menu
close
Categorieën

Ontdek de Mogelijkheden van de Beste 3D-printer

Een 3D-printer aan het werk.

Je hebt hem vast al eens voorbij zien komen: de 3D-printer. Dit technische hoogstandje krijgt de laatste jaren steeds meer aandacht. We zijn zelfs al op het punt dat huizen "geprint" worden. Benieuwd naar de mogelijkheden van de beste 3D-printer? Dan ben je hier aan het juiste adres!

Onderstaande koopgids neemt je mee in de wereld van 3D-printen. Daarnaast heb ik de beste producten voor je op een rijtje gezet. Een voorproefje vind je alvast hierbeneden. 👇

MakerBot Replicator+

MakerBot Replicator+
Printmateriaal: PLA, PETG
Aantal printkoppen: 1
Maximale printtemperatuur: 250
Bekijk op Bol.com

Bambu Lab P1P

Bambu Lab P1P
Bekijk op Bol.com

Dremel DigiLab 3D45 3D Printer

Dremel DigiLab 3D45 3D Printer
Bekijk op Bol.com

Waarom een 3D-printer aanschaffen?

Tot een aantal jaren geleden werd 3D-printer alleen gebruikt in fabrieken en werkplaatsen. Gelukkig is de 3D-printer nu ook populair voor thuisgebruik.

Je ziet 3D-printers overal: van klaslokalen tot thuis bij hobbyisten en kunstenaars. Het is de ideale printer om je compleet in te verdiepen en mee te experimenteren.

Een 3D-printer maakt het mogelijk om thuis allerlei objecten te printen. Denk aan vazen, beeldjes, telefoon-hoesjes, modelbouwwerken en meer. Je ontwerpt de producten zelf via speciale software, of je downloadt bestaande ontwerpen. Laat je fantasie de vrije loop!

Je print met speciale filamenten, hars of poeder. Dit is de "inkt" van de 3D-printer. Professionele apparaten printen ook met andere materialen, zoals keramiek, glas en zelfs chocolade. Maar ik neem aan dat je dit (nog) niet van plan bent. 😅

Met een 3D-printer print je veel, maar niet alles. Je bent beperkt in het formaat en je print meestal in één of twee kleuren. Daarnaast is een 3D-printer niet goedkoop, wat een grondig vooronderzoek noodzakelijk maakt. Geen zorgen: hier helpt onze koopgids je bij!

Hieronder zet ik al vast alle voor- en nadelen op een rijtje:

Voordelen:

  • Je print zelf verschillende soorten objecten zoals gadgets, accessoires, prototypes of maquettes
  • Neemt weinig ruimte in beslag
  • Leerzaam in de klas en leuk als hobby
  • Voordelig voor het maken van prototypes

Nadelen:

 

  • Voor grote items heb je een duurder apparaat nodig
  • Een 3D-printer is een flinke investering
  • Print langzaam

Koopgids: hoe kies ik de beste 3D-printer?

3D-printen is geen kinderspel: voordat je kiest, is het belangrijk dat je alle ins en outs van deze printer kent. Daarbij komt de onderstaande koopgids goed van pas. Lees verder!

Wat is 3D-printen?

Een 3D-printer zet een digitaal bestand om tot een tastbaar object. Het digitale bestand geeft aan op welke coördinaten van de X, Y en Z-assen het 3D-ontwerp zich bevindt. Zo weet de printer wat hij moet printen.

De 3D-printer drukt laag voor laag af en brandt deze lagen aan elkaar. Terwijl de eerste laag afkoelt, wordt de volgende laag gedrukt. Afhankelijk van je ontwerp heeft de printer hier een half uur tot enkele uren voor nodig. ⏰

Er bestaan verschillende technieken voor 3D-printen. Zo kies je tussen FFF, SLA en SLS. Meer over de verschillende soorten technieken vind je verderop in het artikel.

Wat wil je printen?

