menu
close
Categorieën

Voel je Veilig met het Beste Alarmsysteem voor je Huis

Iemand bestuurt een alarmsysteem via een app

Jaarlijks vinden er in Nederland zo'n 23.500 inbraken plaats. Dit wil je te allen tijde voorkomen, toch? Haal daarom het beste alarmsysteem in huis en voel je extra veilig!

Deze koopgids helpt je bij de keuze voor een alarmsysteem dat aan jouw wensen voldoet. Bekijk alvast de top 3 hieronder, of lees meteen verder voor de beste kooptips.

Arlo Ultra 2, Two camera

Arlo Ultra 2, Two camera
Draadloze verbinding: Ja
Voedingstype: Batterij
Bereik: 100 m
Alarmering via: App
Bekijk op Bol.com

Yale IA-320 Sync (5-piece)

Yale IA-320 Sync (5-piece)
Draadloze verbinding: Ja
Voedingstype: Batterij
Alarmering via: App
Bekijk op Bol.com

SimpliSafe Essentials Package

SimpliSafe Essentials Package
Bekijk op Bol.com

Waarom een alarmsysteem voor je huis aanschaffen?

Met een alarmsysteem ben je altijd op de hoogte van wat er in en om je huis gebeurt. Het systeem beschermt je familie en je spullen, doordat het dieven detecteert en afschrikt.

Alarmsystemen gebruiken verschillende manieren voor het opsporen van indringers. Denk aan camera's, infrarood en trildetectors. Slimme alarmsystemen sluit je ook aan op andere apparaten, zoals de beste draadloze deurbel. Zo houdt je via een app altijd een oogje in het zeil. 👁️

Met een alarmsysteem verminder je niet alleen het risico op een inbraak, maar je vergroot ook je eigen veiligheid. Sommige alarmsystemen geven meldingen zelfs door aan een meldkamer.

Geavanceerde modellen hebben bovendien een rookmelder en een waterlekkage-melder. Zo bescherm je iedereen in huis ook tegen brand en waterschade.

Met een goed alarmsysteem krijg je als laatste ook nog korting op de premie van je inboedelverzekering bij verschillende verzekeraars, mits het systeem en je woning aan bepaalde eisen voldoen. Een Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) is hier een voorbeeld van. Sommige verzekeraars eisen zelfs dat je je aan de PKVW eisen voldoet bij het afsluiten van een verzekering.

Een close-up van een beveiligingscamera

Koopgids: hoe kies ik het beste alarmsysteem voor mijn huis?

Er zijn alarmsystemen die lawaai maken, licht produceren en zelfs meldingen doorgeven aan een meldkamer. Elk alarmsysteem is anders. Er bestaan zelfs alarmsystemen voor je fiets: zo blijft je elektrische fiets veilig.

Hieronder lees je waar je op moet letten, zodat je het beste alarmsysteem voor jouw situatie kiest!

Hoe werkt een alarmsysteem?

Een alarmsysteem detecteert ongewone activiteit in en rondom je huis. Denk aan vreemde geluiden, beweging en warmte. Wanneer een alarmsysteem dit detecteert, geeft het een signaal af zoals een alarmgeluid, een knipperend licht of zelfs een sms. Zo weet jij dat er iets aan de hand is.

Detectie

Hoe een alarmsysteem eigenaardigheden opspoort, verschilt per model. Er zijn verschillende detectiesystemen. Ik loop de opties voor je langs.

Camera

Met een camera houd je altijd een oogje in het zeil. Bovendien schrik je dieven af wanneer een camera in het zicht hangt.

Ook na een inbraak zijn de camerabeelden nuttig bij het opsporen van de dief. Hiervoor moet de camera de beelden opslaan en dit gaat meestal via een (micro)SD-kaart, de harde schijf van je computer of de cloud.

Infrarood

Bij een infrarooddetector plaats je twee elementen lijnrecht tegenover elkaar. Het ene element zendt het infraroodlicht uit, en het andere element vangt dit op. Wanneer het lichtsignaal niet bij de ontvanger binnenkomt (omdat het wordt geblokkeerd) activeert het alarm.

Infrarood-licht is voor het menselijk oog niet zichtbaar, waardoor indringers deze vorm van beveiliging niet opmerken.

