menu
close
Categorieën

Ervaar het Gemak van de Beste Draadloze Oordopjes

Zwarte oordopjes in hun zwarte oplaadhoesje

Zeeën van tijd over nu je de kabel van je oordopjes niet meer uit elkaar hoeft te halen? De beste draadloze oordopjes bieden de oplossing en zijn er niet alleen voor mensen met een dikke portemonnee!

Draadloze oordopjes zijn toegankelijker dan ooit. Tegelijkertijd is het aanbod zo groot dat ik me kan voorstellen dat je het overzicht kwijtraakt. Niet getreurd! Je vindt hieronder de beste vijf oordopjes van dit moment voor je op een rij.

Beats Studio Buds Plus

Beats Studio Buds Plus
Bekijk op Bol.com

Nothing Tech Nothing Ear (1)

Nothing Tech Nothing Ear (1)
Type oordopjes: In-ear
Noise cancelling: Ja
Bluetooth versie: Bluetooth 5.3
Bekijk op CoolblueBekijk op Bol.com

Sony WF-1000XM5 Truly Wireless

Sony WF-1000XM5 Truly Wireless
Type oordopjes: In-ear
Noise cancelling: Ja
Bluetooth versie: Bluetooth 5.3
Bekijk op Bol.comBekijk op Coolblue

Waarom draadloze oortjes aanschaffen?

Draadloze oordopjes, de naam zegt het al, zijn draadloos. Het eerste voordeel is meteen dat er geen kabels zijn die in de knoop raken. Eindeloos gefoeter terwijl je je oordopjes uit je tas probeert te halen behoort daarmee tot het verleden. Met draadloze oordopjes kun je bovendien tijdens gebruik vrijer bewegen en zijn ze lichter dan zelfs de beste koptelefoon.

Ook zijn ze makkelijker op te bergen. Je stopt draadloze oordopjes simpelweg in een oplaaddoosje of hoesje, waarna je ze zelfs in een broekzak mee op pad neemt. Deze case laadt ondertussen ook je oordopjes op. Hoe efficiënt wil je het hebben?!

Daarnaast hebben de meest draadloze oortjes on-board bediening, wat betekent dat je bijvoorbeeld het volume en je playlist bedient via de oortjes zelf en niet onhandig eerst de telefoon of ander aangesloten apparaat erbij moet pakken.

Daar houden de voordelen niet op, maar de precieze eigenschappen die dit bepalen bespreken we hieronder. Duik snel verder in de koopgids en vind je perfecte paar!

Koopgids: hoe kies ik de beste draadloze oordopjes?

Hierboven vertelde ik over wat voordelen van draadloze oordopjes, maar de keuze voor de beste oordopjes hangt af van wat voor soort gebruiker je bent. Spits

Accuduur

Niets is zo vervelend als dat je muziek ineens uitvalt, omdat je oortjes leeg zijn – zeker als je veel op pad bent. Bij de accuduur van draadloze oordopjes is het belangrijk om te letten op twee zaken:

  1. de batterijduur van de oortjes zelf na een volledige oplaadbeurt;
  2. de extra luistertijd die je haalt uit het oplaadhoesje. 

Er zit wat verschil in hoe snel verschillende oortjes opladen in de oplaadhoes. Waar sommige oortje na een 10 minuten laden er alweer een uurtje tegenaan kunnen, duurt dit bij andere modellen een stuk langer. Het is aan jezelf om af te wegen hoeveel waarde je hieraan hecht en of je veel onderweg bent zonder oplaadmogelijkheden.

Om een goed idee te krijgen van hoe de batterijen van de oordopjes en het oplaadhoesje presteren, lees je idealiter een paar recensies. Deze schetsen doorgaans een helder beeld van hoelang de oordopjes meegaan op een enkele lading.

Waterbestendigheid

Ben je rustig aan het wandelen met je favoriete muziek op, begint het weer te miezeren! Gelukkig kunnen de meeste draadloze oordopjes tegenwoordig wel tegen een spatje water. Spatwaterbestendige oordopjes zijn wel zo handig in onze regenachtige kikkerlandje!

Wil je dat je oortjes tegen meer dan een enkel druppeltje kunnen? Dan kijk je idealiter iets beter naar de zogeheten IP-certificering. De mate van water- en stofbestendigheid van elektrische apparaten duiden we hiermee aan. Het eerste cijfer achter de afkorting 'IP' staat hierbij voor de stofbestendigheid, en het tweede cijfer voor vochtbestendigheid.

Witte draadloze oordopjes in zwarte case

Hoe hoger deze IP-certificering, hoe beter de oordopjes bestendig zijn tegen stof en vocht. Wat maakt een 'hoge' IP-certificering?

Oordopjes met een certificering met IPX1 of IPX2 zijn beschermd tegen een paar druppels, maar beschermen niet genoeg tegen de regen. Bij IPX3 en IPX4 zijn de oortjes beschermd tegen spatwater. Ze overleven makkelijker een hevige regenval of gespetter uit het zwembad. 

