menu
close
Categorieën

Dit is de Mooiste én Beste Hoekbank van Nu

Een woonkamer met een blauwe hoekbank

De beste hoekbank geeft je kamer niet alleen een huiselijke look, hij zit ook nog eens heerlijk! Plof neer op het verlengde stuk van de hoekbank, en kijk in een relaxte houding naar je favoriete serie. In dit artikel staan de vijf beste hoekbanken van dit moment, en in de koopgids lees je meer over de belangrijke kenmerken van hoekbanken. 🛋️

Dimehouse 3-zits industriële hoekbank Caroline

Dimehouse 3-zits industriële hoekbank Caroline
Materiaal: Stof
Aantal zitplekken: 3
Zitcomfort: Normaal
Bekijk op Bol.com

Seatsandbeds Hoekbank Josua Zwart Grijs

Seatsandbeds Hoekbank Josua Zwart Grijs
Materiaal: Hout, Kunstleer, Stof
Aantal zitplekken: 5
Zitcomfort: Stevig
Bekijk op Bol.com

Meubella Hoekbank Monet Beige

Meubella Hoekbank Monet Beige
Materiaal: Kunstleer
Aantal zitplekken: 5
Zitcomfort: Normaal
Bekijk op Bol.com

Waarom een hoekbank aanschaffen?

Een hoekbank geeft zijn vorm al weg vai zijn naam: hij is in een hoek samengesteld, waardoor er een langwerpig verlangstuk ontstaat waarop je je benen neerlegt. Dit maakt de hoekbank geschikt voor mensen die graag languit op de bank liggen na een drukke dag.

Naast comfort biedt een hoekbank ook extra zitruimte. Dit is ideaal voor een groot gezin of wanneer je regelmatig gasten ontvangt.

Loungebank

Veel mensen halen de termen hoekbank en loungebank door elkaar. Dit is niet zo gek, de twee lijken veel op elkaar. Er is wel een duidelijk verschil zichtbaar: een hoekbank beschikt over een rugsteun aan beide kanten van de bank, terwijl een loungebank aan slechts één kant een rugsteun heeft. Dat maakt het verlengde stuk bij een loungebank ongeschikt om lang op te zitten; je kunt er immers niet op achteroverleunen zonder van de bank af te vallen. Zo hou je die twee dus uit elkaar!

Voor- en nadelen van een hoekbank

Zoals bij ieder product, zitten er aan een hoekbank zowel voor- als nadelen. Ik zet ze hieronder kort voor je op een rij, zodat je in een oogopslag meteen een idee krijgt van of een hoekbank bij je past. ✅

Voordelen:

 • Prettig om languit op te relaxen
 • Veel keuze uit design en materiaal
 • Veel keuze in het aantal zitplaatsen en afmetingen
 • Grotere formaten gebruik je ook als slaapplek

Nadelen:

 • Uit elkaar schuiven niet mogelijk
 • Neemt meer ruimte in
 • Niet geschikt voor kleinere woningen

Comfortabel zitten

Hoe mooi veel banken ook lijken, lang niet allemaal zitten ze comfortabel. Daarom dat experts altijd adviseren een bank eerst in een showroom uit te proberen voordat je hem aanschaft. Maar zelfs als je hem uitprobeert, weet je dan waar je op moet letten? Hieronder geef ik je een stappenplan om het zitcomfort te controleren. Antwoord je iedere vraag met een 'ja'? Dan heb je een goede bank te pakken!

 1. Rust je rug op de rugleuning?
 2. Biedt de rugleuning met name ondersteuning aan je onderrug?
 3. Zitten je heupen op dezelfde hoogte als je knieën?
 4. Staan je knieën in een comfortabele houding, het liefst leunend op de rand van de bank?
 5. Rusten je voetzolen op de vloer wanneer je tegen de rugleuning aanzit?
 6. Rusten je ellebogen comfortabel op de armleuning, indien deze aanwezig zijn?

Plaatsen van de hoekbank

Niet iedere hoekbank is hetzelfde, en dit merk je wanneer je er een in de woonkamer gaat plaatsen. Wil je er zeker van zijn dat de hoekbank in de woonkamer past? Hou dan met een paar dingen rekening.

Links of rechts

Een hoekbank bestaat uit een recht gedeelte en een hoek, zodat de bekende L-vorm ontstaat. Nu is de vraag of je het deel dat naar voren wijst aan de linkerkant of aan de rechterkant wil. Dit bepaalt hoe je de bank in de woonkamer plaatst en of dit goed uitkomt wanneer je televisie wil kijken met je voeten omhoog.

Zet je de bank tegen de muur? Dan is het verstandig het langste deel tegen de muur te plaatsen. Wederom hangt dit echter af van je beschikbare ruimte en waar je tv precies staat.

