in de badkamer.

Voor een glanzend effect ga je voor halfglans. Halfglans zit tussen zijdeglans en hoogglans in. Het heeft niet zo'n hoog spiegelend effect als hoogglans, maar het heeft wel dezelfde eigenschappen, zoals een vuilafstotende werking.

Als laatste hoogglans: de hoogste glansgraad. Dit wordt het meeste gebruikt voor meubels, kozijnen en deuren, want het is vuilafstotend en gemakkelijk schoon te maken. Hoogglans is alleen als lak verkrijgbaar. Het is belangrijk om de ondergrond eerst egaal te maken, want glanzende verf benadrukt oneffenheden.

De 5 beste verf voor binnen op een rij

1. t Stilleven Hittebestendige verf zwart

1. t Stilleven Hittebestendige verf zwart
Kleur: zwart
Inhoud: 0.25 l
Waterbasis: Nee
Droogtijd: 3 uur
Rendement: 2 m²

2. Mondial Professionele Goudverf 100ml

2. Mondial Professionele Goudverf 100ml
Type verf: Muurverf
Kleur: goudkleurig
Inhoud: 0.10 l
Waterbasis: Nee
Droogtijd: 1 uur
Rendement: 10 m²

3. Sprayson Verf Spuitbus Spuitlak Ral9010

3. Sprayson Verf Spuitbus Spuitlak Ral9010
Kleur: mat wit (RAL 9010)
Inhoud: 0.40 l
Waterbasis: Nee
Droogtijd: 2 uur
Rendement: 1.75 m²

Verfbasis: terpentine of water?

Verf is aangelegd met terpentine of met water. Verf op waterbasis wordt ook wel acrylverf of watergedragen verf genoemd. Deze verf gebruik je het meeste binnenshuis. De beste watergedragen verf is een stuk milieuvriendelijker dan verf op terpentinebasis. Een ander voordeel is dat je de verf nauwelijks ruikt én niet vergeelt. Een goedkope watergedragen verf is latex.

Verf op terpentinebasis glanst meer dan verf op waterbasis. Ook blijft de verf langer mooi. Het nadeel: verf op terpentinebasis geeft giftige dampen af die schadelijk zijn om in te ademen. De sterke geur blijft binnenshuis lang hangen, waardoor je deze verf liever alleen buitenshuis gebruikt.

Dekkingsgraad

Verf met een hoge dekkingsgraad heeft minder lagen nodig om egaal aan te brengen. De dekkingsgraad wordt aangegeven per vierkante meter. Een hoge dekkingsgraad is vooral belangrijk wanneer de ondergrond een donkerdere kleur heeft dan de nieuwe laag of als de ondergrond verf opzuigt.

Verf met een hoge dekkingsgraad lijkt duurder, omdat het duurder is per emmer. In verhouding is het vaak juist goedkoper dan veel lagen verf om dezelfde dekkingsgraad te bereiken.

Speciale eigenschappen

Voor sommige ruimtes, zoals de keuken of badkamer, heb je verf nodig die nét even iets meer in zijn mars heeft. Hieronder de extra eigenschappen op een rijtje:

  • Vochtregulerende verf is prima voor vochtige ruimtes, zoals de badkamer. In de badkamer ontstaat snel condens. Vochtregulerende verf lost dit probleem op: de verf laat opgestapeld vocht door, waardoor het oplost. Deze verf wordt daarom ook wel schimmelwerende verf genoemd.
  • Kies je voor krasvaste verf? Dat is verf die tegen een stootje kan. Als je bijvoorbeeld de trap lakt is dit een ideale eigenschap.
  • In de keuken is schrobvaste verf ideaal. Schrobvaste verf is robuust, waardoor het mooi blijft na het schrobben. In de keuken wordt dikwijls geknoeid, wat vlekken op je muur oplevert. Met schrobvaste verf haal je die vlekken met een doekje van de muur. Ook op de kinderkamer is deze verf handig!
  • Reinigbare verf laat een wasachtig laagje achter, waardoor vlekken minder intrekken. Vloeistoffen dep je zo gemakkelijk van het oppervlakte af. Je maakt liever geen schrobbeweging, want reinigbare verf is niet schrobbestendig - kies in dat geval een schrobvaste verf.
Kwasten en rollers schoonmaken - Wanneer je verft met watergedragen verf maak je je kwasten schoon met lauw water. Gebruik eventueel wat groene zeep. Laat de kwasten twee uur weken in warm water en droog ze daarna af met een oude doek. Bewaar kwasten en rollers op een droge plek. 

Budget

Een emmer verf heb je al voor een klein prijsje, maar er zijn ook emmers verkrijgbaar met een hoger prijskaartje. De prijs van verf hangt af van de inhoud, speciale eigenschappen, de finish en het merk. Gekleurde verf is meestal duurder dan witte verf. Als je een klein budget hebt, is witte verf een goede keuze. Dit is verkrijgbaar in grote emmers.

Wat is de droogtijd van verf voor binnen?

