menu
close
Categorieën

Zó Vind je de Beste Buitenlamp met Bewegingssensor

een buitenlamp met klassieke uitstraling geeft licht

Als je 's nachts thuiskomt, wil je zo snel mogelijk je huis in – zeker in de kou of regen! De beste buitenlamp met bewegingssensor springt vanzelf aan, waardoor je het sleutelgat meteen vindt.

Een buitenlamp met bewegingssensor geeft bovendien een veilig gevoel. Licht schrikt inbrekers af, en je kunt met een gerust hart op stap. Hieronder zie je alvast de drie beste producten van dit moment. Scroll verder voor de koopgids!

Gigalumi Solar Pathway Lights

Gigalumi Solar Pathway Lights

hykolity LED Landscape Spotlights (Set

hykolity LED Landscape Spotlights (Set

Coroor Garden Solar Ball Lights

Coroor Garden Solar Ball Lights

Waarom een buitenlamp met bewegingssensor aanschaffen?

Of je nu je oprit, voordeur of buitenzwembad wilt verlichten; een buitenlamp met bewegingssensor is breed inzetbaar. Het geeft een veilig gevoel en je vindt makkelijk de weg rondom je huis en tuin.

Inbrekers staan niet graag in de spotlight, waardoor een buitenlamp met bewegingssensor inbraken voorkomt. Een lamp die zomaar aanspringt, wekt de indruk dat iemand thuis is; bovendien zien je buren het licht aanspringen. Als je van huis bent blijft je woning zo beschermt. 💡

Sommige buitenlampen met bewegingssensor sluit je zelfs aan op het beste alarmsysteem voor thuis. Zo krijg je bijvoorbeeld een mobiele melding wanneer de lamp vreemde bewegingen detecteert. Het is mogelijk om een buitenlamp met bewegingssensor toe te voegen aan een bestaand huisbeveiligingssysteem.

Een buitenlamp met bewegingssensor springt alleen aan als er beweging gedetecteerd wordt. Hierdoor zijn ze energiezuinig. Ze werken het beste in gebieden rondom je huis die geen continue verlichting nodig hebben, zoals je voordeur, schuurtje, poortjes en tuinhek.

Als laatste brengt buitenverlichting ook sfeer met zich mee. Denk maar aan de tuinen van een hotel, restaurant of kasteel: stuk voor stuk maken ze gebruik van buitenverlichting om gezelligheid te creëren!

Een huis met voortuin in de avond met verschillende buitenlampen

Koopgids: hoe kies ik de beste buitenlamp met bewegingssensor?

Inbrekers en andere ongure types schrikken weg wanneer een lamp plots aanspringt – alleen al om deze reden moet je een buitenlamp met bewegingssensor aanschaffen! Om de beste buitenlamp voor je situatie te vinden, heb ik onderstaande gids geschreven. Lees verder!

Reikwijdte en locatie buitenlamp

Als eerste is het belangrijk om te letten op de reikwijdte van de lamp. Bij een korte reikwijdte springt het licht pas aan als je dichtbij bent. Een te grote reikwijdte is ook niet wenselijk – de lamp springt aan als een voorbijganger langs je huis loopt.

Als je alleen een klein stukje verlicht, kies je voor een reikwijdte van 2 meter. Een reikwijdte van 2 meter of meer zet je in om grotere gebieden te verlichten, zoals je achtertuin. 🌳🐞

Bij sommige buitenlampen met sensor is het lastig om de precieze reikwijdte terug te vinden. In dat geval let je op het lichtbereik, uitgedrukt in het aantal lumen.

Als je een klein gebied wilt verlichten, bijvoorbeeld je voordeur, is een hoog aantal lumen niet belangrijk. Zo'n gebied verlicht je al met 50 lumen, maar zo'n 100 tot 500 lumen is wenselijk. Een groter gebied heeft een hoger aantal lumen nodig: zo'n 800 tot 3000 lumen.

Stralingshoek

Hoe groter de stralingshoek van de lamp, hoe groter het oppervlakte dat de buitenlamp verlicht. Als je de hele oprit wilt verlichten, kies je voor de grootste stralingshoek. De stralingshoek wordt aangegeven in graden (º). Hoe kleiner het aantal graden hoe smaller de gradenbundel.

Een stralingshoek van 10 º tot 36 º geeft een spotlight-effect, en vanaf 120 º is de lichtbundel al aardig groot. Het hoogste aantal is 360 º.

Let ook op de lichtrichting: waar moet het licht naartoe schijnen? Dit is afhankelijk van de lamp naar boven, beneden, boven én beneden of diffuus (rondom, zonder harde schaduwen). Let goed op de plaatsing van de lamp: pas op dat de buitenlamp niet je hele keuken of slaapkamer verlicht.

Plaatsing

De beste stralingshoek hangt ook af van de plek waar je de buitenlampen plaatst. Op opritten zijn grondlampen een populaire keuze, want de oprit is zo goed te zien. Lampen naast een pad zorgen voor een sfeervolle tuin.

