menu
close
Categorieën

Ga op Fietsvakantie met de Beste Trekkingfiets

Een trekkingfiets met bagage en met een mooi uitzicht op de achtergrond

Of je nu op vakantie gaat, of gewoon eens lekker een dagje weg wilt: met de beste trekkingfiets zit je altijd goed. Deze fiets is stevig, betrouwbaar en comfortabel. Zo kun jij je concentreren op de prachtige omgeving en het genieten van de rit. 🚵‍♂️

Ik leg in deze gids uit waar je op moet letten bij het kopen van zo'n fiets. Bekijk hieronder alvast de top 3 van dit moment!

Jamis Coda S2

Jamis Coda S2

Priority Continuum Onyx

Priority Continuum Onyx
Bekijk op Bol.com

Marin Fairfax 1

Marin Fairfax 1
Aantal versnellingen: 21
Framemaat: 38
Bekijk op Bol.com

Waarom een trekkingfiets aanschaffen?

De keuze in fietsen is enorm. Iedereen begint met een kinderfiets. Daarna wordt het lastiger om een passende fiets te vinden. De afstanden die je aflegt, het terrein waar je fietst en wat je meeneemt zijn allemaal belangrijke punten.

Zo is de beste mamafiets ideaal met kleine kinderen in huis. Als je regelmatig op de fiets boodschappen doet, dan is een goede bakfiets of de beste transportfiets wellicht een optie.

Als je veel tijd doorbrengt op de fiets, dan is een trekkingfiets de beste keuze. Deze fietsen zijn ontworpen om gemakkelijk lange afstanden af te leggen, ook in heuvelachtig gebied. De trekkingfiets is ideaal voor een fietsvakantie, maar ook voor een dagelijkse tocht naar werk.

Deze ideale vakantiefiets heeft meerdere versnellingen. Daardoor kost het je nauwelijks inspanning om steile hellingen op te fietsen. De brede banden bieden daarnaast veel grip.

De fiets valt het meest op door zijn mogelijkheden wat betreft bagage. Er is voldoende ruimte om al jouw kampeerspullen mee te nemen en het frame is stevig genoeg om dit te dragen. Het maximale draaggewicht ligt een hoger dan bij een stadfiets.

Een trekkingfiets is uitgerust met diverse bidonhouders. Daardoor neem je met gemak meerdere bidons mee! Zo kom je volledig gehydrateerd op je eindbestemming aan.

Ga je naar het buitenland? Controleer voordat je vertrekt de plaatselijke regelgeving. In sommige landen is een fietshelm verplicht. Bereid de reis goed voor en schaf alvast de beste fietshelm aan!

Monteer de beste fietscomputer aan het stuur en maak de fietsvakantie nog interessanter. Ten eerste heb je altijd navigatie. Hierdoor spaar je de accu van je mobiele telefoon. Ook alle afgelegde routes worden opgeslagen, zodat jij precies weet waar je op de wereld bent geweest. 🌍

Koopgids: hoe kies ik de beste trekkingfiets?

Het kopen van een nieuwe trekkingfiets is een belangrijke beslissing. Maar hoe vind je de beste fiets voor jou? Waar moet je op letten? Deze koopgids helpt bij het maken van de juiste keuze.

De juiste framemaat

Je brengt veel tijd door op een trekkingfiets. Dat maakt het van groot belang dat je kiest voor een framemaat die goed bij je lichaamslengte past. Als je kiest voor de verkeerde maat, veroorzaakt dat bijvoorbeeld rugklachten en knieproblemen.

Je berekent de juiste framemaat eenvoudig: meet de binnenbeenlengte op. Ga op blote voeten staan met je rug tegen de muur. Tussen de voeten moet 20 centimeter ruimte zitten.