Afmeting

Zorg ervoor dat de bank niet te groot of te klein is ten opzichte van de woonkamer. In de showroom is dit lastig in te schatten. Het is handig om van tevoren een plattegrond te maken van je woonkamer met de juiste afmetingen erbij. Zo vergelijk je eenvoudig de afmetingen van de bank met de plattegrond en zie je of de bank past.

Zitplaatsen

Bestaat je gezin uit veel gezinsleden, of nodig je regelmatig visite uit? Het aantal zitplaatsen bepaalt in dat geval ook hoe comfortabel de bank zit; je zit waarschijnlijk liever vlak tegen alle anderen aan! Bedenk daarom hoeveel mensen er gemiddeld op de bank zitten, en kies voor een bank met minstens dit aantal zitplaatsen.

De 5 beste hoekbanken op een rij

1. Dimehouse 3-zits industriële hoekbank Caroline

1. Dimehouse 3-zits industriële hoekbank Caroline
Materiaal onderstel: Metaal
Afneembare bankhoes: Nee
Zitdiepte: 53 cm
Materiaal: Stof
Zitcomfort: Normaal

2. Seatsandbeds Hoekbank Josua Zwart Grijs

2. Seatsandbeds Hoekbank Josua Zwart Grijs
Materiaal onderstel: Hout, Kunststof
Afneembare bankhoes: Nee
Zitdiepte: 76 cm
Materiaal: Hout, Kunstleer, Stof
Materiaal vulling: Koudschuim, Polyether
Zitcomfort: Stevig

3. Meubella Hoekbank Monet Beige

3. Meubella Hoekbank Monet Beige
Materiaal onderstel: Kunststof
Afneembare bankhoes: Nee
Zitdiepte: 60 cm
Materiaal: Kunstleer
Materiaal vulling: Koudschuim, Veren
Zitcomfort: Normaal

4. Maxi Huis Gino hoekbank met

4. Maxi Huis Gino hoekbank met
Materiaal onderstel: Hout
Afneembare bankhoes: Nee
Zitdiepte: 40 cm
Materiaal: Velvet
Zitcomfort: Normaal

5. Meubella Hoekbank Adel Zwart

5. Meubella Hoekbank Adel Zwart
Materiaal onderstel: Kunststof
Afneembare bankhoes: Nee
Zitdiepte: 52 cm
Materiaal: Velvet
Materiaal vulling: Koudschuim, Veren
Zitcomfort: Normaal

Koopgids: hoe kies ik de beste hoekbank?

Een hoekbank is ideaal om relaxed te genieten van een goed boek op een e-reader en bij te komen van een lange dag. Maar daarvoor is het eerst belangrijk dat je de perfecte hoekbank aanschaft! Dit is nog niet zo eenvoudig aangezien er veel verschillende kenmerken bestaan onder hoekbanken. Ik zet ze voor je op een rij.

Zitcomfort

Waar de een het liefst wegzakt in een zachte bank, wil de ander juist rechtop zitten tijdens het televisiekijken of het ontvangen van visite. Hierin is geen goed of fout, maar denk hier wel over na wanneer je opzoek gaat naar de beste hoekbank. Of een bank zacht of juist hard zit, komt door een aantal eigenschappen: de vulling, de stof, de zitdiepte en de rugleuning.

Vulling

De vulling bepaalt voor een groot deel hoe comfortabel de bank. Ik geef je een overzicht van de meest voorkomende vullingen, van de goedkoopste naar de duurste prijsklasse.

 • Schuimrubber is een hard materiaal dat weinig meegeeft wanneer je erop gaat zitten. Het zit niet erg comfortabel, maar is wel goedkoop. Je zit dit materiaal soms terug in banken in een stacaravan. Voor een hoekbank is dit materiaal niet geschikt.
 • Koudschuim. Het comfortabele broertje van het schuimrubber is koudschuim. Dit geeft de bank een zacht, maar stevig gevoel wanneer je zit. Ook dit materiaal is vrij betaalbaar en een goed alternatief wanneer je op zoek gaat naar een budgetbank.
 • Kunststof ligt weer een prijsklasse hoger, maar je voelt het verschil tussen koudschuim en kunststof direct. Het laatste zit zachter, compacter en comfortabeler.
 • Verenvulling is het comfortabelste materiaal voor een relaxbank, maar is ongeschikt voor veganisten. Je vindt dit materiaal ook terug bij de beste slaapbank. De vulling zit lekker luchtig. Het is alsof je in de bank wegzakt zonder dat je lichaam in een onnatuurlijke positie komt te zitten.