De droogtijd verschilt per type verf. Zo heeft verf op waterbasis een gemiddelde droogtijd van 5 uur, muurverf 4 uur en verf op terpentinebasis zelfs 16 uur.

Let op: dit is de tijd die nodig is voordat je een nieuwe laag verf aanbrengt. De droogtijd is afhankelijk van de temperatuur in de ruimte, de luchtvochtigheid en laagdikte. Het liefst schilder je in een ruimte waar de temperatuur constant is. Daarnaast is het belangrijk om te ventileren.

Zo schilder je het beste

Een goed begin is het halve werk: dat geldt ook voor schilderen. Elke schilderklus vereist een andere aanpak, maar onderstaande stappen gebruik je binnenshuis altijd:

  • Dek voordat je begint de ruimte goed af met oude kranten of afdekzeil.
  • Verzamel alle materialen, gereedschap en andere hulpmiddelen.
  • Begin met de voorbereiding van de ondergrond. Denk aan schuren, plamuren, gaten vullen of voorstrijk aanbrengen.
  • Kies de juiste verf voor je klus: kies uit muurverf, plafondverf, lak, enzovoorts.
  • Gebruik de beste schilderstape voor het afplakken van plinten en randen.

Daarnaast is het belangrijk om te schilderen wanneer het buiten onder de 30 graden is. Bij een temperatuur hoger dan 30 graden ontstaan snel blaasjes in je schilderwerk. Ook oppervlaktes die vochtig zijn, zoals houten kozijnen, maak je het beste eerst droog. Dit voorkomt dat schilderwerk afbladdert.

Specificaties van de beste verf voor binnen naast elkaar

Hieronder vind je de belangrijkste specificaties naast elkaar.

KleurInhoudWaterbasisDroogtijdRendement
1t Stilleven Hittebestendige verf zwartzwart0.25 lNee3 uur2 m²
2Mondial Professionele Goudverf 100mlgoudkleurig0.10 lNee1 uur10 m²
3Sprayson Verf Spuitbus Spuitlak Ral9010mat wit (RAL 9010)0.40 lNee2 uur1.75 m²
4Levis Ambiance Mur Extra MatCrystal, rood1 lNee5 uur12 m²
5Decoverf muurverf mat, saliegroen, 4Lsaliegroen4 lJa4 uur35 m²

t Stilleven Hittebestendige verf zwart

Kleur: zwart

Inhoud: 0.25 l

Waterbasis: Nee

Droogtijd: 3 uur

Rendement: 2 m²

Mondial Professionele Goudverf 100ml

Kleur: goudkleurig

Inhoud: 0.10 l

Waterbasis: Nee

Droogtijd: 1 uur

Rendement: 10 m²

Sprayson Verf Spuitbus Spuitlak Ral9010

Kleur: mat wit (RAL 9010)

Inhoud: 0.40 l

Waterbasis: Nee

Droogtijd: 2 uur

Rendement: 1.75 m²

Levis Ambiance Mur Extra Mat

Kleur: Crystal, rood

Inhoud: 1 l

Waterbasis: Nee

Droogtijd: 5 uur

Rendement: 12 m²

Decoverf muurverf mat, saliegroen, 4L

Kleur: saliegroen

Inhoud: 4 l

Waterbasis: Ja

Droogtijd: 4 uur

Rendement: 35 m²

Veelgestelde vragen over verf voor binnen

Zoveel soorten verf met allemaal een andere toepassing, kleur en finish. Ik stel me voor dat je veel vragen hebt! Hieronder beantwoord ik daarom de meest gestelde vragen over de beste verf voor binnen.

Wat is het verschil tussen verf op waterbasis en op terpentinebasis?

Verf op waterbasis is sneldrogend, geur arm, en beter voor het milieu. Deze verf wordt meestal binnenshuis gebruikt. Verf op terpentinebasis wordt meestal alleen buitenshuis gebruikt. Deze verf geeft meer glans en blijft langer mooi, maar het geeft wél stinkende dampen af die niet gezond zijn om in te ademen.

Wanneer verf je het beste binnen?

Het liefst schilder je wanneer de temperatuur buiten onder de 30 graden is. Bij een temperatuur boven de 30 graden ontstaan blaasjes in je schilderwerk: stel je schilderklus daarom uit totdat de temperatuur lager is. Wanneer houtwerk vochtig is, schilder je hier liever niet overheen. Verf bladdert door het vocht snel af.

Conclusie

Klaar om je schilderklus te starten met de beste verf voor binnen? Als je nog twijfelt tussen de vele soorten verf, stel ik je voor om bovenstaande producten nog een keertje te bekijken. Nu je weet welke eigenschappen belangrijk zijn, heb je de keuze zó gemaakt en kun je snel aan de slag!

Marieke Pasmans

Marieke werkte een aantal jaar in een winkel, maar besloot na een poosje dat het tijd was voor iets nieuws. Na wat omwegen kwam ze bij HelpingCherry terecht. Een schot in de roos: nu schrijft ze met plezier voor de website! Hiernaast werkt ze aan andere projecten als freelancer en plant ze een terugkeer naar de schoolbanken.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up