menu
close
Categorieën

Nooit meer Kabels in de Knoop met de Beste Draadloze Koptelefoon

draadloze koptelefoon bovenaanzicht

Luister je graag naar muziek met een koptelefoon, maar heb je geen zin in gedoe met vervelende snoeren? Kabels zitten al snel in de weg wanneer je aan het sporten bent, boodschappen doet of aan het verkeer deelneemt. De oplossing is eenvoudig: de beste draadloze koptelefoon!

Met een draadloze koptelefoon raak je nooit meer verstrikt in die vervelende kabels. Ik schreef deze handige koopgids zodat jij een weloverwogen beslissing neemt en het beste exemplaar voor jou vindt. Bekijk hieronder alvast de top 3 favorieten van dit moment.👇🏻

Sony WH-1000XM5 Zwart

Sony WH-1000XM5 Zwart
NFC: Nee
Type koptelefoon: Over-ear
Bekijk op Coolblue

Apple AirPods Max

Apple AirPods Max
NFC: Nee
Type koptelefoon: Over-ear
Bekijk op Bol.com

Bose 700 Headphones Wireless

Bose 700 Headphones Wireless
Bekijk op CoolblueBekijk op Bol.com

Waarom een draadloze koptelefoon aanschaffen?

Ben je op zoek naar een nieuwe koptelefoon? Dan ga ik nu meer vertellen over de voor- en nadelen van een draadloos exemplaar. Het voornaamste voordeel is bewegingsvrijheid. Je haalt nooit meer kabels uit de koop of raakt verstrikt in een warboel.

De geluidskwaliteit doet niet onder voor een bekabeld exemplaar. Je vindt tegenwoordig genoeg hoogwaardige modellen die uitstekende geluidskwaliteit bieden tegen redelijke prijzen.

Er zijn ook nadelen. Het meest voor de hand liggende is dat je de koptelefoon moet opladen. Het kan vervelend zijn als je dit vergeet te doen voordat je van huis gaat of als de batterij leeg raakt en je geen stopcontact in de buurt hebt.

Houd er daarnaast ook rekening mee dat een draadloze koptelefoon zwaarder is dan een bedraad exemplaar, vanwege de accu. Vind je de draadloze optie én een licht gewicht belangrijk? Eventueel zijn de beste draadloze oordopjes dan een betere keuze.

Koopgids: hoe kies ik de beste draadloze koptelefoon?

Welke draadloze koptelefoon is nu het beste? In deze uitgebreide koopgids vind je advies en handige tips!

Verbindingsopties

Een draadloze koptelefoon maakt verbinding via Bluetooth. Wil je een stabiele verbinding, dan let je op de Bluetooth versie. De hoogste versie op dit moment is Bluetooth 5. Dat is de snelste en stabielste versie! Om van de voordelen gebruik te maken, moet het apparaat waarmee je de koptelefoon verbind dezelfde versie hebben.

Wil je de snelste koppeling? Zoek dan een draadloze koptelefoon met NFC. Met deze techniek koppel je apparaten door ze tegen elkaar aan te houden.

Een andere handige optie is multipoint pairing, waarmee je meerdere apparaten tegelijk koppelt. Dat is bijvoorbeeld handig als je muziek afspeelt op je computer en telefoon. Het is een gedoe om eerst een apparaat los te koppelen en vervolgens een nieuw apparaat te koppelen.

Het kan zijn dat je ook de mogelijkheid wil om met een kabel te luisteren, bijvoorbeeld omdat je geen stopcontact in de buurt hebt om de koptelefoon op te laden. Ga dan voor een exemplaar met een verwijderbare kabel. Zo hoef je ook niet te kiezen tussen bedraad en draadloos!

De 5 beste draadloze koptelefoons op een rij

1. Sony WH-1000XM5 Zwart

1. Sony WH-1000XM5 Zwart
Maximale batterijduur: 40 uur
Inklapbaar: Nee
Type koptelefoon: Over-ear
Noise cancelling: Ja
Volumebegrenzing: Ja
Type klankkast: Gesloten

2. Apple AirPods Max

2. Apple AirPods Max
Maximale batterijduur: 20 uur
Inklapbaar: Nee
Type koptelefoon: Over-ear
Noise cancelling: Ja
Volumebegrenzing: Nee
Type klankkast: Gesloten

3. Bose 700 Headphones Wireless

4. Sennheiser Momentum 4 Wireless

4. Sennheiser Momentum 4 Wireless
Maximale batterijduur: 60 uur
Inklapbaar: Ja
Type koptelefoon: Over-ear
Noise cancelling: Ja

5. Sony WH-CH720N Zwart

5. Sony WH-CH720N Zwart

Ruisonderdrukking

Ruisonderdrukking (of noise-cancelling) is een belangrijke eigenschap. Een goede noise-cancelling koptelefoon of noise-cancelling oordopjes dempen storende omgevingsgeluiden.

