menu
close
Categorieën

Het Lekkerste IJs maak je gewoon Zelf met de Beste IJsmachine!

Ijsbolletjes in een bakje

Een lekker bolletje chocolade-, vanille- of aardbeienijs is heerlijk én verkoelend. Gaat het je even niet om verkoeling, dan geniet je ook van een bolletje ijs op een warme wafel als dessert of als comfort food op de bank na een zware dag.

IJs van de ijsboer is lekkerder dan ijs van de supermarkt, omdat hij vers gemaakt is. Dat kun je nu ook zelf. Met de beste ijsmachine geniet je thuis van een heerlijk, vers bolletje! Of twee ... 😋

Ninja NC301 CREAMi Ice Cream

Ninja NC301 CREAMi Ice Cream
Inhoud: 1.50 l
Bereidingstijd: 1 minuut
Bekijk op Bol.com

Cuisinart ICE-100

Cuisinart ICE-100
Inhoud: 1.50 l
Bereidingstijd: 40
Bekijk op CoolblueBekijk op Bol.com

Whynter ICM-201SB 2.1 Quart Upright

Whynter ICM-201SB 2.1 Quart Upright

Waarom een ijsmachine aanschaffen?

IJs halen bij de ijsboer is een prima oplossing wanneer je zo nu en dan een bolletje ijs lust. Ze kosten tegenwoordig bijna €2 per bol, wat flink in de papieren loopt als je van ijs houdt en regelmatig bij de ijsboer op de stoep staat. In dat geval is een ijsmachine een goede investering.

Zo maak je je ijs gemakkelijk zelf en geniet je na een bord heerlijke pasta uit de beste pastamachine van een echt Italiaans dessert.

Soorten ijsmachines

Zoals de meeste elektrische apparaten komen ook ijsmachines in allerlei vormen, groottes en maten. Welke je kiest, hangt af van het gebruik. Wil je een eigen ijssalon te beginnen, dan heb je natuurlijk een grotere variant nodig dan wanneer je zo nu en dan een bolletje ijs bij het dessert neemt.

Voor thuisgebruik bestaat de keuze uit twee type ijsmachines: die met een koelelement en die met een ingebouwde vriezer.

een ijsmachine met koelelement, zoals de Princess 282605, bevat een koelelement die het mengsel omtovert tot ijs. Dit doet de machine niet helemaal zelfstandig; je moet het mengsel voortdurend omscheppen, zodat er kristallen vormen. Na een tijdje wordt het ijs! Deze machine is een budget ijsmachine waarin je gemakkelijk kleine hoeveelheden ijs maakt.

Let op: het koelelement moet voor gebruik 18 tot 20 uur in de vriezer. Je moet een ijsje eten dus een dag vooraf plannen!

De zelf vriezende ijsmachine is de 'echte' ijsmachine. Je doet het ijsmengsel in de machine. Het apparaat bevat een spatel die rustig ronddraait. Dit is eigenlijk hetzelfde als met het koelelement, maar dan elektrisch en gelijkmatiger. Wanneer de machine draait, bevriest het gedeelde met het mengsel erin en ontstaat er heerlijk ijs.

Het voordeel van de ijsmachine met vriezer is dat deze altijd klaar is voor gebruik.

Omdat dit automatisch gaat en succes verzekerd is, duurt het proces wat langer. Het resultaat is wél gelijkmatiger en gladder ijs dan je met de hand voor elkaar krijgt.

Bak ijs naast een ijsmachine

Hoe werkt een ijsmachine?

Hierboven las je al in het kort hoe de ijsmachine werkt. In werkelijkheid zijn de machines net iets ingewikkelder. Ik leg het je hieronder uit.