Meet vervolgens de afstand vanaf het kruis tot aan de grond. Dit getal vermenigvuldig je met 0,66. De uitkomst hiervan is de juiste framemaat. Of je volgt onderstaande lijst met algemene richtlijnen. 🔽

Lichaamslengte (m)Framemaat (cm)
1,55 - 1,65 47 / 50
1,65 - 1,70 50 / 52
1,70 - 1,75 52 / 55
1,75 – 1,80 55 / 58
1,80 – 1,8558 / 61
1,85 – 1,9061 / 63
1,90 – 1,9563 / 66
1,95 of langer66

De 5 beste trekkingfietsen op een rij

1. Jamis Coda S2

1. Jamis Coda S2

2. Priority Continuum Onyx

3. Marin Fairfax 1

3. Marin Fairfax 1
Geslacht: Unisex
Kleur: zwart
Framemaat: 38
Aantal versnellingen: 21

Materiaal

Het vervoeren van bagage is een belangrijk onderdeel van een trekkingfiets. Het frame moet daarom sterk, licht én stijf zijn.

De stijfheid van een fietsframe zorgt ervoor dat je de weg beter voelt. Dit is voor sommige mensen in eerste instantie juist minder comfortabel. Let op, want zonder een stijf frame ga je met voldoende bagage al snel zwalken over de weg.

Een trekkingfiets gemaakt van hoogwaardig staal rijdt comfortabel, maar heeft ook een aantal nadelen. Staal is gevoelig voor roest, is zwaar en het materiaal is minder stijf dan de andere opties.

Een frame van aluminium is daarentegen lichter en stijver. Ook is aluminium geschikt voor iemand met een klein budget.

Titanium is ook een optie. Titanium is minder stijf maar roest niet. Een dik frame is bij het gebruik van titanium wel noodzakelijk voor een trekkingfiets.

Je komt niet gauw een vakantiefiets tegen met een frame van carbon. Dit is te kwetsbaar en duur voor lange tochten.

Wielen en banden

Wielen zijn in verschillende maten verkrijgbaar. Als je meerdere landen bezoekt, dan is het praktisch om te weten dat ieder land vroeger zijn eigen meetsysteem had. Een 28 inch band is daardoor niet overal ter wereld hetzelfde.

Gelukkig hebben ze daar een oplossing voor bedacht: de ETRTO-maat. Dit wordt aangegeven in 2 getallen, bijvoorbeeld 50-622. Het eerste getal geeft de breedte aan. Het tweede getal is de diameter van de band uitgedrukt in millimeter.

Let op de breedte van de fietsband. Met zware bagage zijn brede banden noodzakelijk. Een brede band biedt daarnaast een goede grip en meer comfort tijdens het rijden.

Tijdens een fietsvakantie kom je allerlei soorten wegen tegen. Gladde banden zijn geschikt voor de verharde weg. Daarentegen geven banden met profiel grip op onverharde paden.

De banden van de beste trekkingfiets liggen ergens in het midden. Door het gewicht van jouw bagage wordt het profiel minder belangrijk.

Fietspech is het laatste waar je zin in hebt op fietsvakantie. Ga niet op pad zonder eerst de bandenspanning te controleren. Neem voor de zekerheid altijd een fietspomp met drukmeter mee. Een goede bandenspanning voorkomt een lekke band en slijtage.

Een trekkingfiets met bagage in de bergen

Versnellingen

Hoeveel versnellingen je nodig hebt, hangt af van het terrein waar je fietst. Als je fietst op vlak terrein, dan zijn drie of vier versnellingen goed genoeg.

Ben je van plan om naar het buitenland te gaan en je in heuvelachtig gebied te begeven? Zoek dan een fiets met minimaal 10 of meer versnellingen!

Daarnaast is ook het type versnellingssysteem belangrijk. Hieronder leg ik de mogelijkheden uit! 🔽

Derailleursysteem

De goedkoopste optie voor versnellingen is het derailleursysteem. Dit systeem heeft 27 of 30 versnellingen, en is daarmee een goede hulp in de bergen. Schakelen kan wel alleen tijdens het fietsen en niet wanneer je stilstaat.

Let op de volgende zaken als je kiest voor een derailleursysteem: onderdelen zijn kwetsbaar en kunnen afbreken. Ook modder tast het systeem aan. Deze versnelling werkt alleen in combinatie met een ketting. Gemiddeld heeft een derailleursysteem een levensduur van 4000 tot 6000 km.

