menu
close
Categorieën

Repareer en Creëer met de Beste Soldeerbout van Nu

Man soldeert elektronica aan elkaar met een soldeerbout.

Wist je dat het woord solderen uit het Latijn komt? "Solidare" betekent vastmaken. Laat dat nu precies zijn waar de beste soldeerbout in uitblinkt!

Een soldeerbout gebruik je om soorten metaal aan elkaar vast te maken. Elektriciens, klusjesmannen, hobbyisten en juweliers hebben dit stuk gereedschap daarom standaard in hun gereedschapskist. 🧰

Met behulp van deze koopgids kies je de beste soldeerbout van nu. Lees verder, of bekijk eerst de top 3 hieronder!

DirectGoods Houtbrander Set Soldeerbout

DirectGoods Houtbrander Set Soldeerbout
Snoerlengte: 1.34 m
Verpakkingsinhoud: · 1 x Houtbrander met LED-display · 32 x Opzetstuk · 1 x Luxe opberghoes · 1 x Soldeertin · 1 x Houtbrander standaard · 1 x Invul templates · 1 x Handleiding (EN) · 2 x Pincet · 1 x Snijtool · 1 x Desoldeerpomp
Vermogen: 80 W
Bekijk op Bol.com

Bigstren 60W precisie soldeerbout

Bigstren 60W precisie soldeerbout
Snoerlengte: 1.10 m
Verpakkingsinhoud: soldeerbout extra tips houder handleiding
Vermogen: 60 W
Bekijk op Bol.com

Nevya Soldeerbout Inclusief 5 tips

Nevya Soldeerbout Inclusief 5 tips
Snoerlengte: 0.30 m
Verpakkingsinhoud: Soldeerboutset
Vermogen: 60 W
Bekijk op Bol.com

Waarom een soldeerbout aanschaffen?

Solderen is een techniek waarmee je verschillende stukken metaal verbindt. Hiervoor heb je twee dingen nodig: een soldeerbout en soldeertin.

De soldeerbout is een soort pen, waarvan de punt warm wordt. Deze punt hou je tegen de soldeertin aan, waardoor het smelt. Na een tijdje hard de tin weer uit. Zo maak je stukken metaal aan elkaar vast. Denk hierbij aan koper, ijzer, staal, blik, brons, zilver, messing en zink.

Je gebruikt een soldeerbout bijvoorbeeld voor electronica, kleine huishoudelijke reparaties of het maken van sieraden. Wil je na het solderen je sieraden bijwerken? Dan gebruik je de beste multitool.

Daarnaast wordt een soldeerbout gebruikt voor houtbranden. Hierbij maak je een tekening of tekst in een stuk hout door middel van een soldeerbout. Laat je creativiteit de vrije loop!

Met een soldeerbout met soldeerstation stel je de temperatuur van de pen zelf in. Ook berg je de soldeertin hierin op, en heeft het station een spons waarmee je de soldeerbout schoonmaakt.

Koopgids: hoe kies ik de beste soldeerbout?

Voor een klein apparaatje zijn de mogelijkheden van een soldeerbout groot. Gelukkig vind je in onze koopgids meer informatie. Lees hieronder verder. 👇

Soorten soldeerbouten

Voordat je een soldeerbout aanschaft, bedenk je waarvoor je hem wil gebruiken. Een soldeerbout is verkrijgbaar in drie verschillende vormen: als losse soldeerpen, als soldeerstation en als soldeerpistool.

Soldeerpen

Een soldeerpen is een losse soldeerbout zonder extra accessoires. Meestal koop je de soldeerpen met een houder waarin je hem neerlegt tussen het solderen door. Deze losse soldeerbout is goedkoper dan een soldeerstation.

Sommige soldeerbouten hebben een smalle punt. Anderen hebben weer een wat bredere punt. Er zijn ook soldeerbouten waarvan je de temperatuur zelf instelt. Dit is vooral handig als je verschillende soorten klusjes met het apparaat doet.

Iemand die aan elektronica werkt met een soldeerbout.