Boven een garagepoort of bij een deur hang je wandlampen. Licht creëert sfeer, vooral op de juiste plekken in je tuin. Experimenteer met de plaatsing voor het beste effect!

Een tuinpad wordt verlicht door buitenlampen langs het pad

De kleur van het licht

De kleurtemperatuur bepaalt welke kleur licht de buitenlamp uitstraalt. Dit wordt aangegeven in Kelvin (K) en loopt van wit-blauw tot donker oranje. Hoe hoger het aantal Kelvin, hoe koeler (blauwer) het licht. Een laag aantal Kelvin geeft warm licht, wat sfeervol staat in je tuin.

  • Tot 2700(K): extra warm wit/geel.
  • 2700K tot 3000K: warm wit.
  • 3001K tot 4000K: neutraal wit.
  • Hoger dan 4000K: koel wit.

Sensoren buitenlamp

Een buitenlamp met bewegingssensor maakt bijna altijd gebruik van een PIR-sensor. Deze PIR-sensor werkt met infrarood en spoort beweging op. Zo springt de lamp alleen aan als er beweging gedetecteerd wordt.

Naast een bewegingssensor, zijn sommige buitenlampen ook met schemersensoren voorzien. Met deze dag en nachtsensor (of licht-donkersensor) springt de lamp automatisch aan zodra de gemeten lichtsterkte onder een bepaalde waarde komt. Kortom, de buitenlamp springt aan zodra het donker wordt en schakelt vanzelf uit bij het eerste ochtendlicht.

Sommige lampen met schemersensoren schakelen vanzelf weer uit na een aantal uur, anderen blijven de hele nacht branden. Dit stel je meestal zelf in.

Met een PIR-sensor springt een buitenlamp aan zodra iemand in de buurt komt van de lamp. Omdat de lamp op beweging én warmte reageert, zal een wapperende tak de lamp niet laten aanspringen – bij een sluipende inbreker is dit wel het geval. 

Slimme buitenverlichting

Slimme buitenverlichting, zoals Philips Hue Outdoor, bestuur je via een app. Beschik je al over slimme verlichting? Door de buitenlamp te verbinden met je slimme verlichting binnenshuis wordt het opgenomen in je totale verlichtingssysteem. Zo bestuur je alle lampen vanaf één app – hiervoor moet het merk meestal wel hetzelfde zijn.

Het voordeel van slimme buitenverlichting is dat je het heft in eigen handen hebt: dim het licht, pas de kleur aan of schakel lampen in als je van huis bent om de indruk te wekken dat iemand thuis is.

Aantal lichtstanden

Net als slimme verlichting heeft buitenverlichting meerdere lichtstanden. Deze gevoeligheid van de sensor stel je handmatig of via een app in.

Met een instelbare timer stel je zelf in hoe lang de lamp blijft branden als hij beweging detecteert. Afhankelijk van het model is dit 1, 5 of 10 minuten.

Let ook op of je de buitenlamp makkelijk omschakelt naar de wintertijd. Een buitenlamp met schemersensor heeft hier geen moeite mee, maar sommige buitenlampen beschikken over een tijdschakelaar. Deze moet je regelmatig afstellen op de tijd van zonsopkomst en ondergang.

Dimfunctie

Als je buitenlamp dicht bij je slaapkamer of woonkamer hangt, is een dimfunctie onmisbaar. Als de lamp 's nachts aanspringt wil je niet wakker worden van fel licht dat door je slaapkamerraam schijnt.

Soort lamp

De meeste buitenlampen zijn led-lampen. Deze zijn duurder dan aankoop, maar hebben een langere levensduur dan gloei- of halogeenlampen. Dit maakt ze goedkoper op lange termijn. Door het lage stroomverbruik zijn led-lampen ook beter voor het milieu.

Led-lampen zijn bovendien in staat om direct op volle sterkte te branden – dat is van een halogene lamp niet te verwachten.

Een verlicht huisje in een sneeuwlandschap

De 5 beste buitenlampen met bewegingssensor op een rij

1. Gigalumi Solar Pathway Lights

1. Gigalumi Solar Pathway Lights

2. hykolity LED Landscape Spotlights (Set

2. hykolity LED Landscape Spotlights (Set

3. Coroor Garden Solar Ball Lights

3. Coroor Garden Solar Ball Lights

4. URPOWER Solar Lights

5. Sunnest Life Solar Lights

5. Sunnest Life Solar Lights

Waterdichtheid van de lamp

De waterdichtheid van een waterlamp lees je af van de IP-waarde. Dit 2-cijferig nummer zegt niet alleen iets over de waterdichtheid, maar ook de stofdichtheid van de lamp. Het eerste cijfer achter 'IP' staat voor vaste stoffen, en het tweede voor vloeistoffen.

