menu
close
Categorieën

Koken op Inductie? Zo kies je de Beste Inductie Pannen

Pan op een inductiekookplaat

Je hoeft geen chef kok te zijn om te snappen dat het juiste kookgerei essentieel is. Stap je over op inductie of ben je van plan om over te stappen? Investeer dan in de beste inductie pannen. Hiermee zet je gerechten van topkwaliteit op tafel!

Maar... wat maakt een goede inductie pan? Het materiaal of iets anders? Ik heb uitgebreid onderzoek gedaan naar de beste inductie pannen. Ik laat zien hoe je de beste inductie pan voor jouw behoeften en budget kiest - van koekenpannen tot braadpannen. 🍳

HexClad Hybrid Cookware 13-Piece Chef's

HexClad Hybrid Cookware 13-Piece Chef's

All-Clad HA1 Hard-Anodized Nonstick 10-Piece

All-Clad HA1 Hard-Anodized Nonstick 10-Piece

All-Clad HA1 Hard-Anodized Nonstick 10-Piece

All-Clad HA1 Hard-Anodized Nonstick 10-Piece

Waarom een inductie pan aanschaffen?

Koken op inductie verovert de wereld. Dat is niet zo gek. Een inductiekookplaat is eenvoudig in gebruik, zonder risico dat het gas aan blijft of dat er schadelijke gassen vrijkomen.

Wist je dat het de veiligste manier van koken is? De kookplaat wordt niet warm. De hitte ontstaat pas in de pan! Er gaat nauwelijks energie verloren, waardoor inductie ontzettend duurzaam is. Bovendien is het makkelijk om de kookplaat schoon te houden.

Koken op inductie vereist een pan van magnetisch materiaal. Het is noodzakelijk dat de bodem vlak is. Een dikke bodem (minimaal 2,25 mm) is het beste. Dit trekt minder snel krom en wordt sneller heet.

Een pan die op een gasfornuis is gebruikt, is aangetast door de vlammen. Denk aan beschadigingen van de bodem of een bolling.

Test zelf of je een nieuwe pannenset nodig hebt. Pak een krant en zet de pan hierop. Verschuif de pan enkele keren. Is de krant bekrast? Gebruik de pan dan niet op een inductiekookplaat. Wiebelt de pan zodra hij op de kookplaat staat? Ook dan is hij aan vervanging toe.

Alle soorten pannen zijn beschikbaar voor inductie. Er zijn goede koekenpannen, braadpannen, steelpannen en hapjespannen. Hou je van oosterse gerechten? Dan mag een goede wokpan voor inductie niet ontbreken. Je herkent een geschikte pan aan het inductiekeurmerk. Smakelijk eten alvast! 🍽️

Koopgids: hoe kies ik de beste inductie pan?

Het loont om onderzoek te doen naar de pan die je koopt. Een goede inductie pan gaat tientallen jaren mee. Lees onderstaande koopgids voor uitgebreide informatie.

Materiaal

Niet alle materialen zijn geschikt voor inductie. De bodem van de pan moet magnetisch zijn. Daarom staat hieronder een duidelijk overzicht, zodat je weet wat geschikte materialen zijn.

Niet geschikt voor inductie

Hoewel onderstaande materialen meestal niet geschikt zijn voor inductie, staat er toch informatie bij. Fabrikanten plaatsen soms elementen van ijzer of staal in de bodem, wat de pan alsnog geschikt maakt voor inductie. Je kunt met een magneet zelf de bodem te testen. Als deze blijft plakken, dan is de pan geschikt.

 • Koper

De professionele kok is er dol op: een pan van koper. Het materiaal is prachtig en is bovendien de beste warmtegeleider. Koperen pannen zijn prijzig, maar gaan levenslang mee.

 • Aluminium

Aluminium is een geliefd materiaal voor pannen. Het warmt snel op en is lichtgewicht. Deze pannen hebben altijd een antiaanbaklaag. Het heeft ook een nadeel: aluminium is kwetsbaar. Het trekt bijvoorbeeld sneller krom dan andere materialen. Was het daarom voorzichtig met de hand af.

Wel geschikt voor inductie

 • Roestvrij staal

Een pan van roestvrij staal is makkelijk in gebruik én onderhoud. De pan is vaatwasmachinebestendig en bovendien goedkoop. Roestvrij staal warmt op inductie langzaam op, maar fabrikanten verhelpen dit probleem nog wel eens met een laagje aluminium in de bodem.

Het nadeel van roestvrij staal? Dit materiaal kan slecht tegen zout. Voeg daarom zout pas toe wanneer er al water in de pan zit. Een pan van roestvrij staal is ideaal voor biefstuk of gevogelte.

