menu
close
Categorieën

Maak Oppervlakken Glad en Glanzend met de Beste Polijstmachine

Man polijst een witte auto met een polijstmachine.

Polijsten vermoeiend? Met de hand zwoegen is verleden tijd met de beste polijstmachine! Pak zonder moeite die hardnekkige kras op je auto aan of laat in een handomdraai je meubels weer stralen. 🌞

Is dat precies wat je wilt? Dan ben je hier aan het juiste adres! Lees verder voor een handige koopgids of check hieronder de top 3 polijstmachines van dit moment.

VERTREX Polijstmachine Poetsmachine Auto Polijstschijven

VERTREX Polijstmachine Poetsmachine Auto Polijstschijven
Vermogen: 1200 W
Diameter polijstschijf: 150 mm
Aantal accessoires: 10
Bekijk op Bol.com

Qumax Polijstmachine Poetsmachine Incl. 4

Qumax Polijstmachine Poetsmachine Incl. 4
Vermogen: 1200 W
Geluidsniveau: 98 dB
Max. toerental: 3000 r/min
Diameter polijstschijf: 180
Aantal accessoires: 5
Snoerlengte: 2 m
Bekijk op Bol.com

VONROC Excentrische polijstmachine - poetsmachine

VONROC Excentrische polijstmachine - poetsmachine
Vermogen: 400 W
Geluidsniveau: 91 dB
Max. toerental: 6800 r/min
Diameter polijstschijf: 75 mm
Aantal accessoires: 12
Snoerlengte: 4 m
Bekijk op Bol.com

Waarom een polijstmachine aanschaffen?

Met een polijstmachine maak je een oppervlak glad en glanzend. Net zoals bij de klussen die je klaart met de beste multitool, bespaar je geldt door de polijstmachine zelf in huis te halen en ermee aan de slag te gaan.

Polijstmachines gebruik je bijvoorbeeld voor het polijsten van de lak van je auto. Als je graag aan je auto klust, is een lasapparaat of een soldeerbout ook een handige tool! Of wil je door dun metaal knippen? Kies dan de beste knabbelschaar.

Wie denkt dat je een polijstmachine alleen gebruikt om de lak van je auto te herstellen, heeft het mis. Dit veelzijdige apparaat is breed inzetbaar. Je gebruikt een polijstmachine meestal op afgewerkte oppervlaktes, zoals vloeren, auto's en meubels. Je herstelt bijvoorbeeld de glans van marmer, verwijdert vuil van een houten vloer of laat natuursteen er als nieuw uitzien.✨

De polijstmachine stel je volledig af op je klus. Zo kies je het toerental, de polijstkussens en de soort polijstmachine die het beste bij je past. Benieuwd naar de opties? Lees dan hieronder verder. 👇

Koopgids: hoe kies ik de beste polijstmachine?

Wat de beste polijstmachine voor je is, hangt af van je klus. Ontdek hieronder de belangrijkste specificaties, die je helpen bij het kiezen van je favoriete apparaat!

Waarvoor gebruik je een polijstmachine?

Zoals ik eerder aangaf, maakt een polijstmachine een oppervlakte glad en glanzend. Er zijn verschillende klussen waarbij je een polijstmachine gebruikt. Hieronder geef ik een paar voorbeelden:

  • De glans van marmer herstellen
  • Krasjes in autolak verwijderen
  • Beeldhouwwerk laten glanzen
  • Natuursteen en graniet behandelen
  • Vuil verwijderen van een houten of keramische vloer
  • De buitenkant van een boot polijsten
  • Oude meubels opknappen

De soort polijstmachine bepaalt voor welke van deze klussen je hem gebruikt.

Afbeelding van een keuken met een marmeren vloer en houten meubelen.

Twee soorten polijstmachines

Je kiest tussen twee soorten polijstmachines: roterend en excentrisch roterend.

Bij een roterende polijstmachine draait de polijstschijf om zijn eigen as. Deze polijstmachine zet je in voor verschillende oppervlaktes, waaronder hout.

Het voordeel van een roterende polijstmachine is dat je snel werkt. Deze snelheid heeft alleen ook een nadeel: zet je te veel kracht, dan beschadig je het oppervlakte dat je polijst.

Een roterende polijstmachine is daarom vooral geschikt voor zware polijstklussen. Wil je bijvoorbeeld doffe lak weer tot leven brengen? Dan is een roterende polijstmachine perfect.

Een excentrische polijstmachine (dual-action) maakt, naast een roterende beweging, ook een excentrische beweging. Hierbij slaat de polijstmachine als het ware uit en draait de polijstschijf niet alleen om zijn as.