Dit is beter voor de concentratie als je aan het werk bent. Bovendien heb je geen zin om het rumoer om je heen te horen als je je favoriete nummers luistert. Een koptelefoon maakt gebruik van actieve ruisonderdrukking of passieve ruisonderdrukking.

Bij actieve ruisonderdrukking wordt er een tegengeluid gemaakt, maar dit heeft een duur prijskaartje. Ook vraagt het veel energie van de batterij. Heb je last van een gevoelig evenwichtsorgaan? Dan kan actieve ruisonderdrukking je een misselijk of draaierig gevoel geven.

Bij passieve ruisonderdrukking wordt de gehoorgang afgesloten. Hiervoor wordt geen elektronica gebruikt. Storende geluiden worden gedempt en de hardste geluiden blijven hoorbaar.

Pasvorm

Een koptelefoon kan op twee manieren gedragen worden: on-ear of over-ear.

Een on-ear exemplaar plaats je op je oren. Ze zijn licht en makkelijk mee te nemen. Het omgevingsgeluid blijft aanwezig, waardoor dit een ideale keuze is als je deelneemt aan het verkeer.

Het grootste nadeel: na verloop van tijd kan de koptelefoon oncomfortabel aanvoelen, omdat deze op je oren drukt. Als je graag lang muziek luistert, is een on-ear exemplaar daarom niet ideaal.

Een over-ear koptelefoon plaats je over je oren heen. De oorkap sluit de oorschelp helemaal af, waardoor je geen omgevingsgeluid hoort. De muziek hoor je daardoor beter, waardoor het volume niet zo hoog hoeft.

Ze zijn alleen wel groter en zwaarder (en daardoor minder handig voor onderweg). Deze koptelefoon drukt niet op je oren, waardoor je op een comfortabele manier bijvoorbeeld urenlang naar muziek luistert of gamet.

Draadloze koptelefoon op houten ondergrond, bovenaanzicht

Frequentierespons

De frequentierespons geeft het bereik aan tussen de laagste en de hoogste tonen. Het menselijk gehoor hoort alle tonen tussen de 20 Hz en 20.000 Hz (of 20 kHz).

Lagere of hogere tonen zijn niet hoorbaar voor ons, maar ze geven wel meer diepte aan het geluid. De beste koptelefoon heeft daarom een zo groot mogelijk bereik, het liefst tussen de 20 Hz en 20.000 Hz of zelfs meer.

Batterijduur

De batterijduur is een van de belangrijkste punten als je de koptelefoon veel gebruikt. Het is een teleurstelling als je muziek na enkele uren al ophoudt met spelen. De accuduur varieert van enkele uren tot wel 30 uur of langer.

Een draadloze koptelefoon moet naar mijn mening minimaal 20 uur meegaan op één acculading. Je kunt dan bijvoorbeeld tijdens een lange reis gebruikmaken van de koptelefoon, zonder zorgen dat je straks zonder muziek zit.

Impedantie

De impedantie van een koptelefoon wordt belangrijk wanneer je professioneel aan de slag gaat met de koptelefoon. De impedantie wordt aangegeven in ohm.

Ga je muziek afmixen in de studio of dj'en? Dan heb je een hoge impedantie vanaf 60 ohm of meer nodig. Voor het luisteren naar muziek op je telefoon of laptop is een lage impedantie tussen de 16 en 50 ohm voldoende.

Handige extra's

Dankzij een ingebouwde microfoon kun je gesprekken voeren en ontvangen. Een microfoon is een onmisbaar onderdeel voor gamers, vloggers en tijdens videovergaderingen.

Ook zijn sommige koptelefoons inklapbaar. Gebruik je de koptelefoon niet? Dan klap je deze eenvoudig in tot een klein formaat om vervolgens op te bergen in je tas.

Let ook op de waterbestendigheid van de draadloze koptelefoon. Dit is vooral belangrijk als je graag muziek luistert tijdens het sporten. Met een waterbestendige koptelefoon is regen, zweet en water geen probleem.

