menu
close
Categorieën

Laat je Planten Groeien met de Beste Led-kweeklamp

persoon knipt kruiden uit groeibak met kruiden

Planten en licht: ze kunnen niet zonder elkaar. Hangen je plantjes er slap bij? Dan hebben ze meer licht nodig. Maar hoe zorg je hiervoor als je bijvoorbeeld binnenshuis te weinig licht hebt? Dit bereik je met de beste led-kweeklamp

In deze koopgids geef ik je alle informatie die je nodig hebt. Als klap op de vuurpijl vind je hier een handige top 5 met de beste producten. Scroll verder!

Feit Electric Full Spectrum LED

Feit Electric Full Spectrum LED

Feit Electric Full Spectrum LED

Feit Electric Full Spectrum LED

Spider Farmer SF4000 LED Grow

Spider Farmer SF4000 LED Grow

Waarom een led-kweeklamp aanschaffen?

Een kweeklamp (of groeilamp) helpt je planten te laten groeien en bloeien. Hiervoor maakt een led-kweeklamp gebruik van (je raadt het al) led-verlichting. Led-verlichting is duurzaam, net als de beste led-printer.

Zo is de levensduur van een led-kweeklamp langer dan andere kweeklampen: gemiddeld is dit 35.000 branduren. Je hoeft je geen zorgen te maken over een hoog energieverbruik, want led-lampen verbruiken 90% minder stroom dan gloeilampen.

Heb je een donker plekje in huis of een ruimte zonder daglicht waar je planten wilt houden? Dan is een led-kweeklamp de beste optie voor langetermijngebruik. Het is ook mogelijk om een led-kweeklamp af en toe in te zetten, bijvoorbeeld in de winter als veel planten een lichttekort hebben.

Zijn led-kweeklampen dan beter dan traditionele kweeklampen? Het korte antwoord luidt: meestal wel.

groene plantjes staan onder een kweeklamp met wit licht

Typen kweeklampen

Naast led-kweeklampen zijn HPS-, MH- en CFL-kweeklampen populair. Hier lees je de verschillen tussen deze typen kweeklampen.

  1. HPS (high pressure sodium): HPS-kweeklampen produceren rood licht. Dit gebruik je voor de bloeifase van planten. HPS-lampen hebben een hoog wattage en verbruiken daardoor veel energie. Dit maakt HPS-kweeklampen ook warm. Ze zijn daarom onbruikbaar zonder goede ventilatie. HPS-kweeklampen worden voornamelijk ingezet bij professionele kwekerijen.
  2. MH (metal halide): MH-kweeklampen produceren een blauw/wit licht dat je gebruikt tijdens de groeifase van planten. MH-kweeklampen hebben een lager wattage dan HPS-lampen en verbruiken daardoor minder energie.
  3. CFL (compact fluorescent lamp of fluorescente lamp): CFL-kweeklampen zijn net als MH-lampen energiezuinig. Ook hebben ze een langere levensduur. Ze produceren helaas minder licht en hebben een lagere PAR-waarde dan andere soorten lampen. CFL-lampen zijn goedkoper dan andere kweeklampen, maar minder geschikt voor professioneel gebruik.

Ondanks het prijskaartje, zijn led-kweeklampen de koplopers onder de kweeklampen. Ze zijn energiezuiniger en hebben een langere levensduur andere kweeklampen. Ook produceren led-kweeklampen nauwelijks warmte, zodat je plant niet onverhoopt verbrandt.

Led-kweeklampen zijn bovendien beschikbaar in verschillende spectra en zijn dimbaar, wat betekent dat je het lichtniveau aanpast aan de behoeften van je plant.

Nog even de voor- en nadelen van een led-kweeklamp op een rijtje:

Voordelen:

  • Energiebesparend
  • Wordt niet warm
  • Lange levensduur
  • In alle soorten en maten verkrijgbaar
  • Dimbaar

Nadelen:

  • Duurder dan andere kweeklampen
  • Goedkope led-lampen zijn gevoelig voor oververhitting

Koopgids: hoe kies ik de beste led-kweeklamp?

Planten zijn gulle gevers: ze zuiveren de lucht, verlagen stress en zien er bovenal mooi uit. Het enige wat ze nodig hebben is een beetje water en licht. Hier komt de beste led-kweeklamp om de hoek kijken!

Welk licht hebben planten nodig?

De werking van een led-kweeklamp is gebaseerd op de werking van licht. Licht is elektromagnetische straling die met het oog waarneembaar is. Niet elke kleur licht is zichtbaar met het menselijke oog: denk maar aan infraroodlicht.

