menu
close
Categorieën

Snel een Droge Was? De Beste Condensdrogers Vind Je Hier!

Kleding aan kledinghaken

Je kent het wel: je gaat een avondje uit en wilt een speciale outfit aan, maar deze is (nog) niet schoon. Voordat die gewassen én gedroogd is, ben je een eeuwigheid verder, vooral als je het aan de lucht laat drogen. Niet getreurd, de beste condensdroger lost dit probleem op! 

Een condensdroger droogt je was snel, omdat deze gebruik maakt van een hoge droogtemperatuur. Hierbij haalt de hitte het vocht uit je was en verdampt het water. Dit water wordt opgevangen in een reservoir. Dit maakt een condensdroger erg mobiel, want je hebt geen afvoer nodig. Vraag je je af wat de beste condensdroger is? Lees dan verder en vind het uit!

AEG T6DB72GP – 6000 serie

AEG T6DB72GP – 6000 serie
Merk: AEG
Geluidsniveau drogen: 66 dB
Bekijk op Bol.comBekijk op Coolblue

Samsung DV91TA240AE - Warmtepompdroger

Samsung DV91TA240AE - Warmtepompdroger
Merk: Samsung
Geluidsniveau drogen: 65 dB
Bekijk op Bol.com

Hoover Warmtepompdroger 9kg A+++ Met

Hoover Warmtepompdroger 9kg A+++ Met
Merk: Hoover
Geluidsniveau drogen: 69 dB
Bekijk op Bol.com

Waarom een condensdroger aanschaffen?

Het grootste voordeel van een condensdroger is dat deze sneller is dan andere wasdrogers. Dat werkt zo: een condensdroger heeft een verwarmingselement dat heet wordt. Door de hoge temperatuur verdampt het vocht uit je was en droogt het snel. Dit scheelt minstens een half uur in vergelijking met andere wasdrogers.

Daarnaast is een condensdroger mobiel: je kunt hem overal neerzetten, mits er een stopcontact in de buurt is. Het vocht dat vrijkomt tijdens het drogen, wordt opgevangen in een reservoir. Dit moet je na elke droogbeurt legen. Als er een waterafvoer aanwezig is, kun je hem ook alsnog daarop aansluiten. Dan wordt het water automatisch weggevoerd.

Daarnaast is een condensdroger goedkoper dan andere wasdrogers. Heb je een klein budget? Dan is een condensdroger wellicht iets voor jou.

Droger tussen een paar kastjes met wasmand ernaast

Koopgids: hoe kies ik de beste condensdroger?

Er zijn een aantal dingen waar je op kunt letten bij het kiezen van een condensdroger. Hieronder leg ik de verschillende specificaties uit.

Trommelinhoud: Hoeveel je kunt wassen

Het is natuurlijk belangrijk om te weten welk vulgewicht je wasdroger nodig heeft. Trommelinhoud of vulcapaciteit is de hoeveelheid was die je kwijt kunt per droogbeurt. Dit is afhankelijk van de grootte van je huishouden.

De trommelinhoud van condensdrogers loopt van 5 kg tot 15 kg. Weet je niet welk vulgewicht je nodig hebt? Dan geef ik je een indicatie:

Klein huishouden (één tot twee personen)5-7 kg
Middel groot huishouden (gezin met één of twee kinderen)7-9 kg
Groot huishouden (gezin met drie of meer kinderen) 9 kg en meer
Duurzaamheid - Een wasdroger draait het energiezuinigst als hij helemaal vol is. Heb je een klein huishouden of was je maar een paar keer per week? Dan kun je het beste een kleine trommelinhoud kiezen. Ook met een groot huishouden is het handig om hier op te letten: het scheelt je uiteindelijk geld. 

Waar kan ik een condensdroger het beste neerzetten?

Een condensdroger past prima in een washok of kleine kamer, mits er voldoende ventilatie is. Dit voorkomt schimmelvorming. Dit ontstaat wanneer een condensdroger het vocht niet goed uit de lucht weet te condenseren. Hierdoor is de lucht die de condensdroger uitstoot nog vochtig, waardoor je washok ook vochtig wordt.

Hoe goed condensdrogers zijn in het vocht uit de lucht halen, wordt ook wel condensatie-efficiëntie genoemd. De condensatie-efficiëntieklasse wordt op het energielabel weergegeven. De beste klasse is A, de slechtste G. Heb je een klein washok met niet zo'n goede ventilatie? Kies dan voor klasse A.

Kwa afmetingen is er niet veel variatie: drogers hebben een standaard breedte van rond de 60 cm en zijn 84 tot 85,5 cm hoog. De diepte varieert van 57,5 cm tot 68 cm.

Energieverbruik

Je condensdroger verbruikt energie bij het drogen van je wasgoed. Om het energieverbruik van je condensdroger te berekenen, gebruik je het aantal kWh (kilowatt per uur). Hoeveel kWh je droger verbruikt verschilt per model. Dit is af te lezen op het energielabel. Dit label geeft aan hoe energiezuinig je apparaat is. Deze labels lopen van A+++ tot G. Hierbij is A+++ het duurzaamst, en G het minst. De meeste condensdrogers hebben energielabel B.