Soldeerstation

Een soldeerbout is ook met soldeerstation verkrijgbaar. Via het soldeerstation regel je de temperatuur van de soldeerbout. Ook hang je de soldeerbout erin op wanneer je hem niet gebruikt. Een bijgeleverde spons maakt het makkelijk om je soldeerbout schoon te maken.

Het voordeel van een soldeerstation is dat je meteen een plek hebt waar je de soldeerbout veilig in opbergt. Voor een beginner is een soldeerstation een goede optie, want je hebt meteen alle accessoires die je nodig hebt.

Soldeerpistool

Daarnaast zijn er ook soldeerpistolen op de markt. Een soldeerpistool is een soldeerbout in de vorm van een pistool. Als je één hand vrij wilt houden tijdens het solderen is dit een goede optie.

Het soldeerpistool heeft geen soldeerpunt, maar een lus. Hierdoor bereikt hij snel hoge temperaturen, voor de meeste klussen zelfs té warm.

Gebruik een soldeerpistool niet voor fragiele elektronica. Een klus waarbij je een soldeerpistool wel gebruikt is bijvoorbeeld het solderen van grote stukken koper.

Het nadeel van een soldeerpistool is dat hij ook weer snel afkoelt, om oververhitting te voorkomen. Daardoor werk je meestal maar 1 minuut achter elkaar met het pistool.

Gas of elektrisch?

De meeste soldeerbouten werken op elektriciteit, maar er zijn ook modellen die op gas werken.

Het voordeel van gas is dat je het apparaat overal gebruikt, ook als je geen stopcontact in de buurt hebt. Het nadeel is dat soldeerbouten op gas snel heet worden. Hierdoor moet je snel werken, wat ze onbruikbaar maakt voor sommige toepassingen waarbij je langer bezig bent.

Bij elektrische modellen stel je de temperatuur in, waardoor de soldeerbout niet te heet wordt. Dit maakt ze beter geschikt voor het solderen van elektronica of voor klussen die lang duren.

De soldeerpunt

De punt (stift) van een soldeerbout wordt verwarmd door middel van het Joule-effect. De temperatuur van de punt kan oplopen tot 450 °C. Het handvat thermisch geïsoleerd, zodat je het apparaat veilig gebruikt.

De punt van een soldeerbout is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Zo bestaan er punten van nikkel of chroom, maar het beste materiaal is koper. Koper geleidt warmte het best.

Naast het materiaal van de punt kies je ook uit verschillende vormen. De meestvoorkomende vormen zijn: een conische punt, een beitelpunt en een afgeschuinde punt. De punt van de soldeerbout is in de meeste gevallen makkelijk verwisselbaar.

Een conische punt heeft de vorm van een kegel. Dit is perfect voor precisieklusjes. Deze vorm punt zie je het meest terug op standaard soldeerapparaten. Gebruik een conische punt bijvoorbeeld bij het solderen van printplaten.

Een beitelpunt is breed en plat. Het voordeel van deze vorm is dat hij geleidelijk warmte afgeeft. Dit is prima voor het solderen van draden en elektronica, én voor desolderen. Desolderen is het verwijderen van gesoldeerde verbindingen.

Als laatste een afgeschuinde punt: deze zie je minder vaak terug, maar is handig bij specifieke klussen. Het grote oppervlakte van deze punt houdt meer soldeer vast. Dit werkt goed bij het aan elkaar solderen van meerdere kleine draden.

Naast deze drie veelvoorkomende punten zijn er ook nog andere soldeerpunten verkrijgbaar. Zo is er altijd wel een punt voor iedere klus.

Tip - Bescherm de soldeerpunt tegen corrosie door hem te 'vertinnen' voordat je hem voor de eerste keer gebruikt. Om dit te doen smelt je soldeersel op de punt en veeg je dit vervolgens weg met een vochtig doekje. Herhaal dit een paar keer en dan is de soldeerpunt klaar voor gebruik. 