Door deze beweging komt lucht tussen de polijstschijf en het oppervlak. Zo wordt het oppervlak niet te heet en heb je meer controle over je project. Ook heb je minder kans dat je het oppervlakte dat je polijst beschadigt.

Een excentrische polijstmachine is perfect voor bijvoorbeeld het herstellen van je autolak. Hoe je dat doet, lees je later in dit artikel. Helaas kleeft er ook een nadeel aan werken met een excentrische polijstmachine: je werkt langzamer dan met een roterende polijstmachine.

Beginnende klussers opgelet - Ben je een beginnend klusser of doe-het-zelver? Dan is een excentrische polijstmachine de beste keuze. Je hebt de minste kans op het beschadigen van je lak of een ander oppervlak. 

Polijstschijven

De schijf op een polijstmachine is verwisselbaar. Deze schijven (pads) hebben elk hun eigen toepassing. Zo kies je voor elk project de juiste polijstschijven. Er wordt onderscheidt gemaakt in de hardheid. Over het algemeen zijn er drie hardheden: hard, middel en zacht.

Hoe harder de polijstschijf, hoe grover je polijst. Met de grofste polijstschijven slijp je het bovenste oude, verkleurde laagje van je project af. Pas op dat je je project niet beschadigt, vooral als beginnend klusser.

Hierna klus je verder met een middelharde schijf. Wanneer je een zacht of poreus oppervlakte polijst, begin je meestal met een middel harde schijf en sla je de hardste pad over.

Voor het afwerken van het oppervlak gebruik je een zachte polijstschijf. Zo krijg je een spiegelglad resultaat!

Het polijstkussen vervang je eenvoudig door middel van klittenband aan de onderkant van de pad.

Materiaal van de polijstschijf

Bij het materiaal van een polijstschijf kies je tussen allerlei verschillende soorten. Zo zijn er schijven van katoen, vilt, satijn, siliconen of nylon. De populairste materialen zijn foam, microvezel en lamswol.

Foam polijstschijven gebruik je voor het polijsten van allerlei soorten lak: van auto's tot meubels. Hoe harder het schuim, hoe grover je polijst. Foam polijstschijven werken in combinatie met alle polijstmiddelen.

Microvezel of microfiber gebruik je om doffe oppervlaktes weer te laten stralen. Je gebuikt deze schijven in combinatie met een poetsmiddel of polijstmiddelen, zoals een kras verwijderaar voor auto's. 🚗

Lamswol wordt veel gebruikt bij het herstellen van diep beschadigde autolak. Denk hierbij aan diepe krassen of lakfouten.

Grootte polijstschijf

Naast de materialen van polijstkussens, kies je ook nog uit verschillende groottes (uitgedrukt in diameter). Met een grotere diameter ben je sneller klaar. Een polijstkussen met een kleinere diameter is op zijn beurt weer handig voor onregelmatige oppervlaktes, zoals meubels.

Iemand gebruikt een polijstmachine op een auto.

Toerental

Het toerental bepaalt het aantal omwentelingen per minuut. Het toerental loopt per polijstmachine uiteen. Over het algemeen geldt: hoe hoger het toerental, hoe sneller je werkt.

Polijstmachines hebben een hoge snelheid van tussen de 1000 en 2500 toeren per minuut. Zo geven ze een hoge glans aan harde oppervlaktes.

Wanneer je verschillende soorten oppervlaktes wilt bewerken, is het belangrijk dat je voor een variabel toerental kiest. Zo stel je gemakkelijk het juiste toerental in, afhankelijk van je klus.

Vermogen

De kracht van de polijstmachine wordt deels bepaalt door het vermogen. Hoe hoger het vermogen van je machine, hoe krachtiger de machine.

Het vermogen in combinatie met het toerental bepaalt de totale kracht. Wil je een krachtige machine? Dan kijk je naar beiden.

Stroomvoorziening

Net als bij elk ander gereedschap, kies je bij een polijstmachine tussen twee soorten stroomvoorzieningen: netstroom of accu. Een apparaat op accu geeft je meer bewegingsvrijheid, maar je dient de accu wel op tijd op te laden.

Wanneer je kiest voor een apparaat op netstroom, is de snoerlengte belangrijk. Zo weet je zeker dat je elk hoekje van je project bereikt, zonder dat je tussendoor ruzie met je snoer krijgt!

Een andere optie is om een apparaat aan te schaffen dat werkt op luchtdruk (pneumatiek). Je hebt geen last van een snoer of accu, maar het vermogen is meestal lager.

