Grasmaaien was nog nooit zo makkelijk als met de beste robotmaaier! Terwijl je in de tuin van een verfrissend drankje geniet, maait de robotmaaier je gazon egaal en strak, op de door jou ingestelde hoogte. Dat scheelt je een hoop werk.
In dit artikel laat ik je de top 5 beste robotmaaiers van dit moment zien. In de koopgids vertel ik je vervolgens over de belangrijkste eigenschappen om op te filteren tijdens je zoektocht. 🔎
Grasmaaien is een tijdrovend en fysiek veeleisend klusje, zeker wanneer je een groot gazon bezit. Gras groeit in de zomer ontzettend snel, zeker wanneer er af en toe een goede regenbui overheen komt. Probeer dat maar eens bij te houden met een traditionele maaier!
Het enige wat je hoeft te toen om een robotmaaier aan de praat te krijgen, is deze instellen op de gewenste maaitijd en hoogte van het gras. Vervolgens gaat de maaier voor je aan de slag tot al het gras gemaaid is.
Een robotmaaier is geschikt voor iedereen met een gazon en een gebrek aan tijd of zin om deze handmatig bij te houden. Te lang gras laat je tuin er slordig en onverzorgd uitzien, dus onderhoud is cruciaal!
Voor een robotmaaier betaal je wel meer dan voor een normale grasmaaier. Gemak vraagt altijd een extra investering. De gemiddelde robotmaaier kost rond de € 700, en dan hebben we het nog niet eens gehad over hoe die prijs toeneemt naarmate zijn bereik en functies zich uitbreiden. Dat maakt hem een product om eerst goed over na te denken. Een klein gazon is prima met een goede grastrimmer te maaien.
Robotmaaiers werken hetzelfde als een elektrische grasmaaier: messen aan de onderkant van de grasmaaier draaien rond door een motoraandrijving. Het grootste verschil is dat zo'n elektrische maaier niet zelfstandig op pad gaat. Een robotmaaier doet dit wel. Hiervoor is navigatie cruciaal!
De robotmaaier 'ziet' hij als het ware waar het gazon ophoudt en welke hij nog moet maaien. Dat gebeurt in veruit de meeste gevallen in samenwerking met perimeterdraad. Deze leg je om je gazon mee, waarna de robotmaaier de grenzen van het gazon erkent. Dit maakt het mogelijk om je gazon snel en efficiënt te maaien, zonder dat de grasmaaier zichzelf beschadigt aan stenen of vlonders.
In tegenstelling tot een normale grasmaaier waar het gras in een opvangbak komt, laat een robotmaaier dit liggen. Als deze het gras fijn genoeg maait, spreken we van mulchen. Hierdoor dient het gras als mest voor het gazon. Dit voedt de bodem en voorkomt het ontkiemen van onkruid tussen het gras. Zo groeit het nieuwe gras gezonder en groener terug!
Robotmaaiers doen in de essentie allemaal hetzelfde: ze maaien je gazon met messen en navigeren via sensoren. Toch zitten er nogal wat verschillen tussen verschillende soorten, wat verwarring veroorzaakt. Om je de beste keuze te laten maken bespreek ik de belangrijkste kenmerken in deze koopgids!
Het gazonoppervlakte geeft aan hoeveel vierkante meter (m²) de robotmaaier maait. Hoe groter die oppervlakte is, hoe groter het maaibereik van de maaier moet zijn. Dit oppervlakte verschilt nogal tussen de maaiers, maar staat aangegeven in de productomschrijving. Meet daarom het oppervlakte van je gazon goed op voordat je robotmaaiers gaat vergelijken!
Goedkopere varianten maaien een oppervlakte van 200 tot 500 m². Duurdere varianten maaien tot wel 2000 m² gazon.
Let erop dat je ook de benodigde hoeveelheid perimeterdraad meegeleverd krijgt. Het gaat er hierbij om dat deze de hele omtrek van je gazon. Je hebt liever teveel, dan te weinig.
Moet je apart perimeterdraad aanschaffen, omdat de robotmaaier niet genoeg meegeleverd krijgt, of omdat je perimeterdraad gesneuveld is? Dan heb ik een tip voor je: je hebt geen merkeigen draad nodig. Als je bijvoorbeeld een robotmaaier van Gardena hebt, maar je ziet dat de perimeterdraad van Bosch goedkoper is, kun je deze gewoon gebruiken!