Voordat je een 3D-printer aanschaft, is het belangrijk om je gebruiksdoel te bepalen. Een kunstenaar die wilt experimenteren heeft andere eisen dan een school die een gebruiksklare 3D-printer wenst.

Je kiest om te beginnen tussen kant-en-klare 3D-printers en modellen die je zelf nog in elkaar zet. Bij een voorgemonteerde 3D-printer zit de hele printer al in elkaar, waardoor je meteen aan de slag kan.

Ook kijk je naar de grootte van de objecten die je print. Voor kleine gadgets heb je een kleinere printer nodig dan voor grote, industriële objecten.

Als beginner let je daarnaast op gebruiksvriendelijkheid. Zo voorkomt een verwarmde ondergrond (heated bed) dat je project kromtrekt. Vanwege de voordelen van een verwarmd printbed zijn vrijwel alle moderne 3D-printers hier tegenwoordig mee uitgerust. Een touchscreen maakt het bedienen van je apparaat daarnaast makkelijker.

Aantal printkoppen

3D-printers met twee koppen hebben meer mogelijkheden dan printers met één kop. Twee printerkoppen drukken twee kleuren of materialen tegelijk. Daarnaast maakt een 3D-printer met twee printkoppen complexere ontwerpen.

Meerdere printkoppen zijn een specificatie waar je op let als je meer ervaring hebt, want het stelt je in staat om te experimenteren. Ben je een beginner? Dan is één printkop voldoende.

Soorten 3D-printtechnieken

Er zijn drie soorten 3D-printers: FFF (fused filament fabrication), SLA (stereolithography) en SLS (selective laser sintering).

FFF

Dit is de meest gebruikte 3D-printtechniek voor beginners. Onder een FFF-printer horen ook de FFM (fused filament manufacturing) of FDM (fused deposition modeling). Beiden werken door middel van extrusie.

FFF-modellen printen met filamenten, ofwel de "vulling" van de printer. Deze vulling smelt terwijl de printerkop beweegt en de vorm print. Het gesmolten filament wordt op een plaat afgezet en zo langzaam opgebouwd.

SLA

SLA 3D-printers gebruiken hars (resin) als filament. De hars ligt in een glazen bodem, waar laserstralen met uv-licht het ontwerp uitharden. Het platform waar het ontwerp aan vastzit, komt geleidelijk ondersteboven omhoog. Op deze manier bouwt de printer langzaam het ontwerp op.

Het nadeel van SLA 3D-printers is dat ze vrij langzaam zijn. Maar het wachten loont: je krijgt een gedetailleerd eindproduct van stevige kwaliteit.

Ook een DLP-printer (digital light processing) gebruikt hars als printmateriaal. DLP-printers gebruiken alleen een andere lichtvorm. DLP is nuttig voor het snel printen van grote onderdelen zonder veel details.

SLS

Een SLS-printer (selective laser sintering) gebruikt poeder voor het maken van een 3D-print, meestal metaal of kunststofpoeder. Het poeder ligt in een bed en wordt glad gestreken door een mesje.

Hierna smelt (sintert) een laser het poeder en wordt een nieuwe laag gladgestreken. Het product wordt zo laag voor laag opgebouwd.

Het poeder om het project heen dient als ondersteuning tijdens het printen en is recyclebaar. Met deze printtechniek maak je stevige en functionele objecten, waar zelfs ingenieurs enthousiast van worden.

Software

Als je bestanden ontwerpt voor een 3D-printer, heb je twee soorten software nodig: designsoftware en slicer software. Meestal zit de software al bij de printer.

De designsoftware zorgt ervoor dat je idee wordt omgezet in een daadwerkelijk ontwerp, en de slicer software verdeelt dit ontwerp in lagen die leesbaar zijn voor de 3D-printer.

Het STL-bestand dat je hiermee creëert, vertelt de 3D-printer hoe en waar het moet afdrukken. Dit zijn de g-code instructies.