Hoe bereken je de kosten per jaar van een condensdroger? Je berekent de verwachte kosten met het aantal kWh dat de droger verbruikt en de energieprijs. Een gemiddelde condensdroger met energielabel B verbruikt bijvoorbeeld 2,65 kWh per wasbeurt. Wanneer de gemiddelde energieprijs € 0,23 is, kost een wasbeurt € 0,61.

Het energieverbruik en kosten hangen natuurlijk af van hoe vaak je de droger gebruikt. Gemiddeld is dit 3 keer per week. De condensdroger uit het voorbeeld van hierboven kost dan € 99,85 per jaar.

De 5 beste condensdrogers op een rij

1. AEG T6DB72GP – 6000 serie

1. AEG T6DB72GP – 6000 serie
Merk: AEG
Geluidsniveau drogen: 66 dB

2. Samsung DV91TA240AE - Warmtepompdroger

2. Samsung DV91TA240AE - Warmtepompdroger
Merk: Samsung
Geluidsniveau drogen: 65 dB

3. Hoover Warmtepompdroger 9kg A+++ Met

3. Hoover Warmtepompdroger 9kg A+++ Met
Merk: Hoover
Geluidsniveau drogen: 69 dB

4. Salora DCH7100 Condensdroger Droger

4. Salora DCH7100 Condensdroger Droger
Merk: Salora
Geluidsniveau drogen: 65

5. Frilec KOBLENZ8600TK Condensdroger Wit

5. Frilec KOBLENZ8600TK Condensdroger Wit
Merk: Frilec
Geluidsniveau drogen: 0 dB

Slimme functies

Slimme functies maken het gebruik van je condensdroger nóg makkelijker. Denk hierbij aan startuitstel, AllergiePlus, SensitiveDrying, AutoDry en wifi. Als je zo slim en efficiënt mogelijk wilt drogen, kies je idealiter een model met één of meerdere van de onderstaande functies:

  • Thuiskomen wanneer je was droog is? Dat kan met de functie startuitstel. Deze zorgt ervoor dat de droger begint wanneer jij wilt. Zo stel je bijvoorbeeld de droger in voordat je de deur uit gaat, zodat hij klaar is wanneer je thuiskomt.
  • De AllergiePlus-functie is een uitkomst voor mensen met allergieën, want deze maakt korte metten met dierenharen en stuifmeel in je kleding. Het droogt je was op een hoge temperatuur, maar is zacht voor je kleding.
  • SenstitiveDrying is een andere functie die je wilt hebben. Deze functie droogt je was op voorzichtige wijze, en voorkomt kreuken.
  • AutoDry is een slimme functie die ervoor zorgt dat je was niet krimpt. Dit gebeurt aan de hand van twee sensoren, één meet de temperatuur tijdens het drogen en de ander meet het vochtgehalte van je was. Hierdoor wordt je was nooit te heet, of droogt het te lang.
  • Ook zie je steeds vaker modellen met wifi. Met wifi bestuur je de droger via smartphone of tablet. Zo zet je de droger aan tijdens het netflixen op de bank, en krijg je een melding wanneer deze klaar is.

Type afvoer van je condensdroger

Misschien wel het grootste voordeel van een condensdroger is dat je hem overal in huis kwijt kunt. Het water dat vrij komt tijdens het drogen wordt opgevangen in een reservoir. Dit reservoir moet je na gebruik legen. Dit is veiliger en verlengt de levensduur van je apparaat. Een overvol reservoir leidt in het slechtste geval tot een grote plas water onder je machine en kapotte onderdelen.

Daarnaast is het ook mogelijk om de condensdroger op de waterafvoer af te sluiten. Dan ben je voorgoed van die taak af. Soms is hiervoor een wasmachineverhoger nodig.

Witte blouses aan hangers

Geluidsniveau

Een droger maakt doorgaans veel geluid. Afhankelijk van waar in huis de droger staat, komt dit niet altijd even goed uit.

Gelukkig kun je zelf kiezen wanneer je hem aanzet. Daarnaast kun je letten op het geluidsniveau. Dit is ingedeeld in 3 categorieën: stil, normaal en luid. Een stille wasmachine heeft een geluidsniveau tot 65 dB (decibel). Een droger in de middenklasse valt tussen de 65 dB en 67 dB. Als laatste hebben de luidste klasse: die zijn 67 dB of hoger.

Ter referentie: een gesprek tussen twee personen in een dichte kamer komt doorgaans neer op ± 60 dB.

Droogprogramma's: antikreuk en meer

Verschillende soorten wasprogramma's zijn erg handig zijn. Deze programma's verschillen per model condensdroger. Naast gangbare programma's voor kwetsbare stoffen zoals wol en zijde, zijn sommige condensdrogers ook uitgerust met een programma voor beddengoed- of stoomprogramma. Dit stoomprogramma dient vaak ook meteen als een antikreukprogramma.

