menu
close
Categorieën

Met de Beste Cirkelzaag Zaag je Kaarsrecht!

Man gebruikt cirkelzaag voor het zagen van hout

Grote klus op de planning? De beste cirkelzaag helpt je grote stukken materiaal recht en nauwkeurig te zagen. Een lange plank recht afzagen is geen uitdaging voor deze compacte zaag. In dit artikel vertel ik je welke specificaties belangrijk zijn en deel ik de top 5 beste cirkelzagen!

BLACKDECKER BLACK+DECKER CS1250L-QS Cirkelzaag 1250W

BLACKDECKER BLACK+DECKER CS1250L-QS Cirkelzaag 1250W
Vermogen: 1250 W
Maximale zaagdiepte 90° (recht): 66 mm
Voedingstype: Netstroom
Geschikt voor materiaal: Hout
Met lasergeleider: Nee
Bekijk op Bol.com

Makita HS6601

Makita HS6601
Vermogen: 1 W
Maximale zaagdiepte 90° (recht): 57 mm
Voedingstype: Netstroom
Geschikt voor materiaal: Steen
Met lasergeleider: Nee
Bekijk op Bol.comBekijk op Coolblue

Hyundai invalzaag 1.050 W incl.

Hyundai invalzaag 1.050 W incl.
Vermogen: 1050 W
Maximale zaagdiepte 90° (recht): 28 mm
Voedingstype: Netstroom
Geschikt voor materiaal: Hout, Steen
Met lasergeleider: Nee
Bekijk op Bol.com

Waarom een cirkelzaag aanschaffen?

Een cirkelzaag is handgereedschap dat veel doe-het-zelvers en professionals gebruiken. De zaag heeft een cirkelvormig zaagblad dat wordt aangedreven door een motor. Het zaagblad draait snel rond, waardoor het gemakkelijk dikke planken recht afzaagt.

Een zaagtafel is in principe een cirkelzaag die in een tafel is ingebouwd. Waar de beste zaagtafel een vaste plek heeft, neem je een cirkelzaag makkelijk mee, want de zaag is licht en compact. Je maakt met een cirkelzaag alleen rechte snedes; geen vormen of bochten. Gebruik voor het zagen van vormen daarom de beste elektrische figuurzaag of lintzaag.

Een cirkelzaag gebruik je voor het zagen van houtsoorten. Denk hierbij aan het op maat zagen van kozijnen, plinten en balken. Wat veel mensen niet weten is dat dit gereedschap ook gebruikt wordt voor metaal. Dit zijn meestal wél professionele machines met een speciaal zaagblad.

Een cirkelzaag die je gebruikt voor het afkorten van materiaal wordt ook wel een afkortzaag genoemd. Deze zaag is geschikt voor het snel afkorten van latten, balken en planken. Je kunt hiervoor ook de beste handzaag gebruiken, maar dat vergt nét wat meer geduld en spierkracht. Wanneer je hier niet op staat te wachten, is een goede reciprozaag de oplossing.

Koopgids: hoe kies ik de beste cirkelzaag?

Cirkelzagen zijn verkrijgbaar in verschillende modellen, soorten en maten. In deze koopgids vertel ik je de belangrijkste specificaties waar je op let, zodat je de ideale cirkelzaag kiest. Lees verder en vind de beste cirkelzaag voor jouw project! 📐

Verschillende modellen

In principe kies je bij een cirkelzaag tussen twee modellen: een handcirkelzaag en een tafelcirkelzaag. Een handcirkelzaag neem je gemakkelijk mee, want je hebt de zaag (zoals de naam al zegt) vast met je handen. Dit model is licht en compact.

Een tafelcirkelzaag is een stationair model, dat je niet makkelijk verplaatst. Het is een stuk krachtiger dan een handcirkelzaag. In tegenstelling tot een handcirkelzaag beweeg je de zaag naar je project toe. Dit model wordt vooral gebruikt in professionele omgevingen.

Daarnaast zijn er nog mini cirkelzagen op de markt. Deze zijn gemaakt voor precisieklussen. Het zaagblad heeft bij deze zaag een diameter die kleiner is dan 100 mm. Een mini cirkelzaag is handig in kleine ruimtes of op moeilijk bereikbare plekken, want je hoeft de zaag maar met één hand vast te houden.

