menu
close
Categorieën

Help, je Nespresso Lekt: Zó Los je dat Op!

De knop van een Nespresso apparaat

Een heerlijk bakje Nespresso in de ochtend. Gemakkelijk, snel en smaakvol – ik zweer erbij. Tot ik opmerkte dat mijn Nespresso-apparaat lekt ... en dat probleem een stukje koffiegenot wegnam.

Na het zetten van elk bakje Nespresso moest ik het aanrecht schoonmaken en dit maakte het een stuk minder gemakkelijk en snel! Gelukkig heb ik ontdekt hoe je het lekken van de Nespresso verhelpt. Natuurlijk deel ik die info graag! 😉

Een veelvoorkomende oorzaak van een lekkende Nespresso is een volle of misplaatste lekbak. – Haal de stekker uit het stopcontact en leeg de lekbak. Haal vervolgens het apparaat omhoog en laat al het water eronder vandaan lopen. Wanneer je de lekbak weer terugplaatst en de stekker in het stopcontact doet, is het opgelost. Zo niet, dan ligt de oorzaak ergens anders.

Verschillende oorzaken én oplossingen

Helaas is er niet één oorzaak voor het lekken van de Nespresso. Wanneer je tevergeefs de lekbak hebt geleegd en de stekker eruit en erin hebt gedaan, ligt de oorzaak ergens anders. Er bestaan meerdere mogelijke oplossingen voor dit probleem. Ik neem ze één voor één met je door!

Waterreservoir en overige onderdelen controleren

Het is mogelijk dat het waterreservoir niet juist geplaatst is en niet goed in het apparaat zit. Hierdoor lekt het water uit het reservoir. Wanneer je het reservoir op de juiste manier in het beste koffiezetapparaat terugplaatst, is het probleem verholpen.

Een andere mogelijkheid is dat de schroeven niet meer strak in het apparaat zitten. Wanneer deze loszitten, is het verstandig om de schroeven weer aan te draaien. Zo is het apparaat weer stabiel.

Reinig en ontkalk

Viezigheid en kalk zorgen ervoor dat je Nespresso-apparaat niet meer naar behoren werkt. Dit is dus een mogelijke oorzaak voor het lekken.

Geef je Nespresso eerst een grondige reinigingsbeurt waarbij je alle onderdelen verwijdert, schoonmaakt en terugplaatst in het apparaat. Zo is al het opgehoopte vuil in ieder geval weg.

Je Nespresso-apparaat elke twee maanden ontkalken is belangrijk om het apparaat een lang leven te geven. Kalk is de grootste vijand van alle apparaten waar water bij komt kijken, en dit wil je dus niet laten ophopen in je Nespresso! Zo ontkalk je een Nespresso stap voor stap:

  1. Zet het koffiezetapparaat aan. Wacht tot de lampjes niet meer knipperen; nu is het Nespresso-apparaat volledig opgewarmd.
  2. Verwijder alle capsules, ook in de houder. Leeg het lekbakje. Plaats daarna alles weer terug in de machine. 
  3. Zet een kop of beker onder het koffiezetapparaat. Hierbij is het belangrijk dat er minstens 1 liter water in kan.
  4. Vul het waterreservoir met zo’n 500 milliliter water. Voeg hier het ontkalkingsmiddel aan toe.
  5. Aan de voorkant van de machine zitten knoppen. Druk de voorste knop een paar seconden in. Wanneer beide knopjes gaan knipperen, staat de machine in de juiste stand om te ontkalken.  De knoppen zitten niet altijd aan de voorkant. Wanneer je dit zeker wilt weten, is het verstandig om in de handleiding van je koffiezetapparaat te kijken.
  6. Druk vervolgens op de grootste knop. Dit is de knop waardoor je een kopje Lungo krijgt.
  7. Leeg alles en herhaal het proces nog een keer.
  8. Maak het waterreservoir goed schoon en vul het nogmaals met water. Zet de beker of kop onder de koffiemachine en druk nogmaals op de grootste knop. Leeg vervolgens alles. Nu is het waterreservoir helemaal schoon.
  9. Druk zowel op de linker- als rechterknop (ook hierbij geldt dat niet elk apparaat deze knoppen aan de linker- en rechterzijde heeft zitten). Je kan nu weer een vers bakje koffie zetten. Het ontkalken van je Nespresso apparaat is klaar!

Wil je liever zien hoe dit proces gaat? Bekijk dan dit handige filmpje!

Cuphouder reinigen

Soms lekt de Nespresso bij de cuphouder. Wanneer je een cupje in de automaat stopt, lekt er koffie of water onder de cuphouder door. Wanneer dit het geval is, moet je de houder voor de cupjes reinigen.

Gebruik de originele cups

B-cups gebruiken is verleidelijk omdat je er minder voor betaalt, maar het is ook vragen om problemen. Het Nespresso apparaat heeft een grote kans om stuk te gaan door B-cups. Overstappen op de orginele Nespressocups verhelpt het lekken. Op deze manier herstel je de werking van het apparaat en lekt elk beste Nespresso-apparaat niet meer.

Is het probleem niet verholpen? Kijk dan of de randen van de cup niet zijn omgebogen. Wanneer dit het geval is, sluiten ze niet meer goed aan en moet je ze weer terug buigen. Daarnaast is het belangrijk dat je de juiste cup voor de juiste stand op je koffiezetapparaat gebruikt. Sommige cupjes gebruik je alleen bij een bepaalde stand op het koffiezetapparaat. 

Wanneer je bijvoorbeeld een cupje gebruikt die bedoeld is voor Lungo en het koffiezetapparaat op de espresso stand zet, kan er een lek ontstaan. Ook hierdoor kan het Nespresso-apparaat kapot gaan door andere cups. Er ontstaat dan te veel druk op de cuphouder.

Heeft het bovenstaande niet geholpen? – Dan is er helaas niets meer wat je zelf kan doen. Gelukkig heeft Nespresso genoeg experts die je precies vertellen wat er aan de hand is en die het probleem met liefde voor je verhelpen! 

Conclusie

Een lekkende Nespresso is niet fijn, maar gelukkig zijn er enkele dingen die je zelf kunt proberen om dit op te lossen. Een voordeel: meestal ligt het aan een van de bovenstaande problemen en heb je dit gemakkelijk opgelost. Is dit niet het geval, dan is de enige andere oplossing om Nespresso zelf in te schakelen. Zij lossen dit soort problemen graag voor je op! 😊

Bedankt voor het lezen van dit artikel! Laat vooral weten of het je geholpen heeft!

Angela de Boer

Angela is geboren in het mooie plaatsje Sneek, waar ze nog altijd met veel plezier woont. Al van kinds af aan heeft ze een grote interesse gehad in het bedenken en schrijven van verhalen. Als klein kind, toen ze nog niet kon schrijven, vertelde Angela verhalen terwijl haar moeder meetypte in Office 98. Vanaf het moment dat ze een typcursus mocht doen, is ze begonnen met schrijven – een passie die nooit meer weg is gegaan. Naast dat ze schrijft voor HelpingCherry, studeert Angela toegepaste psychologie aan de Hanzehogeschool in Groningen. Ze is op zoek naar verklaringen voor dingen die mensen doen, en ze hoopt hier ook veel over te kunnen schrijven in te toekomst.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up