De bekleding (materiaal)

De bekleding van de bank staat in de productspecificaties vaak aangeduid als 'materiaal'. Er bestaan een aantal verschillende soorten materiaal die samen met de vulling, zitdiepte en rugleuning bepalen hoe comfortabel de bank zit.

 • Katoen. Deze duurzame stof zie je veel bij hoekbanken. Het zit comfortabel en is gemakkelijk te onderhouden. De stof kreukelt sneller dan bijvoorbeeld leer, maar is ook goedkoper.
 • Chenille is een combinatie van verschillende stoffen, zoals polyester, viscose en katoen. De stof voelt zacht en comfortabel aan, wat hem geschikt maakt om op te relaxen met een goede tablet in je handen na een nare werkdag.
 • Canvas is een populaire stof onder gezinnen met huisdieren en kinderen. Je maakt de stof eenvoudig schoon en het slijt niet snel, wat handig is wanneer je kind weer met een stel goede kleurpotloden aan de gang is geweest op de bank. Wel voelt de stof vrij stug en hard aan.
 • Microvezel is een fijne stof voor gezinnen door zijn gemakkelijke onderhoud en moderne uitstraling.
 • Leer geeft de bank een retro-achtige look en heeft bovendien een lange levensduur. Ook hou je hem gemakkelijk schoon. Voor leer betaal je wel een stuk meer dan bovengenoemde stoffen.
 • Kunstleer is een goede (veganistische!) vervanging voor een echt leren bank. Het kunstleer voelt iets minder soepel aan, maar levert wel hetzelfde gebruiksgemak als echt leer.
 • Fluweel onderhoud je minder gemakkelijk, omdat het snel beschadigt. Voor een gezin zonder kinderen en huisdieren brengt een fluwelen bank veel warmte de huiskamer in, maar voor een gezin met kleine kinderen en/of huisdieren brengt het een hoop gedonder met zich mee.

Zitdiepte

Gemiddeld beschikt een (hoek)bank over een zitdiepte van 55 cm. Een diepere zit geeft je de mogelijkheid om meer achterover te hangen en is waarschijnlijk comfortabeler voor mensen die aan de lange kant zijn, terwijl een ondiepere zit juist een actievere houding aanmoedigt. Wat de beste zitdiepte is, hangt dus volledig van je zitwensen af!

Een andere belangrijke productspecificatie is het zitcomfort. Deze loopt van laag tot hoog en valt af te lezen aan een cijfer cijfer met betrekking tot hoe comfortabel de bank zit. De meeste banken geven zichzelf overigens een gemiddeld voor zitcomfort, dus je trekt er geen duidelijke conclusie uit.

Een donkergrijze hoekbank met twee ronde tafeltjes ervoor op een groen-wit kleed

Zithoogte

De zithoogte bepaald hoe hoog je van de vloer afzit. Gemiddeld is dit tussen de 40 en 42 cm. Ben je langer dan gemiddeld, dan is een hogere zit waarschijnlijk prettiger voor je. Hoe hoger je zit, hoe actiever je houding waarschijnlijk is – totdat je het punt bereikt waar je voeten de grond nauwelijks tot niet raken. Dan begin je juist weer te hangen.

Een te lage of te hoge zit zorgt op die manier voor rugklachten. Hou dus altijd het stappenplan voor een comfortabele zithouding aan, zoals je hierboven al las!

Rugleuning

Hoewel je er niet meteen bij stil staat, bepaald ook de rugleuning voor een deel het zitcomfort. Wissel je regelmatig van zithouding, dan is een verstelbare rugleuning wellicht iets voor je! Ook de dikte en het aantal kussens van de rugleuning bepaalt hoe hard- of zacht je zit. Ook hier geld weer: ga eerst proefzitten in een showroom om een goed idee te krijgen van hoe een bank zit, en kom daarna terug om de beste deals te vinden. 💸

Formaat

Een hoekbank neemt automatisch wat ruimte in, en dit is zowel een voor- als een nadeel. Het geeft de woonkamer een volle, gezellige uitstraling, maar maakt een studio juist krap en onhandig. Het beste is om de ruimte voor de bank van tevoren op te meten.

Het is altijd lastig om je in een showroom voor te stellen of de bank in je kamer past. Met de afmetingen bij de hand maak je de juiste keuzes! Maak een plattegrond van je kamer, en houdt hetzelfde afstandsratio aan wanneer je de bank in deze plattegrond past. Meten is immers weten.

Onderhoud

Last but not least is het onderhoud. Zoals je hierboven las, is de bekleding hier een groot onderdeel van. Zo maak je stoffen als katoen, (nep)leer of microvezel eenvoudig schoon, terwijl fluweel beter zo min mogelijk behandeld dient te worden om te voorkomen dat het zijn typische glans verliest.

