Rijst is niet alleen voedzaam, je maakt er ook heerlijke gerechten mee – van bijgerecht voor je curry's tot rijstepap! 🍚 Rijst koken daarentegen is voor mij nog wel eens een dingetje. Kook je het te kort, dan is het nog hard, kook je het te lang, dan verandert je curry in rijstepap. Toen vond ik de rijstkoker: een apparaat dat de rijst precies goed kookt, zonder dat je erop hoeft te letten!
Voordat ik je stap voor stap vertel hoe je de rijstkoker aan het werk zet, moet je eerst zelf nog het een en ander overwegen. Geen paniek! Ik sleep je er doorheen. 😉
Hier begint het: welke rijst kies je? Er zijn verschillende soorten rijst. De bekendste zijn zilvervlies rijst, basmatirijst, zwarte rijst, snelkookrijst, zoete rijst en pandanrijst. Het verschil tussen deze soorten rijst zit hem in bereiding, smaak en textuur. Zo is snelkookrijst sneller klaar, is zwarte rijst harder en is basmati rijst juist kleveriger.
Kies welke rijst het beste bij je gerecht past! Kook je aan de hand van een recept, dan staat het type rijst er vaak wel bij.
Je hebt de beste rijstkoker op het aanrecht staan, klaar om te gebruiken. Ernaast staat het pak rijst dat je gaat koken om een heerlijk gerecht te bereiden. Dan komt de eerste vraag al om de hoek: ga je de rijst wassen? Of je de rijst wast, heeft invloed op het resultaat.
Of je de rijst van tevoren wast, hangt af van het type gerecht dat je wil maken. Wanneer de rijst gewassen is, plakt het minder. Dat is fijn als je een grove korrel wilt, maar als je kleefrijst maakt, wil je die plakkerigheid juist behouden.
Als je rijst wast, komt het vuil er vanaf. Wat er vanaf komt, is echter niet altijd alleen maar vuil. Soms zitten er voedingsstoffen zoals ijzer en vitamines in de rijst; die was je dan ook weg.
Nu je de juiste rijst hebt en deze wel of niet hebt gewassen, is het dan eindelijk tijd om te gaan koken. Ik leg je stap voor stap uit hoe je dit doet.
Meet de rijst af (vaak met een kopje) en doe de gewenste hoeveelheid in de rijstkoker. Een kopje ongekookte rijst staat gelijk aan 240 ml en levert je uiteindelijk ongeveer drie kopjes (720 ml) gekookte rijst op. Gemiddeld is één kopje ongekookte rijst voldoende voor één persoon.
Meet het water af en voeg de hoeveelheid toe aan de rijst in de rijstkoker. De hoeveelheid water die je gebruikt hangt volledig af van de rijstsoort die je hebt gekozen en hoe vochtig je de rijst graag hebt. Richtlijnen hiervoor vind je op de verpakking van de gekozen rijst.
Voor de meest voorkomende rijstsoorten zijn richtlijnen bedacht. Dit geldt per kop rijst.
Nu ben je daadwerkelijk aangekomen bij het koken van de rijst. Belangrijk bij het kookproces is dat de deksel op de rijstkoker blijft zitten. De stoom die binnen de rijstkoker ontstaat, is namelijk van belang bij het kookproces en moet tijdens het koken niet uit de pan ontsnappen.
Wanneer de rijst klaar is, zal de rijstkoker automatisch afslaan en verder gaan met het warmhouden van de gekookte rijst.
Om de allerbeste rijst te serveren, laat je deze nog 10 tot 15 minuten nastomen. Zo is de rijst extra zacht en goed op smaak. Dit hoeft overigens niet per se, als je trek hebt schep je de rijst zo uit de rijstkoker op je bord!
Hopelijk heb je na het lezen van dit artikel antwoord gekregen op de vraag: "Hoe werkt een rijstkoker?" en zet je vanavond een heerlijk rijstgerecht op tafel!
Bedankt voor het lezen! 😊