Een afkortzaag is in principe een cirkelzaag die speciaal gemaakt is voor het afkorten van bijvoorbeeld korte balken, latten en metalen profielen.

Wat wil je zagen?

Voordat je je verder verdiept in de wereld van cirkelzagen, is het belangrijk om jezelf af te vragen wat je wilt zagen. Plan je vooral hout te zagen of werk je met metaal? Ga je dunne of dikke planken zagen?

In het laatste geval is het belangrijk om naar de maximale zaagdiepte van het apparaat te kijken. Dit bepaalt hoe diep je recht in het materiaal zaagt. Zorg ervoor dat je cirkelzaag dieper zaagt dan de dikte van het materiaal.

Een handcirkelzaag zaagt ook verstek. Dit betekent dat de zaag in hoeken van 45 en 90 graden zaagt. Naast de maximale zaagdiepte voor rechte snedes, heeft de cirkelzaag ook een maximale zaagdiepte voor verstek zagen.

Zoek je een manier om uitsparingen te zagen? Kies dan een invalzaag. Een invalzaag is een cirkelzaag waarmee je midden in het materiaal begint met zagen. Bij een normale cirkelzaag begin je juist vanaf de rand en zaag je in één beweging naar voren. Een invalzaag is handig bij het zagen van uitsparingen, bijvoorbeeld voor een stopcontact.

De snelheid

De kracht van een cirkelzaag wordt onder andere bepaald door het vermogen. Dit wordt aangegeven als een wattage. De meeste cirkelzagen hebben een vermogen tussen de 1400 en 1800 watt.

Naast het vermogen is het toerental belangrijk. Het toerental geeft het aantal omwentelingen per minuut aan wanneer het apparaat niet gebruikt wordt. Dit heet het onbelast toerental. Tijdens het zagen geeft het materiaal weerstand, waardoor het toerental tijdens gebruik lager is.

Het toerental pas je aan op het materiaal dat je zaagt. Zo kies je een lager toerental voor zachte materialen zoals gipsplaten en een hoger toerental voor harde houtsoorten.

Sommige cirkelzagen hebben een functie zodat ze opstarten met een laag toerental. Dit heet een zachte aanloop of soft-start. Met deze functie houd je makkelijker de controle over de cirkelzaag.

Een cirkelzaag ligt voor een stapel hout

Zaagblad: type en grootte

Naast de motor is het zaagblad een belangrijk onderdeel van je cirkelzaag. Bij een cirkelzaag is dit een rond zaagblad met zaagtanden aan de buitenkant. Het aantal tanden bepaalt hoe grof of fijn je een rand afzaagt. Dat lees je af aan het aantal tanden per inch (TPI). Hierin geldt: hoe meer tanden, hoe fijner het resultaat.

De grootte van het zaagblad wordt uitgedrukt in diameter, omdat het zaagblad rond is. Bij het kiezen van extra zaagbladen is het belangrijk om te kijken naar de diameter van het zaagblad.

Daarnaast kijk je naar de diameter van het asgat. Het asgat is het gat in het midden van het zaagblad. Deze afmeting moet hetzelfde zijn als je huidige zaagblad, anders past hij niet. Gelukkig zijn hier ook verloopringen voor op de markt. Daarmee maak je het zaagblad eenvoudig passend.

Voor elk materiaal is er een ander zaagblad. Zo kies je voor hout een ander zaagblad dan voor metaal of kunststof. Per zaagblad verschilt het aantal tanden per inch, de diameter en de diameter van het asgat.

Wanneer het zaagblad bot is, slijp je het of wissel je het gemakkelijk voor een nieuw blad.

Tip! Bij donker hout is een getekende zaaglijn nauwelijks te zien. Teken daarom de zaaglijn op een stuk tape voor meer zichtbaarheid. 

