menu
close
Categorieën

Schilderen met de Beste Watergedragen Verf

Twee personen verven een muur wit met een verfroller.

Van binnen tot buiten, van hout tot steen: de beste watergedragen verf is perfect voor elke schilderklus. Er zijn diverse types, kleuren en afwerkingen beschikbaar.

Met zó veel verschillende soorten watergedragen verf, snap ik dat het lastig is om een keuze te maken. Daarom heb ik dit artikel geschreven. Bovendien raad ik aan om naar onderstaande producten te kijken. Dat zijn de top 3 favorieten van dit moment! 🔽

Alabastine Muurverf Spuitbus

Alabastine Muurverf Spuitbus
Voor binnen of buiten: Voor binnen
Geschikt voor materiaal: Hout
Droogtijd: 2 uur
Rendement: 8m2 per liter
Inhoud: 0,5 liter
Kleur: Wit
Te behandelen object: Muur
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Histor Monodek Muurverf

Histor Monodek Muurverf
Voor binnen of buiten: Voor binnen
Geschikt voor materiaal: Beton | Cement
Droogtijd: 4 uur
Rendement: 10m2 per liter
Inhoud: 12,5 liter
Kleur: Wit
Te behandelen object: Muur
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Motip lakstift mat zwart (900106)

Motip lakstift mat zwart (900106)
Voor binnen of buiten: Voor buiten
Geschikt voor materiaal: Metaal
Droogtijd: 1 uur
Rendement: 1m2 per liter
Inhoud: 0,01 liter
Kleur: Mat Zwart
Te behandelen object: Boot , Deur , Gevel , Hek , Keuken , Keukenkastje , Kozijn , Meubel , Radiator , Trap , Vloer
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Waarom watergedragen verf aanschaffen?

Watergedragen verf is verf op waterbasis. Deze verf is beschikbaar in een verscheidenheid van soorten, kleuren en afwerkingen.

De beste watergedragen verf biedt meerdere voordelen. Ten eerste is dit soort verf minder schadelijk voor het milieu dan verf op terpentinebasis.

Bovendien is de verf geur-arm en komen er geen giftige dampen vrij. De verf is daardoor beter voor je gezondheid. Dat maakt het de beste verf voor binnen. Een goede plafondverf of muurverf is altijd op waterbasis.

Ook fijn: watergedragen verf vergeelt niet door de zon. Wanneer je iets verft dat in contact komt met daglicht zoals kozijnen, dan is het verstandig om watergedragen verf te gebruiken.

Deze makkelijk aan te brengen verf hecht goed. De verflagen zijn elastisch, waardoor ze lang mooi blijven en er geen scheuren ontstaan. Ook droogt de verf snel, waardoor het mogelijk is om meerdere verflagen op dezelfde dag aan te brengen.

Koopgids: hoe kies ik de beste watergedragen verf?

Wat de beste watergedragen verf voor je is, hangt af van de situatie en je smaak. Lees verder om te ontdekken welke kenmerken voor jou belangrijk zijn. 🖌️

Binnen of buiten?

Watergedragen verf is ideaal voor binnen, maar wist je dat je buiten ook prima schildert met verf op waterbasis? Lees op de verpakking of de verf voor binnen of buiten is.

Wel belangrijk: let op de weersomstandigheden als je buiten bezig bent. Watergedragen verf droogt slecht met een te lage temperatuur en te hoge luchtvochtigheid.

Gebruik een verf voor binnen nooit buiten, want deze verf kan slecht tegen weersinvloeden. Binnen een mum van tijd wordt de verf lelijk. Een buitenverf binnen gebruiken? Dat kan, maar buitenverf is dan weer minder bestand tegen schoonmaakmiddel en krassen. Geen aanrader!

Ondergrond en voorbehandeling

Elke ondergrond heeft een specifieke verf nodig. Verf voor ijzer bezit andere eigenschappen dan verf voor een houten trap. Bovendien moet de ondergrond in een goede staat zijn. Een goede voorbehandeling is daarom vereist.