Wil je een kledingstuk niet wassen, maar wil je wel snel van nare geurtjes af? Dan is een opfrisprogramma handig.

Veiligheid - Doe nooit kleding die in contact is geweest met oplosmiddelen, olie, was, vet of verf in de droger in verband met brandveiligheid. Ook kleding met andere chemische stoffen, zoals wasbenzine, kun je beter niet laten drogen in de droger. 

Nadelen van condensdrogers

Omdat een condensdroger gebruik maakt van een verwarmingselement dat continu aanstaat, bereikt de lucht in de wasdroger vrij hoge temperaturen. Hierdoor slijt en krimpt je was sneller dan bij andere wasdrogers.

Daarnaast bevatten condensdrogers meer losse onderdelen dan bijvoorbeeld luchtafvoerdrogers en warmtepompdrogers, waardoor deze onderdelen zelf ook iets sneller slijten. Daarnaast is hij in gebruik iets duurder dan een warmtepompdroger, omdat deze laatste hete lucht recyclet, in plaats van continu koude lucht te verhitten met een warmte-element.

Specificaties van condensdrogers naast elkaar

Geluidsniveau drogen
1AEG T6DB72GP – 6000 serie66 dB
2Samsung DV91TA240AE - Warmtepompdroger65 dB
3Hoover Warmtepompdroger 9kg A+++ Met69 dB
4Salora DCH7100 Condensdroger Droger65
5Frilec KOBLENZ8600TK Condensdroger Wit0 dB

AEG T6DB72GP – 6000 serie

Geluidsniveau drogen: 66 dB

Samsung DV91TA240AE - Warmtepompdroger

Geluidsniveau drogen: 65 dB

Hoover Warmtepompdroger 9kg A+++ Met

Geluidsniveau drogen: 69 dB

Salora DCH7100 Condensdroger Droger

Geluidsniveau drogen: 65

Frilec KOBLENZ8600TK Condensdroger Wit

Geluidsniveau drogen: 0 dB

Veelgestelde vragen over condensdrogers

Hieronder vind je veelgestelde vragen over condensdrogers. Heb je zelf nog een andere vraag? Laat die dan vooral achter in het feedbackformulier onder dit artikel!

Wat is het verschil tussen een condensdroger en een warmtepompdroger?

In een condensdroger zit een verwarmingselement in de droger dat heet wordt. Door die hitte ontstaat hete lucht, waardoor het water uit de natte was verdampt. Bij een warmtepompdroger is dit proces hetzelfde, maar er zijn wat kleine verschillen. Ten eerste wordt de was bij een warmtepomp op een lagere temperatuur gedroogd. Daarnaast wordt de lucht in de droger steeds opnieuw gebruikt.

Een warmtepompdroger is hierdoor duurzamer te noemen. Het nadeel hiervan is dat het droogproces een stuk langer duurt. Dit verschilt in sommige gevallen een half uur! Een ander voordeel is dat een condensdroger een stuk goedkoper is dan een warmtepompdroger.

Hoe werkt een condensdroger?

Een condensdroger werkt met een verwarmingselement. Dit verwarmingselement zorgt ervoor dat hete lucht in de droger ontstaat. Met deze hete lucht wordt het water in de was verdampt. Het vocht dat hierbij vrijkomt, wordt opgevangen in een reservoir (ook wel condensbakje genoemd). Dit moet je na elke droogbeurt legen. Als de droger aangesloten is op de waterafvoer, loopt dit water vanzelf weg.

Hoeveel kost een condensdroger?

De prijs van een condensdroger loop van € 299,- tot € 1500,-. Het verschil mag er wezen! Dit prijsverschil is mede te verklaren door verschillende specificaties, zoals vulcapaciteit, merk en duurzaamheid van de materialen.

Naast de aanschafkosten, zijn er ook nog gebruikskosten. Dit komt omdat je condensdroger energie verbruikt. Hoeveel energie dit is, hangt af van het energielabel van je droger. Energielabels lopen van A+++ tot D. Hierbij is een A+++ het duurzaamst: een droger met dit label verbruikt minder kWh (kilowatt per uur), en is daarom goedkoper.

was buiten opgehangen aan balkons

Conclusie

Met onze huidige drukke levens in ons relatief natte klimaat, is de luxe van een goede droger tegenwoordig niet meer weg te denken naast de beste wasmachine.

Nu je weet waar je op moet letten bij het aanschaffen van een condensdroger, wordt het tijd om de producten hierboven nog eens te bekijken. Twijfel je nog over welk soort wasdroger het beste bij je past? Laat het ons hieronder weten!

Marieke Pasmans

Marieke werkte een aantal jaar in een winkel, maar besloot na een poosje dat het tijd was voor iets nieuws. Na wat omwegen kwam ze bij HelpingCherry terecht. Een schot in de roos: nu schrijft ze met plezier voor de website! Hiernaast werkt ze aan andere projecten als freelancer en plant ze een terugkeer naar de schoolbanken.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up