Het derailleursysteem is verkrijgbaar in verschillende onderdelengroepen. Deze groepen geven de kwaliteit van het systeem aan. Een goed systeem schakelt makkelijker en slijt minder snel.

De groepen staan op alfabetische volgorde. Begint de groep met de letter A dan is de kwaliteit minder, terwijl de letter X aangeeft dat je met hoge kwaliteit te maken hebt.

Een Alivio groep presteert het minst. Deore is een redelijke groep, maar LX/SLX werkt beter. De beste groep is XT. Alle groepen vereisen regelmatig onderhoud, zoals het smeren van onderdelen.

Voordelen:

  • Overal ter wereld verkrijgbaar
  • Goedkoop
  • Licht van gewicht

Nadelen:

  • Korte levensduur
  • Onderhoud vereist
  • Kwetsbaar
  • Werkt alleen met een ketting

Rohloff versnellingsnaaf

Een fiets met dit systeem heeft 14 versnellingen in het achterwiel. Dit zit ingebouwd, waardoor de versnellingsnaaf minder gevoelig is voor slijtage. Schakelen terwijl je stil staat is met dit systeem wel mogelijk. Het schakelen voelt gemakkelijk en er is weinig onderhoud nodig.

Smeer eens per 5000 km de onderdelen waarbij dit nodig is met olie. Ook is het een behoorlijk duurzaam systeem, want het heeft een gemiddelde levensduur van 100.000 km.

De versnellingsnaaf werkt in combinatie met een ketting en een riem. Het voordeel van riemaandrijving is dat het minder kwetsbaar en lichter van gewicht is. Daarentegen is de Rohloff versnellingsnaaf duurder en zwaarder dan een derailleursysteem.

Voordelen:

  • Onderhoudsarm
  • Schakelt gemakkelijk
  • Duurzaam
  • Werkt met riem en ketting
  • Schakelt gemakkelijk van zwaar naar licht, en andersom

Nadelen:

  • Duurder dan derailleursysteem
  • Zwaarder dan derailleursysteem

Pinion-versnellingssysteem

Dit systeem bevindt zich in de buurt van de pedalen. Er zijn verschillende aantallen versnellingen mogelijk, omdat er meerdere varianten van de Pinion bestaan.

Voor een trekkingfiets kies je een exemplaar met 12 of 18 versnellingen. Ook dit systeem werkt met een ketting én riem. Het grote voordeel is het minimale onderhoud. De onderdelen moeten eens per 100.000 km gesmeerd worden.

Bovendien voelt het schakelen en trappen lichter dan bij de Rohloff versnellingsnaaf. Ook het aantal stappen tussen de versnellingen is kleiner. Daar betaal je wel voor, want een Pinion-versnellingssysteem is de duur. De gemiddelde levensduur is 50.000 km.

Voordelen:

  • Minder onderhoud dan Rohloff versnellingsnaaf
  • Werkt met riem en ketting
  • Schakelt gemakkelijk van zwaar naar licht, en andersom

Nadelen:

  • Duurder dan Rohloff versnellingsnaaf
  • Minder duurzaam dan Rohloff versnellingsnaaf

Zadel

Je spendeert flink wat uren op het zadel van jouw trekkingfiets. Hoewel het moeilijk is om advies te geven dat op iedereen van toepassing is, zijn hier enkele algemene richtlijnen waardoor je het beste zadel kiest.

Vraag jezelf eerst: hoeveel kilometer fiets je per dag? Bij minder dan 50 kilometer op een dag, dan ervaar je het meeste comfort op een zacht zadel. Ook met een laag lichaamsgewicht of een hogere leeftijd is een zacht zadel de beste optie.

Fiets je meer dan 50 kilometer op een dag? De voorkeur gaat uit naar een hard zadel.

Stuur

Naast het zadel draagt ook het stuur bij aan het comfort. Een passend stuur helpt om lange afstanden te rijden zonder ongemak. Tijdens een lange tocht is het fijn als je regelmatig van positie kunt wisselen. Daarom bevatten de meeste trekkingfietsen een multi-positie stuur.