Controleer voordat je begint of de ondergrond vlak genoeg is. Verwijder indien nodig oude verflagen. Doe dit door te schuren of met behulp van verfafbijt. Een schone ondergrond is ook gewenst, want stof en vuil verpesten het resultaat.

Plak de randen af met schilderstape. Verwijder deze weer als je klaar bent en de verf nog nat is.

Een vrouw verft een muur grijs.

Dekking

De hoeveelheid verf die nodig is om een ondergrond te bedekken hangt af van de dekking. Een verf die goed dekt, heeft minder verflagen nodig. Dat bespaart tijd én geld!

Verf wordt gemaakt van 4 bestanddelen. De eerste is bindmiddel: het belangrijkste bestanddeel van verf. Dit middel houdt de verf bij elkaar. Het tweede bestanddeel is pigment. Dat geeft de verf kleur.

Dan komt er een vulstof bij. Dit zorgt ervoor dat de verf op de ondergrond blijft plakken. Als laatste wordt een hulpstof toegevoegd. Hulpstoffen geven verf specifieke eigenschappen zoals UV-bescherming of een snellere droogtijd.

De juiste samenstelling van deze bestanddelen bepaalt de kwaliteit van de verf. Een verf met een hoge kwaliteit heeft een betere dekking, omdat de gebruikte bestanddelen duurder en beter in verhouding zijn.

Er zijn ook andere factoren die de dekkingskracht van verf beïnvloeden. De dekking valt tegen wanneer de kleur van de verf teveel verschilt van de ondergrondkleur. Denk dan aan een zwarte muur die je wit verft.

Het materiaal van de ondergrond heeft ook invloed op de dekking. Bepaalde materialen zoals MDF werken als een spons en zuigen de verf op. 🧽

Glansgraad

De glansgraad of finish bepaalt de afwerking van de verf. Er is genoeg keuze: van mat tot hoogglans, en alles daartussenin. Het is maar net waar je voorkeur naar uitgaat.

Let wel op: het verschil tussen mat en glans gaat verder dan alleen uiterlijk. Een glanzende finish is slijtvast. Het is lastig om de verf te beschadigen. Daar komt bij dat het niet snel vies wordt. Wordt het wel vies? Dan reinig je het eenvoudig. Glanzende verf kan daarnaast goed tegen vocht.

Een nadeel van een glanzende afwerking is dat oneffenheden goed zichtbaar zijn. Daarom is het noodzakelijk om de ondergrond egaal te maken, bijvoorbeeld met de hulp van een schuurmachine.

Bij een verf met een matte afwerking zijn oneffenheden minder goed zichtbaar. Bovendien is deze verf makkelijk aan te brengen, maar kijk wel uit met vlekken, want schoonmaken is lastig!

De 5 beste watergedragen verf op een rij

1. Alabastine Muurverf Spuitbus

1. Alabastine Muurverf Spuitbus
Watervast: Nee
Voor binnen of buiten: Voor binnen
Finish: Mat
Geschikt voor materiaal: Hout
Droogtijd: 2 uur
Inhoud: 0,5 liter
Gevarenaanduidingen: EUH211:Let op! Bij verneveling kunnen gevaarlijke inhaleerbare druppels worden gevormd. Spuitnevel niet inademen
Type verf: Grondverf

2. Histor Monodek Muurverf

2. Histor Monodek Muurverf
Voor binnen of buiten: Voor binnen
Finish: Mat
Geschikt voor materiaal: Beton | Cement
Droogtijd: 4 uur
Inhoud: 12,5 liter
Gevarenaanduidingen: Niet van toepassing
Type verf: Muurverf

