menu
close
Categorieën

De Beste Boormachine voor Elke Schroef- en Boorklus

Man boort in hout met de beste boormachine

Wist je dat de boormachine al in 4000 v.Chr. bestond? De Egyptenaren gebruikten een vuursteen op een stok om gaten te maken. Later, in 1430, bouwde Leonardo da Vinci de eerste boormachine, maar deze zag er bij lange na niet uit zoals de beste boormachine van nu. Gelukkig hebben we tegenwoordig efficiëntere technologie waarmee je sneller klust!

De boormachine is al eeuwenlang en nog steeds essentieel gereedschap. Voor de moderne klusser is de keuze groot, wat de zoektocht moeilijk maakt. Gelukkig ben je aan het juiste adres: de beste boormachine vind je hier! Lees hieronder snel verder, want met onderstaande koopgids heb je de keuze zó gemaakt.

Powerplus POWX00830 Accu boormachine Schroefboormachine

Powerplus POWX00830 Accu boormachine Schroefboormachine
Voedingstype: Accu
Oplaadtijd: 1 minuut
Voltage: 20 V
Max. toerental: 1400 r/min
Klopfunctie: Nee
Max. draaimoment: 35 Newton meter
Geluidsniveau: 99 dB
Bekijk op Bol.com

Bosch EasyImpact 18V-38 Accuklopboorschroevendraaier

Bosch EasyImpact 18V-38 Accuklopboorschroevendraaier
Voedingstype: Accu
Oplaadtijd: 0 minuut
Voltage: 18 V
Max. toerental: 1630 r/min
Klopfunctie: Ja
Max. draaimoment: 38 Newton meter
Geluidsniveau: 97 dB
Bekijk op Bol.com

Bosch EasyImpact 600

Bosch EasyImpact 600
Voedingstype: Netstroom
Vermogen: 600 W
Type boorkop: Snelspanboorkop
Vermogen: 600 W
Voltage: 0 V
Max. toerental: 3000 r/min
Klopfunctie: Ja
Max. draaimoment: 15 Newton meter
Geluidsniveau: 91 dB
Bekijk op Bol.comBekijk op Coolblue

Waarom een boormachine aanschaffen?

Even die nieuwe foto ophangen of een plint vastschroeven: iedereen gebruikt wel eens een boormachine. De boormachine is essentieel gereedschap voor elke klusser. Van kleine klusjes rondom het huis tot grote klussen zoals boren in beton tijdens een verbouwing.

Met een boormachine boor je gaten in bijvoorbeeld hout, metaal, steen en beton. Welke boormachine je nodig hebt, hangt af van het materiaal dat je wilt boren. Zo heb je voor hard beton een andere boormachine nodig dan voor hout. Ook de boor of bit kies je aan de hand van het materiaal dat je boort.

Naast boren werkt een boormachine in de meeste gevallen ook als schroefmachine. Hiermee is schroeven met de hand verleden tijd: dat scheelt een hoop werk. Daarnaast schroef je veel krachtiger, waardoor het resultaat strakker is. ✨

Er zijn verschillende boormachines op de markt met elk hun eigen kwaliteiten en specificaties. Hieronder heb ik de verschillende boormachines op een rijtje gezet. ⬇️

Accuboormachine

De meeste mensen hebben wel eens een accuboormachine gebruikt. Een goede accuboormachine is een toegankelijke boormachine die geschikt is voor huis-tuin-en-keuken klusjes.

Met deze boormachine kun je naast boren ook schroeven. Accuboormachines boren gemakkelijk in hout, metaal, kunststof en zachte steensoorten. Je hebt veel bewegingsvrijheid, want de accuboormachine heeft geen snoer.

Klopboormachine

De klopboormachine dankt zijn naam aan de klopfunctie die hij bezit. Naast een boorbeweging maakt een klopboormachine óók een kloppende beweging. Hierbij klopt hij zich een weg door harde materialen. Je kan je voorstellen dat de klopboormachine daarom geschikt is voor harde steensoorten.

Niet alleen hard steen, maar ook metselwerk en tegels boor je met een klopboormachine. Ook heeft de klopboormachine een schroeffunctie, waarmee je schroeven draait in harde materialen.

Man gebruikt beste boormachine

Boorhamer

Met een boorhamer boor je gemakkelijk door harde materialen, zoals hard steen, beton en gewapend beton. Gebruik hiervoor wel een betonboor. Een bijkomend voordeel: met een boorhamer sloop je ook muren en vloeren. Een boorhamer heeft verstelbare slagkracht. Daarnaast is het met sommige boorhamers mogelijk om schroeven in te draaien.