Gebruiksgemak

Gereedschap moet fijn zijn om mee te werken. Kies voor maximaal gebruiksgemak met onderstaande extra's. ⬇️

Ook al heb je een vaste hand, recht zagen met een cirkelzaag is moeilijker dan het lijkt. Kies voor een geleiderail als hulpmiddel om recht te zagen.

Een geleiderail is een soort ijzeren liniaal die je gebruikt voor kaarsrechte snedes. Je monteert de cirkelzaag met behulp van een adapter op de geleiderail. Daarna legt je de rail langs de afgetekende snijlijn en volg je deze met de cirkelzaag. Een rechte snede verzekerd!

Een geleiderail wordt helaas niet standaard meegeleverd met je cirkelzaag. Bij een invalzaag is dit meestal wél het geval, zoals bij deze Powerplus POWX1365MB invalzaag.

Een lasergeleider projecteert de snijlijn op het materiaal. Tijdens het zagen volg je deze lijn voor een rechte snede. Hiermee hoef je geen lijn af te tekenen, wat tijd bespaart.

Stofvrij zagen? Kies dan voor stofafzuiging. De stofafzuiging sluit je aan op de cirkelzaag. Die vangt alle stof en zaagsel op terwijl je werkt.

De 5 beste cirkelzagen op een rij

1. BLACKDECKER BLACK+DECKER CS1250L-QS Cirkelzaag 1250W

1. BLACKDECKER BLACK+DECKER CS1250L-QS Cirkelzaag 1250W
Vermogen: 1250 W
Maximale zaagdiepte 90° (recht): 66 mm
Voedingstype: Netstroom
Geschikt voor materiaal: Hout
Met lasergeleider: Nee

2. Makita HS6601

2. Makita HS6601
Vermogen: 1 W
Maximale zaagdiepte 90° (recht): 57 mm
Voedingstype: Netstroom
Geschikt voor materiaal: Steen
Met lasergeleider: Nee

3. Hyundai invalzaag 1.050 W incl.

3. Hyundai invalzaag 1.050 W incl.
Vermogen: 1050 W
Maximale zaagdiepte 90° (recht): 28 mm
Voedingstype: Netstroom
Geschikt voor materiaal: Hout, Steen
Met lasergeleider: Nee

Met of zonder snoer?

Er zijn zowel cirkelzagen die werken op netstroom als cirkelzagen die werken op accu. Ze hebben elk hun eigen voor- en nadelen. Zo heb je met een cirkelzaag op accu meer bewegingsvrijheid, maar ben je wel afhankelijk van de accuduur. Een cirkelzaag op netstroom geeft daarentegen geen kans op uitval, maar je moet rekening houden met de maximale snoerlengte.

Is zagen met een cirkelzaag gevaarlijk?

Of je nu een ervaren klusser bent of twee linkerhanden hebt: veiligheid tijdens het zagen is essentieel. Elektrisch gereedschap vergt enige handigheid, zeker voor beginners. De meeste cirkelzagen zijn uitgerust met verschillende veiligheidsspecificaties, zoals een beschermkap en een veiligheidsstop.

Verder is het verstandig om extra veiligheidsmaatregelen te nemen, zoals een veiligheidsbril en handschoenen. Het belangrijkste is het juist gebruiken van de zaag. Hieronder een aantal punten waar je op moet letten:

  • Zorg ervoor dat je werkt in een ruimte waar je niet afgeleid wordt.
  • Controleer of je materiaal stabiel ligt.
  • Het is belangrijk dat het zaagblad vrij kan draaien. Controleer dit vóórdat je de zaag in het stopcontact steekt. Het is belangrijk dat de cirkelzaag uit staat en niet aangesloten is op netstroom.
  • Vervang het zaagblad zodra deze bot is. Een bot zaagblad veroorzaakt sneller ongelukken wanneer hij vast blijft hangen.

Onderhoud

Wanneer je af en toe wat onderhoud pleegt aan je cirkelzaag, verleng je de levensduur én zorg je voor veilig gebruik. Het belangrijkste is om de zaag schoon te maken na elk gebruik, zodat zaagsel niet opstapelt. Hiervoor gebruik je bijvoorbeeld een ovenspray.