De 5 beste polijstmachines op een rij

1. VERTREX Polijstmachine Poetsmachine Auto Polijstschijven

1. VERTREX Polijstmachine Poetsmachine Auto Polijstschijven
Vermogen: 1200 W
Diameter polijstschijf: 150 mm
Aantal accessoires: 10

2. Qumax Polijstmachine Poetsmachine Incl. 4

2. Qumax Polijstmachine Poetsmachine Incl. 4
Vermogen: 1200 W
Geluidsniveau: 98 dB
Max. toerental: 3000 r/min
Diameter polijstschijf: 180
Aantal accessoires: 5
Snoerlengte: 2 m

3. VONROC Excentrische polijstmachine - poetsmachine

3. VONROC Excentrische polijstmachine - poetsmachine
Vermogen: 400 W
Geluidsniveau: 91 dB
Max. toerental: 6800 r/min
Diameter polijstschijf: 75 mm
Aantal accessoires: 12
Snoerlengte: 4 m

4. Dekko Tools Polijstmachine Professionele Poetsmachine

4. Dekko Tools Polijstmachine Professionele Poetsmachine
Vermogen: 1050 W
Max. toerental: 3000 r/min
Diameter polijstschijf: 125 mm
Aantal accessoires: 19
Snoerlengte: 3 m

5. Gtrise Polijstmachine Poetsmachine Auto 6

5. Gtrise Polijstmachine Poetsmachine Auto 6
Vermogen: 1400 W
Geluidsniveau: 98 dB
Max. toerental: 3500 r/min
Diameter polijstschijf: 125 mm
Aantal accessoires: 6
Snoerlengte: 5 m

Geluidsniveau van een polijstmachine

Een polijstmachine maakt lawaai. Sommige machines bereiken zelfs een geluidsniveau van boven de 80 decibel! Zelfs bij de iets stillere apparaten, is gehoorbescherming geen overbodige luxe.

Grootte en gewicht

Je denkt waarschijnlijk niet als eerste aan de grootte en het gewicht van je polijstmachine. Toch is het belangrijk om hier op te letten, bijvoorbeeld als je niet te veel gewicht wil dragen om je handen of polsen te sparen. In dat laatste geval kies je bij voorkeur geen apparaat van 3 kilo of meer.

Goede grip

Ook de plaatsing van de handvatten is belangrijk. De meeste polijstmachines zien eruit als een goede haakse slijper. Dit geeft het apparaat een hoge wendbaarheid.

Een extra handvat maakt het makkelijker om het apparaat vast te houden. Wanneer je plant om het apparaat lang achter elkaar te gebruiken let je hier op.

Softstart

Wanneer je apparaat een softstart-functie heeft, start het apparaat geleidelijk op. Je begint niet meteen op het ingestelde toerental. Zo heb je genoeg tijd om het apparaat goed te positioneren en te wennen aan de snelheid. Fijn voor beginnende klussers en extra veilig!

Zo herstel je de lak van je auto

Met een polijstmachine laat je je auto er in een handomdraai als nieuw uitzien. Maar hoe doe je dat precies?

Verzamel eerst alles wat je nodig hebt: een polijstmachine, polijstmiddel, en polijstschijven. Voor de lak van je auto is een excentrische polijstmachine het beste, want met dit type polijstmachine heb je minder kans op het maken van hologrammen.

Om krassen te voorkomen is het belangrijk dat je de lak eerst schoonmaakt. Was je auto en verwijder vuil. Met name zand is schadelijk voor de lak, dit wil je weg hebben.

Zodra alle voorbereidingen klaar zijn, begin je met het echte werk: het polijsten. Breng het polijstmiddel aan op de polijstschijf. Spuit het polijstmiddel op drie plekken ter grootte van een 2-euromunt op de schijf.

Verspreid het polijstmiddel licht over het te polijsten oppervlak vóórdat je het apparaat aanzet. Stel het toerental van de machine vervolgens in op de laagste stand. Zet hierna het apparaat pas aan en begin met het polijsten.

Wanneer het polijstmiddel goed verspreid is, zet je het apparaat op een hoger toerental of hogere stand. Zorg ervoor dat de machine constant in beweging blijft. Volg de vormen van de auto.

Als laatste verwijder je het polijstmiddel met een schone doek. Hierna kun je eventueel de lak nog waxen, zodat deze lang mooi blijft. Je auto ziet er in ieder geval weer glad en glimmend uit!

Is het nog niet volledig duidelijk of heb je nog vragen over het polijsten van je auto? Onderstaande video legt het allemaal nog eens uit!