Laat moeilijk ogende software je niet weerhouden om te beginnen met 3D-printen. Ook als je niet technisch bent aangelegd, is het mogelijk om een 3D-printer te gebruiken. Zo zijn er websites zoals thingiverse, waar je ontwerpen voor allerlei objecten vindt en downloadt om te printen. 🧩

Een 3d-printer print een blauwe vaas

Printsnelheid

Een 3D-printer is helaas niet zo vlot als de beste laserprinter. Het duurt meestal enkele uren tot je product klaar is. Hoe lang een 3D-printer erover doet om te printen, hangt af van een aantal factoren: de software die je gebruikt, de filamenten en het model printer.

Wil je de printsnelheid verhogen? Dat kan! Het verhogen van de "default printing speed" is de meest gebruikte manier om de printsnelheid te verhogen. Hiermee versnel je de beweging van de printkop.

Een andere manier om de printsnelheid te verhogen is door je ontwerp aan te passen. De meest gebruikte manieren zijn het aanpassen van de structuur van de binnenkant (infill) en de dikte van de buitenlaag.

Voor de infill kies je uit verschillende structuren, zoals een honingraatstructuur. Als de sterkte van je product niet van belang is, kies je bijvoorbeeld een ander type infill voor een snellere print.

Met een dunnere buitenlaag is je print ook sneller klaar, maar houdt wel rekening met de stevigheid van het product.

Hoewel je liever niet te lang wacht tot je print klaar is, levert meer geduld je wel een mooier eindresultaat op. Zeker met veel details in je ontwerp pas je de printsnelheid beter niet aan.

De 5 beste 3D-printers op een rij

1. MakerBot Replicator+

1. MakerBot Replicator+
Printmateriaal: PLA, PETG
Aantal printkoppen: 1
Maximale printtemperatuur: 250

2. Bambu Lab P1P

3. Dremel DigiLab 3D45 3D Printer

4. Anycubic Kobra 2 Max

4. Anycubic Kobra 2 Max
Aantal printkoppen: 1

5. Prusa Mini+

5. Prusa Mini+

Bouwoppervlakte

Zorg dat de 3D-printer groot genoeg is voor de soort objecten die je print. De grootte van de objecten die je 3D-print, hangt af van het bouwoppervlakte.

Het bouwoppervlakte is de grootte die je maximaal print in de lengte, breedte en hoogte. Dit wordt ook wel het bouwvolume genoemd.

Auto bed levelling

Auto bed levelling (ABL) voorkomt een hoop printproblemen. Dit systeem zorgt ervoor dat het printoppervlak automatisch op de juiste hoogte komt te staan en waterpas is, waardoor de printkop overal dezelfde afstand heeft tot het printoppervlak.

Als je 3D-printer geen auto bed levelling heeft, moet je hem zelf voor elk gebruik instellen. Zoals je verwacht, is het met ABL-sensor eenvoudiger om je printer waterpas te zetten dan met handmatige nivellering.

Printers met auto bed levelling zijn duurder. Het is mogelijk om later je 3D-printer met een ABL-sensor uit te rusten. Dit kost tussen de 15 en 65 euro.

Filamenten

Filamenten zijn de "inkt" van je 3D-printer. De meestgebruikte filamenten zijn de plastic filamenten acrylonitril-butadieen-styreen (ABS) en polymelkzuur (PLA). Deze filamenten gebruik je alleen bij een FFF-printer.

De belangrijkste voor- en nadelen van deze materialen heb ik hieronder op een rijtje gezet:

ABSPLA

- Niet biologisch afbreekbaar
- Sterk, heeft een lange levensduur
- Hoog smeltpunt, minder kans op vervorming
- Geeft bij verhitting schadelijke dampen af
- Goed voor het printen van lego-blokjes
- Vereist een verwarmd printbed
- Gemaakt van natuurlijke materialen, zoals zetmeel
- Biologisch afbreekbaar
- Sterk
- Niet hittebestendig
- Geeft geen schadelijke dampen af
- Milieuvriendelijk

PETG

Een nieuwer soort filament is PETG. Dit is gemaakt van gerecyclede pet-flessen, waardoor het een duurzaam filament is.