Geluidsgolven

Denk hierbij aan ultrasone golven of microgolven. Het alarmsysteem maakt hierbij gebruik van het dopplereffect om ongewone veranderingen in de ruimte vast te stellen.

Bewegingssensor

Bewegingssensoren detecteren beweging in de ruimte. Plaats bewegingssensoren vooral bij toegangswegen zoals ramen of deuren. Wanneer de sensor een beweging detecteert, springt er bijvoorbeeld een lamp aan. Dit kan ook een afschrikwekkende werking hebben voor dieven.

In combinatie met een PIR-detector werkt een bewegingssensor nog efficiënter. Een PIR-detector registreert warmte, en maakt zo onderscheidt tussen beweging zonder warmte of met warmte. Zo wappert het gordijn in de wind zonder dat het alarm afgaat, maar wordt een sluipende inbreker wél gedetecteerd.

Trildetector

Een trildetector reageert, zoals de naam al zegt, op trillingen. Denk aan de trillingen die vrijkomen als iemand een deur intrapt of in een muur boort.

Glasbreukdetector

Een glasbreukdetector reageert op het geluid van glas dat breekt. Wanneer een indringer je raam stukslaat, gaat het alarm af.

Magneetcontacten

Magneetcontacten plaats je op een deur of raam. Je plaats de sensor bijvoorbeeld op een raamkozijn. Zodra je deze opent, geeft de sensor een geluidssignaal of melding op je telefoon.

Overige detectie

Daarnaast hebben sommige alarmsystemen ook sensoren die reageren op brand, een gaslek, koolmonoxide of een waterlek. Hiervoor gebruik je een rookmelder, gasdetector, CO-detector en waterdetector. Deze apparaten schaf je eventueel ook apart aan.

Alarmering

Als je alarmsysteem ongewone activiteit detecteert, slaat hij alarm. De meestvoorkomende opties zijn lichtsignalen, een geluidssignaal of een melding op je telefoon via een app.

Er zijn modellen die je zelfs een SMS sturen of je bellen. Hiervoor heeft het apparaat wel een simkaart nodig. Sommige modellen zijn verbonden met de vaste telefoonlijn, waarmee het alarm ingestelde contacten belt als het alarm luidt.

Heeft je alarmsysteem een verbinding met de dichtstbijzijnde meldkamer? Dan selecteer je bij detectie of de hulpdiensten worden ingeschakeld. Let op: hier zijn kosten aan verbonden. Gebruik het daarom alleen als het écht nodig is.

De sterkte van het geluidssignaal dat een alarm produceert moet daarnaast minstens 85 decibel zijn. Geen zorgen: vrijwel alle alarmen bereiken al gauw 100 dB of meer.

Huisdieren

Als je huisdieren hebt, denk je misschien: een alarmsysteem en huisdieren, gaat dat samen? Gelukkig wel! Huisdiervriendelijke alarmsystemen detecteren geen rondspringende huisdieren, maar wel inbrekers. 🐈

Zo reageren sommige alarmsystemen enkel op bewegingen boven de één meter. Andere systemen zorgen dat het alarm niet op dieren reageert, door een speciale detector. Zo gaat het alarm niet af bij een loslopende kat of hond!

Een handige tip is ook dat je een camera, wanneer deze bij je alarmsysteem hoort, niet op het favoriete plekje van je huisdier richt. Richt ze liever op toegangspunten, zoals deuren en ramen.

Witte veiligheidscamera van voren op een kastje

Met of zonder abonnement?

Sommige alarmsystemen vereisen een abonnement voor de beste werking. Een voorbeeld hiervan is het alarmsysteem van Ring, dat rond de 4 euro per maand kost. In sommige gevallen is de abonnementsprijs hoger, maar meestal betaal je maximaal 5 tot 10 euro per maand.

Met een abonnement krijg je extra's zoals toegang tot je videogeschiedenis, de mogelijkheid om meerdere slimme apparaten op het systeem aan te sluiten en assisted monitoring. Via deze laatste optie waarschuwt het alarmsysteem contactpersonen, zodra het vreemde activiteit detecteert.

