menu
close
Categorieën

Vloeibaar Wasmiddel of Poeder: wat is Beter?

Een persoon doet de was met vloeibaar wasmiddel

Wassen doen we allemaal. Het verschil zit hem alleen in de manier waarop. De één gebruikt vloeibaar wasmiddel, de ander waspoeder. Maar wat is nu beter: vloeibaar wasmiddel of poeder?

De tijd dat we alleen een blok zeep tot onze beschikking hadden, is lang vervlogen. Tegenwoordig staat de supermarkt vol met wasmiddel, waspoeder en pods. De keuze is enorm.

Het beste wasmiddel lost vlekken op, maakt je was schoon en ruikt bovenal lekker fris. Wat wast beter: vloeibaar wasmiddel of poeder? En wat is het beste voor je wasmachine? Je vindt het antwoord hier! 👀

Waspoeder vs. vloeibaar wasmiddel

Waspoeder en wasmiddel hebben elk hun eigen voor- en nadelen. Laat ik beginnen met vloeibaar wasmiddel:

Vloeibaar wasmiddel

Voordelen

  • Wast op alle temperaturen
  • Makkelijk te doseren
  • Kleuren blijven langer mooi
  • Mogelijkheid om vlekken vooraf te behandelen
  • Lost beter op en dat is goed voor je wasmachine

Nadelen

  • Prijziger
  • Je gebruikt makkelijk te veel
  • Meestal in plastic verpakking en dat is niet goed voor het milieu
Vloeibaar wasmiddel dat een persoon uit de dop van een fles giet

Waspoeder

Voordelen

  • Goedkoop
  • Ruikt frisser
  • Beste keuze voor witte was
  • Verkrijgbaar in kartonnen verpakking en dat is beter voor het milieu

Nadelen

  • Vervaagt kleuren in je kleding
  • Wast het best op hogere temperaturen
  • Laat soms resten achter op was of in het doseerbakje
  • Op lange termijn niet goed voor je wasmachine
Wit waspoeder in een schepje

Watertemperatuur

Let om te beginnen op de temperatuur waarop je wast. Het ene wasmiddel werkt beter op lage temperaturen dan het andere:

  • Vloeibaar wasmiddel gebruik je op elke temperatuur, waaronder koude temperaturen. Dit maakt vloeibaar wasmiddel geschikt voor delicate stoffen, zoals wol en zijde, die je op lage temperatuur wast. ❄️
  • Waspoeder heeft over het algemeen een hoge temperatuur nodig om alle zeepkorrels op te lossen. Tegenwoordig bestaan waspoeders die ook op een lagere temperatuur wassen, maar hierbij lost het poeder nog steeds niet altijd goed op.
    Was je altijd op 30 °C? Dan is het een goed idee om af en toe een hete was te draaien. Zo voorkom je dat waspoeder de pomp of de filter verstopt.

En het milieu?

Welk wasmiddel is beter voor het milieu: vloeibaar wasmiddel of poeder?

Ten eerste is het beter voor het milieu om te wassen op een lage temperatuur. Vloeibaar wasmiddel is hiervoor het beste geschikt, omdat het beter oplost.

Zoals ik al aangaf, zijn sommige waspoeders ook geschikt voor het wassen op lage temperaturen, maar je hebt meer kans dat korrels achterblijven in de machine of op je kleding.

Waspoeder heeft één groot nadeel met het oog op het milieu: het 'schuurt' je kleding. Hierbij komen kledingvezels los, die in het water terecht komen. Dit is vooral een probleem bij synthetische kleding, zoals polyester, acryl en nylon.

Deze vezels vormen groot probleem: microplastics. Dit zijn microscopisch kleine deeltjes plastic die in ons water terecht komen.

Volgens Milieu Centraal laat je kleding minder vezels los wanneer je wast met vloeibaar wasmiddel. Zo voorkom je het vrijkomen van microplastics.

De andere kant is dat vloeibaar wasmiddel meestal een plastic verpakking heeft, en waspoeder niet. Kortom, het is moeilijk te zeggen welk soort wasmiddel beter is voor het milieu.

Vind je de impact op het milieu belangrijk? Overweeg dan eventueel het gebruik van ecologische wasmiddelen. De ingrediënten van deze wasmiddelen hebben een minimale impact op het milieu.

Vetluis

Zelfs in de beste wasmachine ontstaat na verloop van tijd vetluis (wasluis). Dit is een opeenstapeling van huidvet en -schilfers die samenklonteren met onoplosbare stoffen uit je wasmiddel, ongeacht of je met vloeibaar of poedervormig wasmiddel wast.

Vetluis is een vettige substantie die in de machine achterblijft en een broeiplaats vormt voor bacteriën. Hierdoor gaat je wasmachine stinken.