De soldeertin

Soldeertin (soldeer) is een metaallegering met een laag smeltpunt. Omdat er verschillende legeringen bestaan, is het handig om een soldeerbout te hebben met een instelbare temperatuur.

Welke legering het beste bij je project past, hangt af van de soort soldeerbout en wat je ermee wilt doen. Tegenwoordig is soldeertin voor consumenten loodvrij. Loodvrij soldeertin is meestal een legering van tin, koper en zilver, met een smeltpunt van rond de 220°C.

De soldeertin is meestal draad op een rol. Anders heeft het de vorm van een staafje.

Hard solderen en zacht solderen

Wanneer je een soldeerbout gebruikt, maak werk je met de techniek van zacht solderen. Een soldeerbout wordt tot wel 450 °C. Let daarom goed op je handen. De meeste soldeerbouten hebben een instelbare temperatuur van 200 °C tot 450 °C.

Boven de 450 °C  spreken we van hard solderen. Hard solderen gebruik je voor het maken van verbindingen die zwaar belast worden. Denk hierbij aan machines of voertuigen. Sterke verbindingen vereisen een hoge temperatuur en om die temperatuur te bereiken, gebruik je een gasbrander.

De 5 beste soldeerbouten op een rij

1. DirectGoods Houtbrander Set Soldeerbout

1. DirectGoods Houtbrander Set Soldeerbout
Snoerlengte: 1.34 m
Verpakkingsinhoud: · 1 x Houtbrander met LED-display · 32 x Opzetstuk · 1 x Luxe opberghoes · 1 x Soldeertin · 1 x Houtbrander standaard · 1 x Invul templates · 1 x Handleiding (EN) · 2 x Pincet · 1 x Snijtool · 1 x Desoldeerpomp
Vermogen: 80 W

2. Bigstren 60W precisie soldeerbout

2. Bigstren 60W precisie soldeerbout
Snoerlengte: 1.10 m
Verpakkingsinhoud: soldeerbout extra tips houder handleiding
Vermogen: 60 W

3. Nevya Soldeerbout Inclusief 5 tips

3. Nevya Soldeerbout Inclusief 5 tips
Snoerlengte: 0.30 m
Verpakkingsinhoud: Soldeerboutset
Vermogen: 60 W

4. Vertrex 2-in-1 Soldeerbout en Houtbrander

4. Vertrex 2-in-1 Soldeerbout en Houtbrander
Vermogen: 80 W

5. Woodley Houtbrander Set 43 Delig

5. Woodley Houtbrander Set 43 Delig
Snoerlengte: 1.34 m
Verpakkingsinhoud: Pyrografie houtbrand pen, 15 tips voor het verbranden en solderen van hout, 11 tips voor houtsnijden, 5 geassorteerde hout embossing tips, messenhouder, mes, 2 letter/ cijfer-sjablonen, 5 vingerbeschermers, pennenhouder, portemonnee, handleiding
Vermogen: 60 W

Vermogen

Het vermogen van een soldeerbout bepaalt voor een deel de kracht van het apparaat. Vermogen wordt uitgedrukt in watt. Een hoger wattage betekent niet dat de soldeerbout heter wordt. Het wattage bepaalt eerder hoe snel de soldeerbout opwarmt.

Elke keer dat je de soldeerbout gebruikt, koelt hij af. Wanneer je daarna weer verder werkt, moet je enkele seconden of minuten wachten voordat het apparaat weer op temperatuur is.⌚

Voor het solderen van elektronica is een soldeerbout van 30 watt voldoende. Wil je een apparaat dat zo breed mogelijk inzetbaar is? Kies dan voor 40 watt. Hiermee pak je ook zwaardere klussen aan, want je werkt sneller achter elkaar door.

Hoe werk je met een soldeerbout?

Voordat je begint met solderen, verzamel je alle benodigdheden. Maak het stuk metaal dat je gaat gebruiken op maat met de beste haakse slijper of goede knabbelschaar en je bent klaar om te beginnen!