De sensoren van de robotmaaier zorgen ervoor dat ze 'zien' welke stukken gazon ze nog moeten maaien en waar het gazon ophoudt, maar daar stopt de pret niet.
Nieuwere en duurdere varianten beschikken naast een kap ook over een sonar, oftewel obstakelsensoren. Deze registreert de omgeving waardoor hij van tevoren weet waar de obstakels zitten en voorkomt hierdoor dat hij ertegenaan rijdt, of eroverheen probeert te rijden en vervolgens vast komt te zitten of zijn messen kapotmaakt.
Hou er rekening mee dat een robotmaaier kleine obstakels zoals klein speelgoed of takjes niet ziet. Hier zal hij gewoon overheen maaien. Haal dit dus weg voordat je de maaier aanzet!
De naam zegt het al: deze sensoren pikken op wanneer het regent. Op die manier hoef je niet zelf alsnog achter je robotmaaier aan te rennen om hem snel naar binnen of zijn overdekte laadstation te brengen als het begint te plenzen. Wel zo handig, gezien het niet bepaald zeldzaam is om een stevige regenbui mee te maken in Nederland ... 🌧️
Dit spreekt ook redelijk voor zichzelf: deze sensoren herkennen een eventuele afgrond, waardoor je robotmaaier een pijnlijke valpartij bespaard blijft. Dit kan een klein, maar plotseling verschil in hoogte zijn zoals tussen het gras en een lager voetpad, of iets drastischer, zoals een vijver.
Met deze sensoren vermijdt de robotmaaier hellingen die te steil zijn. Je leest in de beschrijving van de robotmaaier altijd af tot welk percentage aan helling deze aankan. De sensoren veranderen dit niet, maar zorgen ervoor dat de robotmaaier zelf herkent wanneer een stuk van het gazon te steil is. Dit is dus handig als je een tuin hebt die niet bepaald waterpas ligt.
Sommige gazons zijn verdeeld in verschillende hoogtes met hellingen tot gevolg. Let dan extra op bij het aanschaffen van een robotmaaier: niet iedere maaier is geschikt om hellingen te berijden en maaien. Iedere robotgrasmaaier beschikt over een maximale hellingsgraad die wordt uitgedrukt in een percentage.
Om de hellingsgraad van (een stuk van) je tuin te berekenen gebruik je een handig rekensommetje: De hellingsgraad is gelijk aan het hoogteverschil (Δh) gedeeld door de horizontale afstand (d). Bijvoorbeeld: een hellingsgraad van 10% laat zien dat tussen het vertrekpunt en eindpunt de weg 10 meter hoger ligt per 100 meter horizontale weg. Het probleem is dat robotmaaiers zelden in een rechte, vaste baan maaien, wat het antwoord op de formule niet eenduidig maakt.
De meeste robotmaaiers maaien hellingen met een hellingsgraad tussen de 25% en 35%. Klinkt de formule ingewikkeld en lastig? Gebruik dan deze handige rekenmachine om toch een algemeen idee te krijgen van de hellingsgraden in je tuin!
De maaibreedte geeft aan hoe breed de strook is die de grasmaaier in één beweging maait. Een bredere maaibreedte is efficiënt doordat hij meer oppervlakte in een beweging maait. Een nadeel is dan een grotere maaibreedte ook een grotere grasmaaier betekent. Deze nemen meer ruimte in wanneer je hem opbergt.
Maaibreedtes liggen tussen de 17 en 28 cm. Hoe groter de maaibreedte, hoe meer je vaak betaalt voor de grasmaaier. Bovendien blijven hoe dan ook de randen van je gazon vaak achter. Met een goede bosmaaier los je dit alsnog op, maar dat betekent wel dat je alsnog je mouwen even moet opstropen! 💪
De meeste goede robotmaaiers hebben een oplaadstation in plaats van een kabel die je inplugt. Het is bij je zoektocht zaak om op te letten of de robotmaaier hier zelf naar terugkeert na zijn maaironde en/of wanneer zijn accu bijna leeg is, of dat je hier zelf een oogje op moet houden en de maaier zelf moet aansluiten. Je kunt je voorstellen dat dit laatste scenario lang niet altijd even praktisch is.