 • Staal

Een pan van staal is geschikt voor de hoogste temperaturen. Zo schroei je voedsel zoals vlees snel dicht en blijven de vitamines behouden. Deze pannen hebben geen antiaanbaklaag en moet je daarom inbranden. Hoe een pan inbranden werkt? Daar komen we later in dit artikel op terug.

Maak een stalen pan meteen droog om roest te voorkomen. Op deze manier heb jij tientallen jaren plezier van jouw pan!

 • Gietijzer

Dit is de beste pan voor een inductiekookplaat. Gietijzer wordt snel warm en eenmaal heet blijft het een lange tijd warm. Het eten verwarmt gelijkmatig. Je kunt er alle kanten mee op: braden, bakken, grillen, stoven, frituren en koken.

Bovendien is gietijzer is ontzettend sterk en daardoor duurzaam. Met het juiste onderhoud is het onmogelijk om deze pan kapot te krijgen. Maak de pan pas schoon wanneer deze is afgekoeld om barsten te voorkomen.

Persoon bakt ei op inductiekookplaat

Handgrepen

De handgrepen hebben voor een groot gedeelte invloed op het gebruiksgemak. Het is fijn als een zware pan meerdere handgrepen heeft. Een handgreep van metaal zoals staal of gietijzer is onverwoestbaar. Een nadeel is dat het warm wordt. Wees daarom voorzichtig wanneer je de pan van het vuur haalt.

Heb je geen zin in gedoe met pannenlappen? Kies voor een pan met koudgrepen. Deze zijn gemaakt van hout of kunststof en worden niet warm. Kijk uit, want ze zijn niet hittebestendig: als je een kunststof handgreep bijvoorbeeld in een open vlam houdt, smelt het materiaal. Hout krijgt zwarte plekken.

Naast het materiaal van de handgreep is het ook belangrijk om naar de aansluiting te kijken. De handgreep zit vast met schroeven of is vast gelast. Zit de handgreep met schroeven vast, dan is dit goedkoper. Het is lastig om schoon te maken tussen de schroeven. Toch is dit wel nodig, want etensresten blijven makkelijk plakken.

De 5 beste inductie pannen op een rij

1. HexClad Hybrid Cookware 13-Piece Chef's

1. HexClad Hybrid Cookware 13-Piece Chef's

2. All-Clad HA1 Hard-Anodized Nonstick 10-Piece

2. All-Clad HA1 Hard-Anodized Nonstick 10-Piece

3. All-Clad HA1 Hard-Anodized Nonstick 10-Piece

3. All-Clad HA1 Hard-Anodized Nonstick 10-Piece

Formaat en gewicht

Het ideale formaat van de pan hangt af van het aantal mensen in het huishouden. Hoe meer mensen, des te groter de pan moet zijn. Bovendien moet de pan op de kookzones van de inductiekookplaat passen.

Een grote gevulde pan van gietijzer weegt al gauw enkele kilo's. Het is onhandig als je zelf niet in staat bent om de pan op te tillen. Let hier op als je last hebt van zwakke polsen.

Coating

Met een antiaanbaklaag brandt het eten minder snel aan en heb je minder olie of boter nodig.

Een standaard antiaanbaklaag is gemaakt van teflon. Gebruik in deze pannen nooit metalen kookgerei. Dit veroorzaakt krassen en maakt de laag kapot. Gebruik in plaats daarvan gerei van hout of kunststof. Daarnaast is het handig om te weten dat deze pannen niet geschikt zijn voor temperaturen hoger dan 250 °C.

Tegenwoordig is de antiaanbaklaag van pannen steeds vaker PFAS-vrij. PFAS is een chemische stof die schadelijk is voor de gezondheid en het milieu. Bij normaal gebruik van een pan is dit niet schadelijk. Wil je toch voorzichtig zijn, kies dan voor een PFAS-vrije pan.

Bovendien is in 2015 de regelgeving in Europa aangepast, waardoor de meest schadelijke stoffen sindsdien verboden zijn. Een pan die je nu in de winkel koopt, voldoet aan deze regelgeving.

Een andere optie is de keramische antiaanbaklaag. Deze laag is wél geschikt voor hoge temperaturen. Ook metalen lepels of vorken zijn geen probleem. Gebruik geen koud water wanneer de pan warm is om barsten te voorkomen.

Een pan zonder antiaanbaklaag zorgt voor een heerlijk krokant jasje rondom je aardappelen of vlees. Brand de pan in om te voorkomen dat voedsel blijft kleven. Lees meer over het inbranden van pannen hieronder.

Zwarte koekenpan van staal met houten handgreep

Onderhoud

Een pan zonder antiaanbaklaag moet je inbranden. Smeer eerst de pan in met een flinterdunne laag olie. Kies een olie die geschikt is voor consumptie. Zet de inductiekookplaat niet meteen op de hoogste stand, maar laat de pan geleidelijk warm worden. Zodra de olie begint te roken ga je door totdat de pan zwart wordt. Het gaat even stinken!