Voor het beste resultaat maak je eerst je project schoon. Op vuil, vettig of roestig metaal hecht soldeertin niet. Bij grotere oppervlakken is het handig om je project met soldeervloeistof te bestrijken. Soldeervloeistof reinigt en ontvet het oppervlak, waardoor de hechting beter lukt.

Daarna is het tijd om de soldeerbout aan te zetten. De soldeerbout maakt een sissend geluid als hij op temperatuur is.

Voordat je begint met solderen, verwarm je je project. Zo creëer je een betere hechting. Dit doe je door de soldeerbout een paar seconden tegen je werkstuk te houden. Let op: doe dit niet met kabels of andere elektronische componenten.

Na alle voorgaande stappen is het tijd voor het echte werk: solderen. Houd de soldeertin en de soldeerbout zo dicht mogelijk bij je project op de plek waar je een verbinding wilt maken.

Als het soldeersel begint te smelten, houd je het op de verbinding tot het is uitgevloeid en de hechting gelukt is. Gebruik niet meer soldeertin dan nodig - zo creëer je een strak resultaat.

De laatste stap is het bijwerken van het resultaat. Dit doe je met een vijltje of schuurpapier. Voor grotere werkstukken is een polijstmachine sneller.

Veiligheid - Werken met een soldeerbout is vrij makkelijk, maar let wel op je veiligheid. Zorg voor een rustige werkomgeving zodat je niet afgeleid wordt. Draag daarnaast een veiligheidsbril om je ogen te beschermen. Ben je bang om je vingers te verbranden? Draag dan een paar goede, nauwe werkhandschoenen. Zet de soldeerbout meteen uit als je hem niet meer gebruikt. 

Accessoires

Voor een soldeerbout zijn verschillende accessoires verkrijgbaar. Breid je set zo veel uit als bij je werkzaamheden past.

Met een desoldeerpomp zuig je gesmolten soldeer op. Hiermee bewerk of herstel je soldeerverbindingen, bijvoorbeeld op een printplaat.

Het is ook een optie om gebruik te maken van een helpende hand, die je project met behulp van klemmetjes op zijn plek houdt. Sommige modellen hebben ook een vergrootglas en een lamp.

Is de punt van je soldeerbout vies? Maak hem dan schoon met een salmiaksteen.

Wat is het verschil tussen lassen en solderen?

Solderen en lassen worden beiden gebruikt om metaal te verbinden. Het grootste verschil tussen lassen en solderen: solderen gebeurt op een lagere temperatuur dan lassen. Bij solderen smelt daarom alleen de soldeertin, en niet het metaal dat je soldeert. Bij lassen smelt het metaal wél mee.

Een gelaste verbinding is sterker. Om te lassen heb je een speciale werkbank en beschermende kleding nodig. Je gebruikt het beste lasapparaat voor projecten die stevigheid vereisen, zoals grote metalen constructies.

Specificaties van soldeerbouten naast elkaar

Hieronder vind je een handig overzicht van alle specificaties naast elkaar. Vergelijk hiermee producten in één oogopslag. 👁️

SnoerlengteVerpakkingsinhoudVermogen
1DirectGoods Houtbrander Set Soldeerbout1.34 m· 1 x Houtbrander met LED-display · 32 x Opzetstuk · 1 x Luxe opberghoes · 1 x Soldeertin · 1 x Houtbrander standaard · 1 x Invul templates · 1 x Handleiding (EN) · 2 x Pincet · 1 x Snijtool · 1 x Desoldeerpomp80 W
2Bigstren 60W precisie soldeerbout1.10 msoldeerbout extra tips houder handleiding60 W
3Nevya Soldeerbout Inclusief 5 tips0.30 mSoldeerboutset60 W
4Vertrex 2-in-1 Soldeerbout en Houtbrander0.30 mSoldeerboutset80 W
5Woodley Houtbrander Set 43 Delig1.34 mPyrografie houtbrand pen, 15 tips voor het verbranden en solderen van hout, 11 tips voor houtsnijden, 5 geassorteerde hout embossing tips, messenhouder, mes, 2 letter/ cijfer-sjablonen, 5 vingerbeschermers, pennenhouder, portemonnee, handleiding60 W