De waterbestendigheid wordt aangegeven via de IP-certificering. Deze begint met de letters IP. Daarna volgen twee cijfers. Het tweede cijfer is hierin belangrijk: hoe hoger dit getal, hoe beter de koptelefoon tegen water kan.

Een koptelefoon met IPX4 kan tegen zweet. Vanaf IPX5 is ook regen geen probleem. Wil je met de koptelefoon zwemmen? Ga dan voor een certificering van IPX8 of hoger.

Specificaties van draadloze koptelefoons naast elkaar

Maximale batterijduurInklapbaarType koptelefoonNoise cancellingVolumebegrenzing
1Sony WH-1000XM5 Zwart40 uurNeeOver-earJaJa
2Apple AirPods Max20 uurNeeOver-earJaNee
3Bose 700 Headphones Wireless20 uurNeeOver-earJaNee
4Sennheiser Momentum 4 Wireless60 uurJaOver-earJaNee
5Sony WH-CH720N Zwart60 uurJaOver-earJaNee

Sony WH-1000XM5 Zwart

Maximale batterijduur: 40 uur

Inklapbaar: Nee

Type koptelefoon: Over-ear

Noise cancelling: Ja

Volumebegrenzing: Ja

Apple AirPods Max

Maximale batterijduur: 20 uur

Inklapbaar: Nee

Type koptelefoon: Over-ear

Noise cancelling: Ja

Volumebegrenzing: Nee

Bose 700 Headphones Wireless

Maximale batterijduur: 20 uur

Inklapbaar: Nee

Type koptelefoon: Over-ear

Noise cancelling: Ja

Volumebegrenzing: Nee

Sennheiser Momentum 4 Wireless

Maximale batterijduur: 60 uur

Inklapbaar: Ja

Type koptelefoon: Over-ear

Noise cancelling: Ja

Volumebegrenzing: Nee

Sony WH-CH720N Zwart

Maximale batterijduur: 60 uur

Inklapbaar: Ja

Type koptelefoon: Over-ear

Noise cancelling: Ja

Volumebegrenzing: Nee

Veelgestelde vragen over draadloze koptelefoons

Hieronder vind je de antwoorden op de veelgestelde vragen over draadloze koptelefoons.

Wat kost een draadloze koptelefoon?

De prijs voor een draadloze koptelefoon varieert tussen de € 20 en € 1000. Het prijsverschil is afhankelijk van de bouwkwaliteit, materiaalkeuze, geluidskwaliteit, ruisonderdrukking, het merk en extra opties zoals een verwijderbare kabel of NFC.

Hoe koppel je een draadloze koptelefoon met een Bluetooth-apparaat?

Apparaten met Bluetooth zet je in de koppelmodus. Dit doe je door naar de instellingen te gaan en Bluetooth in te schakelen.

Een draadloze koptelefoon zet je in de meeste gevallen in koppelmodus door een knopje in te drukken. Als het lampje knippert dan staat de koppelmodus aan. Lees voor de zekerheid ook de handleiding van je apparaten.

Wat is beter: een koptelefoon of oordopjes?

Dat hangt af van je persoonlijke voorkeur. Als je de beste geluidskwaliteit wilt, dan is een koptelefoon de beste optie. Een koptelefoon geeft een betere geluidskwaliteit en dempt omgevingsgeluid beter.

Ga je sporten of ben je regelmatig onderweg? De beste oordopjes zijn een stuk lichter en daarom een betere keuze.

Conclusie

Ik hoop dat deze koopgids je verder heeft geholpen in je zoektocht naar de beste draadloze koptelefoon.

Wil je je helemaal afsluiten van de buitenwereld, dan koop je een over-ear exemplaar. Wil je de omgeving nog kunnen horen, omdat je bijvoorbeeld deelneemt aan het verkeer, dan is een on-ear exemplaar de beste optie. Let ook op de geluidskwaliteit, bouwkwaliteit, pasvorm en batterijduur.

Bedankt voor het lezen! Heb je nog feedback? Laat het me hieronder weten!

Rowena Golob

Rowena is 28 jaar, woont in het zuiden van het land en is afgestudeerd aan de kunstacademie. Ze is altijd op zoek naar nieuwe manieren om zich zelf uit te dagen. Naast schrijven, is ze vooral druk met haar bedrijf in fotografie en social media. In haar vrije tijd geniet ze vooral van reizen, haar hond, en familie en vrienden!
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up