Zo werkt een ijsmachine met vriezer, ook wel de zelf vriezende ijsmachine genoemd:

 • Meng de ingrediënten volgens het recept en stop het mengsel in de ijsemmer
 • Stop de stekker van je ijsmachine in het stopcontact en zet het apparaat aan
 • Heeft de ijsmachine verschillende programma’s of een timer? Gebruik de instellingen die passen bij de ijssoort die je maakt
 • De machine maakt nu je ijs. Wacht tot het apparaat klaar is. Meestal duurt dit ongeveer 30 minuten
 • Serveer het huisgemaakte ijs

Zo werkt een ijsmachine met koelelement:

 • Leg het koelelement ongeveer 20 uur van tevoren in de vriezer
 • Stop het koelelement in de ijsmachine
 • Giet het ijsmengsel of andere ingrediënten in de machine
 • Schep met spatels de crème om
 • Doe dit tot de kristallen zich tot ijs vormen, ongeveer 10 minuten
 • Schep het ijs uit de machine en genieten maar!

Heb je geen ijsmachine in huis en wel zin in zelfgemaakt ijs? Dan is een goede keukenmachine een prima oplossing, al smaakt ijs uit de ijsmachine natuurlijk wel lekkerder.

Om een duidelijk beeld te krijgen van hoe de ijsmachine precies werkt, bekijk je deze handige video:

Soorten ijs

Het verschilt per ijsmachine welke soorten ijs het apparaat maakt. Verschillende soorten ijs hebben verschillende mengstanden, en deze zitten niet automatisch op elke ijsmachine.

Er bestaan eindeloos veel smaken ijs, maar uiteindelijk komt het neer op drie soorten: de sorbet, roomijs en softijs. De sorbet komt het meest voor; vrijwel alle ijsmachines maken dit type ijs.

Dat een machine een enkele soort ijs maakt, betekent niet dat er helemaal geen variaties bestaan. Neem als voorbeeld frozen yoghurt, oftewel yoghurtijs. Je maakt dit ijs gemakkelijk als roomijs of als softijs. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld chocolade ijs.

Per machine lees je in de specificaties welke van de 3 genoemde ijssoorten het apparaat maakt.

De 5 beste ijsmachines op een rij

1. Ninja NC301 CREAMi Ice Cream

1. Ninja NC301 CREAMi Ice Cream
Aantal programma's: 10
Inhoud: 1.50 l
Bereidingstijd: 1 minuut

2. Cuisinart ICE-100

2. Cuisinart ICE-100
Aantal programma's: 2
Inhoud: 1.50 l
Bereidingstijd: 40

3. Whynter ICM-201SB 2.1 Quart Upright

3. Whynter ICM-201SB 2.1 Quart Upright

4. Sage by Heston Bumenthal The

4. Sage by Heston Bumenthal The
Aantal programma's: 12
Inhoud: 1 l

5. Nostalgia ICMP400BLUE 4-Quart Electric Ice

5. Nostalgia ICMP400BLUE 4-Quart Electric Ice

Koopgids: hoe kies ik de beste ijsmachine?

De beste ijsmachine is er niet één: dat hangt af van jouw wensen en voorkeuren voor een heerlijk bolletje ijs. Ik vertel je hieronder waar je op let wanneer je de beste ijsmachine kiest.

Enkele of dubbele ijsemmer?

De ijsemmer is misschien wel het belangrijkste deel van de ijsmachine. Hier voeg je de ingrediënten toe en maakt de machine er ijs van. In de ijsemmer maak je 1 smaak tegelijk, omdat alle ingrediënten mengen in de ijsemmer. Meerdere smaken mag je altijd proberen, dan krijg je hele creatieve creaties!

Voor de liefhebbers van variatie bestaan er ook ijsmachines met 2 ijsemmers. Zo maak je dus 2 soorten en/of smaken ijs tegelijk met dezelfde machine. 

Inhoud en grootte

De inhoud van een ijsmachine is meestal zo'n 1,5 á 2 liter. Voor een goede bak ijs is dit voldoende. Wel heeft de inhoud invloed op de grootte en het gewicht van de ijsmachine. Naast de inhoud beïnvloedt ook de ijsemmer deze specificaties.