Het lichtspectrum dat een led-kweeklamp produceert, verschilt per lamp.

Rood en blauw licht

Interessant genoeg halen planten de meeste energie uit rood en blauw licht. Dit licht stimuleert de fotoreceptoren, die de plant laten groeien. Dit proces heet fotosynthese.

Via de fotoreceptoren haalt een plant informatie uit licht. Deze fotoreceptoren zijn gevoelig voor verschillende golflengtes. Bij led-licht gebruiken we golflengtes, omdat deze nauwkeuriger zijn. Met name de golflengtes tussen de 300 en 800 nanometers (nm) zijn cruciaal voor planten.

  • Rood licht (630 – 660 nanometers) is nodig voor de ontkieming van zaden, de bloei, de groei van stengels en het uitzetten van bladeren.
  • Blauw licht (400 – 500 nanometers) speelt een belangrijke rol in alle plantenfuncties. Blauw licht regelt de aanmaak van chlorofyl en maakt het bladsysteem van een plant steviger. Sommige zaden ontkiemen niet zonder blauw licht.

Een led-kweeklamp speciaal voor de groei, heeft meer blauw dan rood licht. Een kweeklamp die je inzet voor de bloei, heeft weer meer rood dan blauw licht.

Het volledige spectrum

Planten hebben niet enkel blauw en rood licht nodig. Deze kleuren zijn weliswaar belangrijk voor groei, maar buiten krijgen planten ook het volledige kleurspectrum over zich heen. ☀️

In dit licht zitten alle kleuren en alles wat een plant nodig heeft om te groeien. Ze bevatten naast rood en blauw licht ook uv-licht, infrarood en groen licht. Dit staat ook bekend als full spectrum-kweeklamp.

  • Uv-licht stimuleert de aanmaak van hars en trichomen, die de plant beschermen tegen ziekten.
  • Infrarood (IR) bevordert de fotosynthese van een plant en zorgt voor een uniforme rijping van vruchten.
  • Groen licht (500 – 600 nanometers) wordt gezien als de minst efficiënte golflengte voor planten. Dit is een groot misverstand, want groen licht is nodig bij fotosynthese en regelt de verspreiding van chlorofyl over de bladeren.

Kortom: kies voor een led-kweeklamp met minstens rood en blauw licht, en overweeg een kweeklamp met een het volledige lichtspectrum.

een woonkamer met verschillende plantenbakken met rode en blauw led-kweekverlichting

Soorten en maten kweeklampen

Er zijn led-peertjes, led-strips en kweekkasten met ingebouwde led-verlichting.

Een peertje is geschikt voor één tot enkele plantjes. Deze plaats je in een fitting, meestal standaard E27.

Led-kweekstrips hebben een groter bereik en zijn geschikt voor meerdere plantjes. Ze hebben meestal een plakstrip, waarmee je ze aan elk oppervlakte plakt.

Een led-kweekkast of plantenbak verlicht je enkele tot een tiental planten. Ze beschikken over meerdere lichtbronnen, die dicht bij de plant hangen.

Denk ook aan de bevestiging van de led-kweeklamp: zo zijn er kweeklampen met een klem of montagebeugel voor aan de muur. Andere kweeklampen bevestig je met een clip of schroeven.

Hoe belangrijk zijn lumen?

Bij een groeilamp is de lichtsterkte belangrijk. De lichtsterkte drukken we uit in lumen of lux.

Bij een groeilamp zegt het aantal lumen weinig over de lichtsterkte. Dat zit zo: lumen meet hoe helder licht voor het menselijk oog lijkt. We zien groen en geel licht sterker dan rood of blauw licht, waardoor een led-kweeklamp niet helder lijkt. De helderheid van een kweeklamp is daarom niet goed van het aantal lumen af te lezen.

Voor de lichtsterkte kijk je liever naar de termen PAR, PPF en PPFD.

  • PAR (photosynthetically active radiatio) geeft de mate van fotosynthetische actieve straling aan.
  • PPF (photosynthetic photon Flux) meet de hoeveelheid lichtdeeltjes per seconde die een lamp uitstraalt, uitgedrukt in μmol/seconde. Een hoog aantal PPF is belangrijk bij een led-kweeklamp, want een hogere waarde staat gelijk aan een hogere lichtemissie. Helaas is het niet zo simpel: een PPF-meting vertelt je misschien hoeveel 'bruikbaar' licht je lamp produceert, maar niet hoeveel de plant ontvangt.
  • PPFD (photosynthetic photon flux density) meet de hoeveelheid PAR die daadwerkelijk bij de plant aankomt in cm² per seconde. Hoe hoger het PPFD, hoe groter het effect op de fotosynthese van de plant.

