menu
close
Categorieën

De Beste Draagbare Luchtcompressor Vind je Hier

Mountainbike met op de achtergrond een man in een landschap.

Stap je graag op je (elektrische)fiets, of staat er een autovakantie voor de deur? Neem dan de beste draagbare luchtcompressor mee! Hiermee pomp je banden, luchtbedden en ballen op zónder buiten adem te raken. Zo spaar je energie voor de leukere dingen. 😉

Benieuwd naar de opties? Lees verder voor de koopgids, of kies alvast je favoriet uit de top 3 hierbeneden!

BLACK+DECKER Black & Decker HFS115J10

BLACK+DECKER Black & Decker HFS115J10
Bekijk op CoolblueBekijk op Bol.com

Black & Decker HFS115J10

Black & Decker HFS115J10
Bekijk op Bol.com

Viair 85P

Viair 85P

Waarom een draagbare luchtcompressor aanschaffen?

Een compressor is een apparaat dat lucht samenperst. Deze perslucht gebruik je bijvoorbeeld voor het oppompen van banden of luchtbedden.

Een draagbare compressor is, net als de beste kleine compressor, compact en makkelijk mee te nemen. Hij is daarom geschikt voor onderweg. De draagbare compressor past perfect in je fietstas of je gereedschapskist. Sommige modellen passen zelfs in je handschoenenkastje!

Ga je graag fietsen of mountainbiken? Dan komt een draagbare luchtcompressor goed van pas, want je pompt je banden op waar je ook bent. Zo fiets je lekker door. 🚴

Ook tijdens een autovakantie hoort een draagbare luchtcompressor in je arsenaal. Je controleert voordat je vertrekt de bandenspanning en pompt de banden nog even op.

Ben je eenmaal op bestemming? Dan pomp je met een draagbare luchtcompressor ook luchtbedden, ballen en zwembanden op. Zo geniet je optimaal van je vakantie. 🏖️

Als klusser gebruik je een draagbare compressor voor luchtgereedschap. Het voordeel van een draagbare compressor is dat je hem makkelijk van klus naar klus verplaatst.

Vrouw die aan het fietsen is.

Koopgids: hoe kies ik de beste draagbare luchtcompressor?

Je staat op het punt om een draagbare luchtcompressor aan te schaffen, maar je twijfelt nog welke het beste bij je past. In deze koopgids lees je gelukkig de belangrijkste informatie, waardoor je aan het eind van de rit precies weet welke je nodig hebt!

Soorten compressors

Naast een draagbare compressor zijn er ook grotere compressors op de markt. Deze hebben meer capaciteit. Dat maakt de beste compressor geschikt voor industriële toepassingen, zoals het pneumatisch aandrijven van zagen, het spuiten van verf of het zandstralen van hout.

Voor klussers is een luchtcompressor essentieel als je luchtgereedschap gebruikt. Heb je bijvoorbeeld een pneumatische boormachine? Dan heb je een compressor nodig.

Het nadeel van een grote compressor is dat je hem niet makkelijk verplaatst. Wanneer mobiliteit belangrijk is, is een draagbare compressor een goed alternatief. Draagbare compressors hebben geen ketel, waardoor je ze makkelijk meeneemt.

Wil je een compressor die je in de auto gebruikt? Kies dan een goede 12 V-compressor. Deze sluit je aan op de sigarettenaansteker in je auto. Handig op reis! 🛣️

Aanzuigvermogen

Het aanzuigvermogen van de compressor bepaalt hoe snel de tank zich met nieuwe lucht vult. Met een hoog aanzuigvermogen is lucht sneller beschikbaar. Het aanzuigvermogen wordt uitgedrukt in liter per minuut. Dit is het aantal liters lucht waarmee de tank zich per minuut vult.

Luchtdruk

Een compressor werkt door middel van luchtdruk. De luchtdruk wordt aangeduid in het aantal bar. Een draagbare compressor heeft over het algemeen een luchtdruk tussen de 2 en 5 bar.

