menu
close
Categorieën

Dé Beste Excentrische Schuurmachine voor Grote en Kleine klussen

Man gebruikt excentrische schuurmachine

Wanneer het gaat om klussen, is schuren de taak waar de meesten tegenop zien. Het duurt lang, geeft veel stof en vergt heel wat inspanning. Niet getreurd, de beste excentrische schuurmachine lost al deze problemen op!

Deze schuurmachine werkt met een dubbele schuurbeweging, waardoor je twee keer zo snel klaar bent. Zo blijft het klussen leuk. Lees hieronder verder, want de top 5 staat al voor je klaar.

VONROC TOOLS VONROC Excentrische schuurmachine

VONROC TOOLS VONROC Excentrische schuurmachine
Vermogen: 300 W
Stofafzuiging: Ja
Bekijk op Bol.com

DeWalt DWE6423-QS

DeWalt DWE6423-QS
Vermogen: 280 W
Stofafzuiging: Ja
Bekijk op CoolblueBekijk op Bol.com

MAKITA BO5041 Excentrische Schuurmachine

MAKITA BO5041 Excentrische Schuurmachine
Vermogen: 300 W
Stofafzuiging: Ja
Bekijk op Bol.com

Waarom een excentrische schuurmachine aanschaffen?

Een excentrische schuurmachine gebruik je voor het schuren, gladmaken, polijsten en vormen van onder andere hout en metaal. Het apparaat is bijzonder door de ronde zool die ronddraait in een snelle cirkelbeweging. De machine maakt hierbij twee bewegingen tegelijk: een ronddraaiende beweging en een -de naam zegt het al- excentrische beweging.

Door deze dubbele beweging werkt een excentrische schuurmachine sneller dan andere schuurmachines. Je haalt meer materiaal weg en bent sneller klaar. Bovendien zie je geen cirkelvormige afdrukken na het schuren, omdat het apparaat kleinere krassen achterlaat in je materiaal.

De ronde vorm maakt het wel lastig om in hoeken te komen, waardoor de beste vlakschuurmachine misschien óók handig is. 😉

De ronde, roterende schijf van een excentrische schuurmachine maakt het makkelijk om ronde oppervlakken te schuren, zoals de buitenkant van een auto of de onderkant van een boot.

Excentrische schuurmachines worden niet alleen gebruikt voor het schuren van hout en metaal, maar ook voor het polijsten van afgewerkte oppervlakten, zoals de buitenkant van een boot of de rondingen van een meubel. Lees hieronder verder voor de top 5 beste excentrische schuurmachines!

Voordelen:

  • Geschikt voor schuren en polijsten
  • Geschikt voor ronde oppervlaktes 
  • Maakt het materiaal egaal door excentrische beweging
  • Werkt sneller dan een delta schuurmachine

Nadelen:

  • Alleen bruikbaar voor licht schuurwerk
  • Hoeken zijn moeilijk te bereiken

Koopgids: hoe kies ik de beste excentrische schuurmachine?

Met deze koopgids ken je binnen de kortste keren alle ins and outs van excentrische schuurmachines, waardoor je gemakkelijk de beste kiest!

Hoe werkt een excentrische schuurmachine?

Een excentrische schuurmachine maakt twee bewegingen: een ronddraaiende beweging en een excentrische beweging. De schuurzool van een excentrische schuurmachine draait links- en rechtsom. Hierdoor maakt het apparaat een ronddraaiende beweging, die ervoor zorgt dat de schuurzool over het oppervlakte beweegt en het materiaal schuurt.

De excentrische beweging vindt tegelijkertijd plaats, waarbij de schuurzool een elliptische beweging maakt. Deze beweging vertrekt vanuit het middelpunt, waarna het apparaat een dubbele beweging maakt om zijn eigen as. Dit wordt ook wel (schuur)uitslag genoemd.

Door deze dubbele beweging werkt het schuurapparaat sneller en egaler dan andere schuurmachines. Een excentrische schuurmachine heeft een schuuruitslag tussen de 2mm en 5mm.

De vorm maakt de excentrische schuurmachine perfect voor het bewerken van grote oppervlaktes. Daarnaast is het mogelijk om meubels of de buitenkant van een boot onder handen te nemen met dit handige apparaat.

Kleine krassen

Vrijwel alle schuurmachines maken steeds dezelfde beweging. Denk hierbij aan een bandschuurmachine die één kant op beweegt of een goede deltaschuurmachine die cirkels maakt. Hierdoor ontstaan er krassen in je materiaal, die afdrukken achterlaten in de vorm van bijvoorbeeld boogjes.