Wanneer je de cirkelzaag een tijdje niet hebt gebruikt, is het verstandig om olie te gebruiken om de zaag weer soepel te laten draaien. Let op: olie laat vlekken achter op hout. Verwijder de olie daarom weer voordat je zaagt in hout.

Bewaar zaagbladen op een droge plek zodat ze niet roesten en slijp ze wanneer ze bot zijn. Het slijpen van het zaagblad is lastig: als beginner is het daarom verstandig dit aan een professional over te laten. Je kunt er ook voor kiezen om het zaagblad te vervangen.

Specificaties van cirkelzagen naast elkaar

De belangrijkste specificaties netjes naast elkaar - klaar om te vergelijken?

VermogenVoedingstypeGeschikt voor materiaal
1BLACKDECKER BLACK+DECKER CS1250L-QS Cirkelzaag 1250W1250 WNetstroomHout
2Makita HS66011 WNetstroomSteen
3Hyundai invalzaag 1.050 W incl.1050 WNetstroomHout, Steen
4Powerplus POWX0562 Invalzaag 1200W Ø165mm1200 WNetstroomHout
5Hyundai cirkelzaag 1.200 W met1200 WNetstroomHout, MDF

BLACKDECKER BLACK+DECKER CS1250L-QS Cirkelzaag 1250W

Vermogen: 1250 W

Voedingstype: Netstroom

Geschikt voor materiaal: Hout

Makita HS6601

Vermogen: 1 W

Voedingstype: Netstroom

Geschikt voor materiaal: Steen

Hyundai invalzaag 1.050 W incl.

Vermogen: 1050 W

Voedingstype: Netstroom

Geschikt voor materiaal: Hout, Steen

Powerplus POWX0562 Invalzaag 1200W Ø165mm

Vermogen: 1200 W

Voedingstype: Netstroom

Geschikt voor materiaal: Hout

Hyundai cirkelzaag 1.200 W met

Vermogen: 1200 W

Voedingstype: Netstroom

Geschikt voor materiaal: Hout, MDF

Veelgestelde vragen over cirkelzagen

Voor je begint met klussen, beantwoord ik nog een paar vragen over cirkelzagen.

Waarvoor gebruik je een cirkelzaag?

Je gebruikt een cirkelzaag voor het maken van lange, rechte snedes in hout. Denk hierbij aan het op maat zagen van laminaat, kozijnen en plinten. Een cirkelzaag is perfect voor het zagen van dikkere materialen. Met het juiste zaagblad zaag je daarnaast in metaal en kunststof.

Wat is het verschil tussen een cirkelzaag en een decoupeerzaag?

Waar je met een cirkelzaag gemakkelijk recht zaagt, is dat met de beste decoupeerzaag alleen mogelijk met een geleiderail. De decoupeerzaag is meer geschikt voor het zagen van bochten en vormen uit hout en metaal. Met een cirkelzaag is het veel eenvoudiger om recht te zagen, maar het is ook mogelijk een geleiderail te gebruiken.

Wat is een geleiderail voor de cirkelzaag?

Een geleiderail is een accessoire dat je helpt kaarsrecht te zagen met een cirkelzaag, zonder veel moeite te hoeven doen. Je plaatst de geleiderail op je werkstuk, waarna je de cirkelzaag erop zet. De cirkelzaag volgt hierna de lijn van de geleiderail. In onderstaande video zie je hoe het werkt. 👇

Conclusie

Werk je veel met hout? Dan is een cirkelzaag een lichte én compacte zaag met veel gebruiksgemak. Ik hoop dat deze koopgids je geholpen heeft om de beste cirkelzaag te kiezen. Bekijk bovenstaande producten nog eens voordat je gaat werken, want we hebben ze speciaal voor je geselecteerd! Vond je dit artikel handig? Laat het hieronder weten.

Marieke Pasmans

Marieke werkte een aantal jaar in een winkel, maar besloot na een poosje dat het tijd was voor iets nieuws. Na wat omwegen kwam ze bij HelpingCherry terecht. Een schot in de roos: nu schrijft ze met plezier voor de website! Hiernaast werkt ze aan andere projecten als freelancer en plant ze een terugkeer naar de schoolbanken.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up