De opties verschillen per model en abonnement. Vergelijk voor je aankoop de verschillende opties, zodat je precies kiest wat je belangrijk vindt.

Uitbreidbaar

Een alarmsysteem bestaat uit een basisstation en contactsensoren. Meestal zit hier ook een bedieningspaneel, bewegingssensor en een signaalversterker bij.

Indien nodig koppel je hier later ook nog extra sensoren en alarmen aan. Denk bijvoorbeeld aan een rookmelder die je koppelt met het basisstation of denk aan raammagneten. Zo pas je het systeem aan op je huis en je wensen, wat weer centen scheelt op de lange termijn. 💸

Afstandsbediening

Met een afstandsbediening bedien je het alarmsysteem ook buiten de deur. Je ontgrendelt het systeem, activeert het of gebruikt de SOS-knop om de hulpdiensten in te schakelen.

Er zijn systemen met een extra afstandsbediening die je als sleutelhanger gebruikt. Dit is een goed hulpmiddel voor panieksituaties, wat bijvoorbeeld een uitkomst biedt voor ouderen die alleen wonen.

Let op - Sommige merken zijn alleen compatibel met onderdelen van hetzelfde merk. Houdt hier rekening mee als je later extra onderdelen aan je systeem toevoegt. 

Draadloos of bedraad?

Bij veel onderdelen van een alarmsysteem kies je tussen een bedrade of draadloze versie.

Bedenk vooral: Het aanleggen van een uitgebreid alarmsysteem is ingewikkelder met een bedraad systeem. De kosten zijn dan ook hoger wanneer je een professional inschakelt voor de aanleg. Een draadloos systeem breid je makkelijker uit en installeer je sneller.

Ook bestaat bij een bedraad alarmsysteem de kans dat inbrekers de kabels doorknippen als ze deze vinden. Ook in dat opzicht is een draadloos systeem een betere keuze.

Het grootste nadeel van een draadloos systeem is wel dat je ten alle tijden een stabiele wifi-verbinding nodig hebt. Dat is niet het geval bij een bedraad systeem. Gelukkig zijn storingen met wifi dankzij de nieuwste technologieën zeldzaam.

Ook werken draadloze onderdelen meestal op batterijen, terwijl je een bedraad apparaat aansluit op netstroom. Zodra de batterijen van een onderdeel in je draadloze alarmsysteem leeg zijn, functioneert je alarmsysteem ook minder goed.

Houd als laatste rekening met het bereik van een draadloos model. Is het wifi-bereik niet groot genoeg? Dan heb je een goede wifi-versterker nodig.

BedraadDraadloos
Werkt op stroom, betrouwbaar Werkt op batterijen
Aanschafprijs laagDuur in vergelijking
Professionele installatiekosten duurderMakkelijk te installeren
Niet of nauwelijks uitbreidbaar Eenvoudig uitbreidbaar
Geen wifi-verbinding vereistStabiele wifi-verbinding vereist

Een hybride alarmsysteem is een combinatie van bedrade en draadloze componenten. De belangrijkste onderdelen zijn met kabel aan elkaar verbonden, de rest is draadloos. Hierdoor is het alarmsysteem uitbreidbaar met extra draadloze onderdelen.

Hoeveel kost een alarmsysteem?

De kosten van een alarmsysteem hangen af van de specificaties van het apparaat en de hoeveelheid aanvullende onderdelen.

Een basismodel is al verkrijgbaar vanaf 50 euro. Als je niet veel waardevolle spullen in huis hebt, is dit een goed instapmodel. Combineer het met een extra hulpmiddel, zoals de beste buitenlamp met bewegingssensor.

Voor uitgebreidere modellen met meerdere sensoren en geavanceerde opties tast je dieper in de buidel. Denk aan zo'n 500 tot 1000 euro. Hier zitten extra's bij, zoals bediening via een app, meldingen op je telefoon en meekijken met de camera's.