Nu zijn de meeste buitenlampen bestendig tegen water – het moet wel! Desondanks is het verstandig om de mate van waterbestendigheid te checken. Hieronder heb ik de meest voorkomende IP-waarden onder elkaar gezet:

  • IP44: Spatwaterdicht en bestand tegen spetters uit het zwembad.
  • IP54: Spatwaterdicht en bestand tegen stof.
  • IP65: Beschermd tegen waterstralen, zoals regen. ☔
  • IP67: Stofdicht en mag 30 minuten worden ondergedompeld.
  • IP68: Volledig water- en stofdicht (net als vijververlichting).

Stroombron

De ene buitenlamp werkt op batterijen, de andere op elektriciteit. Ook vind je buitenlampen op zonne-energie, ook wel een solar buitenlamp. Deze hebben tijdens het dag voldoende zonlicht nodig. Hang of zet ze daarom alleen op een plekje met voldoende zon tijdens de dag. Buitenlampen op zonne-energie zijn het milieuvriendelijkst.

Bedrade buitenlampen zijn het simpelst en meest betrouwbaar. Voor de installatie schakel je het liefst een professionele elektricien in.

Een buitenlamp op batterijen is niet ideaal, vooral als je vaker dagen van huis bent. Over het algemeen zijn deze buitenlampen wel handig op de camping, maar je moet genoeg batterijen inpakken!

een huis in het donker wordt verlicht door enkele lampen

Installatie

Een buitenlamp met bewegingssensor sluit je in principe op dezelfde manier aan als een lamp binnenshuis. Som verschilt de manier van installatie per type buitenlamp. Hierbij heeft een buitenlamp op batterijen minder installatietijd nodig dan een lamp die je aansluit om de stroomvoorziening in je tuin.

Het type installatie is ook verschillend per type lamp. Een grondlamp zet je neer of steek je in de grond, maar een wandlamp boor je vast. Denk bij een wandlamp ook aan de ideale ophanghoogte. Hoe je de buitenlamp precies installeert, lees je meestal in de handleiding.

Bij buitenlampen met schemerschakelaar plaats je de sensor op een goede plek; niet in een donker hoekje of in het licht van een andere lamp. Ook koplampen van een auto zorgen soms voor problemen.

Het is mogelijk om een buitenlamp met bewegingssensor toe te voegen aan een bestaand beveiligingssysteem. Neem contact op met je beveiligingsbedrijf of de fabrikant van je beveiligingssysteem om na te vragen of buitenlampen met bewegingssensoren verkrijgbaar zijn.

Specificaties van buitenlampen met bewegingssensor naast elkaar

Hier vind je onze top 5 met beste buitenlampen met bewegingssensor van dit moment. Vergelijk en kies!

1Gigalumi Solar Pathway Lights
2hykolity LED Landscape Spotlights (Set
3Coroor Garden Solar Ball Lights
4URPOWER Solar Lights
5Sunnest Life Solar Lights

Gigalumi Solar Pathway Lights

hykolity LED Landscape Spotlights (Set

Coroor Garden Solar Ball Lights

URPOWER Solar Lights

Sunnest Life Solar Lights

Veelgestelde vragen over een buitenlamp met bewegingssensor

Heb je nog vragen over buitenlampen? Lees hieronder de antwoorden op de meest gestelde vragen.

Hoe werkt een buitenlamp met sensor?

Een buitenlamp met bewegingssensor beschikt over een PIR-sensor die beweging detecteert via infrarood. Hierdoor springt de lamp automatisch aan als iemand in de buurt komt. Samen met de beste draadloze deurbel houd je inbrekers op afstand.

Hoe werkt een buitenlamp op zonne-energie?

Een buitenlamp met sensor op zonne-energie vangt zonnestralen op en slaat deze op in een oplaadbare batterij. 's Nachts werkt de lamp op de energie uit de batterij. De meeste solarlampen branden ongeveer 6 uur met een volledig opgeladen batterij. Buitenlampen met bewegingssensor branden alleen als beweging gedetecteerd wordt, waardoor de batterij langer meegaat.

Hoeveel lumen heeft een buitenlamp nodig?

Het aantal lumen dat je buitenlamp nodig heeft, is afhankelijk van de plaatsing. Een lamp bij je voordeur heeft zo'n 50 tot 500 lumen nodig. Een buitenlamp die je diep in je donkere tuin plaats, heeft meer lumen nodig. In een grote tuin moet je denken aan zo'n 800 tot 3000 lumen.

Conclusie

De keuze tussen buitenlampen met bewegingssensor is groot. Ga je voor een buitenlamp met schemerverlichting, grote stralingshoek of hoge IP-waarde? Hoe dan ook, hopelijk heb je je favoriet gevonden in de producten hierboven! De beste buitenlamp met bewegingssensor ligt binnen handbereik!

Heb je vragen of opmerkingen? Laat het dan weten via de knoppen hierbeneden.

Marieke Pasmans

Marieke werkte een aantal jaar in een winkel, maar besloot na een poosje dat het tijd was voor iets nieuws. Na wat omwegen kwam ze bij HelpingCherry terecht. Een schot in de roos: nu schrijft ze met plezier voor de website! Hiernaast werkt ze aan andere projecten als freelancer en plant ze een terugkeer naar de schoolbanken.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up