Kijk er daarnaast ook naar of het oplaadstation overdekt is. Op die manier dient het meteen als een schuilplaats voor de robotmaaier wanneer het begint te regenen. Is dit niet het geval, dan moet je het laadstation onder een afdak zetten, een soort mini-garage eroverheen zetten, of ... waterschade riskeren.
In tegenstelling tot de beste heggenschaar, maakt een robotmaaier constant geluid wanneer hij het gras maait. Hoeveel geluid de grasmaaier maakt verschilt tussen modellen en is uitgedrukt in decibel (dB). Gemiddeld maakt een robotmaaier 70 dB geluid tijdens het maaien. Dit is vergelijkbaar met een stofzuiger.
Er bestaan ook robotmaaiers van minder dB; dit is wel zo prettig wanneer je graag buiten zit terwijl de grasmaaier maait.
Je robotmaaier maait wel eens alleen het gazon, zonder dat je hem steeds in de gaten houdt. Je wil niet dat iemand hem dan meeneemt! Een maaier met diefstalbeveiliging voorkomt helaas niet dat een dief hem meeneemt, maar probeer hem wel te dwarsbomen door een oorverdovend alarm af te laten gaan.
Daarnaast wordt gebruikmaken van de robotmaaier in de meeste gevallen ook bemoeilijkt. Veel robotmaaiers vereisen een pincode voordat deze zich aan laat zetten. Deze stel je in wanneer je de robotmaaier voor het eerst gebruikt.
Robotmaaiers die je koppelt aan je smartphone beschikken vaak ook over een ingebouwde gps, waardoor je ziet waar hij zich bevindt. Zo vind je de maaier altijd weer terug (of kun je in ieder geval de politie erachteraan sturen). 🚓
De modernste robotmaaiers verbind je aan je smartphone. Zo stel je via een app in wanneer de grasmaaier aangaat, de maaihoogte, de maaifrequentie, het accupercentage en stuur je hem of afstand van en naar het laadstation. Daarnaast zie je via een ingebouwde gps waar de maaier is, en kun je in sommige gevallen ook de router bepalen. De meeste robotmaaiers verbinden met je smartphone via wifi.
Vroeger werd ook wel bluetooth gebruikt, maar dit signaal bleek te zwak om contact te behouden met de maaier. Dit geldt overigens ook voor wifi naarmate de afstand en obstakels te onoverkomelijk worden. Hou er rekening mee dat een diepe tuin soms het bereik met de smartphone verliest. Gebruik in dat geval een wifi-access-point voor buiten!
Diefstalbeveiliging | Maaibreedte | Bediening via mobiele app | Mulchfunctie | |||
---|---|---|---|---|---|---|
1 | Husqvarna Automower 435X AWD | |||||
2 | EcoFlow Blade | |||||
3 | Husqvarna Automower 415X | |||||
4 | Husqvarna Automower 315X | Bekijk op Bol.com | ||||
5 | Worx Landroid M500 Plus | Bekijk op Bol.com |
Hieronder behandel ik enkele van de vaakst voorkomende vragen over robotmaaiers. Laat het ons vooral even weten als dit jouw vragen echter niet beantwoordt!
Een robotmaaier maait automatisch je gazon. Door ingebouwde sensoren weet hij welke stukken gras hij moet maaien, waar zich obstakels bevinden en waar het gazon ophoudt. Bij robotmaaiers die je aanstuurt via een app, stel je bovendien eenvoudig via je smartphone de planning en maaihoogte in.
De maaibreedte is de breedte die de messen onder de robotmaaier bestrijken. Dit bepaalt hoe breed de stroken zijn die de grasmaaier in één beweging maakt. Hoe breder de maaibreedte, hoe sneller de maaier een stuk gazon maait.
De meeste robotmaaiers kosten rond de € 700. Duurdere varianten beschikken vaak over slimmere sensoren, een groter maaioppervlak en meer instellingen om alles fijn te stellen via een app.
Een robotmaaier maait met behulp van sensoren je gazon volledig automatisch! Let erop dat de robotmaaier voldoende oppervlak maait en de maaibreedte efficiënt is voor je gazon. Vergelijk de specificaties van de top 5 nog eens rustig met elkaar en kies de beste robotmaaier voor je gazon!
Heeft dit artikel je geholpen? Laat het hieronder weten! 😊