3. Motip lakstift mat zwart (900106)

3. Motip lakstift mat zwart (900106)
Voor binnen of buiten: Voor buiten
Finish: Mat
Geschikt voor materiaal: Metaal
Droogtijd: 1 uur
Inhoud: 0,01 liter
Gevarenaanduidingen: Niet van toepassing

4. Remmers Induline GW-310 Diepzwart 2.5 liter Diepzwart

4. Remmers Induline GW-310 Diepzwart 2.5 liter Diepzwart
Voor binnen of buiten: Voor binnen & buiten
Finish: Zijdeglans
Geschikt voor materiaal: Hout
Droogtijd: 3 uur
Inhoud: 2,5 liter
Gevarenaanduidingen: EUH210:Veiligheidsinformatieblad op verzoek verkrijgbaar.
Type verf: Grondverf

5. Flexa Powerdek Muurverf

5. Flexa Powerdek Muurverf
Watervast: Ja
Voor binnen of buiten: Voor binnen
Finish: Mat
Geschikt voor materiaal: Beton | Cement | Gips | Steen
Droogtijd: 2 uur
Inhoud: 10 liter
Gevarenaanduidingen: H317:Kan een allergische huidreactie veroorzaken
Type verf: Muurverf

Rendement

Reken uit hoeveel blikken of emmers je nodig hebt om geld te besparen. Dan koop je niet te veel (of te weinig). Op de verfverpakking staat het rendement aangegeven. Bereken hiermee eenvoudig hoeveel m² je schildert met een blik of emmer. Weet je niet hoe? Ik geef je een rekenvoorbeeld!

Eerst bereken je hoeveel oppervlak (m²) je met 1 emmer verft: vermenigvuldig het rendement met de inhoud van de emmer. Stel je pakt een emmer verf met een rendement van 10 m² per liter en de inhoud van de emmer is 10 liter. Met 1 emmer verf je dan 100 m² (10 m² x 10 liter).

Daarna bereken je het totale oppervlak dat je moet verven. Voor dit voorbeeld is de muur die je verft 75 m² en heb je 2 verflagen nodig om de verf dekkend te maken. Vermenigvuldig het met elkaar en het totaal wordt 150 m² (75 m² x 2).

Nu weet je hoeveel oppervlak je moet verven (150 m²) en hoeveel je kan verven met de inhoud van 1 emmer (100 m²). Deel het oppervlak door de hoeveelheid die je met een emmer verft (150/100) en dan weet je dat je 1,5 emmer nodig hebt.

Een halve emmer kopen gaat alleen niet. Rond het naar boven af en koop 2 emmers. Dan heb je altijd voldoende!

Specifieke eigenschappen

Elke verf heeft specifieke eigenschappen. Verf voor de badkamer voldoet aan andere criteria dan verf voor de woonkamer. Ik som hieronder de belangrijkste op:

  • Schrobvastheid

Een verf met schrobvastheid is ideaal voor de keuken. In de keuken wordt gekookt en geknoeid. Kies daarom voor een watergedragen verf met een hoge schrobvastheid. Zo verwijder je vlekken zonder je verf te beschadigen!

De schrobvastheid wordt verdeeld in klassen. De verf die zich het makkelijkst laat reinigen is schrobklasse 1. De lastigste verf om schoon te maken is schrobklasse 5.

  • Vochtregulerend

Een goede vochtregulering is nodig voor schilderwerk buiten of voor vochtige ruimtes zoals een badkamer of kelder. Als vocht niet goed weg kan, dan veroorzaakt dit schimmel of rot.

Kies voor projecten op vochtige plekken een vochtregulerende verf, zodat vocht tussen de ondergrond en de verf verdampt en geen schade aanricht.

  • Krasvast

In sommige gevallen is het belangrijk dat de verf tegen een stootje kan. Denk dan aan het verven van de trap, of een deur die veel gebruikt wordt. Krasvaste verf is sterker de ander verf.