Een boorhamer is groot, zwaar en krachtig. Voor precisiewerk gebruik je daarom liever een kolomboormachine.

Kolomboormachine

Een kolomboormachine verschilt van bovenstaande boormachines, omdat een kolomboormachine vast staat op een onderstel of werkbank. Het materiaal dat je boort leg je onder de kolomboormachine, waarna je de boor handmatig naar beneden haalt. Met een kolomboormachine werk je precies: het is onmogelijk om scheef te boren!

Je kiest tussen een vrijstaande machine en een tafelboormachine, waarbij een vrijstaande machine krachtiger is.

Multiboormachines

Zoek je het beste van twee werelden? Kies dan voor een multi boormachine. Deze boormachine combineert twee soorten boormachines, bijvoorbeeld een accuschroef- en klopboormachine. Of een combihamer, waarmee je boort, hamert en beitelt. Hiermee hoef je nooit met twee boormachines te zeulen wanneer je een grote klus hebt.

Koopgids: hoe kies ik de beste boormachine?

Wie even op internet rondkijkt, ziet dat er veel soorten boormachines zijn. Doen ze allemaal hetzelfde? Zeker niet! Voor de beste boormachine is het belangrijk om op een aantal eigenschappen te letten, die ik in deze koopgids voor je uitleg.

Kracht van een boormachine

De kracht van een boormachine is afhankelijk van een aantal specificaties, zoals het draaivermogen, de accuspanning en het vermogen. Hieronder leg ik uit wat deze functies betekenen.

Draaivermogen

De koppel is de draaiende ring met cijfers achter de boorkop, waarmee je de kracht bepaalt waar de boor mee ronddraait. Dit wordt uitgedrukt in newtonmeter (Nm). Je gebruikt een hogere koppel wanneer je werkt met harde materialen. Hoe hoger de koppel, hoe makkelijker de boormachine doordringt in harde materialen.

Voor lichte schroefwerkzaamheden is een koppel tot 25 Nm voldoende. Een koppel tussen de 25 Nm en 50 Nm is geschikt voor huis-tuin-en-keuken klusjes. Boven de 50 Nm is de koppel vooral bedoeld voor professionele, zware klussen.

Andere toepassingen - met een hoge koppel kun je de boormachine ook gebruiken om te mengen, bijvoorbeeld kleine hoeveelheden verf of cement. Hiervoor zijn allerlei accessoires verkrijgbaar, zoals menggardes, mengstaven en mengbladen die je op de boormachine monteert. 

Vermogen

Een andere belangrijke factor is het vermogen van de boormachine. Dit zegt veel over de prestaties van de boormachine. Het vermogen wordt aangegeven in watt. Een vermogen tussen de 600 watt en 900 watt is voldoende voor werkzaamheden in en rondom het huis. Voor zware klussen zoals beton boren kies je liever voor een vermogen boven de 900 watt.

Toerental

De laatste belangrijke factor is het toerental van de boormachine. Het toerental is het aantal omwentelingen die de boorkop per minuut maakt. Zie het als versnellingen. Dit staat aangegeven in RPM of TPM.

Voor boren gebruik je een hoger toerental dan voor schroeven. Ook hebben zachtere materialen, zoals hout, een lager toerental nodig dan harde materialen. Let wel op: hoge toerentallen vragen om een sterke boor.

Accuspanning

Voor boormachines op accu is het belangrijk te kijken naar de accuspanning. Dit is een belangrijke indicator van de kracht van een snoerloze boormachine. De spanning wordt uitgedrukt in volt (V). Hoe hoger de spanning, hoe meer kracht de accu levert aan de boormachine.

Voor lichte klussen, zoals schroeven, volstaat een voltage van 10,8 volt of lager. Voor het boren in hout of gips is een voltage van 12 tot 14,4 volt voldoende. Voor zwaardere klussen, zoals boren in hard steen met een klopboormachine, hebt je een voltage van 18 volt of hoger nodig.