Laat de pan na 2-3 minuten op het vuur even afkoelen. Was de pan na ongeveer 20 minuten af met een afwasborstel en warm water. Gebruik nooit afwasmiddel: zo verwijder je de laag olie direct. Herhaal dit proces enkele keren voor het beste resultaat.

Verder is het makkelijk als een pan vaatwasserbestendig is. Houd er rekening mee dat de vaatwasser en het vaatwasmiddel agressief zijn. De vaatwasser verkort de levensduur van alle pannen. Daarom is het beter om een pan met de hand af te wassen.

Een ingebrande pan doe je overigens nooit in de vaatwasser, ook als het materiaal vaatwasmachinebestendig is. Doe je de pan toch in de vaatwasser? Dan moet je opnieuw inbranden.

Handige extra's

Fabrikanten hebben praktische opties bedacht om een pan makkelijker in gebruik te maken. De eerste optie is de pan met een ingebouwd vergiet in de deksel. Zo wordt het koken en afgieten van spaghetti nog makkelijker. 🍝

Een andere handige toevoeging is de warmte-indicatie. Dit is een stip in het midden van de pan. De stip kleurt rood zodra de pan opgewarmd is.

Daarnaast is een maataanduiding ideaal, zodat je precies de juiste hoeveelheid kookt. Een schenktuit is onmisbaar om niet te knoeien bij het overschenken.

Pannenset of losse pannen?

Het voordeel van een pannenset is dat alle pannen bij elkaar passen. Dit ziet er fantastisch uit wanneer je de pannen op tafel zet. Niet elke pannenset is hetzelfde samengesteld. Bepaal daarom van tevoren welke pannen in de set moeten zitten.

Op zoek naar een specifieke pan? Dit zijn de opties:

 • Koekenpan
 • Kookpan
 • Snelkookpan
 • Soeppan
 • Wokpan
 • Braadpan
 • Hapjespan
 • Grillpan

Bovendien is bij een pannenset nagedacht over opbergen. De pannen passen in elkaar en je stapelt ze makkelijk op.

Specificaties van inductie pannen naast elkaar

MateriaalType anti-aanbaklaag
1HexClad Hybrid Cookware 13-Piece Chef's
2All-Clad HA1 Hard-Anodized Nonstick 10-Piece
3All-Clad HA1 Hard-Anodized Nonstick 10-Piece
4Cuisinart MCP-12N Stainless Steel 12-Piece
5Cuisinart MCP-12N Stainless Steel 12-Piece

HexClad Hybrid Cookware 13-Piece Chef's

All-Clad HA1 Hard-Anodized Nonstick 10-Piece

All-Clad HA1 Hard-Anodized Nonstick 10-Piece

Cuisinart MCP-12N Stainless Steel 12-Piece

Cuisinart MCP-12N Stainless Steel 12-Piece

Veelgestelde vragen over inductie pannen

Lees de antwoorden op de meest gestelde vragen over inductie pannen hier.

Hoeveel kost een inductie pan?

De prijs van een inductie pan hangt af van het materiaal, de kwaliteit en de duurzaamheid. De goedkoopste pannen zijn al te koop voor tien euro, terwijl duurdere exemplaren enkele honderden euro's kosten.

Kan mijn inductie pan in de oven?

Een ovenvaste pan is gemaakt van een materiaal dat bestand is tegen hoge temperaturen (hoger dan 160 °C). Dergelijke materialen zijn onder andere roestvrij staal en gietijzer. Let op dat ook de handgreep van dit materiaal is gemaakt.

Hoe gebruik ik ongeschikte pannen toch op mijn inductiekookplaat?

In dit artikel heb je gelezen dat een pan van koper of aluminium niet te gebruiken is op een inductie kookplaat. Daarom hebben ze de inductie-adapter bedacht. Dit is een magnetische plaat met een handgreep, waarop je een pan neerzet. Hiermee maak je elke pan geschikt voor inductie - zelfs pannen van aardewerk, zoals een Tajine!

Conclusie

Steeds meer mensen stappen over op inductie. Dat is begrijpelijk, want het is een duurzame manier van koken. Met de beste inductie pannen wordt koken nog makkelijker. Vergeet niet om de top 5 beste pannen van dit moment te bekijken, want je weet nu hoe je een bewuste keuze maakt. Laat vragen of tips hieronder achter. ⤵️

Rowena Golob

Rowena is 28 jaar, woont in het zuiden van het land en is afgestudeerd aan de kunstacademie. Ze is altijd op zoek naar nieuwe manieren om zich zelf uit te dagen. Naast schrijven, is ze vooral druk met haar bedrijf in fotografie en social media. In haar vrije tijd geniet ze vooral van reizen, haar hond, en familie en vrienden!
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up