Deze krassen zijn geen ramp, integendeel: ze zijn het teken dat de schuurmachine zijn werk doet. Door de krassen hecht verf bijvoorbeeld beter aan het materiaal. Echter, voor een mooi resultaat zijn zichtbare afdrukken minder gewenst.

Gelukkig heb je met een excentrische machine geen last van deze afdrukken, want de machine maakt, in tegenstelling tot andere schuurmachines, kleine krassen. Hierdoor zie je geen krassen in het materiaal, en oogt het materiaal dat je schuurt egaal.

Een excentrische schuurmachine is vooral geschikt voor licht en fijn werk. Wil je bijvoorbeeld een houten vloer opschuren? Dan past een bandschuurmachine beter bij je klus.

Man gebruikt excentrische schuurmachine

Vermogen

Het vermogen is een van de belangrijkste aspecten van je excentrische schuurmachine, want het bepaalt de kracht die je schuurmachine heeft. Over het algemeen geldt: hoe hoger het wattage, hoe krachtiger de machine. Een hoger wattage betekent dat je meer schuurt in één sessie: belangrijk voor de professionals.

Is het toerental belangrijk?

Het toerental is, net zoals het vermogen, een belangrijke specificatie om op te letten. Het toerental is het aantal omwentelingen van een draaiend voorwerp, bijvoorbeeld de as van een motor. Het toerental geeft het aantal schuurbewegingen per minuut aan. Bij een hoger toerental trilt de schuurmachine meer en werkt het daarom sneller.

Gelukkig hebben de meeste excentrische schuurmachines tegenwoordig een variabel toerental. Hiermee pas je het toerental aan op je klus. Voor kunststof gebruik je bijvoorbeeld liever geen hoog toerental: door de hitte van het schuren komt het wel eens voor dat het materiaal smelt.

Energiebron: netstroom of accu?

De meeste excentrische schuurmachines werken op netstroom. Dat is niet gek, want een machine aangesloten op netstroom heeft de meeste kracht. Een machine op accu is handig wanneer je geen stopcontact in je werkplaats hebt. Bij grote klussen is een tweede batterij geen luxe, want een excentrische schuurmachine op accu raakt sneller leeg.

Pneumatisch schuren

Daarnaast zijn er ook nog pneumatische modellen op de markt die werken met luchtdruk. Wanneer je kiest voor een pneumatische schuurmachine, heb je een compressor nodig.

Pneumatische schuurmachines zijn lichter, omdat ze niet over een motor beschikken. Met een volle compressortank werk je daarnaast gemakkelijk buitenshuis. Nat schuren is daarnaast een stuk veiliger door de ontbrekende elektronica!

De grootte van de schuurzool

De schuurschijf is het oppervlakte waar je het schuurpapier op plaatst. Excentrische schuurmachines zijn verkrijgbaar met een 125 mm of een 150 mm schuurzool.

De 5 beste excentrische schuurmachines op een rij

1. VONROC TOOLS VONROC Excentrische schuurmachine

1. VONROC TOOLS VONROC Excentrische schuurmachine
Vermogen: 300 W
Stofafzuiging: Ja

2. DeWalt DWE6423-QS

2. DeWalt DWE6423-QS
Vermogen: 280 W
Stofafzuiging: Ja

3. MAKITA BO5041 Excentrische Schuurmachine

3. MAKITA BO5041 Excentrische Schuurmachine
Vermogen: 300 W
Stofafzuiging: Ja

Gewicht

Wanneer je alleen een horizontaal oppervlak schuurt, zoals een vloer, is het gewicht geen belangrijke specificatie. Dat ligt anders wanneer je een verticaal oppervlak schuurt, zoals een deur of de zijkant van een kast. In deze gevallen is het slim om voor een lichter apparaat te kiezen. Gemiddeld weegt een excentrische schuurmachine zo'n 2 kilo.

Wat is het beste schuurpapier?

Het komt bijna niet voor dat je van het begin tot het einde van een project dezelfde soort schuurpapier gebruikt. Het schuurpapier vervang je wanneer het slijt of wanneer je een andere korrelgrootte nodig hebt voor je project. De korrelgrootte bepaalt hoe grof je schuurt.

Over het algemeen geldt: hoe lager het getal, hoe grover het schuurpapier. Hieronder lees je er meer over. 👇

Wat is de korrelgrootte?