DirectGoods Houtbrander Set Soldeerbout

Snoerlengte: 1.34 m

Verpakkingsinhoud: · 1 x Houtbrander met LED-display · 32 x Opzetstuk · 1 x Luxe opberghoes · 1 x Soldeertin · 1 x Houtbrander standaard · 1 x Invul templates · 1 x Handleiding (EN) · 2 x Pincet · 1 x Snijtool · 1 x Desoldeerpomp

Vermogen: 80 W

Bigstren 60W precisie soldeerbout

Snoerlengte: 1.10 m

Verpakkingsinhoud: soldeerbout extra tips houder handleiding

Vermogen: 60 W

Nevya Soldeerbout Inclusief 5 tips

Snoerlengte: 0.30 m

Verpakkingsinhoud: Soldeerboutset

Vermogen: 60 W

Vertrex 2-in-1 Soldeerbout en Houtbrander

Snoerlengte: 0.30 m

Verpakkingsinhoud: Soldeerboutset

Vermogen: 80 W

Woodley Houtbrander Set 43 Delig

Snoerlengte: 1.34 m

Verpakkingsinhoud: Pyrografie houtbrand pen, 15 tips voor het verbranden en solderen van hout, 11 tips voor houtsnijden, 5 geassorteerde hout embossing tips, messenhouder, mes, 2 letter/ cijfer-sjablonen, 5 vingerbeschermers, pennenhouder, portemonnee, handleiding

Vermogen: 60 W

Veelgestelde vragen over soldeerbouten

Vind hier de antwoorden op je brandende vragen. 🔥

Wat is een soldeerstation?

Een soldeerstation is een soldeerapparaten waarmee je handmatig de temperatuur regelt. Een soldeerstation heeft meestal een houder voor je soldeerbout en een spons om je soldeerbout schoon te maken.

Soldeerstations gebruik je meestal voor zacht solderen met een temperatuurbereik tot 450°C.

Welke soldeerbout is het beste voor printplaten?

Voor printplaten kies je het liefst een soldeerstation met instelbare temperatuur. Zo stel je de temperatuur af op je klus. Voor printplaten is een lagere temperatuur handig, omdat je zo minder kans hebt op schade.

Je gebruikt bij voorkeur geen soldeerpistool. Deze wordt te heet voor fragiele elektronicaonderdelen.

Wat is de beste soldeerbout voor elektronica?

Voor het solderen van elektronica gebruik je een speciale soldeerbout met een vermogen van ongeveer 30 watt. Kies een apparaat met een instelbare temperatuur, zodat je met verschillende soorten tin kan werken.

Daarnaast is een elektrische soldeerbout beter dan eentje op gas, want een model op gas wordt te snel heet.

Wat is soldeervloeistof?

Met soldeervloeistof reinig en ontvet je het oppervlak dat je gaat solderen. Zo hecht het soldeertin beter en creëer je een sterkere verbinding.

Conclusie

Een soldeerbout is een praktisch apparaat dat je voor allerlei klusjes inzet. Als elektricien, hobbyist of juwelier heb je veel profijt van de beste soldeerbout. Je soldeert verschillende soorten metaal, repareert elektronica of brandt een mooie afbeelding in een stuk hout. Heb je je nieuwe favoriet (nog) niet gevonden? Bekijk dan nog eens onze top 5 hierboven!

Heb je een paar minuten tijd over? Laat weten wat je van het artikel vond en vul het feedback formulier hieronder in! Bedankt voor het lezen. 🙆‍♀️

Marieke Pasmans

Marieke werkte een aantal jaar in een winkel, maar besloot na een poosje dat het tijd was voor iets nieuws. Na wat omwegen kwam ze bij HelpingCherry terecht. Een schot in de roos: nu schrijft ze met plezier voor de website! Hiernaast werkt ze aan andere projecten als freelancer en plant ze een terugkeer naar de schoolbanken.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up