menu
close
Categorieën

Zó Kook je Rijst in een Rijstkoker!

rijst in kom

Rijst is niet alleen voedzaam, je maakt er ook heerlijke gerechten mee – van bijgerecht voor je curry's tot rijstepap! 🍚 Rijst koken daarentegen is voor mij nog wel eens een dingetje. Kook je het te kort, dan is het nog hard, kook je het te lang, dan verandert je curry in rijstepap. Toen vond ik de rijstkoker: een apparaat dat de rijst precies goed kookt, zonder dat je erop hoeft te letten!

More is less!
Een rijstkoker is niet alleen handig om rijst in te koken, want je maakt er allerlei andere gerechten in. Zo warm je soep op, bereid je stoommaaltijden, gaar je er vlees in en kook je je groente. Hij is van alle markten thuis!

Een goed begin is het halve werk

Voordat ik je stap voor stap vertel hoe je de rijstkoker aan het werk zet, moet je eerst zelf nog het een en ander overwegen. Geen paniek! Ik sleep je er doorheen. 😉

Welke rijst kies je?

Hier begint het: welke rijst kies je? Er zijn verschillende soorten rijst. De bekendste zijn zilvervlies rijst, basmatirijst, zwarte rijst, snelkookrijst, zoete rijst en pandanrijst. Het verschil tussen deze soorten rijst zit hem in bereiding, smaak en textuur. Zo is snelkookrijst sneller klaar, is zwarte rijst harder en is basmati rijst juist kleveriger.

Kies welke rijst het beste bij je gerecht past! Kook je aan de hand van een recept, dan staat het type rijst er vaak wel bij.

Ga je de rijst wassen?

Je hebt de beste rijstkoker op het aanrecht staan, klaar om te gebruiken. Ernaast staat het pak rijst dat je gaat koken om een heerlijk gerecht te bereiden. Dan komt de eerste vraag al om de hoek: ga je de rijst wassen? Of je de rijst wast, heeft invloed op het resultaat.

Of je de rijst van tevoren wast, hangt af van het type gerecht dat je wil maken. Wanneer de rijst gewassen is, plakt het minder. Dat is fijn als je een grove korrel wilt, maar als je kleefrijst maakt, wil je die plakkerigheid juist behouden.

Als je rijst wast, komt het vuil er vanaf. Wat er vanaf komt, is echter niet altijd alleen maar vuil. Soms zitten er voedingsstoffen zoals ijzer en vitamines in de rijst; die was je dan ook weg.

witte rijst in een schaaltje

Zo gebruik je de rijstkoker

Nu je de juiste rijst hebt en deze wel of niet hebt gewassen, is het dan eindelijk tijd om te gaan koken. Ik leg je stap voor stap uit hoe je dit doet.

Stap 1: Meet de rijst af

Meet de rijst af (vaak met een kopje) en doe de gewenste hoeveelheid in de rijstkoker. Een kopje ongekookte rijst staat gelijk aan 240 ml en levert je uiteindelijk ongeveer drie kopjes (720 ml) gekookte rijst op. Gemiddeld is één kopje ongekookte rijst voldoende voor één persoon.

Stap 2: Meet het water af

Meet het water af en voeg de hoeveelheid toe aan de rijst in de rijstkoker. De hoeveelheid water die je gebruikt hangt volledig af van de rijstsoort die je hebt gekozen en hoe vochtig je de rijst graag hebt. Richtlijnen hiervoor vind je op de verpakking van de gekozen rijst.

Voor de meest voorkomende rijstsoorten zijn richtlijnen bedacht. Dit geldt per kop rijst.

  • Witte rijst:
    • Kleine korrel – 1 1⁄4 kop water
    • Middelgrote korrel – 1 ½ kop water
    • Lange korrel – 1 ¾ kop water
  • Zilvervliesrijst: 2 koppen water
  • Indiase rijstsoorten: 1 ½ kop water
Om de kooktijd van de rijst te verkorten, laat je de rijst in de afgemeten hoeveelheid water weken voor 30 minuten. Voor het beste resultaat laat je de rijst weken op kamertemperatuur. Deze handeling is bij een rijstkoker niet verplicht, maar is optioneel om de kooktijd te verkorten of de rijst wat plakkeriger te maken.

Daarnaast is het ook mogelijk om de rijst al op smaak te brengen met kruiden voordat je deze kookt. Zo trekken deze kruiden beter in en is de smaak intenser.

Stap 3: Koken

Nu ben je daadwerkelijk aangekomen bij het koken van de rijst. Belangrijk bij het kookproces is dat de deksel op de rijstkoker blijft zitten. De stoom die binnen de rijstkoker ontstaat, is namelijk van belang bij het kookproces en moet tijdens het koken niet uit de pan ontsnappen.

Wanneer de rijst klaar is, zal de rijstkoker automatisch afslaan en verder gaan met het warmhouden van de gekookte rijst.

Stap 4: Nastomen

Om de allerbeste rijst te serveren, laat je deze nog 10 tot 15 minuten nastomen. Zo is de rijst extra zacht en goed op smaak. Dit hoeft overigens niet per se, als je trek hebt schep je de rijst zo uit de rijstkoker op je bord!

Conclusie

Hopelijk heb je na het lezen van dit artikel antwoord gekregen op de vraag: "Hoe werkt een rijstkoker?" en zet je vanavond een heerlijk rijstgerecht op tafel!

Bedankt voor het lezen! 😊

Angela de Boer

Angela is geboren in het mooie plaatsje Sneek, waar ze nog altijd met veel plezier woont. Al van kinds af aan heeft ze een grote interesse gehad in het bedenken en schrijven van verhalen. Als klein kind, toen ze nog niet kon schrijven, vertelde Angela verhalen terwijl haar moeder meetypte in Office 98. Vanaf het moment dat ze een typcursus mocht doen, is ze begonnen met schrijven – een passie die nooit meer weg is gegaan. Naast dat ze schrijft voor HelpingCherry, studeert Angela toegepaste psychologie aan de Hanzehogeschool in Groningen. Ze is op zoek naar verklaringen voor dingen die mensen doen, en ze hoopt hier ook veel over te kunnen schrijven in te toekomst.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up