Schuurpapiersoorten hebben verschillende korrelgroottes. Neem bijvoorbeeld schuurpapier met de korrelgrootte P100. De "P" staat voor het Engelse particles. De 100 staat voor de hoeveelheid korrels op 1 vierkante centimeter. Schuurpapier met gradatie P100 heeft dus 100 korrels op 1 vierkante centimeter. Gewoonlijk gebruik je meerdere korrelgroottes voor één project.

Daarnaast is het handig om schuurpapier te kiezen naar het soort materiaal dat je schuurt. Zo is er speciaal schuurpapier voor een houten ondergrond of een ondergrond met verf.

Zo schuur je oude verflagen weg - Wanneer je oude verflagen verwijdert van hout, kies je eerst voor grof schuurpapier zoals P80 of P100. Hierna ga je aan de slag met iets fijner schuurpapier, zoals P150, waardoor het oppervlakte mooi egaal wordt. Als laatste gebruik je P220 voor een fijne afwerking. 

Het is ook mogelijk om nat te schuren met speciaal waterbestendig schuurpapier. Wanneer je nat schuurt, heb je geen last van rondwaaiend (fijn)stof, want het water absorbeert stof. Bovendien maak je minder krassen wanneer je nat schuurt. Waterproof schuurpapier is over het algemeen wat duurder, maar dan heb je wél een paar voordelen te pakken.

Klittenband

Bij de meeste toestellen hecht je het schuurpapier aan de schuurzool met klittenband. Het klittenband houdt het schuurpapier goed op z'n plaats en is makkelijk te verwijderen. Let bij het kopen van het schuurpapier wel op dat je het juiste schuurpapier koopt, geschikt voor klittenbandbevestiging.

Minder stof met een stofopvang

Tijdens het schuren komt helaas stof vrij. Dit is niet goed voor je gezondheid, want je neusharen filteren het niet. Zonder bescherming komt het dus in je longen terecht. Een mondkapje beschermt je hiertegen, maar stofafzuiging neemt het grootste gedeelte weg. Bovendien bespaart stofafzuiging een hoop schoonmaakwerk: dubbel voordeel! 👯

Een excentrische schuurmachine met stofafzuiging zuigt tijdens het schuren stof en schuursel op door de gaatjes in het schuurpapier. Het stof wordt opgevangen in een cassette, een stofzuiger of een bouwstofzuiger. Dit stofreservoir leeg je het liefst na elk gebruik óf als het te vol raakt. Lees de handleiding om precies te weten hoe de stofafzuiging van jouw apparaat werkt.

Man gebruikt excentrische schuurmachine

De stofafzuiging is bedoeld voor kleine oppervlakken. Wanneer je grotere oppervlakken of brosse materialen zoals gips schuurt, is het verstandig om het apparaat aan te sluiten op een bouwstofzuiger of professionele afzuiging. Om deze reden gebruik je bij het schuren van wanden en plafonds met een wandschuurmachine ook professionele stofafzuiging.

Hoeveel geluid maakt een excentrische schuurmachine?

Klussen maakt helaas veel geluid. Zo ook een excentrische schuurmachine: het geluidsniveau ligt tussen de 70 en 90 decibel. Bij langdurig gebruik (meer dan 8 uur) is een geluidsniveau boven de 80 dB schadelijk voor je gehoor. Je draagt dus het liefst gehoorbescherming om gehoorschade te voorkomen.

Onderhoud

Zelfs met goede stofafzuiging blijven er nog steeds stofresten in de schuurmachine zitten. Hierom is het belangrijk om de schuurmachine af en toe een grote schoonmaakbeurt te geven. Het belangrijkste is om het stof te verwijderen, bijvoorbeeld met een stofzuiger of luchtdrukspuit. Kapotte onderdelen repareer je liever niet zelf, maar breng je naar een professional.

De juiste bescherming

Tijdens het klussen is het belangrijk om jezelf te beschermen. Rondvliegend stof en hout houd je tegen met een stofmasker, een veiligheidsbril en werkhandschoenen. Daarnaast zijn oordoppen aan te raden wanneer je langdurig schuurt, zodat je gehoorbeschadiging voorkomt.

Extra's

Met onderstaande extra's heb je nog meer plezier van je excentrische schuurmachine. 😊

Polijst spons

Naast het schuren is het ook mogelijk om te polijsten. Met de juiste polijst spons geef je je auto, boot of caravan weer een mooie glans en verwijder je krassen en vlekken.