De 5 beste boormachines op een rij

1. Powerplus POWX00830 Accu boormachine Schroefboormachine

1. Powerplus POWX00830 Accu boormachine Schroefboormachine
Voedingstype: Accu
Oplaadtijd: 1 minuut
Voltage: 20 V
Max. toerental: 1400 r/min
Klopfunctie: Nee
Max. draaimoment: 35 Newton meter
Geluidsniveau: 99 dB

2. Bosch EasyImpact 18V-38 Accuklopboorschroevendraaier

2. Bosch EasyImpact 18V-38 Accuklopboorschroevendraaier
Voedingstype: Accu
Oplaadtijd: 0 minuut
Voltage: 18 V
Max. toerental: 1630 r/min
Klopfunctie: Ja
Max. draaimoment: 38 Newton meter
Geluidsniveau: 97 dB

3. Bosch EasyImpact 600

3. Bosch EasyImpact 600
Voedingstype: Netstroom
Vermogen: 600 W
Type boorkop: Snelspanboorkop
Vermogen: 600 W
Voltage: 0 V
Max. toerental: 3000 r/min
Klopfunctie: Ja
Max. draaimoment: 15 Newton meter
Geluidsniveau: 91 dB

Boren en bits

Om te boren in hout gebruik je een andere boor dan bij boren in beton. Dit heeft te maken met de hardheid van het materiaal. Elke boor heeft een andere vorm en doeleinde. Zo is er bijvoorbeeld de houtboor, een verzinkboor, een slangenboor en een steenboor. Met de beste borenset heb je altijd de juiste boor bij de hand.

Daarnaast kies je tussen verschillende bits. Bits gebruikt je voor het los- en vastdraaien van schroeven, bijvoorbeeld in zacht hout of bij meubelmontage. Bij hardere materialen boor je eerst voor. Wil je zeker zijn dat je de juiste bits in huis hebt? Kies dan voor een zo gevarieerd mogelijke bitset.

De boorkop

Niet elke boor past op elke boormachine. Hierom is het belangrijk om eerst te weten welk type boorkop je boormachine heeft.

De meest voorkomende zijn de snelspan boorkop en de SDS (plus of max) boorkop. Hierbij is een snelspan boorkop meestal voor lichte klusjes en een SDS boorkop voor de zwaardere klus. Let op: een boor voor een snelspan boorkop past niet op een SDS-boorkop en andersom.

Een tandkransboorhouder is een andere soort boorkop, maar deze komt steeds minder voor. Voor deze boorkop is het wel mogelijk om een adapter aan te schaffen, waarmee je ook SDS-plus boren gebruikt.

Energiebron: accu, snoer en meer

Een boormachine heeft een energiebron nodig: dat is logisch. Bij boormachines kies je tussen verschillende energiebronnen, zoals een machine op accu of netstroom. Hieronder lees je er meer over. 👇

Accu

De meeste boormachines werken op accu. Met een accu werk je snoerloos, waardoor je veel bewegingsvrijheid hebt.

Je kiest uit drie soorten accu's: Li-Ion, NiMH of NiCd. Hierbij is NiCD de goedkoopste accu, die na 400 tot 1000 keer opladen zijn capaciteit verliest. Ook heeft deze accu zelfontlading, waardoor de accu leegloopt wanneer je deze niet gebruikt. De accu is groot en zwaar, en door de gevaarlijke stof cadmium zelfs slecht voor het milieu.

De tweede optie is de NiMH accu. Deze accu bezit geen cadmium, waardoor hij vriendelijker is voor het milieu. Helaas heeft deze batterij ook zelfontlading, waardoor de batterij langzaam leegloopt wanneer je deze niet gebruikt.

Een Li-Ion accu is de nieuwste soort accu. Deze accu heeft nauwelijks zelfontlading en heeft daarom een langere levensduur. Dit is beter voor het milieu. Het nadeel: na 3 tot 5 jaar is de accu toe aan vervanging. Over het algemeen is dit echter de zuinigste accu.

Onderhoud - Het is belangrijk om de accu van tijd tot tijd geheel te ontladen en vervolgens weer op te laden. Voornamelijk Ni-Cd accu's hebben last van het geheugeneffect: de accu verliest capaciteit wanneer je de accu oplaadt als deze nog niet helemaal leeg is. Laad daarnaast de accu altijd op bij kamertemperatuur. 

Voor gebruiksgemak is het handig om twee accu's te hebben, maar dan is het wel belangrijk om beide accu's regelmatig te gebruiken. Wissel af wanneer de accu warm wordt. 

Netstroom

Met een boormachine op netstroom werkt je met een snoer. Sommige klussers zweren bij een snoer voor zware klussen. Hoewel de moderne generatie accu's een stuk krachtiger is dan vroeger, is één ding zeker: met een snoer ben je niet afhankelijk van een accu die leegloopt.

Pneumatisch

Een pneumatische boormachine werkt op perslucht. Hiervoor heb je een compressor nodig, die je met een slang aan de boormachine bevestigt. Het voordeel van een pneumatische boormachine is het gewicht: door de ontbrekende accu of batterij is de machine een stuk lichter.