De 5 beste alarmsystemen voor je huis op een rij

1. Arlo Ultra 2, Two camera

1. Arlo Ultra 2, Two camera
Draadloze verbinding: Ja
Voedingstype: Batterij
Bereik: 100 m
Alarmering via: App

2. Yale IA-320 Sync (5-piece)

2. Yale IA-320 Sync (5-piece)
Draadloze verbinding: Ja
Voedingstype: Batterij
Alarmering via: App

3. SimpliSafe Essentials Package

4. Somfy Home Alarm Video Kit

4. Somfy Home Alarm Video Kit
Draadloze verbinding: Ja
Voedingstype: Batterij

5. ERA Protect Deter

Bijbehorende app

Een draadloos alarmsysteem heeft een bijbehorende app. Zodra je alles hebt geïnstalleerd, bedien je via de app het alarmsysteem. Je zet bijvoorbeeld het alarmsysteem aan en uit of je maakt verschillende gebruikersprofielen aan.

Via de app koppel je ook andere slimme apparaten aan het systeem, zoals de beste slimme verlichting. Ga je het huis uit? Dan zet je via de app de verlichting aan of uit om een bewoonde indruk te maken. Zo zet je de lampen 's avonds aan vanaf je vakantieadres.🌴

Bediening

Een alarmsysteem bestuur je via een bedieningspaneel. Hang het bedieningspaneel op een centraal punt in je huis, zodat het altijd dicht in de buurt is.

Sommige systemen geven je zelfs een sleutelhanger, waardoor je ook buiten de deur het apparaat bestuurt. Draadloze alarmsystemen bedien je ook via een app, zoals ik hierboven al aangaf.

Meerdere bedieningspanelen zijn handig in een groter huis. Kies bijvoorbeeld voor een kastje aan de voor- en achterkant van je huis als je beide deuren gebruikt.

Een bedieningspaneel in de slaapkamer is ook geen overbodige luxe: zo schakel je de vergrendeling in voordat je naar bed gaat, en reageer je meteen op een loos alarm.

Voedingstype

Een draadloos alarmsysteem werkt op batterijen. Het nadeel hiervan is dat deze langzaam leeglopen, waardoor de kans bestaat dat (een onderdeel van) je alarmsysteem onverhoopt uitvalt.

Een bedraad alarmsysteem werkt meestal op netstroom. Zo ben je niet afhankelijk van batterijen die langzaam leeglopen. Let hierbij op of het systeem over een noodbatterij beschikt. Als de stroom uitvalt, blijft het systeem actief. Wel zo handig, als je het mij vraagt!

Plaatsing van het alarmsysteem

Een nieuw alarmsysteem moet je goed plaatsen. Het hoofdstation van het alarmsysteem plaats je bijvoorbeeld nooit naast je voordeur. Dit is voor jou een praktische plek, maar voor inbrekers ook. Inbrekers zien het meteen hangen, waardoor ze het sneller uitschakelen.

Plaats het kastje op een onlogische plek, bijvoorbeeld achter een gordijn of in de voorraadkast.

Houd ook rekening met het alarm. 🔔 Iedereen moet het alarm horen, in elke kamer van het huis. Plaats het alarm daarom op een centrale plek in huis.

Daarnaast is het goed om te laten zien dat je huis beveiligd is: plak stickers op deuren en ramen, plaats een bordje dat aangeeft dat je een hond hebt, of hang een camera in het zicht. Dat werkt allemaal afschrikwekkend.

Verplaats jezelf in de inbreker - Neem je huis in gedachten en bedenk waar jij zou inbreken. Op welke plek zou jij een poging wagen? Is er een raam aan de achterkant van het huis dat uit het zicht ligt, of is er een achterdeur die je buren niet zien? Hier hang je detectoren op. 

Inbraakpreventie

Een alarmsysteem schrikt inbrekers af en beschermt je huis, maar het liefst wil je überhaupt geen inbrekers aantrekken. Daar helpen deze preventieve tips bij:

  • Zorg dat je huis een bewoonde indruk maakt. Vooral als je een paar dagen weg bent of op vakantie gaat.
  • Sluit ramen als je weggaat. Een open raam is een makkelijke toegangsweg voor een inbreker.
  • Laat geen sleutels aan de binnenkant van de deur zitten.
  • Haal ladders en vuilcontainers zo veel mogelijk weg. Deze worden door inbrekers gebruikt om naar binnen te klimmen, bijvoorbeeld door een open raam.
  • Sluit verlichting aan op tijdschakelaars of zet het licht af en toe op afstand aan en uit als dit mogelijk is.
  • Plaats buitenverlichting met bewegingssensors. Een buitenlamp met bewegingssensor springt aan zodra iemand in de buurt van de lamp komt. Dit schrikt een inbreker af.