Twee ijsemmers hebben bijvoorbeeld meer ruimte nodig dan één. Nu is de ijsemmer niet heel zwaar, maar de ijsmachine is er wel groter voor gemaakt. Heb je een kleine keuken met weinig ruimte, dan is het handig hier van tevoren bij stil te staan.

Vulopening voor extra ingrediënten

Als je tijdens de bereiding van het ijs ingrediënten toe wil voegen, heb je een machine nodig met vulopening. Zo'n opening zorgt ervoor dat je tijdens het proces nog ingrediënten toevoegt.

Ben je na al dit 'zelf maken' geïnspireerd geraakt? Bekijk dan ook eens dit artikel over de beste broodbakmachine. Zo start je elke dag met een versgebakken brood en eindig je hem met zelfgemaakt sorbetijs!

Specificaties van ijsmachines naast elkaar

Aantal programma'sInhoud
1Ninja NC301 CREAMi Ice Cream101.50 l
2Cuisinart ICE-10021.50 l
3Whynter ICM-201SB 2.1 Quart Upright21.50 l
4Sage by Heston Bumenthal The121 l
5Nostalgia ICMP400BLUE 4-Quart Electric Ice121 l

Ninja NC301 CREAMi Ice Cream

Aantal programma's: 10

Inhoud: 1.50 l

Cuisinart ICE-100

Aantal programma's: 2

Inhoud: 1.50 l

Whynter ICM-201SB 2.1 Quart Upright

Aantal programma's: 2

Inhoud: 1.50 l

Sage by Heston Bumenthal The

Aantal programma's: 12

Inhoud: 1 l

Nostalgia ICMP400BLUE 4-Quart Electric Ice

Aantal programma's: 12

Inhoud: 1 l

Veelgestelde vragen over ijsmachines

Hieronder beantwoord ik je laatste brandende vragen over jouw nieuwe beste vriend, de ijsmachine.

Hoe werkt een ijsmachine?

Heeft jouw ijsmachine een koelelement? Leg dit dan 20 uur van tevoren in de vriezer. Blijf het ijsmengsel omscheppen tijdens de bereiding in de ijsemmer. Heb je een zelf vriezende ijsmachine? Dan hoef je alleen de stekker in het stopcontact te doen en het ijsmengsel in de emmer van het apparaat toe te voegen. Zet de machine aan en wacht op jouw verse ijs!

Hoe lang moet ijs draaien in een ijsmachine?

In de meeste gevallen zal dit tussen de 20 en 60 minuten duren. 30 minuten is ongeveer het gemiddelde. Wanneer je het met de hand doet, schep je het ijs ongeveer 10 minuten om.

Wat kost een ijsmachine?

Een zelf vriezend model is duurder dan een ijsmachine met een koelelement. De prijzen van zelf vriezende ijsmachines beginnen bij €100 en lopen op tot €500. Koelelement ijsmachines kosten tussen de €50 en €100.

Conclusie

Hopelijk heb je nu voldoende informatie om de juiste ijsmachine te kiezen! Ben je er nog niet helemaal uit? Bekijk dan de top 5 beste ijsmachines nog eens rustig en vergelijk de specificaties!

Bedankt voor het lezen en laat vooral weten of het artikel je geholpen heeft!

Angela de Boer

Angela is geboren in het mooie plaatsje Sneek, waar ze nog altijd met veel plezier woont. Al van kinds af aan heeft ze een grote interesse gehad in het bedenken en schrijven van verhalen. Als klein kind, toen ze nog niet kon schrijven, vertelde Angela verhalen terwijl haar moeder meetypte in Office 98. Vanaf het moment dat ze een typcursus mocht doen, is ze begonnen met schrijven – een passie die nooit meer weg is gegaan. Naast dat ze schrijft voor HelpingCherry, studeert Angela toegepaste psychologie aan de Hanzehogeschool in Groningen. Ze is op zoek naar verklaringen voor dingen die mensen doen, en ze hoopt hier ook veel over te kunnen schrijven in te toekomst.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up