menu
close
Categorieën

Werk aan je Gezondheid met de Beste Hartslagmeter!

hardlopen met beste hartslagmeter

Met een hartslagmeter check je eenvoudig je hartslag op elk moment. Zo haal je het maximale uit iedere training terwijl je je hartslag in de gaten houdt! Een hartslagmeter is geschikt voor iedereen; of je nu gaat wandelen, hardlopen, wielrennen of zwemmen. In dit artikel vind je de top 5 beste hartslagmeters van dit moment en neem ik de belangrijkste informatie met je door.

POLAR H10 Heart Rate Monitor

POLAR H10 Heart Rate Monitor
Bluetooth: Nee
Geschikt voor onderwater: Ja
Caloriemeting: Nee
Bekijk op CoolblueBekijk op Bol.com

Garmin HRM-Pro Premium Chest Strap

Garmin HRM-Pro Premium Chest Strap
Bluetooth: Ja
Geschikt voor onderwater: Ja
Caloriemeting: Nee
Bekijk op Bol.com

MyZone MZ Switch

MyZone MZ Switch

Waarom een hartslagmeter aanschaffen?

Een hartslagmeter meet je hartslag op ieder willekeurig moment, zolang je de hartslagband draagt. Hierdoor hou je gemakkelijk bij wat je hartslag is tijdens je training. Zo weet je wanneer je een hoge inspanning levert en ontdek je of je hartslag naarmate je vaker sport gemiddeld daalt, wat betekent dat je uithoudingsvermogen groeit.

Door continu je hartslag te meten krijg je een duidelijk beeld van wanneer je moe wordt. Sommige meters geven ook de hersteltijd aan. Dit is de tijd die je nodig hebt om voldoende te herstellen voor je volgende inspanning.

Notificaties geven je de mogelijkheid om je te seinen wanneer je een bepaalde hartslag bereikt. Dat is fijn tijdens een interval training. Zo weet je exact wanneer je op je maximale hartslag zit. Dit bereken je door je leeftijd af te trekken van 220. Bijvoorbeeld: je bent 30 jaar. 220 - 30 = 190. Je maximale hartslag is 190; dan lever je de ultieme inspanning.

Sporten met een hartslagmeter

Hartslagmeter versus sporthorloge

Een andere manier om je sportprogressie te meten is met een sporthorloge. Deze houdt naast je hartslag ook allerlei andere dingen bij, zoals je calorie inname, voedingsstoffen en je slaapritme. Daarnaast zit een sporthorloge dag en nacht om je pols, waardoor hij een duidelijker beeld krijgt van je dagelijkse activiteiten.

Een hartslagmeter doet daar slechts een klein deel van; het meet alleen je hartslag. De meeste banden zitten niet comfortabel genoeg om de hele dag te dragen. Ben je van plan om je progressie enkel tijdens het sporten bij te houden? Dan is een hartslagmeter een goedkope optie die je voldoende mogelijkheden biedt om dat goed te doen.

Een veelvoorkomende mogelijkheid is om je hartslagmeter te koppelen aan een smartwatch of sporthorloge. Zo meet je de hartslag nóg nauwkeuriger.

Een sporthorloge heeft veel eigenschappen die bijna alle lichaamsfuncties meten. Wat ze echter meestal niet meten is je lichaamstemperatuur. Dit doe je via je oor met de beste oorthermometer of gemakkelijk via je voorhoofd met een voorhoofdthermometer. Zo krijg je een volledig beeld van je lichaam!

Verbinden met elektronica

De meeste hartslagmeters verbind je gemakkelijk met je elektronische apparaten, zoals je smartwatch of mobiele telefoon. Dit gaat via Bluetoothverbinding. De Garminhartslagmeter verbindt bijvoorbeeld met je mobiele telefoon, waar hij vervolgens je hartslag- en ritmegegevens naartoe stuurt. Zo krijg je een duidelijk overzicht van alle metingen.