Dit is voldoende voor het oppompen van de meeste banden, inclusief autobanden. Maar let op: voor SUV's heb je meestal een sterkere compressor nodig.

Hoe hoger het aantal bar, hoe krachtiger je compressor de lucht uitblaast. Heb je een compressor met een hoog aantal bar en een hoog aanzuigvermogen? Dan drijf je zonder problemen zware luchtgereedschappen aan.

Als je banden oppompt, is het belangrijk dat de luchtdruk nauwkeurig wordt weergegeven. Elke autoband heeft een aanbevolen luchtdruk en in sommige gevallen zit er een verschil tussen voor- en achterbanden. Een compressor met bandenspanningsmeter is daarom perfect voor autobanden.

Controleer bovendien regelmatig je bandenspanning, vooral als een lange reis op de planning staat. Met de juiste luchtdruk in je banden rijd je zuiniger én zorg je voor een langere levensduur van je banden.

Let op in het voor- en najaar! Houd je bandenspanning in die periodes extra in de gaten, want dan veroorzaken temperatuurschommelingen ook veranderingen in de bandenspanning.

Vermogen

Het vermogen bepaalt, samen met het aanzuigvermogen en de luchtdruk, hoe krachtig de compressor is. Dit wordt uitgedrukt in watt. Bij een draagbare compressor is dit gemiddeld 120 watt en dat is prima voor allerhande klussen. Voor het zwaardere werk heb je meer vermogen nodig.

Ketelinhoud

De ketelinhoud is de inhoud van je compressor. Wanneer je de compressor lang aan één stuk gebruikt, is een grote ketelinhoud van belang.

Een grote compressor heeft over het algemeen een ketelinhoud groter dan 24 liter. Bij sommige klussen, zoals verf spuiten, is een constante druk belangrijk. Hiervoor gebruik je liever een compressor met grote ketelinhoud.

Kleinere modellen hebben een ketelinhoud kleiner dan 24 liter. Pomp je een band op? Dan voel je de druk langzaam verminderen naarmate je de compressor langer gebruikt. Kleine compressors gebruik je daarom alleen voor korte tijd.

Sommige draagbare luchtcompressors hebben tegenwoordig zelfs een ketelinhoud van 0 liter. Dit betekent dat het apparaat de lucht van buiten meteen omzet in samengeperste lucht.

Hierdoor is een draagbare luchtcompressor minder krachtig, maar gebruik je het apparaat wel aan één stuk door. Dit maakt ze alleen geschikt voor kleine karweien.

De 5 beste draagbare luchtcompressors op een rij

1. BLACK+DECKER Black & Decker HFS115J10

2. Black & Decker HFS115J10

3. Viair 85P

3. Viair 85P

4. Air Hawk Pro

4. Air Hawk Pro

5. AstroAI Air Compressor Tire Inflator

5. AstroAI Air Compressor Tire Inflator

Met of zonder olie?

Olie in een compressor zorgt voor smering en koeling van de motor, maar niet elke compressor gebruikt olie. De meeste kleine, draagbare compressors zijn olievrij. Hierdoor zijn kleine compressors onderhoudsvriendelijk, want het is niet nodig dat je de olie regelmatig vervangt.

Daarnaast blazen ze olievrije lucht uit. Dit is belangrijk onder sommige omstandigheden, bijvoorbeeld als je met gevoelige apparatuur werkt of verf gaat spuiten.

Een compressor mét olie heeft meer onderhoud nodig. Je vervangt om de zo veel tijd de olie. Het voordeel van deze compressors is dat ze stiller en duurzamer zijn dan compressors zonder olie.

Energiebron

Compressors werken op batterij, accu, of netstroom. Als je kiest voor netstroom, ben je afhankelijk van een stopcontact in de buurt. Op reis kies je daarom liever voor een batterij of accu.

Er zijn ook 12v compressors die je aansluit op de sigarettenaansteker van je auto. Handig voor onderweg! Kies hierbij voor een kabel die langer is dan 3 meter. Zo bereik je ook de achterbanden van je auto.