Het materiaal is nog sterker dan andere soorten filamenten, en daarmee geschikt voor ontwerpen die stevigheid nodig hebben. Het is licht flexibel en print even snel als PLA.

Het nadeel van PETG is dat je een hogere print temperatuur nodig hebt: tussen de 230 °C en 250 °C.

Veiligheid - Zet je 3D-printer in een goed geventileerde ruimte. Tijdens het printen komen stinkende dampen vrij die schadelijk zijn voor je gezondheid, vooral bij SLS-printers. Deze hars is schadelijk bij langdurig contact met de huid. Draag daarom handschoenen en een veiligheidsbril voor extra bescherming.

Printtemperatuur

Elk type filament heeft een ander smeltpunt. Zo ligt de printtemperatuur van ABS tussen de 220 °C en 260 °C, en voor PETG tussen de 230 °C en 250 °C. 🌡️

De ideale temperatuur hangt samen met van de printsnelheid en toevoegingen in het materiaal zoals kleurstoffen. Onderzoek van tevoren goed of je 3D-printer geschikt is voor het materiaal dat je wilt printen.

Draadloos of bedraad

Je hebt verschillende manieren om een ontwerp te maken en naar je 3D-printer te sturen. De meeste 3D-printers sluit je met een usb-kabel aan op een pc of laptop. Sommige 3D-printers gebruiken een SD-kaart of usb-stick.

Andere 3D-printers verbind je via wifi, waardoor je ook vanaf je smartphone of tablet print. Met een wifi-verbinding gebruiken meerdere mensen de 3D-printer en deel je ontwerpen onderling. Je zet de 3D-printer daarnaast overal in huis neer, want een kabelverbinding is niet nodig.

Apps

De meeste 3D-printers hebben hun eigen app. Hiermee stuur je alle instellingen naar de 3D-printer: wat je print, hoe je wilt printen en in welke kleur. Voor het gebruik van zo'n app heeft je 3D-printer wel toegang tot het wifi-netwerk nodig.

3D-printer print een grijs miniatuur van het Colosseum.

Wat kost een 3D-printer?

De prijzen voor 3D-printers lopen ver uiteen: van 200 euro tot een paar duizenden euro's. Als beginner maak je al een goede start met een simpel model van een paar honderd euro.

Bedenk alleen wel dat een goedkoop model minder gebruiksvriendelijk is. In sommige gevallen zet je de printer zelf nog in elkaar, voordat je aan de slag kan. Niet iedereen zit daar op te wachten!

Als je professioneel aan de slag wilt leg je meer geld neer voor speciale functies, gebruiksgemak en kwaliteit. Het geeft je meer opties, en je kiest tussen verschillende soorten printmaterialen.

Daarnaast printen duurdere modellen in hogere kwaliteit. Voor een uitgebreid, professioneel model betaal je minimaal zo'n 1200 euro.

Soorten printers

Je weet het waarschijnlijk wel, maar met een 3D-printer print je geen tekst op een velletje papier. Hiervoor heb je gewone printer nodig. Er is een breed scala aan opties: van een goede all-in-one printer tot een led-printer.

Voor draadloos printen ga je voor de beste wifi-printer, en voor foto's kies je de beste fotoprinter. Voor foto's op groot formaat heb je een goede A3-printer nodig.

Op kantoor of in een bedrijf kies je een matrixprinter, die een groot aantal vrachtbrieven en bonnetjes met gemak print. 🖨️

Wil je een printer die je overal mee naar toe neemt? Kies dan de beste pocketprinter. Hiermee print je kleine fotootjes die meteen klaar zijn om op te hangen of in te plakken.