De 5 beste hartslagmeters op een rij

1. POLAR H10 Heart Rate Monitor

1. POLAR H10 Heart Rate Monitor
Bluetooth: Nee
Doelgroep: Volwassenen
GPS: Nee
Trainingsfunctie: Nee
Geschikt voor onderwater: Ja
Caloriemeting: Nee

2. Garmin HRM-Pro Premium Chest Strap

2. Garmin HRM-Pro Premium Chest Strap
Bluetooth: Ja
Doelgroep: Volwassenen
GPS: Nee
Trainingsfunctie: Nee
Geschikt voor onderwater: Ja
Caloriemeting: Nee

3. MyZone MZ Switch

3. MyZone MZ Switch

4. Fitbit Inspire 2 - Activity

4. Fitbit Inspire 2 - Activity
Bluetooth: Ja
Doelgroep: Mannen & Vrouwen

5. Fitbit Charge 5 Activity Tracker

5. Fitbit Charge 5 Activity Tracker
Bluetooth: Ja
Doelgroep: Mannen & Vrouwen

Koopgids: hoe kies ik de beste hartslagmeter?

Een hartslagmeter gebruik je voor allerlei verschillende sportactiviteiten. Tussen de hartslagmeters zitten nog wel wat verschillen! Ik zet ze voor je op een rij zodat je de juiste koopt.

Manier van dragen

Hartslagmeters bestaan uit twee groepen: de borst- en de polsdragers. De hartslagmeter om de borst is veelgebruikt bij topsporters, omdat hij hier de hartslag het beste meet.

De hartslagmeter om de pols zit voor veel mensen comfortabeler en is vaak ook een stukje goedkoper. Voor beginners en mensen die een laagdrempelige activiteit uitvoeren, zoals wandelen, is dit prima.

Om je bloeddruk te meten is een bloeddrukmeter een verstandige keuze. Deze meet je boven- en onderdruk nauwkeuriger dan een hartslagmeter.

Waterdicht

Het is logisch, maar een waterbestendige hartslagmeter is geschikt om tijdens wateractiviteiten te dragen. Denk hierbij aan zwemmen, maar ook (wind)surfen, zeilen of kanoën. Een hartslagmeter is geschikt voor iedere sport, maar bij watersporten is een waterdichte variant wel zo verstandig. Let hier goed op!

Zwemmen met hartslagmeter

De functies

Wanneer je van plan bent om het roer om te gooien en sportiever te leven, is een hartslagmeter met meerdere functies fijn. Je begint met jezelf wegen op een goede personenweegschaal. Vervolgens geeft de hartslagmeter je verschillende mogelijkheden om je lichaamsfuncties bij te houden.

Denk naast je hartslag ook aan je bloeddruk, interval notificaties en je maximale hartslag. Over welke functies je allemaal beschikt, hangt natuurlijk af van de hartslagmeter die je aanschaft. Voor een apparaat die je bloedsuikerspiegel monitort is een goede bloedsuikermeter een top keuze!

Apps

Veel hartslagmeters verbind je met een app die je moet downloaden om de gegevens in te zien. De hartslagmeter verbindt met je mobiele telefoon, waarnaar hij de gegevens doorstuurt. Zo krijg je overzicht van je progressie.

Hou er rekening mee dat sommige hartslagmeters enkel met hun eigen app werken. Anderen koppel je eenvoudig aan meerdere apps, zoals Samsung health.

Met een GPS functie houd je afstanden bij. Zo weet je naast je hartslag ook hoe ver en hoe snel je beweegt!

Doelgroep

Sommige hartslagmeters zijn naast volwassenen ook te gebruiken door kinderen. Dit heeft allereerst te maken met de maat van de band. Deze is kleiner verstelbaar als hij geschikt is voor kinderen. Ook de hartslag is bij kinderen lager dan bij volwassenen; hier is een dergelijke hartslagmeter op ingesteld.