Om vetluis te voorkomen, was je het beste minimaal één keer per maand op minimaal 90 graden, zeker als je standaard op lage temperaturen wast. De hoge temperatuur lost vetluis op. Nog beter is het zo veel mogelijk voorkomen van vetluis, door je wasmiddel goed te doseren. 👇

Iemand stopt een wasmachine vol met was

Hoeveel wasmiddel moet ik gebruiken?

Hoeveel wasmiddel je nodig hebt, verschilt per situatie. Zoals je snapt, heeft vieze was meer wasmiddel nodig. Ook bij een volle trommel gebruik je meer wasmiddel dan bij een halfvolle trommel.

Met vloeibaar wasmiddel of waspoeder bepaal je gemakkelijk de juiste dosering, maar met waspods is dit niet mogelijk. Waspods bevatten specifiek de juiste hoeveelheid wasmiddel voor één volle trommel.

Daarnaast bepaalt de hardheid van het water hoeveel water je nodig hebt. Hard water bevat meer kalk, waardoor je meer wasmiddel nodig hebt voor een schone was. De waterhardheid verschilt per woonplaats.

Dit zijn de richtlijnen voor een standaard was:

  • Bij vloeibaar wasmiddel gebruik je gemiddeld 35 ml voor een standaard was van 4-5 kg, en 52 ml voor een was van 6-8 kg.
  • Bij waspoeder gebruik je gemiddeld zo'n 60 ml voor een was van 4-5 kg, en 80 ml voor een grote was van 6-8 kg.

Een veelgemaakte fout is te veel wasmiddel gebruiken. Hiermee verspil je niet alleen geld, maar je wasmachine verstopt ook sneller. De precieze dosering die je nodig hebt, vind je altijd op de verpakking van het wasmiddel.

Bij waspoeder is een schepje handig voor het doseren van wasmiddel. Vloeibaar wasmiddel doseer je makkelijk met een wasbol.

Tip: gebruik een scheutje azijn als wasverzachter. Azijn ontkalkt je wasmachine door de hoge zuurgraad. Ook voorkomt het nare geurtjes en dood het bacteriën én schimmels. Tot slot is het goedkoper dan wasverzachter en beter voor het milieu! Gebruik witte natuurazijn of schoonmaakazijn. 

Lees het waslabel

Voor het beste wasresultaat lees je eerst het etiket van je kledingstuk. Op het etiket staat op welke temperatuur je het kledingstuk het beste wast. Ook vind je erop terug of je het kledingstuk in de droger mag én of strijken is aangeraden.

Staat er een driehoek met een kruis erdoor op het waslabel van je kledingstuk? Dan raad de fabrikant het gebruik van bleekmiddel af. Waspoeder bevat meestal een beetje bleekmiddel. Let daar op! Gebruik voor kleding liever vloeibaar wasmiddel, zodat de kleuren langer mooi blijven.

Kies waspoeder met een beetje bleekmiddel voor het wassen van je lakens, beddengoed, handdoeken of andere witte was. Dit geeft een hagelwit resultaat.

Welk wasmiddel is het beste voor mijn wasmachine?

Dat hangt af van de temperatuur waar je op wast. Als je enkel op lage temperaturen wast, is vloeibaar wasmiddel de beste keuze. Vloeibaar wasmiddel lost beter op in lage temperaturen. Was je voornamelijk op hoge temperaturen? Kies dan voor waspoeder.

Voor je wasmachine maakt het weinig uit. Zo lang je wasmiddel doseert, ben je goed bezig!

Overigens zijn deze tips ook handig om de levensduur van je wasmachine te verlengen:

  • Controleer van tevoren of er geen voorwerpen in de zakken van kleding verstopt zitten.
  • Stop je wasmachine niet te vol. Een te volle machine veroorzaakt schade aan de trommel.
  • Regelmatig je wasmachine schoonmaken voorkomt vetluis en andere slijtage.
  • Plaats je wasmachine niet in een vorstgevoelige ruimte.
  • Laat het deurtje van je wasmachine open staan na het wassen.
  • Gebruik je de beste was-droogcombinatie? Vergeet dan het pluizenfilter niet!

Conclusie: vloeibaar wasmiddel of poeder?

Kleine wasjes, grote wasjes...je weet nu of vloeibaar wasmiddel óf poeder beter bij je past! Er is geen specifiek wasmiddel dat beter is dan het andere, maar de manier waarop je wast, maakt het verschil.

Ik hoop dat je antwoord hebt gevonden op de vraag 'vloeibaar wasmiddel of poeder?'. Bedankt voor je aandacht!

Marieke Pasmans

Marieke werkte een aantal jaar in een winkel, maar besloot na een poosje dat het tijd was voor iets nieuws. Na wat omwegen kwam ze bij HelpingCherry terecht. Een schot in de roos: nu schrijft ze met plezier voor de website! Hiernaast werkt ze aan andere projecten als freelancer en plant ze een terugkeer naar de schoolbanken.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up