Voor de die-hards die sporten tot ze erbij neervallen of door weer en wind op de fiets springen, zijn oordopjes vanaf IPX5 en IPX6 aan te raden. Deze oortjes overleven een stevigere regenbui en kunnen doorgaans ook goed tegen zweet.

Draadloze oordopjes met een IPX7- of IPX8-certificering zijn waterdicht en kun je wél onder water houden. Bij IPX7 kan dat tot 30 minuten lang op 1 meter diep. Oortjes met IPX8 kunnen zelfs dieper dan 1 meter onder water. De exacte diepte wordt door de fabrikant toegelicht. Alhoewel het klinkt alsof je met deze oortjes baantjes kunt gaan trekken, is het nog steeds niet aan te raden om te gaan zwemmen met deze oordopjes in, laat staan duiken.

Ruisonderdrukking

Ruisonderdrukking (ook wel noise cancellation) kent twee methoden: passief en actief. Passieve noise cancellation noemen we geluidsisolatie of noise isolation. Dit betekent dat de rubberen of siliconen dopjes die je bij in-ear oordopjes ziet, als een fysieke seal dienen. Dit schermt je gehoorgang deels af van de buitenwereld, waardoor je veel minder omgevingsgeluid meekrijgt.

Ten tweede heb je actieve geluidsisolatie, oftewel active noise cancellation (ANC), net zoals je dit bij de beste noise-cancelling oordopjes en een goede noise-cancelling koptelefoon ziet. Dit werkt als volgt: kleine microfoons aan de buitenkant van de oortjes herkennen geluidsgolven van geluid om je heen, waarna de drivers (speakers) het tegenovergestelde geluid afspelen. De twee geluiden heffen elkaar op, waardoor de ruis van buitenaf wordt onderdrukt. 

De 5 beste draadloze oordopjes op een rij

1. Beats Studio Buds Plus

2. Nothing Tech Nothing Ear (1)

2. Nothing Tech Nothing Ear (1)
Type oordopjes: In-ear
Noise cancelling: Ja
Bluetooth versie: Bluetooth 5.3

3. Sony WF-1000XM5 Truly Wireless

3. Sony WF-1000XM5 Truly Wireless
Type oordopjes: In-ear
Noise cancelling: Ja
Bluetooth versie: Bluetooth 5.3

4. Apple AirPods Pro 2

4. Apple AirPods Pro 2
Type oordopjes: In-ear
Noise cancelling: Ja
Bluetooth versie: Bluetooth 5.3

5. Bose QuietComfort Earbuds II Wireless

5. Bose QuietComfort Earbuds II Wireless
Type oordopjes: In-ear
Noise cancelling: Ja
Bluetooth versie: Bluetooth 4.1

Verbindingsopties 

De meest voorkomende manieren waarop draadloze oortjes verbinding maken zijn via bluetooth of NFC. Bluetooth ben je waarschijnlijk wel bekend mee. Via deze methode wordt via radiogolven een draadloze verbinding gemaakt tussen twee apparaten. De maximale afstand die

Er zijn veel verschillende versies van bluetooth. Op het moment van schrijven is bluetooth 5 (en updates hiervan, zoals 5.1, 5.2, enzovoorts) de nieuwste versie. Hiermee zet je supersnel een verbinding op en loop je tot wel 40 meter weg van je telefoon zonder verstoring van het geluid.

NFC (near field communication) is vergelijkbaar met bluetooth, maar heeft een minder groot bereik. Wel maakt NFC sneller verbinding en verbruikt het minder energie. NFC versleutelt al je vertrouwelijke gegevens, waardoor je zorgeloos gegevens verzendt. Dit is erg aantrekkelijk voor gebruikers die veel waarde hechten aan hun privacy en niet lang willen rommelen met het opzetten van een eerste verbinding tussen de oordopjes en het bronapparaat (zoals een iPhone of Samsung-telefoon).

In zeldzame gevallen kun je ook nog een kabeltje aansluiten aan de oordopjes. Zo koppel je de twee fysiek aan elkaar, waarna je het andere uiteinde van de kabel in het bronapparaat plugt.

Pasvorm

Er zijn enkele mogelijke pasvormen voor draadloze oordopjes. Allereerst kies je tussen in-ear of half-in-ear. Het verschil zit hem in het gedeelte dat contact met de gehoorgang maakt. In-ear oordopjes hebben een siliconen tips einde dat in de gehoorgang gaat. Half-in-ear dopjes zijn altijd van hard plastic en gaan minder ver in het oor, omdat ze geen tips hebben.

In-ear oordopjes hebben meer hoorbare bas, omdat ze lage tonen beter overdragen. Ook heb je met deze oortjes minder last van omgevingsgeluid vanwege de inherente geluidsisolatie, en zitten ze steviger. Dit is de beste keuze voor muziekliefhebbers of voor mensen die zich goed willen concentreren.

Draadloze oordopjes liggen naast een telefoon

De half-in-ear oordopjes 'hangen' in je oor. Hierdoor hoor je minder bas en krijg je meer omgevingsgeluiden mee. Deze oordopjes zijn handig als je veel belt met oortjes in, want je hoort hiermee je eigen stem nog, of wanneer je veilig wil deelnemen aan het verkeer

Hiernaast heb je een compleet ander model draadloze oordopjes. De oordopjes zitten voor de oren in plaats van erin, wat maakt dat het geluid het trommelvlies omzeilt en meteen in het binnenoor terecht komt. De techniek die hier wordt gebruikt heet bone conduction.