Specificaties van 3D-printers naast elkaar

Hieronder vind je onze handige top 5, waar je alle specificaties naast elkaar ziet. Zo kun je makkelijk vergelijken!

PrintmateriaalAantal printkoppenMaximale printtemperatuurPrintoppervlak hoogtePrintoppervlak breedte
1MakerBot Replicator+PLA, PETG1250
2Bambu Lab P1PPLA, PETG1250
3Dremel DigiLab 3D45 3D PrinterPLA, PETG1250
4Anycubic Kobra 2 MaxPLA, PETG1250
5Prusa Mini+PLA, PETG1250

MakerBot Replicator+

Printmateriaal: PLA, PETG

Aantal printkoppen: 1

Maximale printtemperatuur: 250

Bambu Lab P1P

Printmateriaal: PLA, PETG

Aantal printkoppen: 1

Maximale printtemperatuur: 250

Dremel DigiLab 3D45 3D Printer

Printmateriaal: PLA, PETG

Aantal printkoppen: 1

Maximale printtemperatuur: 250

Anycubic Kobra 2 Max

Printmateriaal: PLA, PETG

Aantal printkoppen: 1

Maximale printtemperatuur: 250

Prusa Mini+

Printmateriaal: PLA, PETG

Aantal printkoppen: 1

Maximale printtemperatuur: 250

Veelgestelde vragen over 3D-printers

Een 3D-printer is een technisch apparaat. Met al zijn terminologie heb je even de tijd nodig om jezelf wegwijs te maken. Om je een handje te helpen, beantwoord ik hieronder de meest gestelde vragen over 3D-printers.

Wat kost een 3D-printer?

De goedkoopste modellen 3D-printers kosten zo'n 200 tot 300 euro. Dit is perfect voor beginners die vooral willen experimenteren. Ze geven helaas niet het gebruiksgemak van grotere modellen, want je moet ze bijvoorbeeld nog zelf monteren.

Een uitgebreidere 3D-printer koop je voor zo'n 1200 euro. Deze is gebruiksvriendelijker en heeft meer opties dan kleinere modellen. Als je grootse plannen hebt, leg je meer neer voor extra opties en het printen van grotere 3D-modellen. 💸

Hoe werkt een 3D-printer?

Een 3D-printer zet een digitaal bestand om tot een tastbaar object. De 3D-printer drukt laag voor laag af en brandt deze lagen aan elkaar. Waar een normale printer inkt gebruikt, print een 3D-printer met filamenten. Dit is een soort plastic op een rol.

Er bestaan verschillende 3D-printtechnieken. Andere technieken werken met hars dat uithard door uv-licht, of poeder dat smelt door middel van een laser.

Welke 3D-printer is het beste voor beginners?

Als je niet technisch bent aangelegd, is een voorgemonteerde 3D-printer een goede optie.

Wat betreft printtechniek en materiaal kiezen de meeste beginners voor een FFF (fused filament fabrication) printer, die werkt door extrusie. Dit filament is een soort draad op een rol, dat smelt in de printkop.

Conclusie

Met bovenstaande 3D-printers sta je binnen de kortste keren te experimenteren in je woonkamer. Print bureau-accessoires, figuurtjes, sleutelhangers, vaasjes en meer!

Hopelijk heb ik je met deze koopgids een stukje verder gebracht. Wil je je feedback achterlaten? Gebruik dan onderstaande knoppen. In ieder geval bedankt voor het lezen en hopelijk tot ziens! 🙂

Marieke Pasmans

Marieke werkte een aantal jaar in een winkel, maar besloot na een poosje dat het tijd was voor iets nieuws. Na wat omwegen kwam ze bij HelpingCherry terecht. Een schot in de roos: nu schrijft ze met plezier voor de website! Hiernaast werkt ze aan andere projecten als freelancer en plant ze een terugkeer naar de schoolbanken.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up