Specificaties van alarmsystemen huis naast elkaar

Onderstaande top 5 geeft je een handig overzicht, zodat je de beste producten met elkaar vergelijkt.

Draadloze verbindingVoedingstypeBereikAlarmering via
1Arlo Ultra 2, Two cameraJaBatterij100 mApp
2Yale IA-320 Sync (5-piece)JaBatterij100 mApp
3SimpliSafe Essentials PackageJaBatterij100 mApp
4Somfy Home Alarm Video KitJaBatterij100 mApp
5ERA Protect DeterJaBatterij100 mApp

Arlo Ultra 2, Two camera

Draadloze verbinding: Ja

Voedingstype: Batterij

Bereik: 100 m

Alarmering via: App

Yale IA-320 Sync (5-piece)

Draadloze verbinding: Ja

Voedingstype: Batterij

Bereik: 100 m

Alarmering via: App

SimpliSafe Essentials Package

Draadloze verbinding: Ja

Voedingstype: Batterij

Bereik: 100 m

Alarmering via: App

Somfy Home Alarm Video Kit

Draadloze verbinding: Ja

Voedingstype: Batterij

Bereik: 100 m

Alarmering via: App

ERA Protect Deter

Draadloze verbinding: Ja

Voedingstype: Batterij

Bereik: 100 m

Alarmering via: App

Veelgestelde vragen over alarmsystemen huis

Een alarmsysteem beschermt huis en haard. Het is daarom belangrijk dat je de juiste keuze maakt! Zit je nog met vragen? Hieronder zet ik een aantal veelgestelde vragen op een rijtje.

Hoeveel kost een alarmsysteem huis?

Een alarmsysteem voor thuis kost ongeveer tussen de 50 en 1000 euro. Draadloze apparaten met weinig onderdelen zijn meestal goedkoper, net als slimme alarmsystemen. Een slim alarmsysteem bestuur je via een app.

Kan ik een alarmsysteem nemen met huisdieren?

Ja! Schaf hiervoor een speciaal huisdiervriendelijk alarmsysteem aan. Deze hebben een camera die huisdieren niet detecteert.

Let daarnaast op de hoogte waarop je het alarmsysteem installeert, en richt de camera alleen op toegangswegen en niet op het favoriete plekje van je huisdier.

Kan ik het alarmsysteem meenemen als ik verhuis?

Je oude alarmsysteem verhuis je in de meeste gevallen mee naar je nieuwe huis. Zorg er wel voor dat je huidige systeem bij je nieuwe huis past. Mogelijk moet je wat onderdelen extra aanschaffen of juist weglaten.

Waar plaats je een alarmsysteem?

Plaats de sensoren van een alarmsysteem op zwakke plekken in je huis. Denk aan ramen of deuren die een inbreker zou gebruiken. Als het alarm afgaat, moet iedereen in huis het horen. Plaats het alarm daarom op een centrale plek in huis.

Laat bovendien zien dat je een alarmsysteem in huis hebt. Zo schrik je inbrekers af. Plak een sticker op je voordeur of ramen die aangeven dat het huis goed beveiligd is. Ook "hier waak ik" bordjes doen het goed – zelfs zonder hond!

Conclusie

Met een alarmsysteem voor je huis trek je zonder zorgen de voordeur achter je dicht. Ga je voor een bedraad alarmsysteem, of wil je liever een slimme variant? Ik hoop in ieder geval dat je het beste model voor jouw huis via deze koopgids vindt.

Bedankt voor het lezen! Hopelijk zie ik je snel terug bij HelpingCherry. 🍒 Vergeet je niet hieronder je feedback achter te laten?

Marieke Pasmans

Marieke werkte een aantal jaar in een winkel, maar besloot na een poosje dat het tijd was voor iets nieuws. Na wat omwegen kwam ze bij HelpingCherry terecht. Een schot in de roos: nu schrijft ze met plezier voor de website! Hiernaast werkt ze aan andere projecten als freelancer en plant ze een terugkeer naar de schoolbanken.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up