Twee kleine speakers sturen via trillingen het geluid rechtstreeks door naar je gehoorzenuwen, waardoor je niet compleet geïsoleerd bent van je omgeving. Deze dopjes dat zijn populair bij mensen met gehoorproblemen of buitensporters.  

Frequentierespons

Dit is de specificatie die het bereik aangeeft van de hoogten van het geluid dat de oortjes voortbrengen, gemeten in Hertz (Hz). Dit getal ligt meestal rond de 20 Hz – 20.000 Hz, de frequenties die hoorbaar zijn voor het menselijke oor. 

Alhoewel oordopjes met frequenties die mensen niet kunnen horen wellicht zinloos klinken, is dat niet per sé waar. Wanneer de draadloze oordopjes een breder frequentiebereik hebben, geeft dat het geluid wat meer ademruimte. Dit beïnvloedt de totale geluidskwaliteit

Microfoon 

Oordopjes met microfoon zijn ideaal als je veel onderweg bent en tijdens je reizen veel belt. Dankzij de ingebouwde microfoon in de oordopjes voer je gemakkelijk gesprekken, terwijl je telefoon in je zak zit. Door het besturingssysteem in de oortjes regel je het volume of neem je een inkomende oproep aan. 

Specificaties van draadloze oordopjes naast elkaar

Type oordopjesNoise cancellingBluetooth versie
1Beats Studio Buds Plus
2Nothing Tech Nothing Ear (1)In-earJaBluetooth 5.3
3Sony WF-1000XM5 Truly WirelessIn-earJaBluetooth 5.3
4Apple AirPods Pro 2In-earJaBluetooth 5.3
5Bose QuietComfort Earbuds II WirelessIn-earJaBluetooth 4.1

Beats Studio Buds Plus

Nothing Tech Nothing Ear (1)

Type oordopjes: In-ear

Noise cancelling: Ja

Bluetooth versie: Bluetooth 5.3

Sony WF-1000XM5 Truly Wireless

Type oordopjes: In-ear

Noise cancelling: Ja

Bluetooth versie: Bluetooth 5.3

Apple AirPods Pro 2

Type oordopjes: In-ear

Noise cancelling: Ja

Bluetooth versie: Bluetooth 5.3

Bose QuietComfort Earbuds II Wireless

Type oordopjes: In-ear

Noise cancelling: Ja

Bluetooth versie: Bluetooth 4.1

Veelgestelde vragen over draadloze oordopjes

Heb je nog enkele brandende vragen over draadloze oordopjes, of ben je op zoek naar een samenvatting? Check hieronder de belangrijkste vragen om je te stellen!

Waar moet ik op letten bij het kopen van draadloze oordopjes?

Bedenk vooral waarvoor je de oordopjes gaat gebruiken. Zo voorkom je dat de oortjes allemaal functies hebben die je nooit gebruikt en je functies mist die je juist wel handig vindt. Draadloze oortjes worden voor veel verschillende doelen gemaakt, zoals voor sport, werk, muziek en reizen. Bedenkt welk doel het beste bij jou past.

Wil je iets kritischer stilstaan bij de eigenschappen van je toekomstige aankoop, denk dan vooral aan de pasvorm, eventuele noise-cancellation, en met welke besturingssystemen de oordopjes goed samenwerken.

Hoe maak ik mijn draadloze oordopjes schoon? 

Doe een beetje ontsmettingsalcohol op een wattenstaafje, en wrijf hiermee over het oortje. Neem de mesh die de drivers (speakertjes) bedekt ook mee. Ga niet met water te werk, zelfs bij waterbestendige oordopjes. Dit maakt weinig daadwerkelijk schoon en beschadigt oordopjes die niet tegen water kunnen.

Check vervolgens altijd of de oortjes compleet droog zijn voor je de oortjes weer gebruikt. Eventueel ga je nog met een borsteltje of tandenstoker voorzichtig langs de plekjes waar oorsmeer zit.

Wat betekent ANC?

Active noise cancellation (ANC) is een techniek die ongewenst achtergrondgeluid tegengaat door een anti-geluid te produceren. De geluidsgolven volgen een patroon tegenovergesteld aan dat van het omgevingsgeluid. Zo vallen de twee tegen elkaar weg. Deze functie kun je meestal naar wens aan en uit zetten.

Conclusie!

Baseer je je uiteindelijke keuze op eigenschappen die aansluiten bij je beoogde gebruiksscenario? Dan weet je zeker dat je de beste draadloze oordopjes binnenhaalt. Denk hierbij aan manieren voor ruisonderdrukking, pasvorm en verbindingsopties!

Lees de koopgids nog eens door en check de top 5 producten voor meer informatie per specifiek model. Laat hieronder vooral even weten wat je van het artikel vond. Bedankt voor het lezen en succes met kiezen!

Danyel de Laat

Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up