Specificaties van polijstmachines naast elkaar

Met onderstaand overzicht vergelijk je in één oogopslag de beste polijstmachines.

VermogenDiameter polijstschijfAantal accessoiresGeluidsniveauMax. toerentalSnoerlengte
1VERTREX Polijstmachine Poetsmachine Auto Polijstschijven1200 W150 mm10
2Qumax Polijstmachine Poetsmachine Incl. 41200 W180598 dB3000 r/min2 m
3VONROC Excentrische polijstmachine - poetsmachine400 W75 mm1291 dB6800 r/min4 m
4Dekko Tools Polijstmachine Professionele Poetsmachine1050 W125 mm1991 dB3000 r/min3 m
5Gtrise Polijstmachine Poetsmachine Auto 61400 W125 mm698 dB3500 r/min5 m

VERTREX Polijstmachine Poetsmachine Auto Polijstschijven

Vermogen: 1200 W

Diameter polijstschijf: 150 mm

Aantal accessoires: 10

Qumax Polijstmachine Poetsmachine Incl. 4

Vermogen: 1200 W

Diameter polijstschijf: 180

Aantal accessoires: 5

Geluidsniveau: 98 dB

Max. toerental: 3000 r/min

Snoerlengte: 2 m

VONROC Excentrische polijstmachine - poetsmachine

Vermogen: 400 W

Diameter polijstschijf: 75 mm

Aantal accessoires: 12

Geluidsniveau: 91 dB

Max. toerental: 6800 r/min

Snoerlengte: 4 m

Dekko Tools Polijstmachine Professionele Poetsmachine

Vermogen: 1050 W

Diameter polijstschijf: 125 mm

Aantal accessoires: 19

Geluidsniveau: 91 dB

Max. toerental: 3000 r/min

Snoerlengte: 3 m

Gtrise Polijstmachine Poetsmachine Auto 6

Vermogen: 1400 W

Diameter polijstschijf: 125 mm

Aantal accessoires: 6

Geluidsniveau: 98 dB

Max. toerental: 3500 r/min

Snoerlengte: 5 m

Veelgestelde vragen over polijstmachines

Ben je nog niet helemaal zeker van je keuze of heb je nog vragen? Hier vind je de antwoorden op veelgestelde vragen over polijstmachines!

Hoe poets je een auto met een polijstmachine?

Wie graag zijn auto opknapt, heef de beste polijstmachine nodig. Als eerste was je je auto om vuil te verwijderen. Hierna polijst je de lak van je auto met behulp van de machine en polijstmiddel. Het middel breng je aan op de pad van de polijstmachine.

Nu is het tijd voor het polijsten. Je begint op de laagste stand, en zet hem steeds een stukje hoger. Volg de vorm van je auto en verspreid het polijstmiddelen zo goed mogelijk. Na afloop gebruik je een zachte pad voor de finishing touch of verzegel je het resultaat met wax.

Wat is een excentrische polijstmachine?

Een excentrische polijstmachine maakt, naast een roterende beweging, ook een excentrische beweging. Dat betekent dat de polijstschijf van de machine niet alleen om zijn as draait, maar ook een uitslaande beweging maakt.

Een excentrische polijstmachine wordt ook wel een dual-action polijstmachine genoemd. Door deze beweging polijst je een groter oppervlakte en ontstaat er minder warmte.

Kan je polijsten met een boormachine?

Er zijn verschillende kleine polijstsets verkrijgbaar die je op een boormachine zet. Toch raad ik het niet aan om grote projecten met een boormachine onder handen te nemen.

Een boormachine mist de kracht die nodig is voor een mooi resultaat. Voor kleine stukjes of moeilijk bereikbare plekken werkt een boormachine wél.

Conclusie

Een polijstmachine is voor klussers en doe-het-zelvers een essentieel gereedschap dat je op veel verschillende oppervlaktes inzet. Zo laat je bijvoorbeeld je auto, een natuurstenen of houten vloer of je meubels weer stralen. 👌

Hopelijk heb je dankzij deze koopgids je nieuwe polijstmachine gevonden. Vond je dit artikel behulpzaam? Laat het hieronder weten via het feedbackformulier. Bedankt voor het lezen!

Marieke Pasmans

Marieke werkte een aantal jaar in een winkel, maar besloot na een poosje dat het tijd was voor iets nieuws. Na wat omwegen kwam ze bij HelpingCherry terecht. Een schot in de roos: nu schrijft ze met plezier voor de website! Hiernaast werkt ze aan andere projecten als freelancer en plant ze een terugkeer naar de schoolbanken.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up