Daarnaast is een pneumatische boormachine veilig voor gebruik in vochtige en stoffige ruimtes door de ontbrekende elektra. Het enige nadeel: een pneumatische boormachine heeft een flink prijskaartje. Daar krijg je wél een milieuvriendelijk apparaat met een lange levensduur voor terug!

Bescherm jezelf

Klussen is geen kinderspel: de juiste bescherming is daarom belangrijk. Om je oren te beschermen, draag je goede gehoorbescherming. Het geluidsniveau van een boormachine ligt rond de 95 decibel. Zelfs als je maar even aan dit geluidsniveau wordt blootgesteld, ligt gehoorbeschadiging op de loer.

Daarnaast draag je het liefst een veiligheidsbril om je ogen te beschermen tegen rondvliegend materiaal, zoals splinters en stof. Als laatste is het dragen van een stofmasker belangrijk. Dit beschermt je longen tegen fijnstof.

Wanneer je in een muur boort, is het verstandig om eerst een leidingzoeker te gebruiken. Hiermee weet je zeker dat je geen leidingen raakt.

Boormachine boort in hout

Zo stel je een boormachine in

Er zitten nogal wat knoppen op een boormachine. Met deze handleiding kies je de juiste instellingen, waardoor je de boormachine met gemak gebruikt.

Linksdraaiend of rechtsdraaiend

Met deze schakelaar, die meestal aan de voorkant van de boormachine zit, laat je de boor of het bitje linksom of rechtsom draaien. Om in te draaien zet je de schakelaar op rechts en om schroeven los te draaien zet je hem op links. Wanneer een boor is vastgelopen helpt het meestal om dit knopje om te zetten. Meestal staat deze stand aangegeven als L/R.

Koppelstanden

Zoals je aan het begin van dit artikel las, bepaalt de koppel de kracht waarmee de boor ronddraait. Achter de boorkop zit een ring met cijfers: de koppel. Elk getal op deze ring is een koppel uitgedrukt in Nm (Newtonmeter). Door de ring te draaien stel je de koppel in.

Voor hard materiaal heb je een hogere koppel nodig dan voor zacht materiaal. Aan het einde van de koppelring vind je meestal een boorstand die je alleen gebruikt voor boren.

Toerental regeling

Het toerental is het aantal omwentelingen van de boor per minuut. Het toerental stel je in met de aan-/uitknop op de boormachine. Hoe verder je de knop indrukt, hoe meer toeren de machine maakt. Begin met een laag toerental en zet het hoger totdat de boor pakt. Hoe harder het materiaal, hoe meer toeren je nodig hebt.

Mechanische versnelling

De tweede soort toerentalregeling die je meestal op een boormachine vindt is de mechanische versnelling. Dit schuifje heeft twee standen: een hoge en een lage stand. Op de hoge stand draait de boor sneller, wat de stand perfect maakt voor boren. De lage stand gebruik je voor schroeven.

Klop-, hamerfunctie

Een klopboormachine beschikt over nóg een instelling: de klopfunctie. Deze gebruik je bij het boren in harde steensoorten. In deze functie draait de boor niet alleen rond, maar klopt de boor ook. Wanneer je gaat boren of schroeven in zacht materiaal zet je de klopfunctie weer uit.

Bij een boorhamer geldt hetzelfde: zet de hamerfunctie aan wanneer je boort in harde steensoorten en beton.

Handige extra's

Er bestaan verschillende handige extra's die het gebruiksgemak van je boormachine verhogen. Zo heb je altijd goed zicht op je werk met ingebouwde ledverlichting. 🔦

Kies je voor een machine met stofafzuiging? Dan zuigt de boormachine het vrijgekomen stof meteen af. Hiermee bescherm je je longen én je werkomgeving.

Wanneer je gaten met dezelfde diepte wilt creëren, is diepteaanslag handig. De diepteaanslag monteer je op de boormachine. Hiermee weet je zeker dat je boorgaten allemaal dezelfde diepte hebben.

Specificaties van boormachines naast elkaar

Hieronder een overzicht van de belangrijkste specificaties:

VoedingstypeOplaadtijdMax. toerentalKlopfunctieMax. draaimomentVermogen
1Powerplus POWX00830 Accu boormachine SchroefboormachineAccu1 minuut1400 r/minNee35 Newton meter
2Bosch EasyImpact 18V-38 AccuklopboorschroevendraaierAccu0 minuut1630 r/minJa38 Newton meter
3Bosch EasyImpact 600Netstroom0 minuut3000 r/minJa15 Newton meter600 W
4Makita HP457DWE10 Klopboor-/Schroefmachine -18 VAccu60 minuut1400 r/minJa15 Newton meter600 W
5Makita HP488D002 Accu Klop-/Schroefboormachine 18VAccu60 minuut1400 r/minJa42 Newton meter600 W