Remsysteem

Een trekkingfiets heeft de beste remmen voor lange afstanden. Je kiest uit hydraulische schijfremmen of velgremmen, ofwel v-brakes.

Velgremmen komen het meest voor, want ze zijn goedkoop. Ze werken door middel van remblokjes. Deze duwen tegen de velg wanneer je de rem indrukt. Daardoor rem je af. Remblokjes zijn gevoelig voor slijtage, waardoor je ze na verloop van tijd moet vervangen.

Hydraulische schijfremmen werken daarentegen beter tijdens slechte weersomstandigheden en vragen om minder onderhoud. Helaas zijn deze remmen bijzonder kwetsbaar. Daarom moet je extra voorzichtig zijn als je de fiets meeneemt in een trein of bus. Er breekt makkelijk iets wanneer je ergens tegenaan stoot.

Vering

Ben je van plan om offroad te fietsen? Op ruw en hobbelig terrein heb je een goede vering op de voorvork of zadelpen nodig. Anders wordt het geen comfortabele rit! Goede vering dempt schokken die doorgaans door je polsen en schouders opgevangen worden.

Specificaties van trekkingfietsen naast elkaar

GeslachtFramemaat
1Jamis Coda S2
2Priority Continuum Onyx
3Marin Fairfax 1Unisex38

Jamis Coda S2

Priority Continuum Onyx

Marin Fairfax 1

Geslacht: Unisex

Framemaat: 38

Veelgestelde vragen over trekkingfietsen

Heb je nog vragen voordat je eropuit gaat met de beste trekkingfiets? Hieronder geef ik antwoord op de meest voorkomende vragen van het moment.

Hoeveel kost een goede trekkingfiets?

Een goede trekkingfiets is prijzig. Dat komt omdat fabrikanten gebruik maken van lichte en duurzame onderdelen, en deze zijn een duur. De prijzen lopen uiteen van € 350 tot € 2000.

Een trekkingfiets of een elektrische fiets voor lange afstanden?

Beide fietsen zijn een goede keuze wanneer het aankomt op lange afstanden. De beste elektrische fiets biedt ondersteuning bij het trappen waardoor je zonder moeite kilometers aflegt. Een nadeel is dat de accu na verloop van tijd leegraakt, en dat je in de buurt van een stroompunt moet zijn om weer verder te fietsen.

Daarnaast heb je een middenmotor nodig als je in heuvelachtig gebied fietst. Een elektrische fiets met voorwielmotor wordt dan te warm.

Dit probleem heb je niet met een trekkingfiets. Deze heeft bovendien meer ruimte voor bagage en het is gezonder omdat je zelf meer fysieke kracht levert.

Hoe neem je zoveel mogelijk bagage mee op een trekkingfiets?

Als je op fietsvakantie gaat, dan zijn er een heleboel essentiële spullen die mee moeten. Probeer het gewicht tussen de 7 en 20 kg te houden.

Je verdeelt 40% van dit gewicht aan de voorkant, en de resterende 60% aan de achterkant van de fiets. Zo heb je een comfortabele balans. Op zoek naar meer tips over inpakken en bagage? Bekijk het onderstaande filmpje!

Conclusie

Ik hoop dat je nu een duidelijk beeld hebt van de beste trekkingfiets. Een goed exemplaar heeft de juiste framemaat voor jouw lichaamslengte en is uitgerust met een veilig remsysteem. Daarnaast dragen het zadel en stuur bij aan het comfort.

Ik wens je alvast veel plezier tijdens jouw fietsvakantie! Bedankt voor het lezen. Heb je vragen of suggesties? Laat dan hieronder een bericht achter. 👇🏻

Rowena Golob

Rowena is 28 jaar, woont in het zuiden van het land en is afgestudeerd aan de kunstacademie. Ze is altijd op zoek naar nieuwe manieren om zich zelf uit te dagen. Naast schrijven, is ze vooral druk met haar bedrijf in fotografie en social media. In haar vrije tijd geniet ze vooral van reizen, haar hond, en familie en vrienden!
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up