Specificaties van watergedragen verf naast elkaar

DroogtijdRendementInhoudKleurType verpakkingWasbaar
1Alabastine Muurverf Spuitbus2 uur8m2 per liter0,5 literWitSpuitbusJa
2Histor Monodek Muurverf4 uur10m2 per liter12,5 literWitEmmerNee
3Motip lakstift mat zwart (900106)1 uur1m2 per liter0,01 literMat ZwartSpuitbusNee
4Remmers Induline GW-310 Diepzwart 2.5 liter Diepzwart3 uur2500m2 per liter2,5 literDiepzwartBlikJa
5Flexa Powerdek Muurverf2 uur10m2 per liter10 literStralend WitEmmerJa

Alabastine Muurverf Spuitbus

Droogtijd: 2 uur

Rendement: 8m2 per liter

Inhoud: 0,5 liter

Kleur: Wit

Type verpakking: Spuitbus

Wasbaar: Ja

Histor Monodek Muurverf

Droogtijd: 4 uur

Rendement: 10m2 per liter

Inhoud: 12,5 liter

Kleur: Wit

Type verpakking: Emmer

Wasbaar: Nee

Motip lakstift mat zwart (900106)

Droogtijd: 1 uur

Rendement: 1m2 per liter

Inhoud: 0,01 liter

Kleur: Mat Zwart

Type verpakking: Spuitbus

Wasbaar: Nee

Remmers Induline GW-310 Diepzwart 2.5 liter Diepzwart

Droogtijd: 3 uur

Rendement: 2500m2 per liter

Inhoud: 2,5 liter

Kleur: Diepzwart

Type verpakking: Blik

Wasbaar: Ja

Flexa Powerdek Muurverf

Droogtijd: 2 uur

Rendement: 10m2 per liter

Inhoud: 10 liter

Kleur: Stralend Wit

Type verpakking: Emmer

Wasbaar: Ja

Veelgestelde vragen over watergedragen verf

Welke kwast heb je nodig voor watergedragen verf?

De beste kwasten voor watergedragen verf zijn gemaakt van synthetisch haar. De meeste kwasten zijn gemaakt van chinees varkenshaar, en zijn niet geschikt. Varkenshaar is vettig en daardoor waterafstotend. Dat maakt het lastig om de verf vlekkeloos aan te brengen.

Hoe lang moet watergedragen verf uitharden?

De tijd die nodig is om uit te harden varieert per merk en type verf. Kijk op de verpakking en zoek naar de droogtijd. De droogtijd van watergedragen verf ligt tussen de 2 en 8 uur.

Goede ventilatie is essentieel voor een optimaal droogproces. Het is daarom altijd aan te raden om de ruimte goed door te luchten.

Hoe lang is watergedragen verf houdbaar?

De beste watergedragen verf blijft zo'n 1 tot 2 jaar goed. Bewaar de verf dan wel op de juiste manier: het liefst op kamertemperatuur. Zorg ervoor dat de verpakking goed gesloten is. Als er lucht bij komt, dan droogt de verf uit.

Ruikt de verf onaangenaam? Of zit het vol met klonten? Gooi de verf weg! De verf is dan niet meer goed.

Conclusie

Het kiezen van de beste watergedragen verf is geen eenvoudige klus. Er komt meer bij kijken dan alleen de kleur bepalen. Zo kies je uit een binnen- of buitenverf, de finish en het dekkingsvermogen.

Ben je er nog niet helemaal uit? Misschien helpt de bovenstaande top 5 je nog een stapje verder. Bedankt voor het lezen en succes alvast met schilderen!

Rowena Golob

Rowena is 28 jaar, woont in het zuiden van het land en is afgestudeerd aan de kunstacademie. Ze is altijd op zoek naar nieuwe manieren om zich zelf uit te dagen. Naast schrijven, is ze vooral druk met haar bedrijf in fotografie en social media. In haar vrije tijd geniet ze vooral van reizen, haar hond, en familie en vrienden!
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up