Powerplus POWX00830 Accu boormachine Schroefboormachine

Voedingstype: Accu

Oplaadtijd: 1 minuut

Max. toerental: 1400 r/min

Klopfunctie: Nee

Max. draaimoment: 35 Newton meter

Bosch EasyImpact 18V-38 Accuklopboorschroevendraaier

Voedingstype: Accu

Oplaadtijd: 0 minuut

Max. toerental: 1630 r/min

Klopfunctie: Ja

Max. draaimoment: 38 Newton meter

Bosch EasyImpact 600

Voedingstype: Netstroom

Oplaadtijd: 0 minuut

Max. toerental: 3000 r/min

Klopfunctie: Ja

Max. draaimoment: 15 Newton meter

Vermogen: 600 W

Makita HP457DWE10 Klopboor-/Schroefmachine -18 V

Voedingstype: Accu

Oplaadtijd: 60 minuut

Max. toerental: 1400 r/min

Klopfunctie: Ja

Max. draaimoment: 15 Newton meter

Vermogen: 600 W

Makita HP488D002 Accu Klop-/Schroefboormachine 18V

Voedingstype: Accu

Oplaadtijd: 60 minuut

Max. toerental: 1400 r/min

Klopfunctie: Ja

Max. draaimoment: 42 Newton meter

Vermogen: 600 W

Veelgestelde vragen over boormachines

Ik heb de meest gestelde vragen over boormachines hieronder voor je beantwoord!

Wat voor een boormachine gebruik je voor hard beton?

Voor het boren in hard beton en gewapend beton is een boorhamer de beste optie. Gebruik hiervoor een betonboor.

Wat is het verschil tussen een accuboormachine en een klopboormachine?

Een accuboormachine is geschikt voor het boren en schroeven in relatief zachte materialen, zoals hout, metaal en zachtere steensoorten. Een klopboormachine is meer geschikt voor hardere steensoorten. De boor heeft meer kracht door de kloppende beweging die de boor maakt.

Wat is het verschil tussen een klopboormachine en een boorhamer?

De boor van een klopboormachine maakt naast een draaiende beweging ook een kloppende beweging. Een boorhamer maakt deze kloppende beweging óók, maar het verschil zit hem in de kracht hiervan. Een boorhamer is vele malen sterker, want door het pneumatische mechanisme in de boormachine wordt de slagkracht meteen overgebracht op de boor. Dit maakt een boorhamer geschikt voor zware klussen, zoals het boren én slopen van beton.

Daarnaast zit er een verschil in de boorkop. Een klopboormachine heeft doorgaans een snelspanboorkop, net zoals een accuboormachine. Hier passen bijna alle soorten boren en bitjes in. Een boorhamer heeft daarentegen een SDS-plus of SDS-max boorkop, omdat de boor hierin steviger verankerd zit. Dit is nodig voor de hoge slagkracht die een boorhamer heeft. Meestal is de boorkop wél te verwisselen voor een snelspanboorkop.

Hoe stel je een boormachine in?

Voordat je begint met klussen is het belangrijk om de boormachine juist in te stellen. Met de links/rechts knop stel je de draairichting van de boor in. Gebruik rechts voor boren of schroeven en links om schroeven los te draaien. Stel hierna de koppel in met de ring achter de boorkop. Dit bepaalt de kracht waarmee de boor ronddraait. Daarnaast zet je de mechanische versnelling op de hoge óf lage stand: hoog voor boren en laag voor schroeven.

Als laatste is het belangrijk om het toerental in te stellen. Hoe verder je de aan-/uitknop indrukt, hoe hoger het toerental. Hoe harder het materiaal, hoe meer toeren je nodig hebt. Een klopboormachine en boorhamer hebben nóg een instelling: het inschakelen van de klop- of hamerfunctie.

Conclusie

Hopelijk heb ik je een beetje wegwijs gemaakt in de wereld van boormachines. Van huis-tuin-en-keuken-klusjes tot zware boorklussen in beton: met de beste boormachine zit je goed! De producten hierboven zijn speciaal geselecteerd, zodat je zeker weet dat je de beste boormachine kiest: bekijk ze nog eens. Veel klusplezier!

Marieke Pasmans

Marieke werkte een aantal jaar in een winkel, maar besloot na een poosje dat het tijd was voor iets nieuws. Na wat omwegen kwam ze bij HelpingCherry terecht. Een schot in de roos: nu schrijft ze met plezier voor de website! Hiernaast werkt ze aan andere projecten als freelancer en plant ze een terugkeer naar de schoolbanken.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up