Wil je graag een stoffen bank die je gemakkelijk afneemt? Kijk dan eens naar banken met een afneembare bankhoes. Deze hoezen maak je gemakkelijker schoon en doe je soms zelfs in de wasmachine!

Specificaties van hoekbanken naast elkaar

Afneembare bankhoesZitdiepteMateriaalZitcomfortMateriaal vulling
1Dimehouse 3-zits industriële hoekbank CarolineNee53 cmStofNormaal
2Seatsandbeds Hoekbank Josua Zwart GrijsNee76 cmHout, Kunstleer, StofStevigKoudschuim, Polyether
3Meubella Hoekbank Monet BeigeNee60 cmKunstleerNormaalKoudschuim, Veren
4Maxi Huis Gino hoekbank metNee40 cmVelvetNormaalKoudschuim, Veren
5Meubella Hoekbank Adel ZwartNee52 cmVelvetNormaalKoudschuim, Veren

Dimehouse 3-zits industriële hoekbank Caroline

Afneembare bankhoes: Nee

Zitdiepte: 53 cm

Materiaal: Stof

Zitcomfort: Normaal

Seatsandbeds Hoekbank Josua Zwart Grijs

Afneembare bankhoes: Nee

Zitdiepte: 76 cm

Materiaal: Hout, Kunstleer, Stof

Zitcomfort: Stevig

Materiaal vulling: Koudschuim, Polyether

Meubella Hoekbank Monet Beige

Afneembare bankhoes: Nee

Zitdiepte: 60 cm

Materiaal: Kunstleer

Zitcomfort: Normaal

Materiaal vulling: Koudschuim, Veren

Maxi Huis Gino hoekbank met

Afneembare bankhoes: Nee

Zitdiepte: 40 cm

Materiaal: Velvet

Zitcomfort: Normaal

Materiaal vulling: Koudschuim, Veren

Meubella Hoekbank Adel Zwart

Afneembare bankhoes: Nee

Zitdiepte: 52 cm

Materiaal: Velvet

Zitcomfort: Normaal

Materiaal vulling: Koudschuim, Veren

Veelgestelde vragen over hoekbanken

Nog brandende vragen over hoekbanken? Ik beantwoord hieronder een paar, maar ik hoor het graag als de jouwe hier niet tusesn staat!

Een hoekbank bestaat uit een normale zitbank met een verlenging die hier haaks op staat. Zo krijg je de mogelijkheid om languit op de bank te liggen terwijl je televisie kijkt, en heb je meer zitplaatsen ter beschikking dan bij een normale of loungebank. Beide kanten hebben namelijk een rugleuning.

Welke vulling is goed voor een hoekbank?

Er bestaan verschillende soorten vulling. De goedkoopste variant die comfortabel zit is koudschuim. Vervolgens komt een kunststof vulling die comfortabeler en zachter zit dan de schuimvariant. Het prettigst een verenvulling, maar hier betaal je ook een stuk meer voor.

Welke bekleding is goed voor een hoekbank?

Er bestaan veel verschillende soorten stoffen voor de bekleding, waaronder (kunst)leer, katoen, fluweel, canvas, chenille en microvezel. Het verschil zit hem in de zachtheid van de stof en hoe je hem onderhoudt. Zo is leer, katoen en canvas gemakkelijk schoon te maken, terwijl fluweel met fluwelen handschoentjes behandeld dient te worden.

Conclusie

Een hoekbank kies je niet zomaar, het is uiteindelijk altijd een investering. Bij de uiteindelijke keuze spelen allerlei eigenschappen een rol: het materiaal, de vulling, de zitdiepte en de rugleuning bijvoorbeeld. Loop rustig de koopgids nog eens door en vergelijk de specificaties met de top vijf. En vergeet niet altijd te proefzitten!

Laat je hieronder weten of dit artikel je heeft geholpen? Bedankt voor het lezen! 😊

Angela de Boer

Angela is geboren in het mooie plaatsje Sneek, waar ze nog altijd met veel plezier woont. Al van kinds af aan heeft ze een grote interesse gehad in het bedenken en schrijven van verhalen. Als klein kind, toen ze nog niet kon schrijven, vertelde Angela verhalen terwijl haar moeder meetypte in Office 98. Vanaf het moment dat ze een typcursus mocht doen, is ze begonnen met schrijven – een passie die nooit meer weg is gegaan. Naast dat ze schrijft voor HelpingCherry, studeert Angela toegepaste psychologie aan de Hanzehogeschool in Groningen. Ze is op zoek naar verklaringen voor dingen die mensen doen, en ze hoopt hier ook veel over te kunnen schrijven in te toekomst.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up