Geluidsniveau van een luchtcompressor

Welke compressor je ook kiest, ze maken allemaal geluid – en niet zo'n beetje ook! Een draagbare compressor brengt rond de 70 decibels voort. Vergelijk dit met het geluid van een grasmaaier. Voor een paar minuten is dit geen probleem.

Gebruik je de compressor veel? Dan kies je misschien het beste voor een apparaat met een zo laag mogelijk geluidsniveau. Dat is fijner voor je oren! Om jezelf zo goed mogelijk te beschermen tijdens het klussen, raad ik je daarnaast aan om de beste gehoorbescherming te dragen.

Extra's

De meeste extra functies verhogen het gebruiksgemak van je apparaat. Zo kies je bijvoorbeeld uit draagbare luchtcompressors met een ingebouwde powerbank of zaklamp.

Helemaal handig is een ingebouwde bandenspanningsmeter, zoals ik al eerder noemde. Zo weet je na het oppompen meteen of je banden de juiste spanning hebben.

Daarnaast is het nuttig wanneer je verschillende ventielen, zoals een Frans ventiel, bij de compressor krijgt. Een Frans ventiel zie je bijvoorbeeld terug bij racefietsen. Met verschillende ventielen weet je zeker dat je de compressor overal op aansluit.

Voor sommige toepassingen heb je een specifieke koppeling nodig. Zo sluit je de compressor aan op apparaten en gereedschappen. Let hierop wanneer je de compressor op deze manier wilt gebruiken.

Een luchtslang gebruik je daarnaast om je luchtgereedschap, zoals een pneumatische boormachine, aan te sluiten op je compressor.

Specificaties van draagbare luchtcompressors naast elkaar

Voedingstype
1BLACK+DECKER Black & Decker HFS115J10
2Black & Decker HFS115J10
3Viair 85P
4Air Hawk Pro
5AstroAI Air Compressor Tire Inflator

BLACK+DECKER Black & Decker HFS115J10

Black & Decker HFS115J10

Viair 85P

Air Hawk Pro

AstroAI Air Compressor Tire Inflator

Veelgestelde vragen over draagbare luchtcompressors

Hier vind je de meest gestelde vragen over draagbare luchtcompressors. Heb je een andere vraag? Laat het ons weten!

Waarvoor gebruik je een draagbare luchtcompressor?

Een draagbare luchtcompressor gebruik je voor het oppompen van banden, luchtbedden en ballen. Sommige modellen gebruik je ook voor het aandrijven van luchtgereedschap.

Wat is de beste luchtcompressor voor autobanden?

Voor het oppompen van autobanden heb je een sterkere compressor nodig dan voor het oppompen van fietsbanden. Ook heb je een bandenvulmeter nodig, zodat je de banden niet te veel of te weinig oppompt.

Neem een krachtig toestel met een hoog aanzuigvermogen als je een compressor koopt om autobanden op te pompen.

Hoe werkt een luchtcompressor?

Een compressor zet lucht van buiten om in samengeperste lucht. Een zuiger in de compressor beweegt op en neer en bouwt luchtdruk op. Deze luchtdruk gebruik je voor het oppompen van banden, het aandrijven van luchtgereedschap of het verven met een verfspuit.

Conclusie

Een draagbare luchtcompressor is onmisbaar voor al je kleine karweien. Pomp banden, luchtbedden en ballen op waar je ook bent of werk met luchtgereedschap. Let onder andere op het type compressor, het aanzuigvermogen, de luchtdruk en de ketelinhoud.

Ik hoop dat je een draagbare compressor hebt gevonden uit onze top 5! Vond je dit artikel nuttig? Laat het hieronder weten in het feedbackformulier, zodat wij onze content kunnen blijven verbeteren. 🙌

Marieke Pasmans

Marieke werkte een aantal jaar in een winkel, maar besloot na een poosje dat het tijd was voor iets nieuws. Na wat omwegen kwam ze bij HelpingCherry terecht. Een schot in de roos: nu schrijft ze met plezier voor de website! Hiernaast werkt ze aan andere projecten als freelancer en plant ze een terugkeer naar de schoolbanken.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up