De stralingshoek en hoogte

De hoeveelheid PAR die aankomt bij de plant is afhankelijk van de stralingshoek (of gradenbundel) van de lamp en de afstand tussen de lamp en de plant.

Hoe groter de stralingshoek, hoe lager het aantal PPFD dat aankomt bij de plant. Dat zit zo: een lamp die hoger hangt, heeft een bredere hoek, waardoor het licht over een groter oppervlakte verspreidt.

Plaats de led-kweeklamp altijd dicht bij je planten, maar niet té dichtbij: een afstand van 10 tot 15 cm is wenselijk. Anders krijgen je plantjes het wel heel warm!

gif van een kat die onder een lamp zit

Hoeveel watt heeft een kweeklamp nodig?

Het vermogen van een lamp is de hoeveelheid energie (in watt) die de lamp per tijdseenheid verbruikt. Hoe hoger het wattage, hoe hoger het energieverbruik. 

Kleinere led-kweeklampen hebben een wattage van tussen de 50 en 200 watt, hoewel sommige grote led-kweeklampen een wattage hebben van meer dan 1000 watt.

Een hoger wattage betekent niet per se meer licht. In het algemeen is het aan te raden om te zoeken naar led-kweeklampen met een hoger wattage als je een grotere ruimte wilt verlichten of planten wilt kweken met een hoge lichtbehoefte. Als je een kleinere ruimte hebt, is kweken met een lagere wattage voldoende.

De 5 beste led-kweeklampen op een rij

1. Feit Electric Full Spectrum LED

1. Feit Electric Full Spectrum LED

2. Feit Electric Full Spectrum LED

2. Feit Electric Full Spectrum LED

3. Spider Farmer SF4000 LED Grow

3. Spider Farmer SF4000 LED Grow

4. Gardener's Supply Company Stack-n-Grow Lights

4. Gardener's Supply Company Stack-n-Grow Lights

5. Gardener's Supply Company Stack-n-Grow Lights

5. Gardener's Supply Company Stack-n-Grow Lights

Kleurtemperatuur

De kleurtemperatuur van een lamp is de mate van warmte in het licht. Denk maar aan het verschil tussen een kille tl-lamp en een gele gloeilamp. 💡

De kleurtemperatuur wordt uitgedrukt in Kelvin. Hoe hoger de waarde, des te koeler het licht. Het is een spectrum, met aan de ene kant infraroodlicht en aan het andere uiteinde ultraviolet.

Een goede led-kweeklamp heeft een kleurtemperatuur van minstens 6500 K. Ter illustratie: het lichtbereik dat een plant nodig heeft om te overleven, ligt tussen de 4000 K en 8000 K. 

IP-waarde

De IP-waarde van een led-kweeklamp geeft de mate van stof- en vochtbestendigheid aan.

Het eerste getal achter 'IP' geeft de mate van stofbestendigheid aan, en het tweede getal de vochtbestendigheid. Hoe hoger het getal, hoe hoger de mate van bescherming.

Dit zijn de meestgebruikte IP-waarden die je tegenkomt bij led-kweeklampen:

IP-waardeMate van bescherming
IP20Enkel geschikt voor binnenshuis, niet geschikt voor vochtige ruimtes.
IP41Beschermd tegen gereedschap en kleine draden groter dan 1 millimeter. Beschermd tegen condensatie.
IP44Beschermd tegen vaste deeltjes van meer dan 1 mm groot en plenswaterdicht.
IP54Beschermd tegen vervuiling door beperkte hoeveelheden stof en plenswaterdicht.
IP65Beschermd tegen vervuiling, stof- en sproeiwaterdicht.
IP66Beschermd tegen vervuiling, stof- en waterbestendig.
IP67Beschermd tegen vervuiling, stof en tijdelijke onderdompeling.
IP68Beschermd tegen vervuiling door stof en volledig waterdicht.

Als je de led-kweeklamp in de badkamer plaatst, heb je minimaal een beschermwaarde van IP65 nodig. Plaats je de lamp in de directe omgeving van de douche of het bad? Dan heb je beschermingswaarde IP68 nodig.

De kweeklamp hoeft niet dag en nacht te branden! Zet een timer voor het gebruik van de lamp. Als je een plant hebt die daglengte gevoelig is (en veel licht nodig heeft), is het verwarrend om hem de ene dag acht uur te geven en de volgende dag 22 uur.

Gebruiksgemak

Een led-kweeklamp heeft meer in huis dan je denkt! Met deze specificaties haal je alles uit je kweeklamp.