Koffer

Een koffer maakt het makkelijk om je schuurmachine mee te nemen zonder het apparaat te beschadigen.

Interface pad

Een interface pad werkt als een soort kussentje tussen de schuurmachine en het schuurpapier. Door het kussentje heeft het schuurpapier meer vrijheid om rondingen te volgen. Dit maakt het apparaat perfect voor het schuren van gewelfde, ronde oppervlakken.

Specificaties van excentrische schuurmachines naast elkaar

VermogenStofafzuiging
1VONROC TOOLS VONROC Excentrische schuurmachine300 WJa
2DeWalt DWE6423-QS280 WJa
3MAKITA BO5041 Excentrische Schuurmachine300 WJa
4Bosch PEX 400 AE350 WJa
5Bosch PEX 220 A Excenterschuurmachine220 WNee

VONROC TOOLS VONROC Excentrische schuurmachine

Vermogen: 300 W

Stofafzuiging: Ja

DeWalt DWE6423-QS

Vermogen: 280 W

Stofafzuiging: Ja

MAKITA BO5041 Excentrische Schuurmachine

Vermogen: 300 W

Stofafzuiging: Ja

Bosch PEX 400 AE

Vermogen: 350 W

Stofafzuiging: Ja

Bosch PEX 220 A Excenterschuurmachine

Vermogen: 220 W

Stofafzuiging: Nee

Veelgestelde vragen over excentrische schuurmachines

Hieronder beantwoord ik een paar vragen over excentrische schuurmachines.

Hoe werkt een excentrische schuurmachine?

Een excentrische schuurmachine heeft een ronde schuurzool die ronddraait in een snelle cirkelbeweging. Hierbij maakt de schuurmachine een dubbele beweging: een ronddraaiende beweging en een excentrische beweging. Deze excentrische beweging vertrekt vanuit het middelpunt van de schuurzool, waarbij het apparaat ellipsen maakt in plaats van perfecte cirkels. Hierdoor schuurt het apparaat gelijkmatig en snel.

Waarvoor gebruik je een excentrische schuurmachine?

Een excentrische schuurmachine gebruik je voor het verwijderen, het glad afwerken en het polijsten van onder andere hout, metaal en kunststof. Denk hierbij aan meubels, auto's en zelfs boten. Door de ronde vorm en de excentrische beweging is het schuren van rechte én gebogen oppervlaktes een eitje.

Wat is het verschil tussen een excentrische schuurmachine en een delta schuurmachine?

Het verschil dat misschien wel het meeste opvalt is de vorm van de schuurzool. Bij een delta schuurmachine heeft de schuurzool de vorm van een strijkbout en bij een excentrische schuurmachine is deze rond. Daarnaast maakt een excentrische schuurmachine een dubbele beweging en een delta schuurmachine een enkele. Hierdoor werkt een excentrische machine sneller en egaler dan een delta schuurmachine.

Met een delta schuurmachine schuur je gemakkelijk in hoeken en richels. Dit is met een excentrische schuurmachine niet mogelijk door de ronde vorm. Een excentrische schuurmachine is wél veelzijdiger dan een delta schuurmachine, want naast schuren is het met een excentrische schuurmachine ook mogelijk om ronde en gebogen oppervlaktes te schuren en polijsten.

Wat is het verschil tussen een excentrische schuurmachine en een vlakschuurmachine?

Met een excentrische schuurmachine schuur je sneller en haal je meer materiaal weg dan met een vlakschuurmachine. Door de dubbele schuurbeweging bereik je daarnaast een strakker resultaat. Een nadeel is dat je met een excentrische schuurmachine met ronde zool geen hoeken bereikt, zoals een vlakmachine wel doet.

Conclusie

Of je nu een hobbyklusser óf professionele klusser bent: er bestaat een excentrische schuurmachine voor iedereen. Na het lezen van deze koopgids ben je klaar om de beste excentrische schuurmachine te kiezen, want jij bent nu de expert. Ik raad je aan om te beginnen met de producten hierboven, want deze hebben we speciaal voor je geselecteerd. Veel klusplezier!

Marieke Pasmans

Marieke werkte een aantal jaar in een winkel, maar besloot na een poosje dat het tijd was voor iets nieuws. Na wat omwegen kwam ze bij HelpingCherry terecht. Een schot in de roos: nu schrijft ze met plezier voor de website! Hiernaast werkt ze aan andere projecten als freelancer en plant ze een terugkeer naar de schoolbanken.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up