Specificaties van hartslagmeters naast elkaar

BluetoothDoelgroepGPSGeschikt voor onderwater
1POLAR H10 Heart Rate MonitorNeeVolwassenenNeeJa
2Garmin HRM-Pro Premium Chest StrapJaVolwassenenNeeJa
3MyZone MZ SwitchJaVolwassenenNeeJa
4Fitbit Inspire 2 - ActivityJaMannen & VrouwenNeeJa
5Fitbit Charge 5 Activity TrackerJaMannen & VrouwenNeeJa

POLAR H10 Heart Rate Monitor

Bluetooth: Nee

Doelgroep: Volwassenen

GPS: Nee

Geschikt voor onderwater: Ja

Garmin HRM-Pro Premium Chest Strap

Bluetooth: Ja

Doelgroep: Volwassenen

GPS: Nee

Geschikt voor onderwater: Ja

MyZone MZ Switch

Bluetooth: Ja

Doelgroep: Volwassenen

GPS: Nee

Geschikt voor onderwater: Ja

Fitbit Inspire 2 - Activity

Bluetooth: Ja

Doelgroep: Mannen & Vrouwen

GPS: Nee

Geschikt voor onderwater: Ja

Fitbit Charge 5 Activity Tracker

Bluetooth: Ja

Doelgroep: Mannen & Vrouwen

GPS: Nee

Geschikt voor onderwater: Ja

Veelgestelde vragen over hartslagmeters

Om je nog beter te helpen beantwoord ik een paar vragen over hartslagmeters.

Waarom een hartslagmeter?

Een hartslagmeter houdt eenvoudig bij wat je hartslag is in rust en tijdens inspanning. Door dit bij te houden zie je de progressie die je maakt tijdens verschillende activiteiten zoals wandelen, hardlopen, fietsen of zwemmen. Met een hartslagmeter die over verschillende functies beschikt hou je ook allerlei andere dingen bij, zoals; je maximale- en rust hartslag en recovery time.

Wat is het verschil tussen een hartslagmeter en een sporthorloge?

Een sporthorloge is duurder, maar heeft ook meerdere functies. Zo houdt hij je voeding, calorie inname en zelfs slaapritme bij. Een hartslagmeter registreert de hartslag een stuk nauwkeuriger doordat hij dicht op het hart zit. Voor beginnende sporters is een hartslagmeter voldoende om progressie te meten.

Hoe gebruik je een hartslagmeter?

De meeste hartslagmeters verbinden via Bluetooth met je mobiele telefoon of smartwatch. Hier registreren zij de gegevens via een app zodat je een overzicht krijgt van alle metingen.

Conclusie

Een hartslagmeter meet je hartslag tijdens het sporten en geeft deze door aan een app op je smartphone. Zo krijg je overzichtelijk je progressie in beeld.

Hopelijk heeft dit artikel je een duidelijker beeld gegeven van de beste hartslagmeters en track jij binnenkort je hartslag tijdens het sporten!

Ben je er nog niet helemaal uit? Bekijk dan de top 5 nog eens rustig en vergelijk de specificaties die voor jou belangrijk zijn. Laat hieronder weten of dit artikel je op weg geholpen heeft. Bedankt voor het lezen😊!

Angela de Boer

Angela is geboren in het mooie plaatsje Sneek, waar ze nog altijd met veel plezier woont. Al van kinds af aan heeft ze een grote interesse gehad in het bedenken en schrijven van verhalen. Als klein kind, toen ze nog niet kon schrijven, vertelde Angela verhalen terwijl haar moeder meetypte in Office 98. Vanaf het moment dat ze een typcursus mocht doen, is ze begonnen met schrijven – een passie die nooit meer weg is gegaan. Naast dat ze schrijft voor HelpingCherry, studeert Angela toegepaste psychologie aan de Hanzehogeschool in Groningen. Ze is op zoek naar verklaringen voor dingen die mensen doen, en ze hoopt hier ook veel over te kunnen schrijven in te toekomst.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up