  • Verstelbaar in hoogte: met een verstelbare led-kweeklamp heb je invloed op de stralingshoek. Een flexibele hals breng je zelf in de juiste positie, zodat je plant optimaal geniet van extra licht.
  • Met app: een led-kweeklamp bestuurbaar via app werkt, net als de beste slimme verlichting. Je schakelt de lamp bijvoorbeeld op een afstand aan of uit en zet een timer aan.
  • Dimfunctie: met een dimbare led-kweeklamp stel je zelf de helderheid van het licht in. Zo pas je het aan op de verschillende groeistadia van je plant.
  • Automatische timer: hiermee springt de kweeklamp aan of uit op een vooraf ingestelde tijd.
  • Koelventilator: led-kweeklampen worden van zichzelf niet warm. Een koelventilator is daarom niet vereist, maar het kan ook geen kwaad.
planten met roze licht op de achtergrond

Specificaties van led-kweeklampen naast elkaar

Geef je planten het beste – kies hier een led-kweeklamp voor optimale groei.

1Feit Electric Full Spectrum LED
2Feit Electric Full Spectrum LED
3Spider Farmer SF4000 LED Grow
4Gardener's Supply Company Stack-n-Grow Lights
5Gardener's Supply Company Stack-n-Grow Lights

Feit Electric Full Spectrum LED

Feit Electric Full Spectrum LED

Spider Farmer SF4000 LED Grow

Gardener's Supply Company Stack-n-Grow Lights

Gardener's Supply Company Stack-n-Grow Lights

Veelgestelde vragen over led-kweeklampen

Heb je nog vragen over de beste led-kweeklamp? Hier beantwoord ik de populairste vragen.

Waarom led-kweekverlichting kopen?

Led-kweeklampen zijn energiezuiniger dan alternatieve kweeklampen. Je bespaart niet alleen op je energierekening, het is ook beter voor het milieu. Ook hebben led-kweeklampen een langere levensduur dan andere kweeklampen.

Waarom heeft een led-lamp energielabel G?

De Europese Unie heeft de energielabels opgeschroefd, waardoor het energielabel van een led-lamp tegenwoordig energielabel G heeft. Dit hebben ze gedaan om fabrikanten te stimuleren lampen te ontwikkelen die nóg energiezuiniger zijn. Kortom: led-lampen zijn nog steeds even energiezuinig als voorheen.

Hoe lang gaat een led-kweeklamp mee?

De levensduur van een led-kweeklamp is ongeveer 35.000 branduren. Omgerekend is dit een levensduur van 10 jaar bij twaalf branduren per dag.

Waar kan ik een led-kweeklamp gebruiken?

Gebruik led-kweeklampen bij tuinieren, in een kweekkast, bij het kiemen van plantjes, op je vensterbank, in je tuin en bij potplanten. Ook in professionele kwekerijen worden led-kweeklampen ingezet. Als je de led-kweeklamp buiten wilt gebruiken, let je op de IP-certificering.

Wat is beter: een led- of HPS-kweeklamp?

Led-kweeklampen zijn zuiniger in energieverbruik. Daarnaast geven ze minder warmte af. Dit heeft als voordeel dat je geen ventilatie nodig hebt. Ook zijn led-kweeklampen over het algemeen kleiner en lichter, waardoor je ze makkelijk verplaatst en opbergt. Het nadeel is dat led-kweeklampen duurder zijn dan HPS-kweeklampen.

HPS-kweeklampen zijn op hun beurt goedkoper, wat ze een goede budgetoptie maakt. Aan de andere kant geven HPS-kweeklampen meer warmte af en verbruiken ze meer energie, wat ze minder duurzaam maakt. De warmte die ontstaat voer je af met een ventilatiesysteem, wat op zijn beurt ook weer geld kost.

Conclusie

Zet je planten in de spotlight met de beste led-kweeklamp en zie ze groeien! Zoals je hebt gelezen moet je kiezen tussen verschillende aspecten, zoals het licht, het aantal lumen en het aantal watt. Hopelijk heb je de beste led-kweeklamp in onze top 5 gevonden, en is je zoektocht naar de beste led-kweeklamp hier beëindigd.

Heb je nog vragen? Laat dan een berichtje achter via de feedbackknoppen hierbeneden. Bedankt voor je tijd! 👋

Marieke Pasmans

Marieke werkte een aantal jaar in een winkel, maar besloot na een poosje dat het tijd was voor iets nieuws. Na wat omwegen kwam ze bij HelpingCherry terecht. Een schot in de roos: nu schrijft ze met plezier voor de website! Hiernaast werkt ze aan andere projecten als freelancer en plant ze een terugkeer naar de schoolbanken.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up